FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 29 november 2022

AI Picture Gallery #56

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #794

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Verenigde Staten volgende tegenstander Oranje op WK na winst op Iran; Engeland poulewinnaar

De Verenigde Staten hebben zich geplaatst voor de achtste finales van het WK voetbal in Qatar. Dankzij een 1-0 zege op Iran eindigt de VS op de tweede plaats in groep B achter poulewinnaar Engeland en is daarmee zaterdag de tegenstander van Nederland in de achtste finale.

Het groepsduel tussen de Verenigde Staten en Iran was dinsdag beladen en ook sportief stond vandaag het nodige op het spel tussen de beide landen. Iran had aan één punt voldoende, terwijl Amerika moest winnen om de volgende ronde te halen op het WK voetbal.

Kort voor rust bracht Christian Pulisic op aangeven van oud-Ajacied Sergiño Dest de Verenigde Staten op voorsprong. Na rust moest Iran op zoek naar de gelijkmaker en drukte Amerika ook terug, maar tot een goal kwam het niet Qatar, waardoor de Amerikanen naar de volgende gaat, waarin het Nederlands elftal de tegenstander is.

Engeland tegen Wales was de andere wedstrijd in groep B. Engeland domineerde de gehele wedstrijd, maar pas na rust kwam de Engelse voetbalploeg tot scoren. Marcus Rashford trapte heerlijk een vrije trap binnen, en binnen de minuut viel ook de 2-0 dankzij Phil Foden. Rashford pikte nog een doelpuntje en zou de 3-0 op het scorebord zetten. Daarmee is Engeland poulewinnaar en neemt het in achtste finale op tegen Senegal, die zich eerder op de dag voor de volgende ronde wist te plaatsen.

Het is Sint Pannekoek!

Het is vandaag Sint Pannekoek! In november 1986 was Sint Pannekoek onderwerp van een aflevering van de wekelijkse strip in het vrouwentijdschrift Libelle. In het verhaal zegt Catootje geen trek te hebben in de boontjes die Jans voor het avondeten wil klaarmaken, maar juist wel in pannenkoeken.

Nadat opa Tromp aan Jans gevraagd heeft welke datum het is, vertelt hij dat het net die dag (29 november) Sint Pannekoek is, een oude Rotterdamse traditie. Volgens hem bakt de moeder van het gezin die dag pannenkoeken en krijgt de vader bij thuiskomst "een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek" toegewenst van de overige gezinsleden, die allen een pannenkoek op het hoofd hebben.

In 2015 breidde Kruis zijn idee uit met Het evangelie van Sint Pannekoek, dat zich afspeelt in de 12e eeuw in een klooster aan de Rotte. Het verhaal gaat over de 15e verjaardag van de monnik Gerrit (de voornaam van opa Tromp). In oktober 2016 richtte Kruis met enkele aanhangers het Nationaal Comité Sint Pannekoek op.

Bij Sint Pannekoek hoort natuurlijk ook een lekker recept. User qltel raadde het volgende recept aan:

Ingrediënten:
Liter melk
500 gram bloem
2 eieren
snufje zout
Glas whiskey 

Bereidingswijze: 
Gooi de bloem, de eieren en de melk in de container
Neem het glas whiskey op en drink het in keer leeg.

Oranje als groepswinnaar naar achtste finales WK voetbal

Het Nederlands elftal heeft zich als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van het WK voetbal. Tegen Qatar won Oranje zonder overtuigend te spelen met 2-0 van Qatar. In de andere groepswedstrijd wist Senegal met 2-1 te winnen van Ecuador en gaat als nummer twee door in de poule.

Cody Gakpo wist net zoals in de eerste twee groepswedstrijden de openingsgoal voor Nederland te scoren. De aanvaller werkte beheerst af en maakte alweer zijn derde doelpunt op dit WK. Vlak na rust verdubbelde Oranje de score. Een schot van Memphis Depay werd nog gekeerd door de doelman van Qatar, maar Frenkie de Jong reageerde attent en zorgde van vlakbij voor de 2-0. Het Nederlands elftal leek ook nog een derde keer te kunnen juichen. Invaller Steven Berguis leek makkelijk de 3-0 binnen te tikken op aangeven van Vincent Janssen, maar dat doelpunt werd afgekeurd vanwege hands van Gakpo.

Als groepswinnaar treft Nederland de nummer twee van groep B. Op dit moment is dat Iran. De Iraniërs spelen om 20.00 uur tegen de Verenigde Staten. Het andere groepsduel is Engeland-Wales.

Senegal wist zich ook te plaatsten voor de achtste finales. Het Afrikaanse land begon de dag nog als derde aan de poule, maar in een onderling duel tegen Ecuador won de Senegalese voetballers met 2-1. Vlak voor rust zette Ismaïla Sarr vanaf elf meter op voorsprong. Halverwege de tweede kwam Ecuador via Moisés Caicedo langszij, maar twee minuten na de gelijkmaker stond Senegal weer op voorsprong dankzij Kalidou Koulibaly en hielden die voorsprong vast tot aan het einde.

Gedeelte Schiphol Plaza afgezet vanwege verdachte situatie, man (55) aangehouden

Vanwege een verdachte situatie is een deel van Schiphol Plaza afgezet. Het is nog onduidelijk wat er precies aan de hand is, zo meldt AT5. 

Rond 10.50 kwam een eerste melding van de verdachte situatie binnen. In de buurt van het afgezette gebied zijn veel hulpdiensten aanwezig. Er is opgeschaald naar Grip 1, wat betekent dat er meerdere hulpdiensten van politie, brandweer en ambulance zijn opgeroepen. 

Update 15:15 uur
AT5 meldt dat de 55-jarige man vanmorgen op Schiphol is geland. Hij is inmiddels aangehouden inzake bedreiging en wordt op dit moment in een ontsmettingsstraat nagekeken. 

Update 11:53 uur
Een man die zich daar op het bureau van de Koninklijke Marechaussee heeft gemeld, zegt gevaarlijke stoffen bij zich te hebben. Een woordvoerder van de marechaussee vertelt dat specialistische teams onderweg zijn om onderzoek te doen.

Primeurman duikt weer op!

Dag allemaal!

U heeft ongetwijfeld gemerkt dat de Primeurman van het weerbericht is verdwenen. Ongetwijfeld zou er dan een zwart gat volgen? Nee hoor, absoluut niet. Ik ben iedere dag buiten, ik weet bijna niet eens meer hoe mijn zolderkamer eruit ziet.  

Gemiddeld fiets ik per dag zo'n 25 km. Met regelmatige uitschieters tot 40 km. De wekelijkse afstand ligt tussen de 110 en 150 km, met een uitschieter tot 167 km. Weer of géén weer. En dat er dan heul wat moois te zien kan zijn, kunnen jullie zien in een kleine reportage.

Van alles wat: van zonnige dagen, tot dagen met alleen wolkenveldjes: tot een buiendag. 

De teller staat vanaf 5 september op 1437 km.Daarvan heb ik ongeveer 12 dagen niet kunnen fietsen. Dus helemaal niet gek dacht ik zo. 

Tot ziens luitjes!

Reportage1 (Foto: Stephan5)
Reportage1 (Foto: Stephan5)

Reportage2 (Foto: Stephan5)
Reportage2 (Foto: Stephan5)

Reportage10 (Foto: Stephan5)
Reportage10 (Foto: Stephan5)

Reportage11 (Foto: Stephan5)
Reportage11 (Foto: Stephan5)

Reportage12 (Foto: Stephan5)
Reportage12 (Foto: Stephan5)

Reportage13 (Foto: Stephan5)
Reportage13 (Foto: Stephan5)

Reportage14 (Foto: Stephan5)
Reportage14 (Foto: Stephan5)

Reportage15 (Foto: Stephan5)
Reportage15 (Foto: Stephan5)

Reportage16 (Foto: Stephan5)
Reportage16 (Foto: Stephan5)

Reportage17 (Foto: Stephan5)
Reportage17 (Foto: Stephan5)

Reportage18 (Foto: Stephan5)
Reportage18 (Foto: Stephan5)

Reportage19 (Foto: Stephan5)
Reportage19 (Foto: Stephan5)

Reportage20 (Foto: Stephan5)
Reportage20 (Foto: Stephan5)

Reportage21 (Foto: Stephan5)
Reportage21 (Foto: Stephan5)

Reportage22 (Foto: Stephan5)
Reportage22 (Foto: Stephan5)

Reportage23 (Foto: Stephan5)
Reportage23 (Foto: Stephan5)

Reportage24 (Foto: Stephan5)
Reportage24 (Foto: Stephan5)

Reportage25 (Foto: Stephan5)
Reportage25 (Foto: Stephan5)

Reportage26 (Foto: Stephan5)
Reportage26 (Foto: Stephan5)

Reportage27 (Foto: Stephan5)
Reportage27 (Foto: Stephan5)

Reportage28 (Foto: Stephan5)
Reportage28 (Foto: Stephan5)

Reportage29 (Foto: Stephan5)
Reportage29 (Foto: Stephan5)

Binotto neemt ontslag bij Ferrari

Er werd afgelopen weken veelvuldig gespeculeerd over de toekomst van Ferrari-teambaas Mattia Binotto, maar de kogel is door de kerk: de wegen tussen Binotto en Ferrari zullen 31 december officieel scheiden. Over een opvolger van de Italiaan is nog niks bekend.

"Helaas zal ik mijn samenwerking met Ferrari beëindigen. Ik verlaat een bedrijf waar ik van hou en 28 jaar lang onderdeel van was. Het geeft me rust dat ik weet dat ik er alles aan heb gedaan om onze doelen te behalen. Hoewel het een moeilijke beslissing was, denk ik dat het de juiste beslissing is. Ik wens Ferrari het allerbeste voor de toekomst", liet Binotto weten in een statement.

Vlak na zijn afstuderen voegde Binotto zich in 1995 bij de motorenafdeling van de Scuderia. De Italiaan was medeverantwoordelijk voor de gloriedagen die het team beleefde met Michael Schumacher. In 2013 werd de Italiaan gepromoveerd tot het hoofd van de motorenafdeling, in 2016 tot technisch directeur en in 2019 verving Binotto toenmalig teambaas Maurizio Arrivabene.

Wie de Ferrari-teambaas zal opvolgen is nog niet bekend. In de wandelgangen wordt gespeculeerd over Alfa Romeo-teambaas Fred Vasseur als mogelijke vervanger, hoewel Ferrari deze geruchten naar het rijk der fabelen verwees. 

De wegen tussen Binotto en Ferrari scheiden eind dit jaar (Getty Images / Red Bull Content Pool)
De wegen tussen Binotto en Ferrari scheiden eind dit jaar (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Golf-update is nu gratis verkrijgbaar voor Nintendo Switch Sports

Nintendo laat weten dat er nu een gratis software-update verkrijgbaar is die Golf toevoegt aan de lineup van Nintendo Switch Sports, waarmee er in totaal zeven sporten speelbaar zijn.

Sla de ballen op 21 holes uit de Wii Sports-serie. Speel lokaal of online tegen vrienden, of speel met acht online-spelers tegen elkaar in de nieuwe golftoernooi-stand. De speler die tijdens elke ronde de meeste slagen maakte, wordt geëlimineerd.

In Nintendo Switch Sports kun je ook voetbal, volleybal, bowling, tennis, badminton en chambara (zwaardvechten) spelen door de bewegingen uit die sporten na te bootsen met Joy-Con-controllers. Er zijn verschillende manieren om deze sporten samen met anderen te spelen, zowel op hetzelfde Nintendo Switch-systeem als online. Je kunt het uiterlijk van je nieuwe Sportsmates of klassieke Mii-personages naar eigen smaak aanpassen en er accessoires aan toevoegen om ze je eigen unieke stijl te geven. Door tegen willekeurige andere online-spelers te strijden, kun je steeds weer nieuwe voorwerpen vrijspelen, waaronder nu ook Golf-accessoires.

Launchtrailer van Crisis Core - Final Fantasy VII - Reunion

Square Enix onthulde vandaag de launchtrailer voor Crisis Core - Final Fantasy VII - Reunion. De game verschijnt op 13 december 2022 voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Het verhaal van Crisis Core - Final Fantasy VII - Reunion begint zeven jaar vóór de gebeurtenissen in Final Fantasy VII en volgt het verhaal van Zack Fair, een jonge Shinra-soldaat. In de loop van zijn avonturen, ontdekt hij de duistere geheimen achter Shinra’s experimenten en de monsters die ze creëren.

Vijftien jaar na de release van het origineel, dat destijds exclusief voor de PlayStation Portable verscheen, biedt Crisis Core - Final Fantasy VII - Reunion een compleet herziene ervaring, met hd-graphics, een opnieuw gearrangeerde soundtrack, volledig ingesproken dialogen in Engels en Japans, en een vernieuwd vechtsysteem.

Politie zoekt getuigen van overval in Amersfoort

Op maandagavond 28 november werd een winkel aan de Balladelaan in Amersfoort overvallen door een gemaskerde man. Na de overval vluchtte de man vermoedelijk in de richting van de Paladijnenweg, maar werd niet meer aangetroffen.

Rond 19.45 uur werd een medewerkster in de winkel geconfronteerd met de verdachte. Hij bedreigde haar met een steekvoorwerp en ging er met buit vandoor. De dader is vermoedelijk te voet gevlucht door de brandgang achter de woningen aan de Paladijnenweg. De politie onderzoekt de overval.

Van de verdachte is een summier signalement bekend. Het gaat om een man, gekleed in een regenpak en over zijn gezicht een groenkleurige bivakmuts. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

BacteriŽn helpen met baggeren

Sinds 1828 zit de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Kasteel Breda. De kademuren zijn dringend aan onderhoud toe en de gracht zit vol met slib. ‘De laatste keer troffen ze kanonskogels aan.’

Op de vroege morgen is het al druk bij de Militaire Academie. Cadetten patrouilleren over het terrein en andere officieren in opleiding keren terug van een intensieve fietstraining. Tussen alle uniformen laveert een man in colbert die door alle militairen vriendelijk wordt begroet. Het is Robert van Breugel, expert vastgoed en infrastructuur bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Samen met collega Paul Smits, technisch adviseur bij het RVB, is hij op werkbezoek bij het eeuwenoude kasteel.

Terwijl hij richting de poort loopt, legt Van Breugel uit dat hij de manier van werken wil veranderen. Projecten hebben het risico uit de hand te lopen qua tijd en kosten. 'Daarom zijn we van plan inspecties ruim twee jaar van tevoren te doen', verklaart Van Breugel. Een digitaal portaal moet helpen om beter inzichtelijk te krijgen wat de status is van een object. 'Daarvoor zijn inspecties nodig van het object zodat de databases gedetailleerde informatie bevatten. Zo gaan we van reactief, naar proactief.'
De grachten en kademuren hebben veel achterstallig onderhoud. De onderaannemer is sinds half september al begonnen met het verwijderen van struiken die wortel hebben kunnen schieten in de voegen van monumentale muren. Nu moet de slotgracht worden schoongemaakt. Tegelijkertijd krijgen de randen van de grachten een grondige opknapbeurt.

7:30 uur: Aankomst op uniek terrein
Geen dag is gelijk voor Van Breugel. Vandaag komt hij de baggerwerkzaamheden bekijken. De KMA is gevestigd in Kasteel Breda waar cadetten een opleiding tot officier volgen. Niet iedereen mag zomaar op dit Defensieterrein rondlopen, Van Breugel wel. Hij is een bekend gezicht op het terrein. Op vertoon van zijn Defensiepas laat de beveiliging hem het terrein op. Na een stevige kop koffie is het tijd voor de eerste vergadering.

8:00 uur: Drones en 3D-scans
In de oude bar van de KMA is het eerste overleg met technisch adviseur Paul Smits. Geen tijd te verliezen, want met twintig projecten onder zijn hoede is er veel te bespreken. ‘Het toevoerkanaal in de muurkade is gaan eroderen en slijten’, zegt Van Breugel. Met drones is een 3D-scan gemaakt van het boogje. Smits tovert het model op zijn laptop. ‘Het originele natuursteen is losgelaten van de muur. Door de scan zien we wat de schade is. Omdat het natuursteen kapot is, kan het niet terug op de muur worden gezet. We moeten nauwkeurig te werk gaan en uitzoeken welk materiaal we daarvoor in de plaats gebruiken. Het pand is monumentaal dus we willen dit zo goed en mooi mogelijk herstellen.’

9:30 uur: Het baggerseizoen
De herfst is het baggerseizoen bij uitstek. De vissen zijn dan nog net niet in winterslaap en kunnen gewoon wegzwemmen. In de winter zou de kraan de vissen uit het water scheppen. En in het broedseizoen verstoort het baggerwerk de vogels.
De aannemer hoeft niet al het werk alleen te doen. Een jaar lang zijn er bacteriën in het water gegooid. Zij eten organisch materiaal op, zo’n dertig procent van het slib. De rest haalt de aannemer eruit. Van Breugel: ‘Toen ze hier begonnen, lag het slib zo hoog dat de bootjes te ondiep lagen. De onderaannemer moest zichzelf letterlijk naar binnen werken. Hoe dan ook liggen we goed op schema’. Wanneer de hijskraan een fiets uit het water tilt, grapt Van Breugel: ‘Ze hebben hier al twintig jaar niet gebaggerd dus dit zal wel niet de enige fiets zijn die ze opvissen.'

10:00 uur: Zuurstoftekort
Gewoonlijk is slib ideaal materiaal voor het herstel van oevers. Maar wat de aannemer nu opbaggert, kan niet hergebruikt worden. Door het achterstallig onderhoud is het slib verontreinigd. ‘Vandaar de geur,’ lacht Van Breugel. Het zuurstoftekort heeft het bodemleven geen goed gedaan. Een bootje voert een maand lang dagelijks vijfhonderd kuub af naar het depot Hollandsdiep. ‘Soms voelt het alsof ik bij een waterschap werk’, zegt Van Breugel glimlachend.

10:30 uur: Kanonskogels
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is bij Breda gevochten. En toen is er een loopgraaf gegraven langs de gracht. ‘Onder het pad ligt een oude loopgraaf. Het is niet vrijgegeven en er kunnen dus nog explosieven liggen. Bij het vervangen van de oever moeten we onder de loopgraaf door boren. Dat is ongeveer twee meter beneden het maaiveld. Ankerstangen zetten we in ter versteviging van de houten beschoeiing aan de oever’, legt van Breugel uit. ‘We weten ook niet wat er nog in de grachten ligt. Bij de laatste keer baggeren troffen ze kanonskogels van honderden jaren geleden aan. Omwille van veiligheid gaan wij nu niet dieper dan een meter.’

11:00 uur: Ballenlijn
De gracht van de KMA is verbonden met de Mark in Breda. ‘Er varen in de zomer veel kano’s en sups op de grachten van de KMA. Dat mag alleen op het openbare gedeelte van de gemeente’, zegt Smits. Het is niet de bedoeling dat mensen de KMA-gracht binnen suppen. Een houten balk geeft de grens aan. ‘Een houten balk als grensaanduiding rot weg na twee jaar. De nieuwe oplossing is om een ballenlijn neer te leggen over het grensgebied.’

12:00 uur: Stinkende paaltjes
Langs de grachten staan houten paaltjes als beschoeiing. Na de crisis van 2008 was er geen geld voor onderhoud, nu gelukkig wel. ‘Het hout is gaan rotten en ruikt niet meer lekker na twintig jaar in het water’, zegt Van Breugel met een vies gezicht. Ook al zijn de werkzaamheden routine, het historische terrein maakt het werk bijzonder. Naast de F-16 vlakbij de oever staat er ook een tank op het terrein. Ze geven aan dat verschillende krijgsmachtonderdelen hier samen komen: de Landmacht, Luchtmacht en de Marechaussee.

14:00 uur: Ondergrondse mysteries
Van Breugel komt voor zijn werk op bijzondere plekken die maar weinigen mogen zien. Zo ook de gangen onder Kasteel Breda. Omdat het erg vochtig is, zijn de muren voorzien van kalk. Deze laag beschermt tegen schimmelvorming. In de gangen zie je nog de schietgaten uit de zestiende eeuw. De kanonnen moesten het Spaanse leger afweren. In de muren hebben mensen hun namen gekerfd. Sommige handtekeningen stammen uit 1939. Van Breugel: ‘Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de KMA overgenomen door de Duitsers. Het is fascinerend om namen te zien uit die bizarre tijd.’ ‘Dit soort locaties maken mijn werk uniek. Daar doe ik het voor’.

3 op de 4 vrouwen willen economisch zelfstandig zijn

Drie kwart van de vrouwen die geen onderwijs volgen en jonger dan 65 jaar zijn vindt het belangrijk zichzelf financieel te kunnen onderhouden. In de praktijk zijn dit er minder: 66 procent was economisch zelfstandig in 2021. Zij verdienden minstens het bijstandsniveau. Mannen zijn vaker economisch zelfstandig (81 procent), en hechten daar ook vaker belang aan (87 procent). Dat meldt het CBS in de nieuwe Emancipatiemonitor.

Met 72 procent zeggen mannen vaker dan vrouwen (55 procent) dat ze moeten werken omdat hun inkomen niet gemist kan worden. Ook willen meer mannen dan vrouwen zo veel verdienen dat ze zichzelf en hun eventuele kinderen kunnen onderhouden. Dat verschil is het grootst bij samenwonende stellen met kinderen. In deze stellen geven vaders met 77 procent ook het vaakst aan dat hun inkomen niet gemist kan worden.

Vaders vaakst economisch zelfstandig
Het grote belang dat vaders hechten aan een eigen inkomen gaat samen met een relatief hoog aandeel economisch zelfstandigen. 9 op de 10 vaders met een partner waren economisch zelfstandig in 2021. Bij de samenwonende moeders was dat minder: 7 op de 10. Als ze (nog) geen kinderen hebben verschilt de economische zelfstandigheid van vrouwen en mannen (tot 45 jaar) relatief weinig. De komst van kinderen is vaak een kantelpunt in de loopbaan van vrouwen. 45 procent gaat minder werken of stopt als ze een kind krijgen, bij mannen is dat nog geen 7 procent.

Met 55 procent waren alleenstaande moeders met een kind onder de twaalf jaar het minst vaak economisch zelfstandig. Bij moeders van wie het jongste kind twaalf jaar of ouder is, was dat met 65 procent hoger en was ook het verschil met alleenstaande vaders kleiner. Relatief weinig vrouwen boven de 45 jaar zonder minderjarige kinderen waren economisch zelfstandig. Vooral bij samenwonenden is het verschil met mannen groot.

1 op 3 niet-economisch zelfstandige vrouwen werkt
Van de ruim 1,6 miljoen vrouwen die niet economisch zelfstandig waren in 2021, had 32 procent betaald werk. Zij verdienen met dat werk dus minder dan het bijstandsniveau, vooral doordat ze weinig uren werken en/of een laag uurloon hebben. 47 procent kreeg een uitkering en 21 procent had helemaal geen eigen inkomen. Bij economisch niet-zelfstandige mannen (912.000) is het aandeel dat werkt met 27 procent wat lager dan bij vrouwen. De meesten (64 procent) hadden een uitkering.

2 op 3 vrouwen in deeltijd zou meer willen werken
Bijna 7 op de 10 werkende vrouwen werkten in 2021 in deeltijd (minder dan 35 uur per week). Van deze deeltijdwerkenden zou 65 procent onder bepaalde voorwaarden meer uren willen werken dan ze nu doen. Vooral als het huishoudensinkomen niet meer toereikend zou zijn, overwegen vrouwen meer te gaan werken. Ook als het werk beter kan worden gecombineerd met het privéleven zouden ze hun werkweek willen uitbreiden. Een deel wacht op de vraag van hun werkgever om meer uren te komen werken.

Van de vrouwen die nu niet werken zou een kwart aan de slag gaan als de omstandigheden anders zijn. Het vinden van werk dicht bij huis, met het gewenste aantal uren, en afstemming met het privéleven zijn voor hen de belangrijkste voorwaarden om (weer) te gaan werken. Goede en goedkope kinderopvang zou relatief weinig vrouwen bewegen om (meer) te gaan werken.

Ruim 200.000 vrouwen onderbenutte deeltijder
Bijna 7 procent van de werkende vrouwen die geen onderwijs volgen wil meer uren werken en is daarvoor ook binnen twee weken beschikbaar. Dit zijn de onderbenutte deeltijders. Het gaat in totaal om 209.000 vrouwen (en 77.000 mannen) in 2021. Moeders met het jongste kind tussen de twaalf en achttien jaar zijn met 9 procent het vaakst onderbenutte deeltijder, vrouwen zonder kinderen het minst vaak (4 procent).

Geldboetes tot 4.000 euro voor schenden veiligheidszones Noordzee

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt een aantal vissers en andere schippers het schenden van de veiligheidszones van verschillende mijnbouwinstallaties op de Noordzee. Eén van de verdachten is daadwerkelijk tegen een mijnbouwinstallatie aangevaren. De verdachten overtraden daardoor in 2020 en in 2021 de Mijnbouwwet. Het OM eiste vrijdag 25 november, tijdens een zitting bij de economische politierechter van de rechtbank Amsterdam, geldboetes tot een bedrag van 4.000 euro waarvan 2.000 euro voorwaardelijk. Het negeren van dit verbod kan tot (levens)gevaarlijke situaties leiden en daarom treedt het OM op tegen overtreders.

Steeds minder ruimte op de Noordzee
Het wordt steeds drukker op onze Noordzee. Dat komt niet alleen doordat er steeds meer grote schepen op de Noordzee varen voor het transport van goederen, maar ook doordat de ruimte om te varen steeds kleiner wordt. Sinds januari 2020 tot juli 2022 zijn er al 60 overtredingen waargenomen rondom de veiligheidszones van mijnbouwinstallaties (de olie- en gasplatforms). Het daadwerkelijke aantal overtredingen ligt vermoedelijk hoger.

Om te voorkomen dat er aanvaringen met olie- en gasplatforms kunnen plaatsvinden, bestaan er veiligheidszones. Rondom olie- en gasplatforms geldt standaard een veiligheidszone van 500 meter. Juist omdat het steeds drukker wordt op de Noordzee, is het van essentieel belang dat schippers werken met de meest recente (elektronische) zeekaarten. Het is verder van belang dat schippers altijd de radio (kanaal VHF 16) op hebben staan, zodat zij opgeroepen kunnen worden door de Kustwacht of de bemanning van een platform als zij een veiligheidszone naderen.

Risico’s bij een aanvaring
De gevolgen van een aanvaring met een gas- of olieplatform kunnen desastreus zijn voor mens en milieu. Het platform kan ontploffen doordat het gas dat omhoog komt via de put in de Noordzee kan ontvlammen. Ook de transportleiding waarmee het gas naar het vaste land wordt getransporteerd, kan geraakt worden bij een aanvaring. Daardoor kan al het gas in die leiding ‘terugstromen’ en ook dat gas kan ontvlammen. Maar ook in het geval het gas niet ontbrandt, kan er aanzienlijke milieuschade ontstaan als gevolg van de gaslekkage. Verder kunnen er grote risico’s ontstaan voor de mensen die werkzaam zijn op de platforms. Ongeveer 30% van de olie- en gasplatforms is namelijk bemand. Tot slot kan de opsporing en winning van delfstoffen in gevaar komen. Dat is zeker in de tijd waarin we nu leven, met grote onzekerheden op de gasmarkt, zeer onwenselijk.

Strafrechtelijke vervolging
Schippers die de veiligheidszone rondom een olie- of gasplatform schenden, kunnen rekenen op strafrechtelijke vervolging. De officier van justitie in zijn requisitoir: ‘Gelet op de risico’s die verbonden zijn aan het schenden van het verbod om zich in een veiligheidszone te begeven, hanteert het OM een streng strafvorderingsbeleid waarbij het forse boetes oplegt dan wel eist ter zitting.’

De economische politierechter deed meteen uitspraak en veroordeelde de schippers die vrijdag terecht stonden tot geldboetes. De hoogste boete was voor de schipper die tegen een mijnbouwinstallatie is aangevaren. Hij kreeg een geldboete van 4.000 euro waarvan 2.000 euro voorwaardelijk opgelegd. Twee verdachten kregen respectievelijk geldboetes van 600 euro en een voorwaardelijke geldboete van 2.000 euro. Eén verdachte is vrijgesproken, omdat het dossier onduidelijkheden bevatte.

Drie aanhoudingen vanwege belastingfraude en witwassen

De FIOD heeft op maandag 28 november drie verdachten aangehouden. Een 60-jarige man en 53-jarige vrouw uit de gemeente Lingewaard en een 38-jarige man uit Deventer zijn meegenomen voor verhoor. De mannen wordt verdacht van belastingfraude en witwassen, de vrouw van witwassen. Er zijn doorzoekingen verricht op de woonadressen in gemeente Lingewaard en Deventer. Er is beslag gelegd op vier auto's, contant geld, sierraden, digitale en fysieke administratie en digitale gegevensdragers.

Het strafrechtelijk onderzoek startte naar aanleiding van een melding van de Belastingdienst van btw-fraude. De 60-jarige man was betrokken bij het doen van gefingeerde aangiftes omzetbelasting door in totaal 17 vennootschappen. Bij een aantal van de vennootschappen was geen administratie bekend en was geen bedrijfsactiviteiten vastgesteld. Ook werd op verzoeken vanuit de Belastingdienst door de vennootschappen niet gereageerd. Bij de fraude werd vermoedelijk gebruik gemaakt van meerdere katvangers.

Het onderzoeksteam denkt dat de onterechte teruggaven omzetbelasting bij de man uit de gemeente Lingewaard terecht zijn gekomen. Het exacte nadeel voor de schatkist moet uit nader onderzoek blijken, maar wordt geschat op 539.024 euro. Uit onderzoek blijkt verder dat deze man geen zichtbaar inkomen of bezit heeft, maar dat hij riant leeft en in luxe auto’s rijdt.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

The Settlers: New Allies komt ook naar console

The Settlers: New Allies, voorheen The Settlers, is vanaf 17 februari 2023 verkrijgbaar voor Windows pc. De game is ook in ontwikkeling voor PlayStation, Xbox en Nintendo Switch.

In deze realtime strategiegame moeten spelers zich op een nieuw land vestigen, hun gemeenschap laten groeien, nieuwe facties ontmoeten en kiezen of ze hen als bondgenoten of als vijanden verwelkomen om hun nieuwe nederzetting te beschermen en te verdedigen.

Er zijn drie gamemodi:

  • Singleplayer campagne: de Elari zijn gedwongen hun thuisland te ontvluchten en zich in nieuwe gebieden te vestigen. Deze nieuwe kolonisten zullen op hun reis vele uitdagingen tegenkomen, van overvallen door meedogenloze bandieten tot de ontdekking van de nieuwe cultuur van deze onbekende gebieden.
  • Hardcore modus: spelers ontdekken nieuwe scenario’s en een breed scala aan modifiers en voorwaarden die van de AI een nog moeilijkere tegenstander maken. Aanpassingsvermogen is essentieel in deze nieuwe gamemodus, die zowel solo als met vrienden speelbaar is.
  • Skirmish: spelers kunnen solo of in coöp tegen de AI spelen of in PvP met maximaal acht spelers op de 12 maps die bij lancering beschikbaar zijn.

The Settlers: New Allies is volledig opnieuw ontworpen met behulp van Ubisofts eigen Snowdrop-engine. De pc-versie van de game is vanaf nu te pre-orderen via de Ubisoft Store en de Epic Games Store.

58% Nederlanders gebruikt telefoon achter het stuur

Meer dan de helft van de Nederlanders zegt nog altijd zijn of haar smartphone te gebruiken wanneer ze achter het stuur zitten. Ruim een derde zegt de telefoon te gebruiken om te bellen terwijl ze aan het autorijden zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Smartphonehoesjes.nl.

De online verkoper van hoesjes voor de smartphone deed onderzoek naar het gebruik van de telefoon in het verkeer. Hiervoor werden ruim 1.000 respondenten ondervraagd. Naast het bellen wordt de telefoon veelal gebruikt om te navigeren (55%). Ook is er een klein deel die zegt op sociale media te scrollen tijdens het rijden.

De gevaren niet zien
Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is zich bewust van de cijfers. “Het zijn wel schokkende cijfers natuurlijk. Het is veel te veel”, begint Tertoolen, die ziet dat veel Nederlanders de gevaren niet zien. “En automobilisten denken van zichzelf dat ze een hele goede chauffeur zijn en dat het scrollen op de telefoon ‘wel even kan’. Tegelijkertijd wordt het gedrag ook niet sociaal afgekeurd. ‘De meeste mensen doen het, dus waarom zal ik ermee stoppen?’ wordt veel gezegd. Zowel sociaal als juridisch moet dit gedrag veel harder worden gestraft.”

Werkgevers moeten straffen
Niet alleen sociaal of juridisch, maar ook werkgevers kunnen een rol spelen bij het minderen van het telefoongebruik achter het stuur, stelt Tertoolen. “Werkgevers kunnen harde regels opstellen, zeker als je een bedrijfsauto rijdt of het tijdens dienstverband gebeurt. Werkgevers mogen wat mij betreft hard straffen, tot ontslag aan toe. Maar het is heel lastig om dat in de praktijk goed in te vullen.”

Sociale controle
Dat een telefoon achter het stuur gevaarlijk is, leeft nog niet genoeg in de maatschappij. De sociale controle is erg belangrijk. “Spreek elkaar erop aan”, vervolgt de verkeerspsycholoog. “Op die manier benadruk je dat mensen niet goed bezig zijn en gaan ze misschien nadenken over hun eigen gedrag. Sociale controle heeft veel meer effect dan bijvoorbeeld een spotje op televisie of een bord langs de weg.”

Opvoeding heel belangrijk
“Het gaat allemaal om voorbeeldgedrag”, zegt Tertoolen, die nog een schrijnend voorbeeld heeft. “Ik hoorde van iemand die met zijn zesjarige zoontje in de auto zat dat hij vaak op zijn telefoon kijkt tijdens het rijden en dat hij later wel aan zijn zoon zou vertellen dat je dit niet mag doen. Dat is natuurlijk heel triest. Geef vanaf jonge leeftijd het goede voorbeeld aan kinderen. Het gedrag van ouders is daarin bepalend voor wat kinderen later over zullen nemen, dus ook het gebruik van de telefoon in het verkeer.”

Even appen achter het stuur  (Foto: smartphonehoesjes)
Even appen achter het stuur (Foto: smartphonehoesjes)

Banken maken geld lenen in 2023 fors duurder

Europese banken trappen op de rem. Kredietnormen worden aangescherpt. Geld lenen wordt voor consumenten en bedrijven fors duurder volgend jaar. Volgens de researchafdeling van kredietverzekeraar Allianz Trade is de verkrapping van de geldmarkt vergelijkbaar met de niveaus die we zagen rond het beginstadium van de Covid-19-crisis in 2020.

Uitgedrukt in procenten verwacht Allianz Trade voor bedrijven een gemiddelde stijging van de rente met +200 basispunten (bp) in de eerste helft van 2023. En daarna nog eens +200 bp in de tweede helft van het jaar. Dat betekent fors hogere kosten voor bedrijven waardoor de marges verder onder druk komen te staan. Omgerekend gaat dat volgens Allianz Trade ten koste van -3 pp aan marge. De renteverhoging voor huishoudens zal volgend jaar nog iets hoger zijn dan bij bedrijven. De koopkracht zal hierdoor in eurozone gemiddeld -1 pp lager uitvallen.

Eind van een tijdperk
Ondanks de stijgende rente en de verslechterende economische vooruitzichten waren de Europese banken tot nu toe nog behoorlijk soepel met het verlenen van kredieten. De totale kredietgroei op jaarbasis aan de particuliere sector bedroeg in september gemiddeld +5,7% (j/j). De kredietverlening voor bedrijven +8,9% (j/j). Daarbij gaat het vooral om leningen met kortere looptijden. Bedrijven hebben hier behoefte aan door de onvoorziene stijging van de energie- en grondstofprijzen. Ruim een jaar geleden was geld lenen nog nagenoeg ‘gratis’. Dat tijdperk is definitief voorbij.

Minder vertrouwen
De vraag naar langlopende leningen door bedrijven is daarentegen aanzienlijk vertraagd. Zowel het vertrouwen bij ondernemers als bij consumenten heeft een flinke deuk opgelopen. Bedrijven worstelen met de onzekerheid over de energiecrisis, nieuwe verstoringen van de toeleveringsketen die dreigen, en de slechte economische vooruitzichten. Het dalende consumentenvertrouwen en de afzwakkende huizenmarkt drukt de vraag naar leningen van huishoudens.

“Goed te begrijpen”
Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade: “Banken weten als geen ander dat de voortdurende overheidssteun van de afgelopen jaren de situatie in het bedrijfsleven danig vertekent. Faillissementen vallen tot nu toe nog mee, maar velen vrezen met ons, dat die klap echt wel gaat komen. Dus die terughoudendheid van banken is zeer goed te begrijpen.”
Volgens Geeroms raakt de aanscherping van de kredietnormen vooral het MKB. “Ondernemers van mkb-bedrijven hebben al zoveel aan hun hoofd. Alles komt bij elkaar. Problemen met de aanvoer van grondstoffen, personeelskrapte, energie, en daar komen nu hogere financieringskosten bovenop. Het hele jaar daalde de gemiddelde omzetgroei van MKB’ers al. De laatste maanden extra hard. De hogere rente komt daar nu nog eens bovenop.”

Volgens Geeroms ligt het voor grotere bedrijven net iets anders. “Die zijn duidelijk minder gevoelig voor strengere financieringsvoorwaarden omdat ze de herfinanciering van lopende leningen vaak al tot eind volgend jaar hebben afgedekt. Ook zien we bij de grote concerns aanzienlijke kasbuffers. Dat helpt om acute liquiditeitsstress te voorkomen. Maar alles verandert natuurlijk als de recessie zich verdiept en langer gaat duren dan nu wordt gedacht.”

Impuls voor Limburgse landschapselementen en voedselbossen

Het is slecht gesteld met het landschap in delen van Limburg. Zo gaat het in Zuid-Limburg slecht met de graften en holle wegen en kan in Noord- en Midden-Limburg de landschappelijke dooradering met hagen, heggen en bomenlanen in het buitengebied de nodige versterking gebruiken. Er is veel achterstallig onderhoud. Provincie Limburg vindt dit zorgwekkend en stelt geld beschikbaar om landschapselementen te herstellen, aan te leggen en beheren.

Tegelijkertijd vindt de Provincie het belangrijk om te investeren in de aanleg van voedselbossen in Limburg. Dit om betrokken partijen de kans te geven om te experimenteren met nieuwe en duurzame vormen van voedselproductie en waar mogelijk daar educatieve activiteiten aan te verbinden. Ook voor het stimuleren van de aanleg van voedselbossen stelt Provincie Limburg daarom subsidie beschikbaar. De subsidieregelingen zijn nu geopend en aanvragen moeten vóór 1 april 2023 binnen zijn.

Aandacht voor herstel en verduurzamen
De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap deed onderzoek naar de staat van de graften in Limburg. Het is slecht gesteld met deze zo typerende landschapselementen in het Limburgse Heuvelland, concluderen zij. Er is veel achterstallig onderhoud.

Gedeputeerde Geert Gabriëls (Natuur, Milieu en Erfgoed): ‘Naast het herstellen van de graften en holle wegen in Zuid-Limburg, is het belangrijk om in Midden- en Noord-Limburg te investeren in elementen als bijvoorbeeld hagen en bomenlanen in het landschap. Ook het beheer van deze landschapselementen is van belang en kan worden gesubsidieerd.

Uit een recente presentatie van het Landelijke Aanvalsplan Landschap blijkt dat Nederland flinke uitdagingen kent om ons landschap te versterken. Niet alleen is een rijk landschap op zichzelf belangrijk voor Limburg en de Limburgers, het draagt ook bij aan veel functies. Zo zorgt het voor een goede woon- en werkomgeving en het helpt bijvoorbeeld vleermuizen om zich te oriënteren, muizen en insecten verschuilen en verplaatsen zich hierin en het verbindt natuurgebieden met elkaar. Ook voor het klimaat doet een rijk landschap veel. Het voorkomt erosie door het vasthouden van grond en het legt CO2 vast. Vandaar deze subsidieregeling die ook meteen goed past bij een eerdere oproep van het Limburgs Parlement om met een programmatische aanpak voor het landschap te komen. Dit programma wordt momenteel opgezet. Ook sluit het aan bij de eerdere verkenning die werd gedaan naar het landschapsbeheer in Limburg.

Daarbij zijn voedselbossen gewoon heel belangrijk omdat we toe moeten naar nieuwe en duurzame vormen van voedselproductie. De kennis die we opdoen met experimenteren met voedselbossen kunnen we goed inzetten voor educatie zodat we deze kennis ook delen en deze op meer plaatsen kan worden toegepast. Zo maken we samen met betrokken partijen belangrijke stappen in het herstel en versterken van ons Limburgse landschap’.

De subsidies voor voedselbossen en landschapselementen
Initiatiefnemers van de aanleg van voedselbossen kunnen een aanvraag indienen voor een subsidie van maximaal 75.000 euro. De regeling richt zich op voedselbossen vanaf 0,5 hectare die aangevraagd worden vanuit een rechtspersoon. Dat kunnen bijvoorbeeld burgers zijn die een stichting hebben opgericht of agrarische ondernemingen die willen experimenteren met nieuwe vormen van duurzame voedselproductie.

Gemeenten in Nederlands Limburg kunnen een aanvraag doen voor het herstellen, aanleggen en beheer van landschapselementen. De beschikbare subsidie is gericht op het agrarisch buitengebied en gaat tot maximaal 100.000 euro per aanvraag. Het budget van totaal € 1,1 mln. wordt evenredig verdeeld over de regio’s Noord-, Midden- en Zuid-Limburg.

De sluitingsdatum voor aanvragen van beide subsidies is 1 april 2023. De precieze voorwaarden van de Nadere subsidieregels landschapselementen en voedselbossen 2022-2023 zijn te vinden op de website van de Provincie

NFL: Vikings verslaan Patriots in fraaie strijd, Eagles na mooie zege naar 10-1

In de NFL hebben we week 12 achter de kiezen en inmiddels beginnen de playoffs in de buurt te komen. De eerste plekjes zijn nog niet vergeven, maar dat gaat in week 13 naar alle waarschijnlijkheid wel gebeuren en dan kan het schema beetje bij beetje ingevuld gaan worden. Eerst echter week 12, wat geenszins een saaie speelweek was, te beginnen met een van de drie Thanksgivingwedstrijden.

Minnesota Vikings - New England Patriots
In week 11 werden de Vikings nog stevig verslagen door de Philadelphia Eagles, maar in eigen huis waren ze tegen de Patriots van plan om te laten zien dat ze 'gewoon' voor de top willen blijven gaan. Een pass van quarterback Kirk Cousins leverde al snel een 6-yard touchdown op voor Justin Jefferson, hoewel het niet lang duurde voor Patriots-quarterbacl Mac Jones over 34 yards een heerlijke pass bij Nelson Agholor bezorgde voor 7-7. Een field goal van Greg Joseph (Vikings) en twee van Nick Folk (Patriots) later stelde Cousins TJ Hockensen over 1 yard in staat te scoren, maar Joseph liet het extra punt liggen: 16-13.

Folk trapte de gelijke stand tussen de palen en in Q3 namen de Patriots het over via een 37-yard touchdown pass van Jones op Hunter Henry. De eerstvolgende play bracht de Vikings echter terug, want Kene Nwangwu scoorde een heerlijke 97-yard kickoff return touchdown. Folk en Joseph scoorden beiden een field goal voor 26-26, waarna Cousins' 15-yard touchdown pass op Adam Thielen dik negen minuten voor het einde beslissend bleek: 33-26 en de Vikings gaan naar een uitstekend 9-2 record.

Philadelphia Eagles - Green Bay Packers
Met een 9-1 record zijn de Eagles bijzonder lekker bezig en ook tegen de Packers openden ze geweldig: Kenneth Gainwell (4 yards) en Miles Sanders (15 yards) renden al snel een touchdown binnen, hoewel kicker Jake Elliott het tweede extra punt niet kon benutten. De Packers kwamen daardoor nog in Q1 weer langszij: AJ Dillon scoorde een 20-yard touchdown en via quarterback Aaron Rodgers en een 11-yard touchdown pass op Randall Cobb werd het 13-14. Sanders scoorde nog een korte touchdown in Q2 om de Eagles op 20-14 te brengen, waarna Rodgers de bal over 23 yards afleverde bij Aaron Jones voor 20-20 - wéér ging een extra punt mis, dit keer van Packers-kicker Mason Crosby.

De Eagles stoomden op en quarterback Jalen Hurts kwam op gang, getuige een 30-yard touchdown pass op Quez Watkins kort voor rust. AJ Brown werd over 6 yards bereikt voor een touchdown en 34-20 in Q3, waar Crosby voor de Packers iets tegen deed met een field goal. Elliott trapte in Q4 raak, Jordan Love verving de geblesseerd uitgevallen Rodgers en bediende Christian Watson voor een fraaie 63-yard touchdown: 37-30. Daar bleef het op een field goal voor beide teams na verder bij en dus gaan de Eagles na winst in een fraai duel naar een 10-1 record.

Net als de Kansas City Chiefs en de Dallas Cowboys kunnen de Eagles én de Vikings zich definitief voor de playoffs plaatsen door nog één wedstrijd te winnen. In week 13 spelen de Eagles tegen de Tennessee Titans, de Chiefs tegen de Cincinnati Bengals, de Vikings tegen de New York Jets en de Cowboys tegen de Indianapolis Colts.

Uitslagen NFL week 12
Detroit Lions - Buffalo Bills 25-28
Dallas Cowboys - New York Giants 28-20
Minnesota Vikings - New England Patriots 33-26
Cleveland Browns - Tampa Bay Buccaneers 23-17 OT
Tennessee Titans - Cincinnati Bengals 16-20
Miami Dolphins - Houston Texans 30-15
New York Jets - Chicago Bears 31-10
Washington Commanders - Atlanta Falcons 19-13
Carolina Panthers - Denver Broncos 23-10
Jacksonville Jaguars - Baltimore Ravens 28-27
Arizona Cardinals - Los Angeles Chargers 24-25
Seattle Seahawks - Las Vegas Raiders 34-40 OT
Kansas City Chiefs - Los Angeles Rams 26-10
San Francisco 49ers - New Orleans Saints 13-0
Philadelphia Eagles - Green Bay Packers 40-33
Indianapolis Colts - Pittsburgh Steelers 17-24

FOK! Wat een weer: mist en motregen

herfstbanner

Goede morgen!

Gister liep in huize Roemaat wat anders dan gehoopt, ik was absoluut niet lekker dus werkte me er af met een knmi. Gelukkig gaat het vandaag al wat beter dus zo ook het weerbericht. 

In vrijwel het hele land komt dichte mist voor, hier geldt dan ook code geel. Alleen de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en Limburg staan in het groen. 

We beginnen de dag dus grijs en mistig waarbij het in het noordoosten kan motregenen, later zal daar de zon doorbreken. Elders is het dan nog grijs en kan er plaatselijk motregen vallen. Vanavond zal het naar verwachting droog zijn, de matige wind komt uit het oosten. De maximumtemperatuur ligt rond de 9 graden.

Later deze week wordt het kouder met in het weekend lichte vorst. Daarna komt de temperatuur voorlopig niet meer boven de 5 graden met minima rond het vriespunt. Ook is er een kleine kans op sneeuw, 10% om precies te zijn.

Tot het volgende weerbericht!

De omgevallen boom in het Vondelpark (Foto: DJMO)
De omgevallen boom in het Vondelpark (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Aanhouding, drugs en veel geld in groot ondermijningsonderzoek

De politie Midden-Nederland heeft een man uit Culemborg aangehouden op verdenking van witwassen en grootschalige handel in verdovende middelen. Tijdens doorzoekingen in Utrecht, Nieuwegein en Culemborg werden onder andere honderdduizenden euro’s contact geld, verdovende middelen, een vuurwapen en meerdere auto’s in beslag genomen.

Het Ondermijningsteam in de stad Utrecht kwam de handel in verdovende middelen op het spoor op basis van ontsleutelde cryptocommunicatiedata uit een eerder ontmantelde chatdienst. De ontcijferde berichten boden voldoende aanknopingspunten voor aanvullend rechercheonderzoek. Dat leidde tot de doorzoekingen op 27 november in huizen en bedrijfspanden in de gemeenten Utrecht, Nieuwegein en Culemborg.

Bij een doorzoeking in Culemborg werd een 48-jarige man aangehouden op verdenking van witwassen en grootschalige handel in verdovende middelen. In Utrecht werd een grote hoeveelheid geld, een nog nader te bepalen hoeveelheid drugs, een vuurwapen, pepperspray en goederen ten behoeve van drugshandel aangetroffen en in beslag genomen. Ook werden in het kader van afpakken op de verschillende zoeklocaties auto’s (uit het duurder segment) in beslag genomen. De verdachte zit vast voor verhoor. Het onderzoek wordt voortgezet en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Ondermijning
Ondermijning gaat om georganiseerde misdaad. Drugshandel vormt voor een groot deel de basis van ondermijning. Door vermenging tussen onderwereld en bovenwereld komen burgers en ondernemers in aanraking met ondermijnende criminaliteit. Hierdoor lopen mensen in de maatschappij het risico om steeds vaker geconfronteerd te worden met overlast, drugsdumping, intimidatie, afpersing en geweld en worden (jonge)wijkbewoners geronseld voor drugshandel. Ondermijning tast de rechtstaat aan en brengt de veiligheid van de samenleving in gevaar.

Metallica op Koningsdag in de Johan Cruijff Arena

Een van de grootste bands ter wereld Metallica treedt volgend jaar in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam op met hun wereldtournee. De band speelt op twee data, waarvan er één wel redelijk apart is, namelijk op 27 en 29 april. De 27e is het Koningsdag, zo schrijft AT5. 

Het is de bedoeling dat de fans naar beide optredens gaan, je kunt in eerste instantie alleen tweedagentickets kopen. De optredens hebben een andere setlists, dat betekent dat de er andere nummers worden gespeeld. En ook zijn er verschillende voorprogramma's. Op Koningsdag treden de bands Architects en Mammoth WVH op, en de 29e deelt Metallica het podium met Five Finger Death Punch en Ice Nine Kills. De kaartverkoop voor een tweedagenticket begint vrijdag om 09.00 uur. Mochten er nog tickets over zijn dan begint 20 januari de voorverkoop voor een enkel concert.

In 2019 stond de hardrockband ook al in de Johan Cruijff Arena. Vele Metallica-fans stonden toen in de rij om hun helden te zien tijdens de WorldWired-tour. De band stond toen voor een uitverkocht stadion en speelde toen onder andere Bloed, Zweet en Tranen van André Hazes.

The Weeknd
Aankomende vrijdag begint nog een kaartverkoop voor een artiest die volgend jaar in de Johan Cruijff Arena gaat optreden: The Weeknd. De bekende Canadese artiest staat op 24 juni in het stadion met zijn After Hours Til Dawn Tour. De kaartverkoop start om 12.00 uur.

STAP-regeling wordt strenger en strakker

Sinds maart dit jaar kunnen mensen met een band tot de Nederlandse arbeidsmarkt zich inschrijven voor STAP-budget. Via STAP kunnen zij jaarlijks gebruik maken van € 1.000 voor arbeidsmarktgerichte scholing.

Uit de eerste resultaten blijkt dat de regeling erg populair is. Inmiddels hebben ruim 200.000 mensen budget toegekend gekregen. Daarbij is er een goede spreiding van leeftijdsgroepen, opleidingsniveau en contract/werkvorm. Het doel van het STAP-budget om een brede groep te bereiken, is tot nu toe goed gelukt. Ook biedt het scholingsregister STAP een ruim aanbod van 1.100 opleiders met 112.000 verschillende scholingsactiviteiten.

Dit zijn positieve eerste resultaten. Tegelijkertijd zijn er duidelijk ook mogelijkheden ter verbetering van de regeling. Het STAP-budget is een lerende regeling. Daarom neemt minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maatregelen om STAP-budget gerichter te besteden. En om misbruik en oneigenlijk gebruik beter tegen te gaan en te voorkomen. Dit schrijft zij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Van Gennip: “Het is mooi om te zien dat het STAP-budget grote populariteit geniet. Het laat zien dat veel mensen druk bezig zijn met hun persoonlijke professionele ontwikkeling. En dat is belangrijk op een arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is. Tegelijkertijd hebben de afgelopen maanden duidelijke verbeterpunten blootgelegd. STAP is een lerende regeling. Dat betekent dat we continu evalueren en verbeteren. Zo is eerder aan opleiders duidelijk gemaakt dat STAP niet bedoeld is voor ‘snoepreisjes’ of om cursisten via cadeaus te werven. Op basis van de inzichten van de afgelopen maanden wordt de regeling voor volgend jaar verder aangescherpt, zodat we de juiste mensen kunnen bereiken en misbruik voorkomen.”

Strenger en strakker
De afgelopen maanden bleek dat niet arbeidsmarktgerichte opleidingen toch in het scholingsregister STAP kwamen. Daarnaast zijn er opleiders die zich met hun werkwijze en aanbod, niet aan de subsidievoorwaarden houden. Daarom gaan de keurmerken die opleiders toelaten (NRTO en CEDEO) straks strenger controleren of opleidingen van deze opleiders wel voldoen aan de eisen van STAP. In overleg met betrokken keurmerken, die hun verantwoordelijkheid hierin nemen, wordt hier nadere invulling aan gegeven.

Uit de eerste resultaten blijkt ook dat een beperkt aantal opleidingen relatief vaak gekozen wordt. Het gaat daarbij veelal om opleidingen die (grotendeels) online zijn. Voor opleiders is het aantrekkelijk om hier reclame voor te maken en cursisten te werven, omdat de extra kosten per deelnemer beperkt zijn. Om te voorkomen dat STAP als ongepast verdienmodel wordt gebruikt, wordt het aantal toekenningen per opleiding vanaf 2023 gelimiteerd.

De Toetsingskamer heeft de afgelopen maanden veel werk verzet. In september zijn 51.000 van de, toen nog 61.000, opleidingen getoetst. Ook zijn sinds de start van STAP 5.000 opleidingen, op verzoek van de Toetsingskamer, vrijwillig uit het scholingsregister verwijderd.

Aanpassing aanvraagproces
Daarnaast werkt het kabinet aan een aanpassing van het proces voor het aanvragen van STAP-budget. Het is de bedoeling dat mensen straks altijd, en op een moment dat het hen schikt, een aanvraag kunnen doen. Dit moet het oriëntatieproces vergemakkelijken en de frustratie van lange wachtrijen wegnemen.

Uitbreiding scholingsaanbod
Minister Van Gennip wil het scholingsaanbod van STAP uitbreiden en gerichter inzetten voor maatschappelijk cruciale beroepen. Zo wordt er gekeken naar mogelijkheden om meer verschillende type opleiders - waaronder kleine opleiders - toegang te bieden tot het scholingsregister STAP en om (vanaf komende zomer) meerjarige opleidingen via STAP mogelijk te maken.

Daarnaast wil het kabinet dat STAP gerichter kan worden ingezet voor scholing naar maatschappelijk cruciale sectoren. Dit heeft minister Van Gennip eerder ook toegezegd aan de Tweede Kamer in reactie op de motie-Dassen. Het doel is om - met behoud van de keuzevrijheid binnen STAP - mensen te stimuleren om scholing te kiezen voor die maatschappelijk cruciale sectoren zoals zorg, onderwijs, ICT en techniek.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1308
special
Random Pics van de Dag #1307
special
Random Pics van de Dag #1306
special
Random Pics van de Dag #1305
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1304
©FOK.nl e.a.