FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 oktober 2022

Ubisoft brengt Mario + Rabbids Sparks of Hope uit

Ubisoft heeft Mario + Rabbids Sparks of Hope vandaag uitgebracht voor Nintendo Switch.

Spelers nemen het samen met Mario en de Rabbid-helden op tegen Gesela, een kwaadaardige kosmische entiteit die chaos wil creëren in het heelal. Gesela en diens volgelingen zijn vastbesloten om alle energie in het universum te consumeren en iedereen te vernietigen die in hun weg staat, waaronder de Sparks: griezelige wezens die zijn ontstaan uit de fusie van Lumas en Rabbids. Tijdens een reis door het heelal verkennen spelers verschillende planeten vol eigenaardige inwoners en hilarische geheimen, en worden ze vergezeld door een kleurrijke cast van personages, waaronder Rabbid-Rosalina en zelfs een oude vijand: Bowser.

PSV komt duidelijk te kort tegen Arsenal in Europa League

PSV heeft donderdag de inhaalwedstrijd tegen Arsenal in de Europa League met 1-0 verloren. In Londen maakte Granit Xhaka in de tweede helft het enige doelpunt van de wedstrijd.

PSV had het gedurende de wedstrijd lastig tegen Arsenal. De koploper in de Premier League domineerde de gehele wedstrijd tegen de ploeg van Ruud van Nistelrooij, maar bij rust was het nog 0-0. In de tweede helft viel de verdiende treffer voor Arsenal. Twintig minuten voor tijd scoorde Granit Xhaka het enige doelpunt van de wedstrijd.

Door de zege is Arsenal al zeker van de volgende ronde van de Europa League. PSV staat nog wel tweede in de stand met drie punten voorsprong op het Noorse FK Bodø/Glimt. FC Zürich is al uitgeschakeld in de poule.

Maak kennis met Catalyst in Apex Legends: Eclipse

Electronic Arts en Respawn Entertainment hebben een nieuwe Apex Legends: Eclipse-trailer uitgebracht. De Apex Games valt Cleo binnen, ook wel de Broken Moon genoemd, terwijl de nieuwe defensieve legend Catalyst heeft gezworen om haar thuisplaneet te beschermen.

Meer informatie over Apex Legends: Eclipse wordt binnenkort bekendgemaakt vóór de officiële release van de update op 1 november voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch en pc via Origin en Steam.

Halloween in World of Tanks

Elke online game heeft wel iets met Halloween en ook diverse games in het World of Tanks-universum hebben de komende tijd een feestje met pompoenen.

Het is het seizoen van de heks in World of Tanks voor pc. Het Pumpkin Bash-evenement vindt plaats van 20 oktober tot en met 4 november. Sluit je aan bij een groep van tankvliegende heksen die verdwaald zijn op weg naar ons vliegtuig. Spelers ontvangen een vijfkoppige bemanning van charismatische personages met verschillende krachten om te gebruiken tijdens de komende gevechten. Spreek je spreuken uit in 15v15 PvP-gevechten in Tier VI-VIII-voertuigen op vier kaarten met Halloween-thema. Er zijn wat vreemde nieuwe spelelementen, waaronder superkrachten die voor het grijpen liggen op het slagveld, speciale vaardigheden die voor de strijd worden geactiveerd, onbeperkte respawns en meer.

De schatten van de Lost Pyramid roepen in World of Tanks Blitz voor Nintendo Switch, iOS, Android, Windows en MacOS. Tijdens dit evenement, dat plaatsvindt van 20 oktober tot 30 oktober, gaan spelers op zoek naar de piramide en als ze eenmaal gevonden zijn, zullen ze moeten vechten voor de rijkdommen die er zijn. De schatten van de Piramide zijn talrijk en omvatten een Premium Account, boosters, een certificaat voor x5 XP, credits en de Sinister Medjay-tank. Ook verbergt de schatkamer van de farao in de piramide nog meer rijkdommen en beloningen: tonnen middelen, avatars, camo's en zelfs de onwrikbare farao-tank.

Het tweede event voor Blitz is Operation Call of the Folio. Dat is al begonnen en duurt tot 29 oktober. Verloren tempels, zandstormen, exotische ziekten, en wilde dieren wachten daar op de spelers. Je kunt de Hunter's Moon Folio krijgen maar ook de andere beloningen: goud, boosters, met tot 4 soorten zeldzame camouflage voor in totaal 12 voertuigen, avatars en andere resources. Er gaan geruchten dat er iets donkers en eng op de loer ligt op het pad naar de Folio...

In de consoleversie van World of Tanks Modern Armor kun je Monster Mash spelen. De spelmodus met Halloween-thema is terug van 18 oktober tot 1 november. Als reactie op zijn populariteit onder spelers, zal Monster Mash dit jaar twee volle weken duren.

Tijdens dit evenement strijden spelers met Monster Tanks op een van de twee speciale Halloween-kaarten: Grim Graveyard of Dead City. Degenen die nog geen Monster Tank in de garage hebben gekocht, kunnen ook gemakkelijk de Monster Mash-modus spelen. Alle spelers hebben toegang tot The Spectre, een angstaanjagende Tier VI medium tank die gratis beschikbaar zal zijn in elke garage, exclusief voor het Monster Mash-evenement.

'Voorlopig gunstig weer voor laag gasverbruik'

De stroom- en gasprijzen zijn erg hoog. Het verbruik hangt voor een deel af van het weer en de tendens van deze prijzen ook. Zowel in Nederland als in nagenoeg heel Europa is het de komende twee weken relatief zacht voor de tijd van het jaar en dit heeft een gunstige invloed.

Er is de komende twee weken geen kans op relatief koud weer. Met zuiden- tot zuidwestenwinden wordt (zeer) zachte lucht aangevoerd. Hierdoor ligt de middagtemperatuur (ruim) boven de gebruikelijke waarden en koelt het in de nachten vaak niet veel af. Op de koudste dagen liggen de temperaturen rond de normale waarden voor de tweede helft van oktober; 13-15 graden. Ook in de eerste week van november blijft het waarschijnlijk zacht. Dankzij het bovengemiddeld warme weer hoeft men minder te stoken dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar.

Gunstig weer in heel Europa
In nagenoeg heel Europa is de temperatuur komende twee weken relatief hoog. De enige uitzonderingen zijn het uiterste noordwesten (met name IJsland) en zuidoosten (Griekenland, Turkije), waar kans is op temperaturen iets lager dan gebruikelijk.
In Frankrijk, Duitsland, de Alpenlanden, Oost-Europa en ook Zweden en Finland is het tot eind van de maand waarschijnlijk 2 tot 3 graden warmer dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. Hierdoor zal het gasverbruik in deze landen ook relatief laag zijn en dit heeft een gunstige invloed op de prijs voor heel Europa.

Opwekken van duurzame energie
Af en toe kan het komende twee weken stevig waaien, maar echt onstuimig weer staat vooralsnog niet op het programma. Voor de energieproductie door windmolens is het hierdoor gunstig weer.
Het weerbeeld is komende twee weken wisselvallig met regelmatig vrij veel wolken. Toch zijn er ook van tijd tot tijd zonnige dagdelen. Waarschijnlijk zullen zonnepanelen komende twee weken een vrij gemiddelde hoeveelheid energie opwekken voor deze tijd van het jaar.

Dominants zijn de Eikons in Final Fantasy XVI

Square Enix heeft vandaag een nieuwe trailer uitgebracht voor Final Fantasy XVI. De trailer, genaamd 'Ambition', toont spelers meer van het achtergrondverhaal van de game, inclusief het rijk Valisthea en de vele personages die ze in de game zullen ontmoeten.

Final Fantasy XVI brengt on naar het rijk Valisthea, waar Eikons leven. Deze sterke en dodelijke wezens huizen in Dominants – een enkele man of vrouw die is gezegend met het vermogen om de kracht van zo’n Eikon te kunnen gebruiken. Het verhaal volgt Clive Rosfield, een jongeman die zich heeft toegelegd op de zwaardvechtkunst en ook wel de First Shield of Rosaria wordt genoemd, die de opdracht krijgt om te waken over zijn jongere broer Joshua - de Dominant van de Phoenix. Maar dan zetten onvoorziene gebeurtenissen Clive op een duistere en gevaarlijke weg naar wraak.

Het ontwikkelteam heeft ook nieuwe commentaren gepost waarin ze hun voornemen uitspreken om spelers van over de hele wereld een onvergetelijke ervaring te bezorgen. "Ik ben blij dat onze nieuwste trailer, Ambition, nu live is", zei Naoki Yoshida, producer van Final Fantasy XVI. "In plaats van dat we focussen op de actie, zoals bij onze vorige onthulling, willen we de wereld dit keer meer laten zien van het achtergrondverhaal van Final Fantasy XVI en de rijke cast aan personages – met name de Dominants.”

"Aangezien de game dichterbij zijn voltooiing komt, heeft het team nu alle aandacht gericht op het gladstrijken van foutjes en de laatste aanpassingen", zei Hiroshi Takai, director, Final Fantasy XVI. "Alle onderdelen komen nu samen in iets dat werkelijk bijzonder belooft te worden."

Final Fantasy XVI is een standalone single-player action RPG die in de zomer van 2023 zal verschijnen voor de PlayStation 5.

Huis-lid VS krijgt niet de mogelijkheid taak uit te voeren omdat ze krankzinnig is.

Hier in Nederland moeten we met een omweg krankzinnige Kamerleden hun mond laten houden. Wij hebben geen directe regel om krankzinnigen het werk uit handen te nemen. In de VS doen ze daar iets makkelijker over.

De voorzitter van het regels-comité van het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten kwam ter plekke met een nieuwe regel toen Lauren Boebert, een fervent Qanon- en Trumpvolger, met een amendement kwam die voor de verandering wel enige redelijkheid bevatte; "als je krankzinnig bent, krijg je niet de mogelijkheid een amendement in te dienen". En dus bereikte het amendement de vloer niet.

"Ik doe er niet aan mee, dit pad ga ik niet bewandelen, ik ga geen krankzinnigen legitimeren." Zo zei de voorzitter.

VS: crimineel netwerk verkocht Amerikaanse militaire technologie aan Rusland

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft het een crimineel netwerk ontmanteld dat Rusland zou hebben voorzien van militaire technologie van Amerikaanse bedrijven. Rusland heeft deze technologieën gebruikt voor zijn agressieoorlog tegen Oekraïne.

Een deel van het materieel werd aangetroffen op de slagvelden in Oekraïne, volgend  het ministerie in Washington.

Andere militaire technologie werd in Letland onderschept voordat het naar Rusland kon worden verscheept.

Het ministerie van Justitie heeft strafzaken aangespannen tegen bijna een dozijn mensen in afzonderlijke zaken in New York en Connecticut.

De verdachten worden beschuldigd van het verwerven van gevoelige militaire technologie van Amerikaanse bedrijven en het vervolgens witwassen van miljoenen dollars voor rijke Russische zakenlieden en entiteiten die onder sancties staan. Sommigen worden ook beschuldigd van het orkestreren van illegale oliedeals voor het staatsoliebedrijf van Venezuela.

Poetins verjaardagscadeau aan Berlusconi is in strijd met EU-sancties

Volgens de Europese Commissie zijn de twintig flessen wodka die Silvio Berlusconi beweert te hebben gekregen voor zijn verjaardag van de Russische president Poetin, een schending van het pakket sancties tegen Rusland dat in april door de Europese Unie is overeengekomen. De autoriteit maakte dit bekend en reageerde op uitspraken van de voormalige Italiaanse premier.Berlusconi, wiens conservatieve Forza Italia een coalitie wil vormen met de rechtse Fratelli d'Italia en de rechtse populistische Lega.

Berlusconi zei deze week dat hij weer contact had met de Russische president. Hij onderhield onlangs "een leuke briefcorrespondentie" met Poetin. "Voor mijn verjaardag stuurde hij me twintig flessen wodka en een heel lieve brief", vertelde Berlusconi aan parlementsleden van zijn partij, volgens een audio-opname die is vrijgegeven door het persbureau LaPresse.

De invoer van onder meer Russische sterke drank is momenteel echter verboden. Voor geschenken op zich zijn er volgens de EU geen uitzonderingen. Het is echter aan de individuele EU-leden om eventuele strafmaatregelen uit te voeren.

AI Picture Gallery #23

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #760

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Liz Truss stapt na 45 dagen al op, kortst zittende Britse premier ooit

De Britse premier Liz Truss treedt af, ze heeft dat zojuist bekendgemaakt tijdens een statement voor ambtswoning Downingstreet 10. Ze voelt niet langer de steun die een premier nodig heeft. Ze was 45 dagen premier, maar is in zeer korte tijd zwaar onder vuur komen te liggen door mislukte plannen om de economie te hervormen.

Ze volgde op 6 september Boris Johnson op als premier, maar stapt nu zelf alweer op. In de zeer korte tijd dat Truss aan de macht was, zes weken, leek alles wat ze heeft geïnitieerd mis te gaan.

Volendam gaat dit jaar uiterlijk van Zwarte Piet aanpassen

Volendam gaat afscheid nemen van Zwarte Piet. 'Met het oog op de waarborging van de veiligheid zijn we genoodzaakt een aanpassing te doen. De kleur van de pieten wordt aangepast naar de huidige standaard', aldus de stichtingen Sint Nicolaascomité en Behoud van de Sint Nicolaas Traditie. Meer hierover bij het AD

De stichtingen ervaren dat de sfeer rondom het sinterklaasfeest in het vissersdorp ieder jaar grimmiger wordt en dat vrijwilligers zelfs zijn geïntimideerd en haken daardoor af. 

Ook zijn de stichtingen van mening dat het nu tijd is om te stoppen met de ouderwetse Zwarte Piet omdat die in verband gebracht wordt met racisme en dat de landelijke weerstand tegen zwarte pieten de afgelopen jaren enorm is gegroeid.

Vorig jaar december werden demonstranten van KOZP tegen zwarte pieten in Volendam door de bevolking bekogeld met onder meer eieren, vuurwerk, oliebollen en visafval.

Dit jaar alleen 'Roetveegpieten' bij Sinterklaasintocht (AvroTros)
Piet (Foto-AvroTros)

Consumentenvertrouwen onveranderd somber, koopbereidheid historisch laag

Consumenten waren in oktober net zo somber als in september. Toen bereikte het consumentenvertrouwen een dieptepunt. In oktober kwam het vertrouwen uit op -59, net als in september. Consumenten waren wat minder negatief over de economie, maar de koopbereidheid verslechterde iets.

Met -59 lag het consumentenvertrouwen in oktober ruimschoots onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-9). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in september 2022 de laagste stand ooit (-59). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986.

Consumenten iets minder pessimistisch over economisch klimaat
Consumenten waren in oktober iets minder pessimistisch over de economie dan in september. De deelindicator economisch klimaat ging van -79 naar -75. Consumenten waren zowel over de economie in de afgelopen twaalf maanden als over de economie in de komende twaalf maanden minder negatief.

Koopbereidheid historisch laag
De koopbereidheid kwam in oktober uit op -48, tegen -46 in september. Dit is het laagste niveau sinds het begin van de meting. Zowel het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden als dat over de financiële situatie in de komende twaalf maanden was negatiever dan ooit tevoren. Consumenten waren ook nog nooit zo negatief over het doen van grote aankopen.

Consumenten negatief over toekomstige werkloosheid
Voor het eerst na mei 2021 waren consumenten pessimistisch over de toekomstige ontwikkeling van de werkloosheid. Het percentage van de respondenten dat verwacht dat de werkloosheid in de komende twaalf maanden gaat stijgen was met 35 procent groter dan het percentage dat een daling verwacht (20 procent). Het saldo van positieve en negatieve antwoorden kwam daarmee uit op -15 procent.

Vandaag publiceert het CBS ook over de werkloosheid in september. Het aantal werklozen is in september licht gestegen. In april van dit jaar bereikte de werkloosheid het laagste niveau in de reeks met maandcijfers vanaf 2003. Daarna nam de werkloosheid toe.

NVWA: Bijna 6 miljoen dieren geruimd in jaarrond vogelgriep

Vogelgriep heerst nu een jaarrond onder wilde en gehouden vogels in Nederland. Sinds oktober 2021 tot en met vandaag waren er 98 uitbraken op locaties met meer dan 50 vogels, verspreid over het land. Anders dan voorheen, raakten ook in de zomer bedrijven besmet. Zo komt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in dit vogelgriepjaar al op ruim 5,8 miljoen geruimde vogels op besmette locaties, waarvan meer dan 1 miljoen preventief.

In de NVWA-podcast ‘De inspecteur’ (te beluisteren via Apple podcasts en Spotify) deelt senior toezichthoudend dierenarts Léon Labout zijn ervaringen met vogelgriep en de ruimingswerkzaamheden vanuit de praktijk. In Nederland raakten – na de epidemie in 2003 met 255 besmette locaties en ruim 30 miljoen geruimde dieren – niet eerder zo veel pluimveehouderijen en hobbylocaties in Nederland besmet. Ook in de natuur maakt het virus veel slachtoffers. ‘Deze situatie is niet houdbaar. Niet voor de dieren, niet voor pluimveehouders, niet voor de maatschappij,’ stelt Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in zijn Kamerbrief. Gezien de ernstige situatie, werkt hij via een intensiveringsplan preventie vogelgriep onder andere aan versnelling van een eventueel vaccinatietraject en verdere verbetering van de bio-veiligheid op bedrijven.

Een jaarrond besmettingen
Het vogelgriepjaar 2021-2022 startte 26 oktober vorig jaar met een besmetting met een nieuwe variant van het virus (H5N1) in Zeewolde. Na 11 besmettingen in november en december werden door de NVWA tot de jaarwisseling een half miljoen dieren geruimd. Daar kwamen dit jaar 87 positieve gevallen bij op bedrijven of hobbyhouderijen met meer dan 50 vogels. Ook in de zomer liepen de besmettingen doortot en met een positieve uitslag vandaag in Heythuysen (gemeente Leudal) op een bedrijf met circa 300.000 leghennen. Hier volgt in komende dagen de grootste ruiming tot nu toe. Dit brengt het ruimingsaantal op 98 locaties met vastgestelde vogelgriepbesmettingen op 4,7 miljoen dieren. Dit betreft kippen, leghennen, (vlees)eenden, kalkoenen, vleeskuikens en watervogels. Besmettingen en ruimingen op hobbylocaties met minder dan 50 vogels, zijn hierin niet meegerekend.

Ook preventieve ruimingen
Daarnaast zijn sinds oktober 2021 op 43 locaties uit voorzorg ook vogels op omliggende bedrijven geruimd, omdat ze dicht bij een besmette locatie lagen en op een aantal bedrijven dat een riskant (persoons) contact had gehad met een besmette locatie. Het aantal preventief geruimde vogels ligt inmiddels op 1,1 miljoen. Het totaalaantal dieren dat zo onder regie van de NVWA vanwege vogelgriep is geruimd, komt daarmee op ruim 5,8 miljoen tot nu toe. Het werkelijke aantal ligt nog iets hoger, want de ruimingsaantallen op hobbylocaties met minder dan 50 vogels zijn hierin niet meegerekend.

Gebeurtenissen met grote gevolgen
Bij de bestrijding werkt de NVWA nauw samen met diverse partijen, waaronder dierenartsen, de Gezondheidsdienst voor Dieren, Rendac, transportbedrijven, raapploegen en in coördinatie met het referentielaboratorium WBVR, de GGD, provincies, gemeenten en veiligheidsregio’s. Bij de ruimingen zijn heel veel mensen betrokken. Het zijn ingrijpende gebeurtenissen, voor de vele dieren die geruimd worden, voor de pluimveehouders, hun familie en omgeving, en ook voor de betrokken medewerkers van bedrijven die de ruimingswerkzaamheden mede uitvoeren.

Snel en zorgvuldig werken
In de podcast (30 min.) gaat Labout in op zijn rol als toezichthoudend dierenarts bij de ruimingen. Hij is samen met het NVWA-frontteam al een jaar – dag en nacht – paraat om uit te rukken bij een positieve uitslag van een besmetting. Een snelle melding van een verdenking, een snelle bevestiging ervan en een snelle effectieve aanpak bij het ruimen is noodzakelijk volgens Labout: ‘Het gaat om de balans tussen snelheid en zorgvuldigheid bij het ruimen om verdere verspreiding te remmen.’ In de podcast vertelt hij hoe bij het vergassen een deken van warm CO2-gas op de dieren neerdaalt. Dat gebeurt zorgvuldig en met aandacht voor dierenwelzijn, waarbij Labout in de stal controleert of de vogels op een dierwaardige manier dood zijn gegaan.

‘Het went nooit’
Aan een ruiming werken vaak tientallen mensen mee volgens een strak hygiëneprotocol met o.a. een douchewagen en beschermende kleding, want het werk is niet zonder risico. Op dit moment is ruimen de enige manier om erger te voorkomen: er is geen geneesmiddel en (nog) geen toegelaten vaccin tegen vogelgriep. In de podcast is ook aandacht voor de emotionele impact bij betrokkenen. Na een preventieve ruiming en recente besmetting op zijn bedrijf stelt pluimveehouder Theo Bos: ‘Het went nooit. Het is een rollercoaster waarin twee dagen na de uitslag de kippen weg zijn.’

Foodwatch: 'Belangen voedselindustrie wegen zwaarder dan consumentenbescherming'

Uit onderzoek blijkt dat consumenten in Nederland onvoldoende worden beschermd tegen de negatieve invloed van reclames voor voedingsmiddelen. Voedselwaakhond Foodwatch presenteert hierover een nieuw rapport dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panteia. Het rapport ‘Regulering van reclame voor voedingsmiddelen’ concludeert dat door de scheve verhoudingen binnen de Stichting Reclame Code de belangen van de industrie zwaarder wegen dan die van de consument. Consumenten worden hierdoor maar beperkt beschermd tegen de gevolgen van blootstelling aan reclames voor (ongezonde) voedingsmiddelen.

Foodwatch heeft het onderzoek laten uitvoeren naar aanleiding van verschillende zaken die de voedselwaakhond eerder heeft aangespannen bij de Reclame Code Commissie (RCC), met name over ongeoorloofde kindermarketing. Omdat wettelijke regels tegen kindermarketing ontbreken en handhaving van het verbod op misleidende verpakkingen te wensen over laat, is de RCC het enige orgaan waar Foodwatch namens de consument haar beklag kan doen. Helaas blijkt keer op keer dat er geen harde sancties volgen als bedrijven hun reclame en/of producten niet aanpassen. In deze gevallen moet Foodwatch opnieuw naar de commissie. Ook blijkt de RCC, vanwege het ontbreken van wetgeving, zich geen raad te weten met ‘grijze gebieden’ zoals reclame op social media. Het nieuwe rapport concludeert samen met Foodwatch dat door de opzet van de Stichting Reclame Code (SRC) goede regels over misleidende voedingsreclame en de bescherming van consumenten tegen (ongeoorloofde) marketing niet zijn gegarandeerd.

De verhoudingen binnen de SRC, die onder meer de Reclamecode voor Voedingsmiddelen (RvV) opstelt, zijn scheef. De SRC bestaat uit vier kolommen, die de belangen vertegenwoordigen van adverteerders, media, reclamemakers, en als vierde kolom consumenten en maatschappij. Aanscherpingen van de RvV mogen worden voorgesteld door alle kolommen, behalve door die van consumentenvertegenwoordigers. Er is ook vastgelegd dat er tussen de kolommen onderling naar overeenstemming wordt gestreefd, maar dat de kolom consument en maatschappij een afwijkende mening kan hebben die geen invloed heeft op de doorvoering van aanpassingen aan reclamecodes. Bovendien telt de stem van de kolom consument en maatschappij minder zwaar mee dan die van de andere kolommen. Voor de Consumentenbond is dit aanleiding geweest om een paar jaar geleden uit de commissie te stappen. Hierdoor is er op dit moment geen partij binnen de kolom consument en maatschappij die zich richt op voeding en gezondheid.

Verder is er enkel sprake van handhaving achteraf, waardoor adverteerders niet altijd vooraf toetsen of hun reclame-uitingen wel voldoen aan de regels. Hierdoor kan het (al dan niet onbedoeld) gebeuren dat heel veel consumenten ongeoorloofde reclames zien. Ook is er geen toezicht op de naleving van de uitspraken, waardoor adverteerders de aanbevelingen van de RCC naast zich neer kunnen leggen en door kunnen gaan met het verspreiden van reclamemateriaal dat in strijd is met de reclamecode voor voedingsmiddelen.

Foodwatch directeur Nicole van Gemert: “Door het reactieve beleid wordt er pas iets verboden of tegen misleidende marketing gedaan wanneer personen of organisaties zoals de onze een klacht indienen. Dit moet onderbouwd worden meer diepgravend onderzoek en het aandragen van bewijslast, waarbij het nog maar afwachten is of een eventuele veroordeling door de commissie opgevolgd wordt. Heel frustrerend, te meer omdat we bij onze vraag naar strenge wetgeving om -met name kinderen- te beschermen altijd verwezen wordt naar de Reclame Code Commissie.”

Een van de conclusies van onderzoeksbureau Panteia is dan ook dat de bescherming van de consument het aflegt tegen de belangen van de industrie. Van Gemert: “Dit zien we natuurlijk vaker als de overheid verwijst naar haar stokpaardje van zelfregulering. Zolang de industrie aan tafel zit en in dit geval bewezen een zwaardere stem heeft in de besluitvorming delft de burger het onderspit. Kijk maar naar het Nationaal Preventieakkoord, wat door de invloed van de industrie al jaren haar doelstellingen niet haalt.”

Wat Foodwatch betreft geeft het nieuwe rapport genoeg argumenten om in het geval van ongezonde voeding en misleidende claims wetgeving te introduceren of te verscherpen. Het huidige systeem van zelfregulering waarborgt de gezondheid van Nederlanders niet. Van Gemert: 'We moeten dit reclamemonster beteugelen. Foodwatch wil zo snel mogelijk een sterke reclamewet in plaats van een zwakke reclamecode."

FOK! Wat een weer: zacht maar herfstig weer

herfstbanner

Vanochtend neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe. In de tweede helft van de ochtend valt er in het zuiden regen, daarbij is in het zuidwesten onweer mogelijk. De wind komt uit het zuidoosten en is matig, langs de kust vrij krachtig.

Vanmiddag trekt een gebied met regen van zuid naar noord over het land. In de loop van de middag breekt van het zuiden uit op steeds meer plaatsen de zon door. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 13°C in het noordoosten tot mogelijk 20°C in het zuiden van het land. De wind is matig, langs de kust vrij krachtig en draait in de loop van de middag van zuidoost naar zuid.

Vanavond trekken enkele buien over het land, daarbij is onweer mogelijk. Verder zijn er enkele opklaringen. De zuidelijke wind is meest matig. (Bron: KNMI)

Herfstzon boven Zaanstad (Foto:PLY)
Herfstzon boven Zaanstad (Foto:PLY)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Konami doet heel veel Silent Hill-aankondigingen

Konami is bekend van hun pachinko-automaten, maar vroeger deden ze ook wel eens wat met games. En laat een van hun bekendste franchises gisteravond een hele reeks aan aankondigingen gehad hebben. We vatten ze even samen:

Silent Hill 2 Remake

Konami en ontwikkelaar Bloober Team hebben een remake aangekondigd van Silent Hill 2 voor PlayStation 5 en pc (Steam). Een releasedatum werd niet aangekondigd.

Nadat hij een brief van zijn overleden vrouw Maria heeft ontvangen, gaat James naar de plek waar ze zoveel herinneringen deelden, in de hoop haar nog een keer te zien: Silent Hill. Daar, bij het meer, vindt hij een vrouw die griezelig veel op haar lijkt... "Mijn naam... is Maria", glimlacht de vrouw. Natuurlijk is Pyramid Head weer terug in een nieuwe kijk op het verhaal, want het is een remake, geen remaster.

Silent Hill f

Maar er is meer, Konami en ontwikkelaar NeoBards Entertainment hebben Silent Hill f aangekondigd. Het is geschreven door Ryukishi07, bevat wezen- en personageontwerp door Kera en geproduceerd door Motoi Okamoto. Platforms en een releasedatum werden niet aangekondigd.

"Silent Hill f wordt een compleet nieuw verhaal dat zich afspeelt in het Japan van de jaren 60 met een prachtige, maar ook gruwelijke wereld", luidt de gamebeschrijving. "Geschreven door Ryukishi07, beroemd om Japanse visuele romans over moordmysteries, psychologische en bovennatuurlijke horror."

Silent Hill: Townfall

Daarnaast hebben uitgever Annapurna Interactive, Stories Untold en Observation-ontwikkelaar No Code en co-producer Konami Silent Hill: Townfall aangekondigd. Platforms en een releasedatum werden niet aangekondigd.

Silent Hill: Ascension

Dan is er nog een interactieve streamingserie aangekondigd: Silent Hill: Ascension. Genvid, Behaviour Interactive, Bad Robot Games en dj2 Entertainment werken samen met Konami aan "een nieuwe interactieve streamingserie waarbij de hele gemeenschap de canon van Silent Hill vormgeeft." Streamingdiensten en een releasedatum werden niet aangekondigd.

Israël wil Oekraïne helpen met ontwikkeling van luchtafweersysteem

Israël heeft aangeboden Oekraïne te helpen bij het ontwikkelen van een systeem voor vroegtijdige waarschuwing voor Russische luchtaanvallen. Oekraïne moet Israël informeren over de behoeften aan een luchtafweersysteem en daartoe de nodige informatie verstrekken, zei de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz tegen de EU-ambassadeurs, volgens een verklaring van zijn kantoor.

Israël zou dan Oekraïne kunnen helpen bij het ontwikkelen van een systeem voor vroegtijdige waarschuwing om burgers te redden. Oekraïne had Israël al eerder om militaire hulp en de onmiddellijke levering van luchtverdedigingssystemen gevraagd.

De achtergrond van het verzoek om een luchtafweersysteem zijn beschuldigingen van Oekraïne dat Iran zogenoemde kamikaze-drones aan Rusland levert, die het leger in Oekraïne gebruikt. Hoewel Israël de Russische invasie van Oekraïne veroordeelt, heeft het tot nu toe alleen humanitaire hulp aan Oekraïne aangeboden.

Bergbeklimmer vecht voor zijn leven met beer tijdens het bergklimmen

Oog in oog komen te staan met een wilde beer is in geen enkele situatie ideaal - maar een man ontsnapte op wonderbaarlijke wijze levend nadat hij er een tegenkwam terwijl hij op een rotsrichel stond.

Het ijzingwekkende moment waarop de bergklimmer - die op Mount Futago in Japan klom - de zwarte beer tegenkwam en voor zijn leven moest vechten, werd op beeld vastgelegd.

De onfortuinlijke ontmoeting vond in oktober plaats, men denkt dat de beer haar jongen tegen de bergbeklimmer wilde verdedigen. 

Burgemeester, politie en justitie vinden komst omstreden Icke 'zeer ongewenst'

Burgemeester Femke Halsema, de politie en justitie zien de komst van de Britse complotdenker David Icke naar een demonstratie op de Dam in Amsterdam niet zitten. De driehoek begrijpt het vele verzet dat er is tegen de verwachte speech van Icke, maar kan hem geen verbod op leggen om te spreken. Zo meldt AT5

"David Icke heeft in het verleden antisemitische uitspraken gedaan die onacceptabel en diep kwetsend zijn. De driehoek vindt de mogelijke komst zeer ongewenst", schrijft de Amsterdamse driehoek. Ze begrijpen daardoor ook dat de locatie van zijn speech op de Dam als niet geschikt wordt gezien. 

Icke is voor een demonstratie op 6 november uitgenodigd door Samen Voor Nederland. De driehoek heeft contact met de organisatie over de komst van Icke. "We doen een zwaar beroep op de organisatie om de uitnodiging aan Icke in te trekken en in ieder geval uit te wijken naar een andere plek in de stad."

De gemeente mag vanwege de wet zich niet bemoeien met de inhoud van een demonstratie. Daardoor is het voor de driehoek niet mogelijk om vooraf een verbod op te leggen om te spreken. Wel heeft de gemeente de IND verzocht om te onderzoeken of Icke de toegang tot Nederland kan worden geweigerd.

Als Icke naar Nederland komt dan kan het Openbaar Ministerie optreden als hij zich tijdens de toespraak schuldig maakt een strafbare feiten. "Een eventuele toespraak zal door de Officier van Justitie nauwlettend worden gevolgd om te beoordelen of er strafbare uitingen worden gedaan", aldus de driehoek. Ook wordt de demonstratie 'scherp' in de gaten gehouden. "Indien mogelijk en nodig zullen we deze verplaatsen of anderszins optreden."

Icke zelf onderzoekt naar eigen zeggen al sinds de jaren '90 hoe de wereldmacht precies in elkaar steekt. Daarbij verspreidt hij ideeën uit De Protocollen van de Wijzen van Sion, een fictief document waaruit zou moeten blijken dat er al sinds de 19e eeuw een Joods complot bestaat om de wereldmaatschappij te verwerven.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) liet zich dinsdag al kritisch uit over de komst van Icke. Ze wijzen erop dat er in de complottheorieën van Icke antisemitische denkbeelden naar voren komen. "Icke gaat zo ver dat hij de Holocaust in twijfel trekt en beweert dat er met de geschiedenis van de naziperiode is geknoeid, waarbij hij de processen van Neurenberg veroordeelt en zelfs oproept andere ‘visies’ op de Holocaust te onderwijzen op scholen", schrijft het Cidi op haar website.

Zie ook: Veel verzet tegen komst 'holocaustontkenner' Icke naar de Dam

Vermiste Hebe (10) en Sanne (26) dood aangetroffen in Kia te water

Hebe (10) en haar begeleidster Sanne (26) waren vermist sinds maandagmiddag. Woensdagavond is de Kia van Sanne gevonden met daarin twee dode lichamen, vrijwel zeker zijn dat de lichamen van de vermiste Hebe en Sanne. 

Update 01.45uur: Het onderzoek op de vindplaats van Hebe en Sanne bij knooppunt Empel is nagenoeg afgerond. Volgens de politie zijn de lichamen geborgen. De auto wordt in de loop van de nacht weggetakeld en op een andere locatie uitvoerig onderzocht.

"We richten ons nu in het onderzoek op de toedracht: hoe is de auto daar in het water beland en wat is er precies gebeurd? We kijken naar schade en eventuele sporen. We houden daarbij alle scenario’s open", meldt de politie.

Donderdag 20 oktober 0.45 uur: De A59 vanuit Waalwijk richting Den Bosch is bij knooppunt Empel afgesloten. "We doen daar ter plaatse onderzoek naar de gevonden Kia Picanto. Dat gaat nog enige tijd duren", twittert de politie.

Omroep Brabant zond rond middernacht onderstaande nieuws-update uit over deze tragedie :

Update 23.45 uur: De politie zegt er niet aan te twijfelen dat de twee doden in de gevonden Kia Picanto in het water bij knooppunt Empel (A59/A2) bij Den Bosch de vermiste Hebe (10) en Sanne (26) zijn. De identiteit van de twee is nog niet officieel vastgesteld.

"We hebben alle reden om aan te nemen dat het gaat om de vermiste Hebe en Sanne", aldus een woordvoerster van de politie eerder woensdagavond.

Een woordvoerder van de politie zegt dat een agent woensdagavond bandensporen zag bij het knooppunt. Daarop is een politiehelikopter ingeschakeld die de auto vond.

De zwarte auto ligt aan de linkerkant van de weg in het water in een flauwe bocht van knooppunt Empel. Deze plek ligt op de route van Raamsdonksveer naar Vught.

Hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Ook een traumahelikopter kwam naar de plek, deze is inmiddels weer vertrokken. De snelweg is afgesloten. Er zijn schermen geplaatst rondom de plek waar de auto met de lichamen is gevonden.

Op de vluchtstrook van de snelweg zijn veel mensen, meldt verslaggeefster Tessel Linders van Omroep Brabant , die bij de vindplaats van de Kia staat. "De mensen zijn in tranen, de verslagenheid is groot", zegt ze.

Update 23.00 uur:  Bij knooppunt Empel bij Den Bosch zijn bij de zwarte Kia Picanto gevonden twee overleden personen aangetroffen. "Vermoedelijk zijn dat de vermiste Sanne en Hebe. We onderzoeken de toedracht. We wensen alle betrokkenen veel sterkte”, aldus de politie.

Er zijn meerdere ambulances en een traumahelikopter ter plekke. Ook de politiehelikopter is in de buurt. Het gaat om een zwart voertuig dat in het water naast de snelweg (A59/A2) ligt. Op de weg zijn bandensporen te zien. Een forensisch arts is inmiddels ter plaatse. Dat geldt ook voor families van de vermiste Sanne (26) en Hebe (10).

Update 22.34 uur: De zwarte Kia Picanto van de vermiste Sanne Bos (26) en de 10-jarige Hebe Zwart is woensdagavond gevonden in het water bij de A2/A59 ter hoogte van knooppunt Empel bij Den Bosch. Dat bevestigt de politie woensdagavond.

De afstand van Waspik tot knooppunt Empel bedraagt zo'n 30 km.

Update 22.15 uur: Zojuist is bekend geworden dat er een zwarte Kia Picanto in de berm zou liggen bij knooppunt Empel nabij Den Bosch. Er zijn meerdere ambulances en een traumahelikopter ter plekke. Ook de politiehelikopter is in de buurt. Het gaat om een zwart voertuig dat in de berm zou liggen. Sanne reed in een zwarte Kia.

Vrijwilligers van het Veteranen Search Team zijn vanavond aan het zoeken geweest op een locatie in Waspik-Zuid. Het ging om een globale zoektocht. Donderdag wordt daar eventueel meer gedetailleerd gezocht naar het meisje en haar begeleidster. Volgens de politie kan het zijn dat er opnieuw gezocht gaat worden op locaties waar al gezocht is. "Bijvoorbeeld door een ander specialisme. We willen grondig en zorgvuldig zijn."

Het Veteranen Search Team is een team van veteranen en ander geüniformeerd personeel dat op vrijwillige basis helpt bij zoektochten naar vermisten. 

Update 19.20 uur: De zoektocht naar de vermiste Hebe (10) en haar begeleidster Sanne (26) in het water langs de Winterdijk in Waalwijk heeft niets opgeleverd. Dat meldt de politie woensdag aan het einde van de middag nadat ze met een sonarboot het water langs de A59 bij Waalwijk was opgegaan.

De politie laat woensdagavond weten dat ze op zoek is naar camerabeelden van onder meer dashcams. Het gaat om beelden die maandag 17 oktober zijn opgenomen tussen 14.00 en 18.00 uur in de omgeving van de A59 tussen Raamsdonksveer en Waalwijk.

Update 17.30 uur: Vanwege de zoektocht naar het vermiste 10-jarige meisje Hebe en haar begeleider Sanne Bos (26) is een rijstrook van de A59 ter hoogte van afrit Waspik afgesloten tot aan Dussen.

Volgens een verslaggever van Omroep Brabant wordt er nu op twee plaatsen gezocht nabij de A59. Op de Winterdijk, een parallelweg van de snelweg bij Waalwijk. Voorbijgangers zouden iets hebben gezien in het vennetje daar. Een sonarboot en technische opsporingsrechercheurs zijn inmiddels gearriveerd op de plek. Agenten gaan met stokken het water in.

De plek is afgezet, omstanders worden weggestuurd. Ook een politiehelikopter is ingezet en vliegt boven de snelweg.

Ook bij Waspik in de richting van Dussen wordt bij de A59 gezocht. 

Eerdere berichtgeving: De regionale recherche in de eenheid Oost-Brabant is gisteren een groot onderzoek gestart naar de vermissing van de 10-jarige Hebe uit Vught en haar begeleidster. Hebe heeft een beperking en heeft 24 uur per dag zorg nodig. De politie maakt zich dan ook zorgen over haar welzijn. Het is nog volkomen onduidelijk wat er is gebeurd en waar het tweetal is. In verband met de vermissing van Hebe werd dinsdagochtend een Amber Alert uitgedaan en vanaf 14:30 uur startte een concrete zoekactie ter hoogte van Waspik.

Eerste zoekacties
Hebe werd aan het einde van de maandagmiddag door haar begeleidster opgehaald in Raamsdonksveer en beiden zijn sindsdien spoorloos. Ze vertrokken vanuit de Sint Theresiastraat in een zwarte Kia Picanto voorzien van kenteken PR425K. Hebe zou door haar begeleidster naar huis worden gebracht, maar ze zijn daar nooit aangekomen. De politie werd enkele uren later gealarmeerd en startte direct een zoekactie in het gebied op en rond de route tussen Raamsdonksveer en Vught. Daarbij werd ook een helikopter ingezet.

Burgernet, social media en Amber Alert
De politie startte een Burgernet actie en de familie van Hebe zocht de aandacht via social media. De hele nacht werd door de politie op allerlei manieren geprobeerd om de auto met Hebe en haar begeleidster te traceren, maar helaas zonder resultaat. Daarop is een Amber Alert verstuurd, waardoor de foto van Hebe samen met informatie over de auto dinsdagochtend via vele kanalen in ons land werd verspreid.

Zoekactie Waspik
De politie heeft aanwijzingen dat Sanne en Hebe mogelijk maandagmiddag om 15:30 uur op de A59 t.h.v. Waspik zijn geweest. De familie van Hebe heeft vanmorgen al in dit gebied gezocht. De politie is dinsdagmiddag om 14:30 uur  gestart met een gecombineerde zoekactie in dit gebied ter hoogte van Waspik met een straal van enkele kilometers rondom die plek. Dat in samenwerking met leden van het Veteran Search Team die hierin gespecialiseerd zijn en hiervoor zijn opgeleid. Samen zijn alle zoeklocaties en resultaten in beeld. gebracht.

Help mee 
Op dit moment houdt de politie nog alle scenario’s open over wat er gebeurd kan zijn. Alle informatie die ons daarbij kan helpen is welkom. Weet u of denkt u te weten waar Hebe en/of haar begeleidster zijn? Hebt u andere informatie over wat er mogelijk met hen is gebeurd? Elk klein beetje informatie dat ons kan helpen hen terug te vinden is welkom. Neem dan contact op met de opsporingstiplijn 0800-6070. Deel de berichtgeving van de politie over de vermissing van Hebe en haar begeleidster ook op social media kanalen, zodat zoveel mogelijk mensen mee kunnen helpen om hen zo snel mogelijk te vinden.

Bijzonderheden Hebe
Het meisje en haar begeleidster hebben een ‘bijzondere band’, meldt haar familie. Hebe heeft elk moment van de dag zorg nodig en kan niet zelfstandig functioneren. Meer hierover bij Omroep Brabant.

Hebe heeft een zeldzame chromosoomafwijking en functioneert op een ontwikkelingsleeftijd van 6 tot 24 maanden.

"Hebe heeft 24 uur per dag nabijheid en begeleiding nodig. Haar grootste obstakel is een ernstige prikkelverwerkingsstoornis. Hierdoor heeft Hebe veel angsten en verdriet wat zich kan uiten in moeilijk verstaanbaar gedrag. Hebe is deels rolstoelafhankelijk en krijgt deels sondevoeding", zo beschrijft haar moeder op Facebook.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.