Russen trekken zich terug uit Cherson

De Russische troepen bevinden zich al weken in een precaire situatie op de westelijke oever van de Dnipro. Omdat de Oekraïense troepen de bruggen over de rivier beschadigen, ligt de bevoorrading van de eenheden vanuit Rusland stil. Nu beveelt de Russische minister van Defensie Shoigu het terugtrekken.

Onder druk van Oekraïense tegenoffensieven trekken de Russische troepen zich terug uit een strategisch belangrijk deel van de geannexeerde zuidelijke regio Cherson (Kherson). Minister van Defensie Sergei Shoigu heeft de evacuatie van de westelijke oever van de rivier de Dnipro bevolen, zoals te zien is op de Russische staatstelevisie. De terugtrekking betekent dat Rusland de controle verliest over Cherson, de enige Oekraïense regionale hoofdstad die het  Kremlin heeft veroverd sinds het begin van de aanvalsoorlog eind februari.

"Het leven en de gezondheid van de soldaten van de Russische Federatie zijn altijd een prioriteit geweest," zei Shoigu ter rechtvaardiging. De nieuwe commandant van de Russische troepen in Oekraïne, Sergei Surovikin, maakte melding van recente zware Oekraïense beschietingen op de stad Kherson en omliggende plaatsen.

De situatie van de Russische eenheden in de regio is de laatste weken steeds meer moeilijker geworden. Omdat de Oekraïense troepen de bruggen over de Dnipro ernstig heeft beschadigd, verloopt de bevoorrading van de ongeveer 20.000 Russische soldaten op de westelijke oever voornamelijk via geïmproviseerde pontonveerboten. Hoewel sommige Russische eenheden de afgelopen dagen al zijn geëvacueerd, verplaatst Moskou volgens Oekraïense militaire functionarissen ook nieuwe troepen naar de frontlinie. Uit recente satellietbeelden van begin november blijkt dat Russische troepen momenteel bezig zijn met het inrichten van verdedigingsposities op de oostelijke oever van de Dnipro.

Rusland heeft de regio Cherson in de eerste weken van de oorlog grotendeels bezet en in september geannexeerd - evenals de regio's Zaporizja, Luhansk en Donetsk - in strijd met het internationaal recht. Desondanks heeft Oekraïne herhaaldelijk aangekondigd de stad en de regio Cherson te willen bevrijden met behulp van westerse wapens. De afgelopen weken is er hevig gevochten. De Oekraïners hebben herhaaldelijk melding gemaakt van grote vernielingen en veel slachtoffers aan Russische zijde. Onafhankelijke controle is niet mogelijk. Onlangs verwachtten Russische militaire bloggers echter al dat hun eigen troepen zich spoedig uit de stad Cherson zouden terugtrekken.

Commandant Surovikin kondigde ook al in oktober "moeilijke beslissingen" aan in Cherson, wat waarnemers interpreteerden als een aanwijzing voor een geplande terugtrekking. Bovendien hebben de Russische bezetters volgens hun eigen verklaringen tienduizenden burgers uit de stad Cherson weggevoerd. Oekraïne sprak van deportatie van de Oekraïense bevolking.