Oekra´ne rukt op in Cherson, NAVO heeft bedenkingen over terugtrekken Rusland

Na het aangekondigde terugtrekken van Russische troepen uit Cherson (Kherson) in het zuiden van Oekraïne, rukt Oekraïne verder op. Twaalf dorpen zijn heroverd in de geëvacueerde gebieden, zo maakte de opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, Valeriy Zalushnyi, bekend via in Telegram.

Volgens de Britse geheime diensten maakt Moskou het Oekraïne lastiger om voortgang te boeken in Cherson. Russische troepen hebben diverse bruggen vernietigd en naar verluidt mijnen gelegd.

Ook wordt verwacht dat de terugtrekking nog enkele dagen zal duren, blijkt uit het dagelijkse rapport van het Britse Ministerie van Defensie. Dit zal waarschijnlijk gepaard gaan met artillerievuur om de zich terugtrekkende eenheden te beschermen tegen Oekraïne. 

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg heeft zijn bedenkingen geuit over de aangekondigde terugtrekking van Rusland uit de Zuid-Oekraïense stad Cherson. "We moeten nu afwachten hoe de situatie ter plaatse zich de komende dagen ontwikkelt", aldus de Noor. Maar het is duidelijk dat Rusland zwaar onder druk staat. "Als ze Cherson verlaten, zou het weer een grote overwinning zijn voor Oekraïne", voegde Stoltenberg eraan toe.

Onder druk van constante Oekraïense aanvallen gaf de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu woensdag de opdracht om het Russische leger terug te trekken uit Cherson en de hele regio rond de stad. Na het mislukken van de opmars naar Kiev en de terugtocht bij Charkov, wordt dit beschouwd als een nieuwe militaire nederlaag voor Rusland. Moskou noemde de terugtrekking een "militaire noodzaak" en een , Na