De 'Red wave' is uitgebleven maar midterms 2022 nog steeds onbeslist

Republikeinen kunnen weinig voordeel halen uit de nijpende inflatie en de immigratie problemen aan de zuidgrens van de Verenigde Staten. De Democraten doen het beter dan verwacht bij de midterms.

Update 13.10 uur: Een duidelijke definitieve winst is voor zowel rood of blauw nog niet zichtbaar. Dit kan nog wel dagen duren. 

Volgens de laatste raming van NBC News hebben de Republikeinen nu 220 zetels in het Huis, tegen 215 voor de Democraten, wat betekent dat zij nog steeds de leiding daar lijken te gaan nemen, maar met veel minder gezag dan de meer dan 40 winstpunten die sommige opiniepeilers verwachtten. Bij AP staat deze raming op 199 voor de Republikeinen en 172 voor de Democraten

Deze schattingen hebben een foutmarge, wat inhoudt dat beide partijen nog kunnen winnen.

En nadat de Democraten de senaatszetel van Pennsylvania wonnen, staat die race ook nog helemaal op losse schroeven, met nog maar een handvol staten te gaan. Bij NBC staat de teller voor de senaat Democraten op 48 tegen Republikeinen 47, bij AP staan ze beiden op 48 zetels.

Hieronder een stream van NBC News die continue de laatste overzichten van de diverse tussenstanden van deze midterms geeft. Zonder politieke duiding of interviews, alleen graphics en een muziekje. Een aanrader voor wie even snel de laatst bekende tussenstanden wil checken.

Eerdere berichtgeving: Republikeinen droomden van een rode golf die de Democraten door het hele land uit hun ambt dreef. De Democraten droomden van het behouden van de meerderheid in beide huizen van het Congres. Geen van beide dromen zal waarschijnlijk uitkomen. Maar één ding is al duidelijk: Biden is niet afgestraft voor zijn beleid. De Democraten kregen veel stemmen binnen. De Republikeinen zullen waarschijnlijk de meerderheid van stemmen halen in het Huis van Afgevaardigden, maar een verpletterende overwinning is het niet. De voorspellingen waren somber voor Biden, hij zou deze verkiezingsnacht dan ook als een overwinning moeten ervaren. 

Veel Amerikaanse kiezers beslisten niet strikt langs partijlijnen, maar verdeelden hun stem naar gelang de beschikbare kandidaten. Bij de gouverneursverkiezingen in de staat Georgia, wezen bijvoorbeeld de Republikeinen de kandidaat van voormalig president Donald Trump af in de voorverkiezingen - en kozen in plaats daarvan voor Brian Kemp, die het ambt nu met glans heeft verdedigd. Tegelijkertijd lijkt het te gaan om een run-off tussen de Democratische senator Raphael Warnock en de kandidaat van Trump, voormalig American football-ster Herschel Walker. Dit zal plaatsvinden op 6 december.

Of in Ohio. J.D. Vance won - een Trump-kandidaat, maar hij verwierf meer bekendheid om zijn begrip voor arbeiders omdat hij er een boek over schreef. De gouverneur is ook een Republikein - maar Democraten wonnen in verschillende kiesdistricten voor het Huis van Afgevaardigden. In Pennsylvania won Democraat John Fetterman een senaatszetel van de Republikeinen. Hij deed het ook beter in dieprode kiesdistricten dan VS-president Joe Biden twee jaar geleden.

Democraten voerden campagne over abortusrechten
Doordat de meerderheid van de Amerikanen denkt dat het land op de verkeerde weg is en de inflatie het grootste probleem is, is Biden geen populaire president.  Maar toch werd een verrassend aantal Democratische kandidaten gekozen en in functie verheven. Zelfs de situatie aan de zuidgrens, heeft dit niet voorkomen.

De conservatieve koers van het Hooggerechtshof, welke door Trump is ingezet door tijdens zijn presidentschap het Hooggerechtshof te benoemen, mobiliseerde blijkbaar mensen in het hele land om hun stem uit te brengen. Vooral vrouwen voelen de nadelen van de conversatieve koers.. Het recht op abortus, ziektekostenverzekering en "de toekomst van de democratie" waren de belangrijkste speerpunten voor de Democraten. 

Sinds Ronald Reagan in de jaren tachtig hebben presidenten bij hun eerste tussentijdse verkiezingen gemiddeld 31 zetels in het Huis van Afgevaardigden verloren. Biden zal beduidend minder verliezen. In de Senaat verloor tot nu toe de regerende partij gemiddeld twee zetels. Biden lijkt daar nu zijn meerderheid iets te vergroten. Dit duidt op erkenning van de door hem bereikte resultaten - met andere woorden, hoe hij met de huidige crises omgaat. Het zou ook een teken kunnen zijn dat meer kiezers dan verwacht de neiging van de Republikeinen om Trump en zijn agenda onvoorwaardelijk te steunen, afwijzen.

Fetterman verovert senaatszetel in Pennsylvania
De vraag in de belangrijke Pennsylvania Senate race was of gematigde Republikeinen uit de voorsteden zouden stemmen op Mehmet Oz, de kandidaat van hun partij - of hem zouden zien als een Trump-soldaat en daarom thuis zouden blijven en mogelijk zelfs op John Fetterman zouden stemmen. Blanke werknemers bijvoorbeeld, die zich meer kunnen identificeren met de Democraat, die meestal in een hoodie en spijkerbroek loopt, dan met de tv-dokter Dr. Oz. Ze hebben op Fetterman gestemd.

Dit zal gevolgen hebben voor Trump's partij. Een mogelijke concurrent in de strijd om de presidentiële nominatie is Ron DeSantis. Hij won de gouverneursrace in Florida zeer duidelijk, en sleepte zelfs de voorheen Democratisch georiënteerde Miami-Dade kiezers binnen. Zo duidelijk zelfs, dat Trump hem op de verkiezingsavond nog publiekelijk waarschuwde om geen gooi te doen naar het kandidaatstellen voor de volgende presidentsverkiezingen. "Als hij zich kandidaat stelt, kan dat heel pijnlijk voor hem zijn," zei Trump, terwijl hij dreigde met onthullingen over het privéleven van DeSantis.

Trump schurkt zich sinds zijn verkiezingsnederlaag tegen Joe Biden in 2020 al aan tegen een nieuwe gooi naar het presidentschap in 2024. Waarschijnlijk kondigt hij dit volgende week aan op zijn landgoed Mar-a-Lago, in Florida. Daar kondigde DeSantis vannacht trots aan dat hij met zijn overwinning "de politieke kaart opnieuw had getekend".

Zeker, veel Trumpvolgers zijn verkozen bij deze midterms, maar een deel konden niet genoeg stemmen binnen halen. Republikeinen zullen zich dus waarschijnlijk afvragen waar de gehoopte rode golf eigenlijk is blijven steken - en wie daarvoor verantwoordelijk is. In ieder geval ziet Trump er niet uit als een stralende winnaar. Biden daarentegen wel.