Anti-randstedelijk denken oorzaak 'nieuw' extremisme

Volgens een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, aangevraagd door Groningen, is er in Noord-Nederland (provincies Friesland, Groningen en Drenthe) sprake van 'nieuwe' vormen van 'extremisme'. Uiteraard mag extreem-rechts niet ontbreken in het benoemen. Dus reppen de onderzoekers Pieter, Leonie en Fleur alleen over een 'kruisbestuiving' tussen extreem-rechts en het zogenaamde 'anti-overheids-denken'.

Dus mocht u in een van deze noordelijke provincies woonachtig zijn en Mark, Hugo, Sigrid, Kasja enz. maar een stel kneuzen vinden, weet dan dat u een 'kruisbestuiving' met extreem-rechts hebt opgelopen (waar nog géén vaccin voor is). In Amsterdam, Den Haag, Bloemendaal, Hilversum, Laren, Blaricum enz. is er met hetzelfde idee over Mark, Hugo, Sigrid, Kasja enz. géén sprake van een 'kruisbestuiving' met extreem-rechts.

Misschien bent u dan wel 'kruisbestuifd' met extreem-links, maar daar spreken de onderzoekers Pieter, Leonie en Fleur met geen woord over. Ook jihadisme en (extreem-links) activisme, zoals van KOZP, doet er in dit onderzoek niet toe. Volgens de onderzoekers is het zelfs zo dat omdat er veel te veel de nadruk vaak op jihadisme ligt deze 'nieuwe' vormen van extremisme onder de radar blijven.

"Meer bewustwording expertise en capaciteit is nodig om de recente ontwikkelingen omtrent radicalisering en extremisme in de regio adequaat te framen adresseren", volgens het onderzoekstrio.

Disclaimer: Dit is berichtgeving van kleur geschreven op randstedelijke grond en daarmee goedgekeurd qua inclusiviteit.