Poetins verjaardagscadeau aan Berlusconi is in strijd met EU-sancties

Jippie

Volgens de Europese Commissie zijn de twintig flessen wodka die Silvio Berlusconi beweert te hebben gekregen voor zijn verjaardag van de Russische president Poetin, een schending van het pakket sancties tegen Rusland dat in april door de Europese Unie is overeengekomen. De autoriteit maakte dit bekend en reageerde op uitspraken van de voormalige Italiaanse premier.Berlusconi, wiens conservatieve Forza Italia een coalitie wil vormen met de rechtse Fratelli d'Italia en de rechtse populistische Lega.

Berlusconi zei deze week dat hij weer contact had met de Russische president. Hij onderhield onlangs "een leuke briefcorrespondentie" met Poetin. "Voor mijn verjaardag stuurde hij me twintig flessen wodka en een heel lieve brief", vertelde Berlusconi aan parlementsleden van zijn partij, volgens een audio-opname die is vrijgegeven door het persbureau LaPresse.

De invoer van onder meer Russische sterke drank is momenteel echter verboden. Voor geschenken op zich zijn er volgens de EU geen uitzonderingen. Het is echter aan de individuele EU-leden om eventuele strafmaatregelen uit te voeren.