Culinaire uitstapjes: de varkensanus

Wat eten we vandaag?

Een extra stukje varkensanus op het bord vanavond! Nu zal je raar opkijken, dat deed ik ook bij het lezen van het artikel. Je zal er waarschijnlijk ook nooit over gedacht hebben, in tegenstelling tot ham, worst spek of een lekkere karbonade. Daar hoef je ook niet over na te denken na het lezen van dit artikel. 

De keuringsdienst van waarde is op onderzoek uit geweest en leerde dat de anus gefrituurd zou overeenkomen met inktvisringen. Nader onderzoek toont aan dat dit niet zo is. Toch zijn er gerechten, lekkernijen bestaande uit varkensanussen. In Zuid-Korea kent men de gerechten Gopchang of Makchang, gerechten op basis van ingewanden van varkens waar ook de anus in voor kan komen. Afhankelijk van de regio.

Mij lijkt het op zijn zachtst gezegd ranzig, maar de kringspier bevat veel ijzer en vitaminen. Daarnaast zorgt het door het bereiden ervan, voor minder slachtafval. Dus ben je tegen slachtafval, stop dan een varkensanus in je kanus.

gefrituurd, gegrild of gewokt: het kan allemaal! (Foto: _UserName_)
gefrituurd, gegrild of gewokt: het kan allemaal! (Foto: Pixabay)