Roet aangetroffen in longen van geaborteerde foetussen

Jippie

Zelfs ongeboren baby's in de baarmoeder worden blootgesteld aan luchtvervuiling. Roetdeeltjes uit uitlaatgassen komen, zoals bekend, niet alleen in de placenta terecht. Uit een nieuwe studie blijkt dat de roetdeeltjes waarschijnlijk ook in de longen, de lever en de hersenen van de foetus terechtkomen. 

Dat ontdekten onderzoekers uit Groot-Brittannië en België. Ze onderzochten onder meer het weefsel van 36 geaborteerde foetussen die tussen de zeven en twintig weken oud waren. Ze vonden in elke foetus roetdeeltjes in de organen. De wetenschappers benadrukken dat dit zorgwekkend is omdat de organen dan nog in ontwikkeling zijn. Het is nog onduidelijk hoe de nanodeeltjes de ontwikkeling van de organen beïnvloeden - vooral die van de hersenen. Maar het is bekend dat als zwangere vrouwen veel vervuilde lucht inademen, ze een grotere kans hebben op vroeggeboorte of doodgeboorte van de foetus/baby. Ook het risico op geboorte van kinderen met hersenbeschadiging neemt toe.

Bij het onderzoeken van moeders en hun pasgeborenen ontdekten de onderzoekers dat de hoeveelheid roetdeeltjes in het lichaam van de moeder evenredig was met de aangetroffen hoeveelheid in de baby's.