FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 19 oktober 2022

EMA: positief advies over coronavaccins Moderna en Pfizer vanaf 6 maanden

De Europese geneesmiddelenwaakhond (EMA) heeft positief geadviseerd over het inzetten van de coronavaccins van Comirnaty (Pfizer) en Spikevax (Moderna) bij kinderen vanaf 6 maanden oud. Zo meldt het AD.

Bij kinderen van 6 maanden tot 4 jaar kan Comirnaty worden gegeven als basisvaccinatie bestaande uit drie doses (van elk 3 microgram); de eerste twee doses worden gegeven met een tussenpoos van drie weken, gevolgd door een derde dosis die ten minste 8 weken na de tweede dosis wordt gegeven. Bij kinderen van 6 maanden tot 5 jaar kan Spikevax worden gegeven als basisvaccinatie bestaande uit twee doses (van elk 25 microgram), met een tussenpoos van vier weken. Voor kinderen in deze leeftijdsgroepen worden beide vaccins gegeven als injecties in de spieren van de bovenarm of de dij.

Voor Comirnaty toonde een hoofdonderzoek bij kinderen van 6 maanden tot 4 jaar aan dat de immuunrespons op de lagere dosis Comirnaty (3 microgram) vergelijkbaar was met die bij de hogere dosis (30 microgram) bij 16- tot 25-jarigen. jaar oud. Voor Spikevax bleek uit een hoofdonderzoek bij kinderen van 6 maanden tot 5 jaar dat de immuunrespons op de lagere dosis Spikevax (25 microgram) vergelijkbaar was met die bij de hogere dosis (100 microgram) bij 18- tot 25-jarigen. jaar oud. Beide onderzoeken evalueerden de immuunrespons die door de vaccins werd veroorzaakt door het niveau van antilichamen tegen SARS-CoV-2 te meten.

De meest voorkomende bijwerkingen van beide vaccins, bij kinderen van 6 maanden tot 4 of 5 jaar, waren vergelijkbaar met die bij oudere leeftijdsgroepen. Prikkelbaarheid, slaperigheid, verlies van eetlust, uitslag en gevoeligheid op de injectieplaats waren ook vaak voorkomende bijwerkingen bij kinderen van 6 tot 23 maanden met Comirnaty, terwijl prikkelbaarheid, huilen, verlies van eetlust en slaperigheid vaak voorkomende bijwerkingen waren bij kinderen van 6 tot 36 jaar maanden met Spikevax. Voor beide vaccins waren deze effecten gewoonlijk licht of matig en verbeterden ze binnen enkele dagen na vaccinatie.

Het CHMP concludeerde daarom dat de voordelen van Comirnaty en Spikevax bij kinderen van respectievelijk 6 maanden tot 4 en 5 jaar opwegen tegen de risico's.

Het vaccin van Pfizer was tot dusver toegestaan voor kinderen vanaf 5 jaar en dat van Moderna voor kinderen vanaf 6 jaar.

AI Picture Gallery #22

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #759

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

'Zo klinkt een vliegbasis met F35's in je achtertuin; angstaanjagend'

Hoe is het om te leven vlakbij een actieve vliegbasis? Mensen in de regio de Peel mochten dinsdag ‘proeven’ van het geluid van de F-35. Met het gevechtsvliegtuig werden er zogenoemde belevingsvluchten uitgevoerd om de inwoners van onder meer Gemert, Bakel, Milheeze, Helmond, Deurne en Overloon te laten ervaren hoe het klinkt als Vliegbasis de Peel weer in gebruik wordt genomen. Omroep Brabant ging op bezoek en deed verslag. 

Amsterdamse driehoek kondigt 'stevige inzet van politie' aan in Osdorp

De Amsterdamse driehoek, bestaande uit burgemeester Halsema, politie en justitie, kondigt 'stevige politieinzet' aan om de openbare orde in Osdorp te herstellen. Dat is de uitkomst van een ingelast overleg over aanhoudende rellen in de wijk. Drie avonden achter elkaar is het daar al onrustig. Dinsdagavond werden 26 jongeren opgepakt nadat de Mobiele Eenheid moest ingrijpen, één van hen zit nog vast. Zo meldt AT5

"Het moge duidelijk zijn dat geweld tegen hulpverleners en het hebben van onveilig gevoel bij buurtbewoners iets is wat de driehoek onacceptabel vindt", zo schrijft de politie. "Daarom wordt gezocht naar een gezamenlijk én passend beleid met betrekking tot deze problematiek."

"Dinsdagavond is het dieptepunt bereikt waarbij de Mobiele Eenheid heeft moeten optreden en ingrijpen", aldus de politie. Agenten werden door de jongeren met zwaar vuurwerk bekogeld. In totaal werden 26 jongeren in de leeftijd van 14 tot 26 jaar aangehouden. Eén van hen, een minderjarige jongen, is aangehouden voor openlijke geweldpleging en zit op dit moment nog vast. De rest is weer op vrije voeten.

Sinds zondagavond is het onrustig in Osdorp. Nadat er zondagavond op de kermis met vuurwerk werd gegooid, besloot burgemeester Halsema om de sluitingstijd te vervroegen van 22.00 uur na 19.00 uur. Maar ook op maandag- en dinsdagavond moest de politie massaal uitrukken richting Osdorp vanwege onrust in de wijk. 

Maandagavond voerde de politie charges uit om de rust in de wijk weer terug te laten keren. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken, daarbij vloog een vuilnisbak in brand. Dinsdagavond was het weer raak. Uiteindelijk moest de Mobiele Eenheid ingrijpen nadat de jongeren vuurwerk bleven afsteken.

Bank- en spaartegoeden Nederlandse huishoudens sterk toegenomen

Begin 2021 hadden Nederlandse huishoudens in totaal 362 miljard euro aan bank- en spaartegoeden. Dat is 32 miljard euro meer dan een jaar eerder. Sinds het uitbreken van de coronacrisis sparen mensen meer dan daarvoor.

Tussen 2019 en 2020 bedroeg de toename 16 miljard euro, de jaren daarvoor namen de spaartegoeden minder hard toe. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Minder huishoudens met weinig spaartegoeden, meer met minstens een ton
In 2021 had een huishouden gemiddeld 46,3 duizend euro aan bank- en spaartegoeden. De doorsnee waarde was met 18,2 duizend euro een stuk lager. De helft van de huishoudens had dus minder, en de andere helft meer bank- en spaartegoeden dan dat bedrag. Bijna 1,6 miljoen huishoudens (20 procent) hadden begin 2021 bank- en spaartegoeden van maximaal 2,5 duizend euro; ruim 290 duizend huishoudens minder dan een jaar eerder.

Ruim 1 op de 10 huishoudens had begin 2021 minimaal een ton aan bank- en spaartegoeden. Dat zijn 877 duizend huishoudens, ruim 100 duizend meer dan een jaar eerder. Sinds 2014 neemt het aantal huishoudens met minimaal een ton aan bank- en spaartegoeden toe.

Uitkeringsontvangers hadden weinig bank- en spaartegoeden
Bijna 6 op de 10 uitkeringsontvangers (exclusief pensioenontvangers) had in 2021 bank- en spaartegoeden van maximaal 2,5 duizend euro. Ruim een vijfde had bank- en spaartegoeden tussen de 2,5 en 10 duizend euro. Een klein deel van de uitkeringsontvangers, 3 procent, had bank- en spaartegoeden van minstens een ton. Dit zijn vooral arbeidsongeschikten en werklozen. Onder gepensioneerden en zelfstandigen komen hoge bank- en spaartegoeden vaker voor; 14 procent van de zelfstandigen en 17 procent van de gepensioneerden had minimaal een ton aan bank- en spaartegoeden.

Vermogen stijgt verder
Het doorsnee vermogen (het saldo van bezittingen en schulden) van huishoudens bedroeg 87,4 duizend euro begin 2021. Dat is 22 duizend euro meer dan een jaar eerder. Na een daling in de vorige economische crisis zit het vermogen sinds 2014 weer in de lift. De eigen woning is het belangrijkste bestanddeel in het vermogen. De ontwikkeling van het vermogen gaat dan ook sterk samen met die van de stijgende huizenprijzen. Wanneer de eigen woning buiten beschouwing blijft, was het vermogen 19,6 duizend euro in 2021.

Oekraïne: Poetin roept de staat van beleg uit in de vier geannexeerde regio's

De Russische president Vladimir Poetin heeft de staat van beleg afgekondigd in de geannexeerde Oekraïense gebieden. Hij heeft hiervoor een overeenkomstig decreet ondertekend. Hierdoor verkrijgen Russische bestuurders van de bezette gebieden in de regio's Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja uitgebreide bevoegdheden.

Daarnaast kunnen inwoners nu gedwongen worden om in de defensie-industrie te werken of worden verhinderd om te reizen. Volgens het decreet is het nu ook mogelijk om officieel militaire censuur in te voeren en/of privé-telefoongesprekken af te tappen. Eind september liet Poetin, na verschillende schijnreferenda, Luhansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja in strijd met het internationaal recht annexeren.

Gebruik rubbergranulaat kunstgrasvelden toegestaan met adequate maatregelen

Het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden is toegestaan als de gemeente adequate maatregelen neemt om bodemverontreiniging te voorkomen. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vandaag (19 oktober 2022) bepaald in drie zaken tussen de gemeente Tilburg en stichting InStrepitus. De stichting had de gemeente gevraagd om op te treden tegen een aantal kunstgrasvelden met rubbergranulaat. De gemeente volstond met een waarschuwing, maar dat ging de stichting niet ver genoeg. Daarom kwam de stichting in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

Zorgplicht
Het gaat in deze zaken om een kunstgrasveld van voetbalvereniging ZIGO, drie kunstgrasvelden van voetbalvereniging Sarto en een Johan Cruijff Court in Tilburg. Om te kunnen handhaven moet eerst vaststaan dat er een regel is overtreden. In deze zaken gaat het om de vraag of de gemeente bij de aanleg van de kunstgrasvelden met rubbergranulaat de zorgplicht uit de Wet bodembescherming heeft overtreden.

Omvang van de zorgplicht
Volgens de stichting is het enkele aanleggen en gebruiken van kunstgrasvelden met rubbergranulaat al in strijd met de zorgplicht. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak gaat dat te ver, maar eist de zorgplicht wel dat alle maatregelen worden genomen die redelijkerwijs kunnen worden gevergd om bodemverontreiniging te voorkomen. Daarbij spelen de zogenoemde zorgplichtdocumenten een rol. Die zijn vastgesteld door de branchevereniging Sport en Cultuurtechniek. Daarin staan concrete maatregelen die van een gemeente worden gevergd om verontreiniging of aantasting van de bodem te voorkomen. Als de gemeente die aanbevelingen volgt, wordt naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak voldaan aan de zorgplicht. Daarmee is overigens niet elk risico op bodemverontreiniging uitgesloten, maar de aanbevelingen bevatten wel de meest recente inzichten uit onderzoeken naar de gevolgen van het gebruik van rubbergranulaat voor de bodem.

Waarschuwen of handhaven?
De gemeente Tilburg constateerde dat op de velden niet alle aanbevolen maatregelen waren genomen. Zo sloten bijvoorbeeld de kantplanken niet aan en lagen er rubbergranulaatkorrels buiten de velden. Dat is volgens de gemeente een overtreding van de zorgplicht. Vervolgens was er verschil van mening op welke manier het gemeentebestuur had moeten optreden tegen de overtreding van de zorgplicht. De stichting vindt dat de gemeente op basis van haar eigen beleid had moeten handhaven, door bijvoorbeeld een dwangsom op te leggen. In het handhavingsbeleid van de gemeente Tilburg staat voor verschillende soorten overtredingen hoe het gemeentebestuur moet handhaven. In sommige gevallen moet het gemeentebestuur eerst waarschuwen. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft het gemeentebestuur dit handhavingsbeleid op de juiste manier toegepast en mocht het daarom volstaan met eerst een waarschuwing te geven. In de waarschuwingsbrief staat wat de voetbalvereniging moet doen om alsnog aan alle aanbevelingen uit het zorgplichtdocument te voldoen en de overtreding ongedaan te maken. In de zaak over het Johan Cruijff Court hoeft de gemeente geen actie meer te nemen, omdat het rubbergranulaat daar op korte termijn zal worden vervangen door zand.

Rebellerende Iraanse klimster Elnaz Rekabi is terecht, gearriveerd in Iran

De Iraanse klimkampioene Elnaz Rekabi deed zonder hijab mee aan de finale van de Aziatische Kampioenschappen in Seoul. Zij loopt nu het risico op uitsluiting van het nationale team.

Update 19 oktober 14.30 uur: De Iraanse sportklimster Elnaz Rekabi is terecht. Vanmorgen vroeg kwam ze aan in Teheransamen met haar sportploeg. Een grote menigte op Imam Khomeini International Airport heette haar enthousiast welkom, zo blijkt uit videobeelden die online circuleren.

Update 18.45 uur: Hoewel Elnaz Rekabi nog steeds vermist is, is er wel meer duidelijk over de omstandigheden van haar verdwijning. 

Volgens berichten in de media verliet het team van Rekabi maandagochtend het hotel. Wat er daarna met haar is gebeurd, is niet bekend. Volgens berichten op sociale media zijn Rekabi's paspoort en mobiele telefoon in beslag genomen en zou ze gearresteerd zijn en naar de ambassade zijn overgebracht. De Iraanse ambassade in Seoel ontkende deze beschuldigingen. Rekabi en haar team zouden volgens plan terugvliegen naar Teheran. In de nacht van dinsdag stroomden talloze Iraniërs naar de luchthaven van de hoofdstad in Teheran om Rekabi te verwelkomen als de nieuwe heldin van de vrouwenprotesten. Maar de wegen naar het vliegveld waren afgesloten en de politie liet alleen mensen met een geldig vliegticket toe om hun reis voort te zetten. Deze informatie is nog niet bevestigd door de Iraanse autoriteiten. Het is ook onduidelijk wanneer Rekabi naar Teheran zal terugkeren.

In een Instagram-story van een account wat van Rekabi zou zijn verontschuldigde de atleet zich voor het niet dragen van een hoofddoek tijdens de wedstrijd in Seoul. 'Vanwege een ongelukkige timing en een plotselinge oproep om te klimmen' droeg ze onbedoeld geen hoofddoek, staat er. Waarnemers interpreteerden de verontschuldiging als een afgedwongen verklaring. De Iraanse autoriteiten oefenen regelmatig druk uit op activisten in binnen- en buitenland. Soortgelijke verontschuldigingen worden ook uitgezonden op de staatstelevisie. Mensenrechtenorganisaties bekritiseren deze 'excuses' als gedwongen bekentenissen. Rekabi werd door haar optreden geprezen door Iraniërs, die het zien als een teken van solidariteit met de systeemkritische protesten in het land.

Een woordvoerster van het VN-Mensenrechtenbureau zei dat vrouwen nooit mogen worden vervolgd voor hun kleding. Deze zaak zal zeer nauwlettend worden gevolgd. De mensenrechtencommissaris van de federale regering, Amtsberg, schreef op Twitter: "Waar is de Iraanse atleet #ElnazRekabi? En waar is haar broer? We eisen van het regime de vrijlating van al diegenen die vreedzaam hebben geprotesteerd, opkwamen voor hun rechten en onterecht gevangen zaten!”

Islamitische kleding is verplicht voor vrouwelijke atleten in het Iraanse nationale team. Naast een verbod om het land te verlaten, verwachten waarnemers dat Rekabi wordt uitgesloten van het nationale team. Sinds er aanhoudende protesten sinds midden september in Iran zijn uitgebroken, hebben verschillende prominente atleten - waaronder voormalige voetbalprofs Ali Daei, Ali Karimi en Mehdi Mahdavikia - kritiek geuit op Iran voor het onderdrukken van vrouwenprotesten en hun solidariteit met de demonstranten aangekondigd.

Update 18 oktober 01.00 uur: BBC Persian bericht dat Elnaz Rekabi vermist is, haar telefoon en paspoort zouden zijn geconfisqueerd en het Iraanse team was vandaag huiswaarts gegaan in plaats van woensdag. Vrienden zouden al 20 uur geen contact met haar kunnen krijgen. 

  

Eerdere berichtgeving: Iran-expert en voormalig Iran-correspondent Natalie Amiri schreef op Twitter dat het optreden van Rekabi een revolutie was in de Iraanse profsport. Nu rijst de vraag of de 33-jarige atleet wel kan terugkeren naar Iran.

Ook andere tweets met video's van haar deelname in Seoul spreken van een historische actie. BBC-correspondent Bahma Kalbasi sprak van een "ongelooflijk moment" en wees erop dat Iraanse vrouwelijke atleten in het buitenland een hoofddoek moeten dragen.

1-Live-presentator Donya Farahani schreef: "Deze dappere vrouw! Ontzettend dappere vrouw!” Uiteindelijk eindigde Elnaz Rekabi als vierde in de competitie in Seoul.

In Iran klonken er kritische reacties in de regeringsgezinde media. De krant "Hamshahri" schrijft: "Het is afwachten hoe het ministerie van Sport op de actie zal reageren."

Elnaz Rekabi is een lid van het nationale team van Iran. Uw beslissing om zonder hoofddoek te klimmen heeft waarschijnlijk te maken met de huidige protesten in de Islamitische Republiek. Duizenden mensen, voornamelijk vrouwen, protesteren al weken tegen het regime en vooral tegen de strenge dresscode voor vrouwen.

WoW bereidt zich voor op Dragonflight met de pre-expansion patch

Spelers van World of Warcraft kunnen zich gaan voorbereiden op hun tocht naar de Dragon Isles wanneer de eerste van twee pre-expansion patchfasen live gaat vanaf 26 oktober. Er komen twee pre-patches.

Elke prepatch zal live gaan met nieuwe functies tot de release van de uitbreiding World of Warcraft: Dragonflight op 29 november zelf

De eerste prepatch gaat 26 oktober live met:

  • Herziening talentensysteem: Spelers kunnen hun nieuwe talent trees verkennen en instellen, inclusief de mogelijkheid om verschillende loadouts op te slaan die zijn afgestemd op hun gamekeuze.
  • Heads-up Display Gebruikersinterface (HUD UI) veranderingen: De eerste fase van updates voor de HUD UI herziening geeft spelers de mogelijkheid om de basis UI aan te passen, inclusief locatie en grootte van actiebalken, spelerskaders en meer.
  • Toegankelijkheidsfuncties: Diverse nieuwe functies, waaronder "press and hold" van spreuken, interactietoetsen, ondersteuning voor gamepads en meer.
  • Rated Solo Shuffle: Een nieuwe PVP-modus die voorheen een brawl was, kan in de wachtrij worden geplaatst als een nieuwe beoordeelde modus die zich bij 2v2, 3v3 en Rated Battlegrounds voegt om elite PVP-beloningen te verdienen.
  • Nieuwe klasse/rascombinaties: Spelers die een willekeurig speelbaar ras selecteren, kunnen een Rogue, Priester of Magiër maken, met meer selecties die online komen zodra ze beschikbaar zijn.

Prepatch twee gaat 16 november live met:

  • Nieuw ras/klasse: Dracthyr Evoker
  • Nieuwe zone: The Forbidden Reach: Speel door de startzone voor WoW's nieuwste heldenklasse, de Dracthyr Evoker
  • Nieuwe Dungeon: Uldaman: Legacy of Tyr
  • In-Game Events: Primal Storms: Scherm aanvallen van de Primalists af met nieuwe quests en wereldgebeurtenissen in de aanloop naar de release van Dragonflight.

Politieagent vertelt over zijn transitie van vrouw naar man op televisie

De Haagse politieagent Nathan Sebes besloot in 2017 om een geslachtsverandering te ondergaan. Dat deed het nodige stof opwaaien bij zijn collega's. Zolang Nathan (51) zich kan herinneren wist hij dat hij in het verkeerde lichaam was geboren. Heel lang wist hij zich geen raad met zijn gevoelens en gedachten. In het KRO/ NCRV tv-programma 'Hij, zij, hen' praat Nathan openhartig over zijn transitie. Zo meldt Omroep West.

"Als ik maar één iemand kan helpen door te laten zien hoe ik mijn transitie heb volbracht en waar ik tegenaan ben gelopen dan is mijn hart al blij", legt Nathan uit. Naast dat Nathan alles vertelt over zijn transitie van vrouw naar man, zien de kijkers ook hoe hij zich voorbereidt op de geslachtsbevestigende operatie.

In 2017 besloot Nathan in transitie te gaan. Dat besluit werd niet gelijk door iedereen geaccepteerd. "Mijn broer heeft het lastig gehad. Voor hem was het in het begin: 'Je blijft altijd mijn zusje.' Nu heeft hij het geaccepteerd en zijn excuses aangeboden."

Ook op zijn werk bij de politie Den Haag werd zijn geslachtsverandering van vrouw naar man lang niet door alle collega's begrepen en geaccepteerd. "Er werd eerst wel normaal op mij gereageerd. Maar toen men zag dat ik aan het veranderen was, was het allemaal heel raar. Er werd achter mijn rug om over mij gesproken en ik werd belachelijk gemaakt. Er kwamen nare opmerkingen. Inmiddels gaat het een stuk beter met de acceptatie van mijn transitie binnen het korps."

Amsterdam: zoektocht naar scheepswrakken uit 1572 in het IJ

Restanten van een scheepsblokkade uit 1572 worden gezocht in het IJ te Amsterdam door een groep archeologen. De scheepswrakken van 450 jaar oud zijn in de Tachtigjarige Oorlog ergens in een lijn tussen het huidige KNSM-eiland en Schellingwoude gebruikt om de vaarroute in en uit de stad niet meer toegankelijk te maken: "Als we de wrakken vinden, leert de stad de geschiedenis kennen." Zo meldt AT5

Tijdens de Tachtigjarige oorlog was Amsterdam koningsgezind, en viel het onder het rijk van de Spaanse koning. Waar vele steden zich in 1572 achter Willem van Oranje schaarden, bleef Amsterdam achter. De geuzen in Nederland streden tegen deze macht en besloten de stad af te sluiten van de belangrijkste toegangsweg: het water. "De economie was toen volledig maritiem geörienteerd", vertelt projectleider en maritiem archeoloog Wouter Waldus.

Dit deden ze door een blokkade van scheepswrakken in het IJ te leggen. "Nu is het zo'n vijf meter diep, toentertijd nog twee à drie." Het onderzoeksteam gaat er naar aanleiding van veel vooronderzoeken vanuit dat er vissersschepen, kleine vrachtschepen en zelfs de kerk van Schellingwoude voor zijn gebruikt.

De technieken die worden gebruikt voor de opsporing zijn technieken die reeds bestaan, maar nieuw zijn voor dit soort onderzoeken. "We gebruiken technieken die in de bodem kunnen kijken waarmee we een profiel van de ondergrond maken", zegt technicus Seger van den Brenk. Aan de hand van grafieken kunnen objecten en wrakken onder de grond worden gedetecteerd. "Deze techniek wordt normaal gebruikt bij opsporing van bommen, maar wij kunnen dit ook."

Een groot gebied werd gescand gister, waarna alle waarden worden geanalyseerd. Als daar iets positiefs uitkomt gaat het onderzoek verder, "archeologie gaat niet zo snel", aldus Waldus. De duikers gaan mogelijk volgend jaar het IJ in om écht te zoeken naar de wrakken. "Mijn doel is het vinden van de blokkade zelf, dan is de zoektocht al geslaagd. Maar we willen altijd meer, dus het vinden van die kerk? Dat lijkt me machtig mooi."

Veel verzet tegen komst 'holocaustontkenner' Icke naar de Dam

Er is veel weerstand tegen de verwachte speech van David Icke, die zondag 6 november is uitgenodigd om op de Dam in Amsterdam te komen spreken. De Britse complotdenker wordt door het Cidi een 'holocaustontkenner' en 'antisemiet' genoemd. Ook vanuit de gemeenteraad is er verzet tegen zijn komst naar de stad. Zo meldt AT5. 

Icke is uitgenodigd door Samen Voor Nederland, een samenwerkingsverband waar onder meer Forum voor Democratie, de Gele Hesjes en verschillende coronasceptische organisaties bij zijn aangesloten. Samen voor Nederland is tegen het kabinet, tegen de EU, tegen de steun aan Oekraïne in de oorlog met Rusland en tegen de maatregelen die worden genomen bij een corona-uitbraak. Op 6 november organiseren ze de 'dag voor de menselijke verbinding', waarbij ze op de Dam tegen deze onderwerpen willen demonstreren.

Icke zelf onderzoekt naar eigen zeggen al sinds de jaren '90 hoe de wereldmacht precies in elkaar steekt. Daarbij verspreidt hij ideeën uit De Protocollen van de Wijzen van Sion, een fictief document waaruit zou moeten blijken dat er al sinds de 19e eeuw een Joods complot bestaat om de wereldmaatschappij te verwerven.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) liet zich gisteren al kritisch uit over de komst van Icke. Ze wijzen erop dat er in de complottheorieën van Icke antisemitische denkbeelden naar voren komen. "Icke gaat zo ver dat hij de Holocaust in twijfel trekt en beweert dat er met de geschiedenis van de naziperiode is geknoeid, waarbij hij de processen van Neurenberg veroordeelt en zelfs oproept andere ‘visies’ op de Holocaust te onderwijzen op scholen", schrijft het Cidi op haar website.

Ook Tweede Kamerlid van BVNL Wybren van Haga zou aanwezig zijn bij de manifestatie, maar hij zegde af toen bekend werd gemaakt dat ook David Icke zou komen. "Een antisemiet en een Holocaustontkenner het woord geven is misselijkmakend", schreef zijn partij gisteren op Twitter. De zorgen leven breder in politiek Den Haag: kamergenoten Ulysse Elian (VVD) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) vroegen minister van Justitie Dilan Yesilgoz al "welke acties kunnen worden genomen om te voorkomen dat Icke zal spreken."

Niet alleen landelijk hebben politici hun bedenkingen bij de komst van Icke. In de Amsterdamse gemeenteraad dienden bijna alle partijen (met uitzondering van de SP en FvD) schriftelijke vragen in. "Het recht om te demonstreren is een groot goed, alsmede de vrijheid van meningsuiting. Echter zijn ook deze vrijheden onderhevig aan de wet en die wetten zorgen voor de lijn die getrokken dient te worden", is het standpunt van de indieners.

De driehoek (burgemeester, politie en justitie) komt binnenkort met een mededeling over hoe Amsterdam omgaat met de komst van Icke.

Raad van State: geen sprake van wanbeheer op Cornelius Haga Lyceum

Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam heeft zich niet schuldig gemaakt aan wanbeheer. Dat oordeelt de Raad van State vandaag. De middelbare school had in september 2019 nog een zogenoemde aanwijzing gekregen van toenmalig Onderwijsminister Arie Slob. Zo meldt AT5

Slob deed dat naar aanleiding van een rapport van de Onderwijsinspectie. Hij eiste dat het bestuur binnen afzienbare tijd zijn taken zou overdragen aan een interim-bestuurder omdat de school zich schuldig zou maken aan wanbeheer.

Het besluit van Slob werd door het Haga Lyceum aangevochten bij de rechter. Die floot de minister terug omdat de aantijgingen volgens de rechter slechts voor een deel klopten. Wel zou er sprake zijn van wanbeleid door zelfverrijking, omdat het bestuur illegale betalingen had gedaan, maar dit was volgens de rechter niet genoeg om het bestuur op non-actief te stellen.

Ook geen zelfverrijking
Ondanks dat het besluit van de minister dus werd teruggedraaid, ging de uitspraak in januari 2020 volgens het Haga Lyceum niet ver genoeg. Ook het oordeel dat er sprake is van wanbeheer vanwege verrijking, wilde het bestuur van tafel geveegd hebben.

De Raad van State gaat daar nu in mee. Volgens de hoogste bestuursrechter van Nederland zijn er op het gebied van financiën wel degelijk fouten gemaakt, maar omdat het bestuur van het Haga Lyceum de betalingen heeft teruggevorderd, kan er volgens de rechter geen financieel voordeel uit gehaald zijn.

Gilgamesh in Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin

Uitgever Square Enix en ontwikkelaar Team Ninja hebben de releasetrailer uitgebracht voor Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin downloadbare content "Wanderer of the Rift", die op 26 oktober uitkomt. Daarin zien we dat Gilgamesh dit keer de grote vijand is die je in een nieuwe gebieden moet gaan zoeken.

De nieuwe job Blue Mage wordt ontgrendeld nadat je op een bepaalde punt in de dlc bent geraakt. Een Blue mage kan vijandelijke skills leren en deze in zijn eigen krachten veranderen. Vijandelijke skills kunnen worden gebruikt als directe vaardigheden door middel van de Soul Shield of door een aantal accessoires uit te rusten.

Op de nieuw toegevoegde "Gilgamesh" moeilijkheidsgraad kun je nog betere items in de vorm van relic-gear krijgen. Relic-uitrusting wordt geleverd met verschillende speciale effecten van summons zoals Odin, Ifrit en Bahamut.

De uitbreiding komt op 26 oktober beschikbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc via de Epic Games Store.

Meer onderzoek naar ventilatie als virusremmer

De komende drie jaar financiert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoek naar ventilatie en virusverspreiding. Het is een breed kennisprogramma dat bijdraagt aan meer kennis over het effect van ventilatie in bepaalde omstandigheden en in bepaalde omgevingen, denk aan verpleeghuizen en sportaccommodaties.

Dit onderzoek draagt bij aan het beter omgaan met ventilatie om de risico’s op verspreiding van virusdeeltjes te verkleinen. Het onderzoek kan sectoren zo helpen om beter voorbereid te zijn op een toekomstige pandemie. TNO coördineert het onderzoek, dat net is gestart, en voert dit uit samen met universiteiten en kennisinstituten zoals de Universiteit Utrecht (UU) en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Goede ventilatie kan het aantal virusdeeltjes in een ruimte verminderen. Dit kan helpen om de verspreiding van een virus zoals het coronavirus tegen te gaan. Tegelijkertijd is er nog veel onduidelijk over de werking van ventilatie in verschillende situaties en omstandigheden. Daarom is er meer onderzoek nodig. In het TNO-onderzoek kijken de onderzoekers onder andere naar vragen als: wat is de kans om via de lucht besmet te raken, wat is de effectiviteit van ventilatie- en luchtreinigingssystemen, en wat zijn de maatschappelijke baten en kosten van ventilatie of luchtreiniging.

Pandemische paraatheid
Om goed voorbereid te zijn op een nieuwe pandemie is het belangrijk om meer te weten over ventilatie, bijvoorbeeld in instellingen voor langdurige zorg of in sportaccommodaties. Dit is zowel van belang voor de gezondheid en veiligheid van medewerkers, als voor die van (kwetsbare) bewoners en bezoekers. Goede ventilatie verkleint de kans op virusverspreiding en daarmee ook de ziektelast en maatschappelijke schade. Onderzoeken zoals het TNO-ventilatieonderzoek dragen bij aan een betere kennisbasis voor een versterkte pandemische paraatheid.

De volgende generatie van De Sims is in ontwikkeling

Maxis liet fans alvast wat zien van de volgende generatie van De Sims, met als werktitel Project Rene. De titel 'Project Rene' werd gekozen vanwege het feit dat deze doet denken aan woorden als 'renewal' (vernieuwing), 'renaissance' en 'rebirth' (wedergeboorte). Het weerspiegelt de hernieuwde inzet van de ontwikkelaar voor de zonnige toekomst van De Sims.

Het spel blijft trouw aan wat De Sims altijd is geweest, maar duikt dieper in de manier waarop Sims denken en zich gedragen. Het geeft een nieuwe draai aan De Sims, met nog meer manieren om te spelen, hulpmiddelen om creativiteit aan te moedigen en de mogelijkheid om betekenisvolle verhalen te vertellen. Met Project Rene kunnen spelers alleen spelen of samenwerken met anderen, en ze kunnen hun spel spelen op alle ondersteunde apparaten.

"De Sims is al vanaf het begin bepalend voor het genre levenssimulatie en is blijven groeien tot een ongelooflijk platform voor creativiteit en zelfexpressie", zegt Lyndsay Pearson, Vice President of Franchise Creative voor De Sims. "De komende jaren gaan we werken aan het volgende spel en creatief platform, momenteel getiteld Project Rene, en die ontdekkingsreis begint vandaag. We bouwen voort op dezelfde basis die De Sims voor generaties spelers zo aansprekend heeft gemaakt, en we verleggen grenzen om nieuwe ervaringen te creëren. Naarmate de ontwikkeling van het spel vordert, kunnen we jullie nog veel meer vertellen."

In onderstaande stream zie je net voor 28 minuten de early concepts van Project Rene.

'Administratieve puinhoop' Klachtenregen vertragingsvergoeding NS

Het regent klachten over de administratieve puinhoop bij de NS-afdeling die de Geld Terug Bij Vertraging-claims (GTBV-claims) behandelt. Voor Beter OV eist uitbetaling van de volledige claims als de NS ze niet binnen zes weken beoordeelt en afhandelt.

Een samenvatting van het soort klachten:

Er is door de NS over GTBV- en andere claims meer dan zes weken na indiening nog steeds niet beslist en reizigers verkeren dus onbehoorlijk lang in onzekerheid over hun claim

Met name de behandeling van claims naar aanleiding van de treinstakingen duurt langer dan zes weken

Nadat de NS indieners laat weten dat hun claim terecht is, is de uitbetaling weken later nog steeds niet ontvangen

Maar wanneer een reiziger achterloopt met betalen voor een abonnement, dan wordt dat abonnement al na twee weken geblokkeerd, zo wordt gemeld.

Wanneer reizigers vragen stellen aan de klantenservice over de beslissing over hun claim of over de uitbetaling van toegekende claims, dan blijven die vragen onbeantwoord. De klachten worden in het kader van personeelstekort op de lange baan geschoven met de vraag of de reiziger nog maar wat meer geduld wil hebben.

Voor Beter OV vindt dat reizigers binnen een behoorlijke termijn uitsluitsel over hun claim moeten hebben, en dat wanneer zes weken na indiening nog niet is beslist of uitbetaald, de reizigers per direct het volledige geclaimde bedrag uitbetaald dienen te krijgen. Dat standpunt heeft Voor Beter OV gisteren aan de NS medegedeeld.

Amber Alert vermiste Hebe (10): zoektocht gestaakt, vandaag verder zoeken

De meervoudig gehandicapte Hebe (10 jaar) is vermist. Zij is voor het laatst gezien in gezelschap van haar begeleidster bij de Sint Theresastraat in Raamsdonksveer. Beiden zijn in onbekende richting vertrokken in een zwarte Kia Picanto, met kenteken PR-425-K.

Het meisje is gehandicapt, loopt wankel met haar voeten naar buiten, ze heeft scoliose en heeft zorg nodig. Ze droeg een paarse rugtas, felroze jas en zwarte rok. Haar begeleidster is blank met een slank postuur, heeft blond haar en blauwe ogen. Mensen met meer informatie wordt gevraagd om contact op te nemen met de politie via het gratis opsporingsnummer 0800-6070. 

Update 18:20 uur
De politie is nog steeds met man en macht op zoek naar het meisje en haar begeleidster. Eerder vanmiddag werd er een melding gedaan van een auto te water in de buurt van Waspik, waar onderzoek werd gedaan in samenwerking met leden van het Veteran Search Team die hierin gespecialiseerd zijn en hiervoor zijn opgeleid. Daar daar is tot op heden nog niets aangetroffen. Op dit moment zoekt de politie met een sonarboot op het water. 

Update 19 oktober, 06:29
De politie is gestopt met zoeken in het water bij Waspik. Er is een sonarboot gebruikt bij het zoeken wat niets opleverde. Vandaag gaat de politie verder met zoeken. Er zou een oliespoor zijn wat duidt op een auto te water, stel dat er toch iets wordt gevonden, is het nog maar de vraag is of dat met de vermissing te maken heeft.

De vermiste Hebe (10) (Afbeelding: Burgernet)
De vermiste Hebe (10) (Afbeelding: Burgernet)

FOK! Wat een weer: nog een mooie dag!

herfstbanner

Goeiedag!  


Hoe maakt u het? Het was een prima weertje vandaag. Uiteindelijk brak in het grootste deel van het land de zon door en beleefden we een grotendeels zonnige middag. Alleen in het noorden kwamen wat wolken vanaf zee aanwaaien. Met een graad of 17 was het prima te doen buiten.

De Primeurman moest echter naar de oogarts toe, dus hij zag tijdens zijn dagelijkse fietstochtje niet zo scherp. 

Vannacht ontstaat er zeker in het binnenland opnieuw dichte mist. Later in de nacht lijkt deze wat op te gaan trekken. Dit komt omdat de wind wat gaat toenemen en daarbij naar het oosten draait. Vriezen doet het met minima tussen de 5 en 8 graden niet.

Ook morgen hebben we een prima dag. Er is veel ruimte voor de zon, maar de maxima komen wel iets lager te liggen. We zullen het met 15 graden moeten doen. De oostelijke wind neemt daarbij nog wat verder toe en wordt meest matig van kracht, en dan hebben we het over 3 tot 4 Bft.

Na morgen is het weer een stuk grijzer buiten. Met name donderdagmiddag, vrijdagochtend en zondagmiddag kan er enige tijd regen vallen. De overige dagdelen lijken de komende dagen overwegend droog te blijven. Het wordt zelfs weer ietsje zachter met 16 tot 18 graden. Pas na het weekend gaat het kwik wat naar beneden toe.

Zware buien vallen er morgen in Portugal en delen van Spanje. Lokaal kan daar zeer veel regen vallen met kans op overlast. 

Buien gaan er ook vallen in het zuiden van Turkije en op Cyprus. Ook deze kunnen stevig zijn. Het afgelopen weekend zo zwaar getroffen Kreta houd het nog even droog, daar komen later in de week weer buien opzetten. 

Tot ziens beste eendjes!  

Zonsondergnag Maily (Foto: Maily)
De zonsondergang was gisteravond schitterend! Ook Maily zag een prachtig kleurenspectakel vanuit Brabant. (Foto: Maily) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1060
preview
WarioWare: Move It!
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
©FOK.nl e.a.