Vrouw veroordeeld tot 18 jaar cel voor moord op Ichelle van de Velde

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft in Middelburg een 46-jarige vrouw veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar. Zij heeft de Zeeuwse Ichelle van de Velde vermoord. Daarna heeft zij haar lichaam weggemaakt.

Vermist
De 29-jarige Ichelle van de Velde uit Oostburg werd op 25 december 2020 door haar familie als vermist opgegeven. Verschillende zoekacties werden op touw gezet, maar het lichaam van Ichelle werd pas maanden later in 9 delen teruggevonden in het kanaal tussen Sluis en Retranchement.

Verdachte had Ichelle om het leven gebracht, en haar lichaam in haar winkel in Oostburg verborgen gehouden. De verdachte stuurde uit naam van Ichelle sms-berichten naar familieleden en vrienden met de telefoon van het slachtoffer. Op die manier wilde zij de indruk wekken dat Ichelle nog leefde.

Verklaring
De 46-jarige vrouw kwam weken later als verdachte in beeld. Ichelle had een winkel in dezelfde straat als de vrouw, de twee waren bevriend met elkaar. Na haar arrestatie in februari 2021 gaf zij toe dat ze meer wist over het wegmaken van het lichaam van Ichelle. Pas in mei 2022 kwam verdachte alsnog met een bekennende verklaring over de dood van Ichelle. Zij verklaarde Ichelle te hebben gewurgd. De rechtbank acht voorbedachte raad bewezen.

Straf
Verdachte heeft een groot, onvoorstelbaar verlies en onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden. De moord en de wijze waarop daarna met het lichaam van Ichelle werd omgegaan vindt de rechtbank zeer gruwelijk, respectloos en mensonterend.

De vrouw krijgt naast een gevangenisstraf van 18 jaar ook een ‘maatregel tot gedragsbeïnvloeding of vrijheidsbeperking’ opgelegd. Die gaat gelden na detentie om op die manier toezicht te kunnen houden op - en behandeling te bieden aan - verdachte. Daarnaast moet de vrouw een schadevergoeding betalen van bijna 200.000 euro aan de familie van Ichelle.