FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 november 2022

AI Picture Gallery #51

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #789

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ihattaren dag na aanhouding weer op vrije voeten

Voetballer Mohamed Ihattaren is een dag na zijn arrestatie weer op vrije voeten. Dat meldt zijn advocaat Sander Janssen via Twitter. Ihattaren, die dit jaar gehuurd werd door Ajax, werd gisteren in zijn woning in Utrecht opgepakt op verdenking van ernstige bedreiging. Zo meldt AT5

Volgens Ihattarens advocaat gaat het om een zaak van 'geruime tijd geleden' die nog bij de politie in onderzoek is. "Mohamed heeft daarover bij de politie verklaringen afgelegd en is vandaag weer in vrijheid gesteld", aldus Janssen.

"Zoals uitgebreid in de media is bericht heeft Mohamed een veelbewogen periode in zijn leven gekend", vervolgt de advocaat. "Hij had de afgelopen weken de weg naar boven weer gevonden en zal zo snel mogelijk terugkeren naar Italië om daar zijn trainingen te hervatten. Hij hoopt dat hem de rust en gelegenheid zal worden geboden zich weer honderd procent te kunnen richten op waar het voor hem allemaal om draait: het voetbal."

VS: Rusland heeft een tekort aan artilleriemunitie

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin hebben de Russische troepen steeds meer te maken met "aanzienlijke tekorten aan artilleriemunitie". Sinds het begin van hun aanvalsoorlog tegen Oekraïne hebben de Russische troepen "logistieke problemen", en die problemen blijven voortduren, vertelde Austin aan verslaggevers.

Vooral het tekort aan artilleriegranaten belemmert hun militaire actie steeds meer. Elk grondoffensief van de Russische strijdkrachten zal worden voorafgegaan door massaal artillerievuur, zei Austin. Door Oekraïense aanvallen op Russische militaire depots hebben de Russische troepen nu echter problemen. De Russische gevechtsstrategie vraagt veel artilleriemunitie, volgens Austin. Het is twijfelachtig of het Russische leger nog over voldoende munitie beschikt om hun huidige strategie voort te zetten.

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie is de Russische aanvoer van "precisiegeleide munitie", zoals zelfgeleidende raketten en artilleriegranaten behoorlijk afgenomen in de negen maanden sinds de invasie.

Vanwege de internationale handelsbeperkingen voor producten zoals microchips zal Moskou niet snel een andere leverancier kunnen regelen.

België met veel moeite voorbij Canada

België heeft met de nodige moeite gewonnen van Canada op het WK voetbal. De Rode Duivels De Canadezen waren de hele wedstrijd de betere, maar kon de kansen niet benutten, waaronder een strafschop. Michy Batshuayi wist voor de Belgen wel te scoren en de Rode Duivels zouden uiteindelijk met 1-0 winnen.

Na 36 jaar had Canada zich weer geplaatst voor het WK en de Noord-Amerikanen maakte een prima indruk tegen België. Vroeg in de eerste helft kreeg Canada een penalty, maar die werd gemist door Alphonso Davies. Ook daarna was Canada beter dan de Rode Duivels, alleen wist België wel hun kans te benutten. Vlak voor rust zorgde Batshuayi voor het doelpunt.

Na rust had België Canada iets beter onder controle, maar nog steeds waren de Noord-Amerikanen de betere ploeg zonder grote kansen te creeren, waardoor België uiteindelijk met 1-0 wisten te winnen. Door de zege gaan de Rode Duivels ook aan de leiding in hun groep, nadat eerder Kroatië en Marokko met 0-0 gelijkspeelde.

Tong's voetbalverhalen en WK-column #2

Ik ga sowieso al vaak tegen de stroom in. Nu ga ik met m'n natuur mee, en hoop dat de Belgen gruwelijk afgaan op het WK. Wat zijn die kazen stil. Zongen ze op het WK 94. Na een onverdiende overwinning tegen Oranje. De Belgen werden vervolgens uitgeschakeld en Nederland speelde nog een klassieker tegen Brazilië. Helaas was toen de overschatte Dick Advocaat bondscoach en moesten we tevreden zijn met een zevende plaats in Amerika.

Spanje walst over Costa Rica heen op WK voetbal

Spanje heeft op het WK voetbal indruk gemaakt. Tegen Costa Rica won het Spaans voetbalelftal met maar liefst 7-0 van Costa Rica.

Spanje kende geen enkel probleem met Costa Rica. Na een half uur spelen stond de ploeg van bondscoach Luis Enrique al met 3-0 voor dankzij doelpunten van Dani Olmo, Marco Asensio en Ferran Torres, dat zou ook de ruststand zijn.

Na rust bleef Spanje prima spelen tegen een zeer matig Costa Rica. Torres zorgde met zijn tweede voor de 4-0, waarna Gavi het mooiste doelpunt van de avond maakte. Daarmee werd hij de jongste Spanjaard die ooit op een WK scoorde. Het record van de jongste doelpuntenmaker op een WK is nog altijd in handen van Pelé. Na de 5-0 wisten ook nog invallers Carlos Soler en Álvaro Morata te scoren.

Door de ruime zege gaat Spanje aan de leiding in Groep E. De Spanjaarden hebben evenveel punten als Japan, dat eerder op de dag verassend met 2-1 wist te winnen van Duitsland.

Details van next-gen The Witcher 3

CD Projekt Red heeft gameplay van de next-gen versie van The Witcher 3: Wild Hunt voor PlayStation 5- en Xbox Series-versies gedeeld, en onthult ook de upgrades die naar de next-gen-versie van de 2015 RPG komt.

CD Projekt Red bevestigde dat grafische instellingen aan de console zullen worden toegevoegd, waardoor spelers kunnen kiezen tussen 30 frames per seconde met ray-tracing of 60 frames per seconde zonder. Dit zal beschikbaar zijn op alle next-gen consoles, inclusief Xbox Series S. Andere grafische updates zijn:

  • Real-time globale verlichting + RT ambient occlusion
  • FSR 2.0 implementatie
  • Nieuwe close-up camera-opties
  • Herwerkt flora, verbeterde textures en LOD

Er zijn ook allerlei verbeteringen aan besturing en andere zaken van het spel. De besturing van magie is verbeterd. De activering van de linkerbumper om tussen verschillende tekens te schakelen, kan nu worden gewijzigd, dus wanneer spelers de knop ingedrukt houden, veranderen de knoppen om ze allemaal weer te geven. Hoewel iets geavanceerder, is deze toevoeging bedoeld om spelers ondergedompeld te laten blijven in gevechten zonder een menu te hoeven openen. Over besturing gesproken: PlayStation 5 krijgt DualSense-haptic support.

Andere verbeteringen aan de kwaliteit van leven zijn onder meer wijzigingen aan de map, aangezien een nieuwe filterinstelling alle vervelende vraagtekens opruimt die elk van de werelden van The Witcher 3 vullen. Dit is ook bedoeld om spelers verschillende gebeurtenissen natuurlijker te laten tegenkomen in plaats van ze als een checklist te beschouwen.

De DLC gebaseerd op The Witcher Netflix-serie is ook uitgebreid naar een eigen quest, die de speler beloont met het eerder aangekondigde armor gebaseerd op Henry Cavills versie van Geralt. Er is ook een alternatieve outfit toegevoegd voor Dandelion, waardoor hij lijkt op Jaskier uit de Netflix-serie.

CD Projekt Red heeft ook aangekondigd dat er cross-progression komt naar de next-gen-versie van The Witcher 3, wat betekent dat spelers hun save kunnen delen tussen PlayStation 5, Xbox Series en pc.

CDA wil verbod op smartphones in lager en middelbaar onderwijs, goed idee?

Het CDA is van mening dat mobiele telefoons moeten worden verboden in klaslokalen van basis- en middelbare scholen. Veel scholen hebben al eigen regels opgesteld om het gebruik van mobieltjes in de klas tegen te gaan, maar de regels verschillen nogal per school waardoor een lappendeken ontstaat wat leidt tot onduidelijkheid en discussies. Daarom zou het de voorkeur hebben om een landelijk verbod in te stellen op smartphones in de klas. Scholen kunnen dan zelf kijken hoe ze dit verbod vormgeven.

Is het een goed idee om smartphones te weren uit het lager en middelbaar onderwijs?

Anti-randstedelijk denken oorzaak 'nieuw' extremisme

Volgens een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, aangevraagd door Groningen, is er in Noord-Nederland (provincies Friesland, Groningen en Drenthe) sprake van 'nieuwe' vormen van 'extremisme'. Uiteraard mag extreem-rechts niet ontbreken in het benoemen. Dus reppen de onderzoekers Pieter, Leonie en Fleur alleen over een 'kruisbestuiving' tussen extreem-rechts en het zogenaamde 'anti-overheids-denken'.

Dus mocht u in een van deze noordelijke provincies woonachtig zijn en Mark, Hugo, Sigrid, Kasja enz. maar een stel kneuzen vinden, weet dan dat u een 'kruisbestuiving' met extreem-rechts hebt opgelopen (waar nog géén vaccin voor is). In Amsterdam, Den Haag, Bloemendaal, Hilversum, Laren, Blaricum enz. is er met hetzelfde idee over Mark, Hugo, Sigrid, Kasja enz. géén sprake van een 'kruisbestuiving' met extreem-rechts.

Misschien bent u dan wel 'kruisbestuifd' met extreem-links, maar daar spreken de onderzoekers Pieter, Leonie en Fleur met geen woord over. Ook jihadisme en (extreem-links) activisme, zoals van KOZP, doet er in dit onderzoek niet toe. Volgens de onderzoekers is het zelfs zo dat omdat er veel te veel de nadruk vaak op jihadisme ligt deze 'nieuwe' vormen van extremisme onder de radar blijven.

"Meer bewustwording expertise en capaciteit is nodig om de recente ontwikkelingen omtrent radicalisering en extremisme in de regio adequaat te framen adresseren", volgens het onderzoekstrio.

Disclaimer: Dit is berichtgeving van kleur geschreven op randstedelijke grond en daarmee goedgekeurd qua inclusiviteit.

Nieuwe stunt op het WK: Duitsland verliest van Japan

Japan heeft Duitsland een valse start bezorgd in groep E van het WK voetbal. De Duitsers stonden bij rust nog wel met 1-0 voor, maar uiteindelijk ging het met 1-2 onderuit tegen Japan.

Voor rust leek er nog weinig aan de hand voor Duitsland. Na een half uur zette Ilkay Gündogan zijn ploeg op voorsprong na een benutte penalty. Vlak voor rust leken de Duitsers op 2-0 te komen via Kai Havertz, maar de aanvallende middenvelder stond nipt buitenspel, waardoor het doelpunt werd afgekeurd.

In de tweede helft zou Japan langszij komen. Oud-PSV'er Ritsu Doan maakte de 1-1 een kwartier voor tijd en niet veel later zou Japan ook verrassend op voorsprong komen tegen Duitsland. Takuma Asano scoorde vanuit een lastige hoek de 1-2 en in de resterende tijd probeerde Duitsland nog wel wat om een nederlaag te voorkomen, maar Japan hield stand.

Door de zege gaat Japan aan de leiding in Groep E. Later op de dag speelt Spanje nog tegen Costa Rica.

Gezapig WK-duel Marokko en Kroatië eindigt doelpuntloos

Op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar is groep F woensdag afgetrapt met de ochtendwedstrijd Marokko - Kroatië. Dat werd bepaald niet een feestje voor de kijkers, hoewel een feestje wellicht nodig was om twee uur lang wakker te blijven.

Al vanaf de aftrap had het er weinig schijn van dat Marokko en de vicewereldkampioen echt zin hadden in een spetterende partij. 'Verdedigen' was het sleutelwoord voor beiden en daar kwam maar zelden even verandering in. De Kroaten kwamen er in de eerste helft nagenoeg niet door, het bleef lang bij een schot van Ivan Perisic. Kort voor rust wist Nikola Vlasic een voorzet bijna binnen te tikken, maar Yassine Bounou stond in het doel in de weg.

De tweede helft begon nog wel aardig: Noussair Mazraoui kopte een bal op de Kroatische doelman, hoewel hij later het spel met een blessure moest verlaten. Bounou hield Marokko vervolgens samen met Sofyan Amrabat op de been, maar een fraaie vrije trap van Achraf Hakimi was na een uur eigenlijk al het laatste noemenswaardige moment - het bleef bij 0-0.

China: iPhone-werknemers komen in opstand en botsen met Covid-politie

Honderden werknemers protesteren bij Foxconn's belangrijkste iPhone-fabriek in China. Op beelden die online zijn geplaatst, is te zien hoe mensen bewakingscamera's en ramen inslaan en in botsing komen met in beschermende kleding gehulde politie. De werknemers protesteren vanwege de strenge zero-covid maatregelen en de slechte werkomstandigheden in de iPhone-fabriek. 

Amsterdammers doneren massaal energiekorting: 'Dit overtreft onze verwachtingen'

Het Amsterdamse burgerinitiatief Wees Warmhartig blijkt een groot succes: de teller staat op ruim 90.000 euro. 'Overweldigend', noemen de initiatiefnemers het. "We hadden goede hoop dat het zou aanslaan, maar dit overtreft onze verwachtingen." Zo meldt AT5

Begin november lanceerden vriendinnen Monique van Hoogstraten en Ineke van Tol het onlineplatform Wees Warmhartig. Een burgerinitiatief waar je je energiekorting van 190 euro kunt schenken aan een Amsterdams goed doel. Deelnemende instanties zijn de Amsterdamse Voedselbank, het Fonds Bijzondere Noden Amsterdam en het Armoedefonds. 

Elke euro is welkom
Volgens Ineke is de meerderheid van de donaties 190 euro, het bedrag van de korting in november en straks nog een keer in december. "Maar we zien ook bedragen van 95 of 380 euro. Soms ook kleinere bedragen en dat is ook fijn, want elke euro is welkom."

Ook Marita Tolman, directeur van het Amsterdamse Fonds Bijzondere Noden, is blij met elk bedrag. "Alleen aan ons is al 44.000 euro gedoneerd. Heel fijn en welkom." Met de donaties die binnenkomen helpt het fonds Amsterdammers in urgente financiële nood. "De invulling daarvan is heel divers en afhankelijk van de situatie: van boodschappengeld tot een nieuw bed." 

Schrijver en boekvertaler Manik Sarkar vond het 'belachelijk' dat de energiekorting niet inkomensafhankelijk is. Hij besloot daarom zijn energiekorting via 190euro.nl te verdelen over de drie fondsen. "Ik heb er vertrouwen in dat mijn geld via Wees Warmhartig goed terecht komt."

Ook Madelien de Regt, locatiemanager van een kinderdagverblijf, heeft haar energiekorting gedoneerd. "Ik woon in Amsterdam-Noord en merk grote verschillen tussen arm en rijk." Volgens haar is het concept 'heel simpel, doeltreffend en transparant'. "Het geld wordt direct besteed aan een mede-Amsterdammer die het goed kan gebruiken. Op deze manier help ik graag mijn medemens."

De initiatiefnemers verwachten dat de teller nog verder zal oplopen. Steeds meer Amsterdammers kennen het initiatief, horen ze. "Veel mensen hebben hun energiebijdrage nog niet gehad en wachten misschien met overmaken. In december krijgen alle huishoudens nóg een keer 190 euro. Daarna komen Sinterklaas en de Kerstman er nog aan, dan willen we het nog eens extra onder de aandacht brengen."

Turkije valt honderden doelen aan in Irak en Syrië

Het Turkse leger zegt dat ze ongeveer 470 doelen hebben aangevallen sinds het laatste offensief in Irak en Syrië.

In totaal kwamen 254 mensen om het leven, die minister van Defensie Aka omschreef als terroristen. De militaire operatie zal doorgaan met luchtaanvallen en kanonnen op het land, zei het. De minister gaf geen commentaar op een vraag over mogelijke burgerslachtoffers.

Turkije begon afgelopen zondag met zijn acties. Volgens de regering in Ankara is het offensief een vergelding voor de bomaanslag vorige week in een drukke winkelstraat in Istanbul waarbij zes mensen om het leven kwamen. Turkije geeft Koerdische milities de schuld hiervan, maar deze ontkennen iets met de aanslag te maken hebben. 

Nieuwe forums: Hobby's en (true) crime

Ons forum ondergaat momenteel een beetje een herindeling wat ertoe heeft geleid dat een aantal forums zijn samengevoegd. Ook hebben we de categorieën opnieuw ingedeeld om een en ander logischer te maken.

Dat alles heeft geresulteerd in de constatering dat we voor zeker twee dingen geen echt mooi plekje hadden, te weten Hobby's en Misdaad en True Crime.

Natuurlijk hebben we al een categorie voor hobby's maar daarin stonden forums voor heel specifieke hobby's en niet echt iets dat algemener is en recht doet aan de overige hobby's die (nog) geen eigen forum bij ons hebben. 

Om die reden is Hobbies & Vrije Tijd nu geopend.

Alles over puzzelen, verzamelen, bordspellen spelen, quizzen, modelbouw, lego enz
Neem eens een kijkje en doe gezellig mee

Hobby's & Vrije Tijd


Daarnaast hebben we op basis van userinput in ons Feedbackforum een forum geopend voor Misdaad en True Crime.

Een forum voor True Crime, cold cases en macabere zaken uit het heden en verleden.

Je vindt het forum in de categorie Complotten en Mysteries
of gewoon hier:

Misdaad en True Crime

Interesse? Kom gerust een kijkje nemen. De koffie staat klaar!

Vereniging Eigen Huis waarschuwt: in 2024 energierekening zo'n 2500 euro duurder

De gemiddelde gas- en stroomrekening zal na afloop van het prijsplafond in 2024 naar schatting zo'n 2500 euro per jaar duurder worden. Vereniging Eigen Huis-directeur Cindy Kremer roept het kabinet daarom op om aanvullende maatregelen  te nemen om te voorkomen dat de energierekening vanaf 2024 voor veel huishoudens niet meer te betalen is. Meer hierover bij WNL.

Coldcase: wat gebeurde er met Wijtske Bauer Hiemstra?

Wijtske (uitspreken als Wietske) Bauer-Hiemstra uit Leeuwarden ging op woensdagavond 16 juli 1986 tussen 20.00-22.00 uur de deur uit. Ze ging naar het uitgaanscentrum in Groningen en zei dat ze de volgende dag voor het avondeten weer thuis zou zijn. Ze kwam echter nooit meer terug bij haar gezin.

Ze werd die bewuste nacht voor het laatst gezien in café De Schakel in de Peperstraat in Groningen. Op zaterdag 19 juli 1986 zag een voorbijganger een stoffelijk overschot drijven in het water van het Damsterdiep bij het dorp Garmerwolde in de provincie Groningen. Het bleek het lichaam te zijn van de vermiste Wijtske.

Wijtske Hiemstra was gehuwd en moeder van twee kinderen. Haar familie tast volledig in het duister wat er met haar die nacht is gebeurd. Heeft u meer informatie over haar dood, dan zal hen dat zeker helpen. Er wordt een beloning uitgeloofd van €15.000 voor de gouden tip.

Praat ook mee in ons True Crime Forum over deze of andere zaken! 

Wijtske Bauer-Hiemstra (Afbeelding: Politie)
Wijtske Bauer-Hiemstra (Afbeelding: Politie)


Club-Q Schutter is non-binair

De schutter van het Club-Q drama blijkt, aldus zijn advocaat, te identificeren als non-binair en dus niet een "extreem-rechtse Trump anti homo-at/mz"-persoon.

Of deze persoon ook als "stunning & brave" wordt gezien, en/of er "listen & believe" wordt toegepast, is nu nog onduidelijk. Ontkennen dat dit persoon non-binair is, is uiteraard geen optie. Immers zijn de mensen die dat doen lhbtigq+-foob.

Rechter stelt PostNL in het gelijk over acties FNV

De rechter in Den Haag gebiedt FNV om haar leden binnen 24 uur op te roepen om tot 6 januari 2023 af te zien van collectieve acties waarbij geen rekening wordt gehouden met de randvoorwaarden die PostNL heeft gesteld. Deze uitspraak voorkomt dat acties zouden kunnen leiden tot verstoring van essentiële dienstverlening, zoals medische zendingen en rouwpost, en onveilige situaties voor medewerkers.

PostNL is tevreden met deze uitspraak. Deze week begint het piekseizoen met Black Friday, later gevolgd door Sinterklaas en de kerstdagen. PostNL neemt extra operationele maatregelen om de invloed van eventuele acties alsnog te beperken, zodat klanten en consumenten zoveel mogelijk kunnen genieten van een mooi Sinterklaas- en kerstseizoen. Daarnaast houdt PostNL contact met verzendende klanten om hen zoveel mogelijk te helpen hun post en pakketten op tijd bij consumenten te krijgen.

PostNL blijft verder in gesprek met BVPP en CNV over nieuwe cao’s voor PostNL en voor zaterdagbestellers. PostNL streeft naar cao’s die aansluiten bij de belangen van medewerkers en klanten, die zorgen voor een aantrekkelijke positie als werkgever en die PostNL financieel gezond houden op de lange termijn.

Gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging in zaak steekincident Lemmer

De rechtbank in Leeuwarden heeft dinsdag een 36-jarige Litouwse man veroordeeld wegens doodslag tot een gevangenisstraf van 6 jaar en de TBS maatregel met dwangverpleging. De rechtbank kent voorts aan nabestaanden, te weten de vriendin en de twee kinderen van het slachtoffer, schadevergoedingen toe.

Op 14 februari 2022 is verdachte in Lemmer komen wonen in een pand voor huisvesting van arbeidsmigranten die werken voor een uitzendbureau. Het slachtoffer woonde daar al twee jaar met zijn vriendin. Verdachte drinkt gedurende die avond en nacht een flinke hoeveelheid alcohol en gebruikt drugs. Na onenigheid met twee vrouwelijke medebewoners barricaderen de vrouwen hun kamer en roepen zij het slachtoffer om hulp. Het slachtoffer schiet de vrouwen te hulp, maar krijgt daarvoor geen kans omdat hij direct door verdachte met een mes in zijn borst wordt gestoken. Het slachtoffer overlijdt daardoor ter plekke.

Strafmotivering
Uit de deskundigenrapporten blijkt dat verdachte leidt aan een ernstige verslavingsziekte aan zowel alcohol als drugs. Hij heeft hierdoor een kwetsbaar evenwicht. Door de deskundigen is overwogen om verdachte ontoerekeningsvatbaar te verklaren, maar zij adviseren uiteindelijk om het bewezenverklaarde in verminderde mate aan hem toe te rekenen. Een langdurige klinische behandeling is nodig. De reclassering adviseert een TBS met dwangverpleging met een behandeling in het Centrum van Transculturele Psychiatrie in Veldzicht.

Bidbook Nedersaksenlijn aangeboden aan leden Tweede Kamer

Tweede Kamerleden en leden van de Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat ontvingen 22 november 2022 in Den Haag het “Bidbook Nedersaksenlijn, katalysator voor regionale structuurversterking” uit handen van vertegenwoordigers uit Noordoost Nederland. Het Bidbook Nedersaksenlijn is met inzet van samenwerkende partners, organisaties en overheden in Noordoost Nederland tot stand gekomen. Het Bidbook onderbouwt het belang en de noodzaak van de Nedersaksenlijn voor de grensregio én voor heel Nederland. De Nedersaksenlijn zorgt voor Brede Welvaart, door mensen, banen, onderwijsinstellingen en voorzieningen met elkaar en met de rest van Nederland én de Duitse buren te verbinden. Het Bidbook maakt daarbij de kansen voor woningbouw en economische structuurversterking in het gebied inzichtelijk.

De delegatie uit Noordoost Nederland hoopt dat Tweede Kamerleden de noodzaak van de Nedersaksenlijn voor de Brede Welvaart in Noordoost Nederland onderschrijven en dat zij in de Kamer willen aandringen op versnelling van de realisatie. De regio pleit ervoor om voor de Nedersaksenlijn nog dit jaar € 63 miljoen rijksmiddelen vrij te maken, die nog beschikbaar zijn in het Mobiliteitsfonds van het rijk. Vergeleken met de 7.5 mld. die het rijk recent verdeelde over Infrastructuur in Nederland is dat een relatief gering bedrag met een groot rendement voor Noordoost Nederland.

Op 28 november vergadert de Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Hierin komen de afspraken aan de orde die Rijk en Regio eerder op 10 november maakten met staatssecretaris Heijnen: “In het kader van het Deltaplan gaan Rijk en Regio in gesprek om te bezien welke volgende stap er kan worden gezet in het gezamenlijke onderzoek van de Nedersaksenlijn. Het Rijk wil in het kader van het gezamenlijk onderzoek naar de Nedersaksenlijn de mogelijkheden voor financiering bezien van de 1e fase van het regionale project Veendam – Stadkanaal waarvoor de regio 63 mln. heeft gereserveerd en het Rijk eerder 5 mln. cofinanciering heeft gegeven.”

Maar met die afspraak is er nog geen boter bij de vis. De regio zou de realisatie van de 1e fase, de ontbrekende schakel tussen Veendam en Stadskanaal, al op korte termijn kunnen oppakken. In het Bidbook Nedersaksenlijn vraagt Noordoost Nederland daarom aan het rijk om € 63 miljoen bij te dragen aan de eerste fase van de Nedersaksenlijn: Veendam- Stadskanaal. Ook de regio zelf legt gezamenlijk € 63 miljoen bij voor de uitvoering van deze eerste fase.

De Nedersaksenlijn is een directe spoorverbinding tussen Enschede en Groningen via Emmen en Ter Apel. Op dit moment ontbreekt er nog een railverbinding van 44 kilometer tussen Emmen en Veendam. Deze schakel is hard nodig om de robuustheid van de spoorverbinding tussen Noordoost Nederland en de rest van Nederland te verbeteren. De Nedersaksenlijn is daarmee in potentie een spoorlijn van 180 kilometer die in het grensgebied 26 gemeenten, 1,3 miljoen mensen, met elkaar en met 650.000 banen verbindt. Dit is een belangrijke bijdrage aan de Brede Welvaart in het grensgebied van Nederland.

FOK! Wat een weer: wederom niet droog

herfstbanner

Goede morgen!

De dag begint overwegend droog, op het uiterste noordoosten en de kust van Noord-Holland na. Een regengebied trekt vandaag over het land van zuidwest naar noordoost, in het noorden is het eerst zonnig, in het zuiden is het daarna nog even zonnig, tot de zon ondergaat. De temperatuur ligt rond de 8 graden bij een zuid tot zuidoostelijke wind. 

Ik maak even een uitstapje naar andere Europese landen: Frankrijk heeft ook een flink regengebied met in de Alpen sneeuw, later vanmiddag is ook Zwitserland aan de beurt qua neerslag. Het regengebied waar wij mee te maken krijgen, daar krijgt Duitsland ook mee te maken vanaf de namiddag. In Spanje en Portugal is ook een regengebied aanwezig met in noord Spanje redelijke hoeveelheid neerslag. Ook in Tsjechië, Hongarije, Polen en Roemenië blijft het niet droog. De temperaturen liggen grofweg tussen de 8 en 16 graden in Europa.

Morgen hebben we eerst wat buien maar dan volgt een op het oog goede dag, in de avond wordt er neerslag verwacht, maar dat is voor morgen.

 

Maily trof de regenboog, maar geen pot met goud (Foto: maily)
Maily trof de regenboog, maar geen pot met goud (Foto: maily)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #122
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #161
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
©FOK.nl e.a.