'Messenbezit bij jongeren groeiend probleem door social media'

Volgens de Schiedamse wijkagent Guido is er sprake van een groeiend probleem als het gaat om messenbezit onder jongeren. “We zien dat op social media, vooral op Snapchat, filmpjes gedeeld worden van groepen jongeren die zichzelf profileren als de gangsters uit de wijk”, vertelt De Vos.

De Vos voelt zich genoodzaakt om zich uit te spreken over de problematiek, na een nieuw incident vorige week. “Een buurtbewoner had gezien dat drie minderjarige jongens aan het rommelen waren aan een huurscooter. Één daarvan liep met een mes rond”, vertelt De Vos. Na een vluchtactie worden de jongens alsnog aangesproken door de politie, maar blijkt het mes verdwenen. “Bij een zoektocht daarna vonden mijn collega’s het mes in een achtertuin.”

Volgens De Vos zijn er steeds meer jongeren die zich als gangster profileren op social media. “En daarbij laten ze ook messen zien. Dat geeft bij jongeren die dat zien een onveilig gevoel. Als ze zo’n groep dan tegenkomen zijn ze bang dat ze ook slachtoffer kunnen worden van zo’n incident.”

En dat fenomeen heeft een aanzuigende werking. Op die manier voelen steeds meer jongeren zich genoodzaakt zich te bewapenen met een mes, merkt De Vos. “Als je een mes bij je hebt en er gebeurt iets, loop je supergroot risico dat je dat mes ook gaat gebruiken om jezelf te beschermen. Dan kom je in een situatie dat jij ineens verdachte bent in plaats van slachtoffer”, waarschuwt hij.

“Ik denk dat het vooral ook belangrijk is om ouders bewust te maken dat hun kinderen worden blootgesteld aan dit soort filmpjes. Zodat zij ook het gesprek met hun kind kunnen aangaan.”