Vermiste Hebe (10) en Sanne (26) dood aangetroffen in Kia te water

Hebe (10) en haar begeleidster Sanne (26) waren vermist sinds maandagmiddag. Woensdagavond is de Kia van Sanne gevonden met daarin twee dode lichamen, vrijwel zeker zijn dat de lichamen van de vermiste Hebe en Sanne. 

Update 01.45uur: Het onderzoek op de vindplaats van Hebe en Sanne bij knooppunt Empel is nagenoeg afgerond. Volgens de politie zijn de lichamen geborgen. De auto wordt in de loop van de nacht weggetakeld en op een andere locatie uitvoerig onderzocht.

"We richten ons nu in het onderzoek op de toedracht: hoe is de auto daar in het water beland en wat is er precies gebeurd? We kijken naar schade en eventuele sporen. We houden daarbij alle scenario’s open", meldt de politie.

Donderdag 20 oktober 0.45 uur: De A59 vanuit Waalwijk richting Den Bosch is bij knooppunt Empel afgesloten. "We doen daar ter plaatse onderzoek naar de gevonden Kia Picanto. Dat gaat nog enige tijd duren", twittert de politie.

Omroep Brabant zond rond middernacht onderstaande nieuws-update uit over deze tragedie :

Update 23.45 uur: De politie zegt er niet aan te twijfelen dat de twee doden in de gevonden Kia Picanto in het water bij knooppunt Empel (A59/A2) bij Den Bosch de vermiste Hebe (10) en Sanne (26) zijn. De identiteit van de twee is nog niet officieel vastgesteld.

"We hebben alle reden om aan te nemen dat het gaat om de vermiste Hebe en Sanne", aldus een woordvoerster van de politie eerder woensdagavond.

Een woordvoerder van de politie zegt dat een agent woensdagavond bandensporen zag bij het knooppunt. Daarop is een politiehelikopter ingeschakeld die de auto vond.

De zwarte auto ligt aan de linkerkant van de weg in het water in een flauwe bocht van knooppunt Empel. Deze plek ligt op de route van Raamsdonksveer naar Vught.

Hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Ook een traumahelikopter kwam naar de plek, deze is inmiddels weer vertrokken. De snelweg is afgesloten. Er zijn schermen geplaatst rondom de plek waar de auto met de lichamen is gevonden.

Op de vluchtstrook van de snelweg zijn veel mensen, meldt verslaggeefster Tessel Linders van Omroep Brabant , die bij de vindplaats van de Kia staat. "De mensen zijn in tranen, de verslagenheid is groot", zegt ze.

Update 23.00 uur:  Bij knooppunt Empel bij Den Bosch zijn bij de zwarte Kia Picanto gevonden twee overleden personen aangetroffen. "Vermoedelijk zijn dat de vermiste Sanne en Hebe. We onderzoeken de toedracht. We wensen alle betrokkenen veel sterkte”, aldus de politie.

Er zijn meerdere ambulances en een traumahelikopter ter plekke. Ook de politiehelikopter is in de buurt. Het gaat om een zwart voertuig dat in het water naast de snelweg (A59/A2) ligt. Op de weg zijn bandensporen te zien. Een forensisch arts is inmiddels ter plaatse. Dat geldt ook voor families van de vermiste Sanne (26) en Hebe (10).

Update 22.34 uur: De zwarte Kia Picanto van de vermiste Sanne Bos (26) en de 10-jarige Hebe Zwart is woensdagavond gevonden in het water bij de A2/A59 ter hoogte van knooppunt Empel bij Den Bosch. Dat bevestigt de politie woensdagavond.

De afstand van Waspik tot knooppunt Empel bedraagt zo'n 30 km.

Update 22.15 uur: Zojuist is bekend geworden dat er een zwarte Kia Picanto in de berm zou liggen bij knooppunt Empel nabij Den Bosch. Er zijn meerdere ambulances en een traumahelikopter ter plekke. Ook de politiehelikopter is in de buurt. Het gaat om een zwart voertuig dat in de berm zou liggen. Sanne reed in een zwarte Kia.

Vrijwilligers van het Veteranen Search Team zijn vanavond aan het zoeken geweest op een locatie in Waspik-Zuid. Het ging om een globale zoektocht. Donderdag wordt daar eventueel meer gedetailleerd gezocht naar het meisje en haar begeleidster. Volgens de politie kan het zijn dat er opnieuw gezocht gaat worden op locaties waar al gezocht is. "Bijvoorbeeld door een ander specialisme. We willen grondig en zorgvuldig zijn."

Het Veteranen Search Team is een team van veteranen en ander geüniformeerd personeel dat op vrijwillige basis helpt bij zoektochten naar vermisten. 

Update 19.20 uur: De zoektocht naar de vermiste Hebe (10) en haar begeleidster Sanne (26) in het water langs de Winterdijk in Waalwijk heeft niets opgeleverd. Dat meldt de politie woensdag aan het einde van de middag nadat ze met een sonarboot het water langs de A59 bij Waalwijk was opgegaan.

De politie laat woensdagavond weten dat ze op zoek is naar camerabeelden van onder meer dashcams. Het gaat om beelden die maandag 17 oktober zijn opgenomen tussen 14.00 en 18.00 uur in de omgeving van de A59 tussen Raamsdonksveer en Waalwijk.

Update 17.30 uur: Vanwege de zoektocht naar het vermiste 10-jarige meisje Hebe en haar begeleider Sanne Bos (26) is een rijstrook van de A59 ter hoogte van afrit Waspik afgesloten tot aan Dussen.

Volgens een verslaggever van Omroep Brabant wordt er nu op twee plaatsen gezocht nabij de A59. Op de Winterdijk, een parallelweg van de snelweg bij Waalwijk. Voorbijgangers zouden iets hebben gezien in het vennetje daar. Een sonarboot en technische opsporingsrechercheurs zijn inmiddels gearriveerd op de plek. Agenten gaan met stokken het water in.

De plek is afgezet, omstanders worden weggestuurd. Ook een politiehelikopter is ingezet en vliegt boven de snelweg.

Ook bij Waspik in de richting van Dussen wordt bij de A59 gezocht. 

Eerdere berichtgeving: De regionale recherche in de eenheid Oost-Brabant is gisteren een groot onderzoek gestart naar de vermissing van de 10-jarige Hebe uit Vught en haar begeleidster. Hebe heeft een beperking en heeft 24 uur per dag zorg nodig. De politie maakt zich dan ook zorgen over haar welzijn. Het is nog volkomen onduidelijk wat er is gebeurd en waar het tweetal is. In verband met de vermissing van Hebe werd dinsdagochtend een Amber Alert uitgedaan en vanaf 14:30 uur startte een concrete zoekactie ter hoogte van Waspik.

Eerste zoekacties
Hebe werd aan het einde van de maandagmiddag door haar begeleidster opgehaald in Raamsdonksveer en beiden zijn sindsdien spoorloos. Ze vertrokken vanuit de Sint Theresiastraat in een zwarte Kia Picanto voorzien van kenteken PR425K. Hebe zou door haar begeleidster naar huis worden gebracht, maar ze zijn daar nooit aangekomen. De politie werd enkele uren later gealarmeerd en startte direct een zoekactie in het gebied op en rond de route tussen Raamsdonksveer en Vught. Daarbij werd ook een helikopter ingezet.

Burgernet, social media en Amber Alert
De politie startte een Burgernet actie en de familie van Hebe zocht de aandacht via social media. De hele nacht werd door de politie op allerlei manieren geprobeerd om de auto met Hebe en haar begeleidster te traceren, maar helaas zonder resultaat. Daarop is een Amber Alert verstuurd, waardoor de foto van Hebe samen met informatie over de auto dinsdagochtend via vele kanalen in ons land werd verspreid.

Zoekactie Waspik
De politie heeft aanwijzingen dat Sanne en Hebe mogelijk maandagmiddag om 15:30 uur op de A59 t.h.v. Waspik zijn geweest. De familie van Hebe heeft vanmorgen al in dit gebied gezocht. De politie is dinsdagmiddag om 14:30 uur  gestart met een gecombineerde zoekactie in dit gebied ter hoogte van Waspik met een straal van enkele kilometers rondom die plek. Dat in samenwerking met leden van het Veteran Search Team die hierin gespecialiseerd zijn en hiervoor zijn opgeleid. Samen zijn alle zoeklocaties en resultaten in beeld. gebracht.

Help mee 
Op dit moment houdt de politie nog alle scenario’s open over wat er gebeurd kan zijn. Alle informatie die ons daarbij kan helpen is welkom. Weet u of denkt u te weten waar Hebe en/of haar begeleidster zijn? Hebt u andere informatie over wat er mogelijk met hen is gebeurd? Elk klein beetje informatie dat ons kan helpen hen terug te vinden is welkom. Neem dan contact op met de opsporingstiplijn 0800-6070. Deel de berichtgeving van de politie over de vermissing van Hebe en haar begeleidster ook op social media kanalen, zodat zoveel mogelijk mensen mee kunnen helpen om hen zo snel mogelijk te vinden.

Bijzonderheden Hebe
Het meisje en haar begeleidster hebben een ‘bijzondere band’, meldt haar familie. Hebe heeft elk moment van de dag zorg nodig en kan niet zelfstandig functioneren. Meer hierover bij Omroep Brabant.

Hebe heeft een zeldzame chromosoomafwijking en functioneert op een ontwikkelingsleeftijd van 6 tot 24 maanden.

"Hebe heeft 24 uur per dag nabijheid en begeleiding nodig. Haar grootste obstakel is een ernstige prikkelverwerkingsstoornis. Hierdoor heeft Hebe veel angsten en verdriet wat zich kan uiten in moeilijk verstaanbaar gedrag. Hebe is deels rolstoelafhankelijk en krijgt deels sondevoeding", zo beschrijft haar moeder op Facebook.