FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 augustus 2022

Random Pics van de Dag #713

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag NEC - FC Groningen

NEC en FC Groningen hebben vrijdagavond de punten gedeeld. Een schitterende vrije trap van Laros Duarte leek de ploeg van trainer Frank Wormuth de drie punten te bezorgen, maar NEC zorgde met een laat doelpunt voor de 1-1.

In de eerste helft waren de teams aan elkaar gewaagd. Beide ploegen kregen de kans om de score te openen, maar zowel Jasper Cillessen als Michael Verrips hielden in de eerste helft de nul.

In de tweede helft was Groningen de meest gevaarlijke ploeg. Paulos Abraham was dicht bij de 0-1, maar Cilessen wist met zijn voet de 0-1 te voorkwamen. Toch kwam FC Groningen op voorsprong dankzij een prachtige vrije trap van Laros Duarte.

FC Groningen was dicht bij de zege in Nijmegen, maar vlak voor tijd kwam NEC alsnog langszij dankzij Ibrahim Cissoko, die de bal in de verre hoek plaatste: 1-1.

N.E.C. Nijmegen

1 - 1

FC Groningen

 89' Cissoko    75' Duarte
 
 Gele kaart: Tannane, Tavsan, (N.E.C. Nijmegen), Suslov,Kasanwirjo, (FC Groningen)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.500
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v.Rooij
Márquez
Kramer
El Karouani
Proper (Cissoko/79)
Tannane
Schöne
Tavsan
Bruijn (Marques/ 67)
Duelund
  Verrips
Kasanwirjo
Te Wierik
Balker
Määttä
Pelupessy
Suslov
Duarte
Ngonge (Postema/90)
Larsen
Abraham

Kabinet remt vluchtelingenstroom: meer opvang, voorwaarden gezinshereniging

Het kabinet is het met elkaar eens geworden over enkele maatregelen die de instroom van asielzoekers moeten beperken. Die inperking is onderdeel van een groot plan om de opvang van asielzoekers te verbeteren. Zo meldt de NOS.

De schrijnende en onhoudbare situatie in Ter Apel vraagt om directe oplossingen, zo schrijft staatssecretaris Van der Burg in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet zal aan de ene kant maatregelen nemen om de instroom van asielzoekers te beperken. Aan de andere kant werken gemeenten aan 20.000 extra woonplekken voor statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) zodat die sneller kunnen doorstromen uit de overvolle asielzoekerscentra, zoals eerder vandaag al bekend gemaakt werd.

Om de instroom terug te dringen mogen statushouders hun gezin niet meer naar Nederland laten komen als ze geen huisvesting hebben. Als er dan na 15 maanden nog geen woning is gevonden, krijgen de gezinsleden alsnog een visum voor ons land.

Volgens staatssecretaris Van der Burg krijgen mensen gewoon hun visum, maar dan later. Deze tijdelijke maatregel zou kunnen helpen om de druk op de opvangcentra verlichten.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst krijgt langer de tijd om te beoordelen of aanvragers van een verblijfsvergunning daar ook recht op hebben. De termijn gaat van 6 naar 15 maanden.

Ook schort Nederland tijdelijk de verplichting op om elk jaar 1000 vluchtelingen uit vluchtelingenkampen in Turkije over te nemen, dit is een Europese afspraak uit de zogenoemde 'Turkije-deal'. 

Verder komt er 15 miljoen euro beschikbaar voor een 'sobere' extra opvanglocatie. 

Voetbalsters onder 20 onderuit in halve finales WK

Voor de Nederlandse voetbalsters tot 20 jaar is de kans op de wereldtitel voorbij. In de Costaricaanse hoofdstad San José ging de ploeg in de halve finales ten onder tegen Spanje, dat beduidend dominanter was dan de score van 2-1 doet vermoeden.

Spanje was gelijk al een klap beter, maar na 22 minuten werd dat ook verzilverd: Samantha van Diemen maaide in het strafschopgebied volledig over de bal heen en Inma Gabarro profiteerde door de 1-0 simpel binnen te werken. Drie minuten later was het wederom Gabarro die trefzeker was, dit keer van ruime afstand.

In het vervolg van de eerste helft kwam Nederland regelmatig goed weg, kort na rust was er hier en daar een voorzichtig kansje. Rosa van Gool deed tien minuten na rust zowaar iets terug, maar meer dan dat zat er ook geen moment in en dus gaat Spanje naar de finale.

Nederland speelt zondagavond om plek drie tegen Brazilië, dat met 2-1 verloor van Japan. Daardoor wordt de finale zondagnacht een herhaling van die van vier jaar geleden, toen Japan met 3-1 te sterk was voor Spanje.

Herrada blijft jagend voor en wint zevende etappe Vuelta

Jesús Herrada heeft de zevende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De 32-jarige Spanjaard die uitkomt voor Cofidis maakte deel uit van een vroege kopgroep, die net uit handen bleef van het jagende peloton. Herrada won net voor de Italiaan Samuele Battistella.

Na een lange, glooiende aanloop wachtte ongeveer 75 kilometer voor de finish, een lange beklimming van de eerste categorie van maar liefst negentien kilometer, waarna het in licht dalende lijn naar de finish ging. Kans voor sprinters die goed een klim overkunnen of voor de vroege vluchters.

Vrij snel in de etappe ontstond er een kopgroep van zes renners. Jimmy Janssens, Battistella. Omer Goldstein, Herrada, Harry Sweeny en Wright waren de namen en namen al snel een voorsprong van drie minuten, waarna in het peloton de ploegen van Mads Pedersen en Kaden Groves in het peloton begonnen te rijden. Lange tijd bleef de voorsprong stabiel en ook op de beklimming van de eerste categorie bleef de voorsprong hangen rond de drie minuten.

Ondanks dat meerdere ploegen de achtervolging op de kopgroep inzetten bleven ze het peloton net voor, waarna Herrada het in de sprint afmaakte, voor Battistella en Fred Wright. Remco Evenepoel blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Vakbonden boos, want aandeelhouders verdienen veel geld en personeel minder

Aandeelhouders verdienden het afgelopen kwartaal meer geld dan personeel van de bedrijven waar ze aandelen in hebben. Gemiddeld verdienden aandeelhouders 28,6 procent meer terwijl werknemers blij mogen zijn als ze de vier procent halen. Vakbonden zijn boos.

"Miljoenen werknemers die vechten om het hoofd boven water te houden zullen deze cijfers maar moeilijk kunnen geloven”, denkt topvrouw Esther Lynch van de Europese vakbondskoepel Etuc. "Het is duidelijk, nog steeds, dat er voor rijken andere regels gelden dan voor armen.”

De koepel van vakbonden vertegenwoordigt 45 miljoen werknemers en zij vinden dat Europese regeringen belastingen moeten invoeren op buitensporige winsten, plafonds in te stellen voor dividenduitkeringen en cao-overleg te steunen als middel om te zorgen dat ook werknemers een deel van de koek krijgen.

"Hen wordt verteld dat dit geen tijd voor loonsverhoging is, terwijl aandeelhouders de champagnekurken laten knallen om hun dividenduitkeringen te vieren", aldus Lynch. Ze vindt het ook zeer vervelend dat de buitensporige winsten, die volgens haar de inflatie aanwakkeren, de koopkracht van de eigen werknemers aantasten.

In de EU-27 stegen de dividenduitkeringen gemiddeld 28,6 procent en de lonen dit jaar naar verwachting 3,8 procent bij een inflatie van 9,8 procent. In Nederland stegen de dividenduitkeringen 23,4 procent en de lonen naar verwachting 3 procent bij een inflatie van 11,6 procent.

Persoonlijke items van bekende maffiosi geveild in Los Angeles

Bezittingen van beruchte Maffiosi worden geveild in Beverly Hills. Het feit dat sommige van de gangsters extreem geweldadig en crimineel waren, doet blijkbaar niets af aan de fascinatie voor hem die bij verschillende mensen leeft. Maar niet iedereen kan dat waarderen.

Al Capone is de belichaming van de Amerikaanse gangster: reeds tijdens zijn leven was hij een legende, beschouwd als een meedogenloze maffialeider en tegelijk de lieveling van de media, omdat hij zijn medewerking verleende aan de pers. Het hoogtepunt van zijn carrière lag in het midden van de jaren 1920 tot het begin van de jaren 1930, eerst in New York, daarna in Chicago. Ook al had hij waarschijnlijk verantwoordelijk voor verschillende moorden: hij ging de bak in voor belastingontduiking.

Dit weekend  wordt in Los Angeles, onder andere een handgeschreven brief van Capone geveild. Trent Kalscheuer van het veilinghuis Julien's zegt: "Het is een brief aan zijn zoon Sonny waarin hij vertelt welke muziekinstrumenten hij in de gevangenis op Alcatraz heeft leren bespelen. Het is een heel persoonlijke kant van hem die je anders zelden ziet, een fascinerend stuk."

Ook vredesmedaille van Meyer Lansky zal geveild worden
De handgeschreven brief kan 30.000 tot 50.000 dollar opbrengen. Het is een van de tientallen voorwerpen die geveild worden in het Mafia Museum in Las Vegas. Vele zijn alledaagse voorwerpen: vazen, schoenen, hoeden, golfsets - tot lampen en fauteuils van maffiosi als Bugsy Siegel of Meyer Lansky. Deze waren vooral actief in Las Vegas, waar zij de eerste casino's oprichtten in de gokstad, die sterk werd gedomineerd door de Cosa Nostra en andere maffiaclans.

De gangsters, zoals maffialeden ook worden genoemd, zijn blijkbaar tot op de dag van vandaag zeer fascinerend voor veel mensen, zegt Kalscheuer. Dit is een van de redenen waarom dergelijke veilingen succesvol zijn: "Ik denk dat sommige mensen een soort band voelen. Ze zijn enthousiast over het verhaal erachter en willen iets historisch bezitten - een boek, bijvoorbeeld, van iemand die misschien beroemder is dan de president van de Verenigde Staten."

Nu we het toch over de president hebben, zelfs een van de hoogste onderscheidingen, de Vredesmedaille, is te koop. Maffiosi Meyer Lansky had het ontvangen van de Amerikaanse president Truman voor zijn strijd tegen de nazi's in de Tweede Wereldoorlog. Het zijn waarschijnlijk deze verhalen, verweven met de mythe van de familieman achter de schermen van de misdaad, die de gangsters menselijker maken. En toch zijn er naast alledaagse voorwerpen ook wapens te koop zoals pistolen, messen en geweren.

"Men moet niet willen profiteren van bloedgeld"
Niet iedereen vindt zulke veilingen amusant. Voormalig officier van justitie Nina Salarno uit Californië, die zich bezighoudt met georganiseerde misdaad, staat kritisch tegenover dergelijke veilingen. "Ik vind het beledigend voor de nabestaanden van slachtoffers," zei ze tegen de lokale televisie. "En een veiling als deze is alleen voor geld, niet om te laten zien dat Al Capone een liefhebbende grootvader was. Je moet niet profiteren van bloedgeld, zoals ik het zou noemen."

Dit doet uiteraard niets af aan de fascinatie voor gangsters - en Hollywood heeft er wellicht veel mee te maken. Want van "The Godfather", "Goodfellas", "Scarface" tot "The Sopranos", films en TV blijven de maffia-mythe vereren.

Natuurlijk is er ook iets voor filmfans op de veiling, zegt Kalscheuer: "Tony Spilotro - we hebben hier een hele collectie van hem - stond model voor het personage van acteur Joe Pesci in de film 'Casino'." Voor een asbak van Spilotro, die hij uit een casino haalde, begint het bod bij 100 dollar.

Moderna klaagt BioNTech en Pfizer aan voor inbreuk mRNA-octrooi

Zowel Moderna als BioNTech en Pfizer gebruiken de nieuwe mRNA-technologie in hun vaccins tegen het coronavirus. Moderna beschuldigt de andere twee bedrijven van het kopiëren van het procesen heeft een rechtzaak aangespannen.

Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna beschuldigt de Duitse rivaal BioNTech en zijn Amerikaanse partner Pfizer van octrooi-inbreuk bij de ontwikkeling van de COVID19-vaccins en heeft nu een rechtszaak aangespannen tegen beide bedrijven. Moderna heeft een rechtszaak aangespannen bij een Amerikaanse arrondissementsrechtbank in Massachusetts en bij de arrondissementsrechtbank in Düsseldorf, zo heeft de onderneming bekendgemaakt. Zij eist schadevergoeding voor inbreuken op intellectuele-eigendomsrechten, maar heeft het bedrag nog niet gespecificeerd.

Moderna en BioNTech worden gezien als pioniers
BioNTech en Pfizer kopieerden technologieën die Moderna tussen 2010 en 2016 al had ontwikkeld bij de ontwikkeling van zijn vaccin tegen het coronavirus, aldus de aanklacht. De octrooien beschermen de zogenaamde mRNA-technologie. mRNA staat voor messenger ribonucleic acid, dat ook bekend staat als boodschapper-RNA. Moderna en BioNTech worden beschouwd als pioniers in deze nieuwe technologie.

Moderna had vóór de uitbraak van de pandemie al "miljarden dollars" in dit gebied geïnvesteerd en wil zijn innovatieve technologieplatform beschermen, aldus CEO Stephane Bancel, volgens een persbericht.

Begin juli heeft het in Tübingen gevestigde farmaceutische bedrijf Curevac reeds een rechtszaak tegen Biontech aangespannen wegens octrooi-inbreuk; ook deze zaak betreft de mRNA-technologie.

Maand celstraf voor Ajax-supporter die vuurwerk naar ME gooide

Een 22-jarige man moet een maand de cel in voor het aanvallen van agenten van de Mobiele Eenheid en beveiligers. Dat gebeurde voor de wedstrijd Ajax - Benfica in de Johan Cruijff Arena in maart. Zo meldt AT5

Na een sfeeractie bij station Bijlmer Arena, waarbij (soms zwaar) vuurwerk werd afgestoken, probeerde een groep supporters de Johan Cruijff Arena in te komen door een deur te slopen. Agenten en beveiligers stonden in het stadion en probeerden dat te voorkomen, maar supporters gooiden onder meer een mortierbom, een zogenoemde Super Cobra 6, brandende fakkels en volle flesjes en blikjes naar binnen. 

"De gebeurtenissen hebben grote indruk gemaakt op de leden van de ME die ter plaatse waren", schrijft de rechtbank in het vonnis. "Zij beschrijven ieder afzonderlijk in hun aangifte dat zij enorm angstige momenten hebben beleefd en zelfs voor hun leven hebben gevreesd. Zij hebben meerdere keren dekking moeten zoeken om letsel te voorkomen. Meerdere aangevers hebben beschreven dat zij zich zo in het nauw gedreven hadden gevoeld dat zij op het punt hebben gestaan om hun vuurwapen te trekken als uiterste noodmaatregel."

De 22-jarige man gaf toe dat hij bij de groep relschoppers hoorde. Hij heeft een afgebroken metalen glaslat door de opening van de deur naar binnen gestoken en deze glaslat ook naar binnen gegooid. De twintiger heeft ook bekend dat hij een brandende fakkel en de gebroken ruit naar binnen heeft gegooid. Wel zegt hij niet gericht te hebben gestoken of gegooid. Volgens hem heeft de groepsdynamiek ervoor gezorgd dat hij zich heeft laten meeslepen en niet de juiste keuzes heeft gemaakt.

Volgens de rechtbank ging het om een poging tot zware mishandeling en het openlijk in vereniging plegen van geweld. De twintiger heeft geen strafblad in Nederland, maar is wel in Griekenland in aanraking met politie en justitie gekomen vanwege voetbalgerelateerd geweld. Hij had zichzelf bij de politie gemeld en heeft volgens de rechtbank volledige openheid van zaken gegeven. Hij heeft aan een van de agenten spijt betuigd.

Naast de maand onvoorwaardelijke celstraf heeft hij 240 uur taakstraf, een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een locatieverbod voor Amsterdam tijdens thuiswedstrijden van Ajax gekregen. Ook mag hij niet bij uitwedstrijden van Ajax zijn, zowel, in binnen- als buitenland. 

Biden opent aanval op Trump: 'Filosofie MAGA republikeinen is semi-fascisme'

In november zullen de Amerikanen delen van het Congres herkiezen - en dan zouden de Democraten van president Biden hun meerderheid in beide kamers kunnen verliezen. Na een lange periode van terughoudendheid, schakelt hij nu over op de aanvalsmodus. Het doelwit: Trump.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in de aanloop naar de congresverkiezingen van november gemengd in de campagne, waarbij hij oud-president Donald Trump en de Republikeinen scherp heeft aangevallen. Hij schilderde de verkiezingen af als een existentieel richtinggevend besluit voor het land. "Er staat veel op het spel", zei Biden donderdagavond tijdens een campagneoptreden in Rockville, in de staat Maryland, vlak bij de hoofdstad Washington.

Amerikanen zouden bij de "midterms" de keuze hebben tussen twee fundamenteel verschillende visies van Republikeinen en Democraten. De extreme Republikeinen uit het kamp van oud-president Donald Trump zouden achterlijk, vol woede, geweld en haat zijn en zouden het land verder verdelen. De Democraten daarentegen  zouden staan voor de toekomst, voor eenheid, hoop en optimisme.

"Er zijn niet veel echte Republikeinen meer over," zei Biden. Hij sprak uit respect te hebben voor conservatieve Republikeinen, maar niet voor de MAGA-Republikeinen die Trump aanhangen. "MAGA-republikeinen vormen niet alleen een bedreiging voor onze persoonlijke rechten en onze economische veiligheid, maar ook voor onze democratie zelf", aldus Biden. "Zij weigeren de wil van het volk te aanvaarden en omarmen politiek geweld. Ze geloven niet in democratie." Democraten, onafhankelijken en gematigde Republikeinen moeten het land redden, volgens Biden.

Democraten dreigen meerderheid te verliezen
Biden's voorganger Trump weigert nog steeds zijn nederlaag in de presidentsverkiezingen van 2020 toe te geven. De Republikein beweert dat hij door massale verkiezingsfraude van de overwinning is beroofd, maar heeft daarvoor nooit enig bewijs kunnen leveren. Biden had 81 miljoen stemmen gekregen bij de presidentsverkiezingen en een duidelijke meerderheid van het electoraat. Een goede 74 miljoen Amerikanen stemden toen op Trump.

"Donald Trump is niet alleen een voormalig president. Hij is een verslagen oud-president," zei Biden. In 2020 zouden 81 miljoen Amerikanen hebben gestemd om de democratie in het land te redden. Hij deed een beroep op de bevolking van het land: "Nu moeten jullie gaan stemmen om de democratie letterlijk opnieuw te redden."

Op een receptie voor het campagneoptreden noemde Biden de filosofie van de "MAGA-republikeinen" zelfs "semi- fascisme", volgens verslaggevers die met hem meereisden. Bij de verkiezingen voor het Congres op 8 november - in het midden van de ambtstermijn van Biden - zullen in de VS alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en ongeveer een derde van de zetels in de Senaat nieuw worden verkozen. In veel staten zijn er ook gouverneursverkiezingen.

Volgens opiniepeilingen maken de Republikeinen een goede kans om de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te behalen. In de Senaat daarentegen, is het nog onduidelijk wie er kans op de meerderheid heeft. Zonder een meerderheid in ten minste één kamer van het Congres zouden de Democraten van Biden weinig kans hebben om nieuwe wetgeving aan te nemen. De verkiezingen voor het Congres zijn dus van cruciaal belang voor de resterende twee jaar van de ambtstermijn van president Biden.

20 miljoen illegale sigaretten en 23 duizend kilo tabak inbeslaggenomen

Na een controle van de Douane heeft de FIOD op 25 augustus op een bedrijventerrein in de gemeente Haarlemmermeer ruim 20 miljoen illegale sigaretten en 23 duizend kilo illegale tabak inbeslaggenomen. In een loods stonden pallets met in plastic verpakte dozen met daarin sloffen sigaretten en tabak, maar ook met grote hoeveelheden verpakkingsmateriaal, filters en vloeipapier. Er is niemand aangehouden.

Het is nog onbekend voor welk land de sigaretten en tabak waren bestemd. Als deze op de Nederlandse markt terecht zouden zijn gekomen, was een bedrag van circa 8,6 miljoen euro aan accijnzen ontdoken. Alle sigaretten en tabak zijn inmiddels afgevoerd en worden vernietigd.

Gestolen dagboek van Biden's dochter levert dieven 40.000 dollar op

In de Verenigde staten hebben een vrouw en een man schuld bekend aan het stelen van de agenda van Joe Biden's dochter Ashley in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2020. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie gaven ze toe het te hebben verkocht voor 40.000 dollar.

Nadat het campagneteam van Donald Trump het dagboek weigerde heeft de rechtse activistengroep Project Veritas blijkbaar hun kans gegrepen en het dagboek gekocht. Het dagboek verscheen later op de conservatieve website "National File". De dieven kunnen nu tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld worden.

Van Dobben stopt met plofkip en misleidende claim

Wakker Dier trekt Van Dobben terug uit de Liegebeestverkiezing. De snackfabrikant gebruikt vanaf dit najaar alleen nog kippenvlees met minimaal één Beter Leven ster. Ook stopt Van Dobben in 2023 met zijn claim ‘eerlijke ingrediënten’. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “We zijn blij met deze stappen van Van Dobben, voor consumenten én voor de kippen.”

De snackfabrikant was genomineerd vanwege de claim ‘eerlijke ingrediënten’ in het logo, terwijl zijn snacks veel keurmerkloos vlees bevatten. Van Dobben heeft aan Wakker Dier laten weten dat een herziening van het logo al op de planning stond. Daarnaast stapt Van Dobben eind 2022 volledig over op kippenvlees met een ster. Op dit moment draagt ongeveer de helft van zijn kip geen keurmerk.

Geen stap voor kalfjes
Van Dobben zegt ook met zijn kalfsvlees over te willen stappen op één Beter Leven-ster, maar doet geen concrete toezegging. Wakker Dier is teleurgesteld dat de fabrikant nog geen stappen zet om het welzijn van kalfjes te verbeteren.

Nog twee kandidaten
Van Dobben is de derde kandidaat die Wakker Dier uit de verkiezing heeft teruggetrokken. Eerder pasten supermarkten Plus en Jumbo al hun jokkende teksten aan. De overgebleven kandidaten zijn de commercial ‘Boeren houden van koeien’, en de campagnetekst ‘optimaal welzijn’ van de geitensector.

De verkiezing
Met de Liegebeestverkiezing ontmaskert Wakker Dier bedrijven die consumenten voor de gek houden over dierenwelzijn. Mooie praatjes zetten consumenten op het verkeerde been en verpesten de markt voor écht diervriendelijkere producten. Met de verkiezing houdt Wakker Dier bedrijven en consumenten scherp. Op 6 september wordt de winnaar bekend gemaakt.

Stem nu op jouw favoriete kandidaat.

De aankondiging door Wakker Dier van de Liegebeest verkiezing:

Caribische eerstejaars studenten pas op: 'Het tempo ligt in Nederland veel hoger'

In de Amsterdamse Stopera werden nieuwe studenten uit het Caribisch gebied door de locoburgemeester welkom geheten, zo is te lezen op de site van AT5. Uit onderzoeken blijkt dat deze groep het vaak lastig vindt om te aarden in Nederland; er is veel sprake van studieswitchen en studie-uitval. Daarom werd er een informatiemarkt georganiseerd en konden de aankomende eerstejaars alvast met elkaar kennismaken.

"Op Curaçao zegt men: ah joh, dat zien we morgen wel. Hier moet het allemaal veel sneller."

Marise komt uit Aruba, maar is naar Nederland verhuisd voor de studie Toegepaste Wiskunde. Zij is een van de 1600 studenten die jaarlijks uit het Caribisch gebied naar Nederland komen. Naar schatting gaan er daarvan honderdvijftig naar Amsterdam.

"Ik heb hier familie wonen", vertelt ze. "Het is hier soms wel koud, maar ik houd van Amsterdam." Eerstejaars student Giandric is het met haar eens. "De cultuur is ook anders, zoals het eten. Verder heb je hier veel meer te doen. Meer musea en theaters bijvoorbeeld."

'Bon bini'
Volgens een eerder onderzoek van de Nationale Ombudsman halen veel van de Caribische studenten de eindstreep van hun studie niet. Daarom is de informatiemarkt er niet alleen om de studenten kennis met elkaar te laten maken.

"Het is ook om studenten alvast wegwijs te maken voor als ze ergens tegenaan lopen", zegt Tanja Fraai van WeConnect, een organisatie die Caribische jongeren in Nederland helpt. "Het is bedoeld als een 'bon bini' (welkom), maar ook als een 'doe je best'."

Volgens ouderejaars student Ian ligt het tempo in Nederland ook hoger dan in Caribisch Nederland. "Dat merk ik aan alles. De manier waarop mensen lopen en hoe ze afspraken maken bijvoorbeeld. Op Curaçao zegt men: 'Ah, joh. Dat zien we morgen wel. We hebben wel tijd.' Hier moet het allemaal veel sneller."

Op tijd komen
Fraai vertelt dat er wel nog meer uitdagingen zijn. "Nederland is erg georganiseerd. De eilanden zijn dat minder. Op tijd komen, je aan je afspraken houden, op een email reageren en leren fietsen kunnen al uitdagingen zijn."

Marise en Giandric maken zich nog niet echt zorgen. "Het enige wat ik spannend vind is het spreken van de taal. Mensen kunnen me soms niet helemaal verstaan", vertelt Marise.

Frankrijk verbiedt reclame voor benzine en diesel

Sinds deze week mag niemand in Frankrijk meer reclame maken voor fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel. Frankrijk is het 1e land ter wereld dat deze reclames verbiedt. De wet is een zeer verdund resultaat van een voorstel van het klimaatburgerberaad dat van Macron de opdracht kreeg om mee te beslissen over klimaatbeleid.

Het burgerberaad vroeg president Macron om een totaalverbod op fossiele reclame. Daarmee bedoelden ze ook greenwashing propaganda en bijvoorbeeld reclames voor vliegen en suvs. Helaas bestrijkt het verbod dat deze week in werking is getreden, alleen reclames voor diesel en benzine. In de praktijk wordt daar weinig reclame voor gemaakt.

Franse klimaatorganisaties niet tevreden
Franse klimaatorganisaties zijn dan ook niet tevreden met het resultaat. Ze stellen: wat heb je aan een wet die geen effect heeft? De fossiele industrie maakt vooral reclames waarin ze zich voordoen als leider in de klimaattransitie. En in hun marketing presenteren ze ‘oplossingen’ voor die hun verdienmodel in olie en gas zo lang mogelijk rekken. Zoals waterstof, industriële restwarmte en gas. Tegelijkertijd voeren fossiele sectoren een sterke lobby tegen klimaatbeleid. Ze zoeken nog steeds naar nieuwe olie- en gasbronnen en schenden structureel mensenrechten en plegen ecocide.

Verbod op alle fossiele reclames
De wet in Frankrijk is een voorzichtige eerste stap. Hopelijk wordt die stap snel gevolgd door een verbod op alle fossiele reclames, waarvoor Reclame Fossielvrij samen met andere organisaties voor strijdt in Nederland en in de EU. Wereldwijd volgen de ontwikkelingen zich op. Reclame Fossielvrij: “Fossiele reclames doen net alsof fossiele brandstof en de fossiele industrie normaal zijn. Dat verergert de klimaatcrisis. Fossiele reclames passen niet in een stad of land dat het Parijs-akkoord onderschrijft”.

Deze week besloot Sydney als 3e stad in Australië fossiele reclames te weren. En ook Haarlem maakte deze week bekend dat er vanaf 2024 geen fossiele reclames meer in de stad hangen.

Duizenden pakketbezorgers extra in dienst bij PostNL

PostNL neemt de komende jaren duizenden pakketbezorgers extra zelf in dienst. Het bedrijf geeft daarmee een impuls aan drie cruciale elementen van zijn werkwijze: zoveel mogelijk vaste dienstverbanden, duurzame samenwerkingsverbanden en klimaatvriendelijke bezorging.

Het doel is dat op termijn minimaal de helft van alle pakketten in Nederland wordt bezorgd door pakketbezorgers die in dienst zijn bij PostNL. Dat zijn nu 1.900 mensen en dat gaat naar ongeveer 6.000. Ook voor pakketbezorgers die bij bezorgondernemers werken, is en blijft een dienstverband de standaard.

Zoveel mogelijk vaste dienstverbanden
De komende jaren neemt PostNL duizenden pakketbezorgers extra zelf in dienst, zodat op termijn minimaal de helft van alle pakketten bezorgd wordt door pakketbezorgers die in dienst zijn bij PostNL. Om goed in te kunnen spelen op de ontwikkelingen in de post- en pakkettenmarkt moet PostNL zich steeds aanpassen. Dat vraagt om investeringen in innovatie en duurzaamheid, maar ook in goed werk- en opdrachtgeverschap.

Zo kregen alle zzp’ers in 2015 het aanbod om bij PostNL in vaste dienst te komen, is een cao de standaard voor alle mensen die bij en voor het bedrijf werken en krijgen alle postbezorgers direct een vast contract. Ook werkt PostNL nauw samen met sociale werkplaatsen in het hele land om werk te bieden aan zo’n 1.600 mensen met een afstand tot arbeidsmarkt.

Duurzame samenwerkingsverbanden
De structurele groei in de pakkettenmarkt, de verwachte maatschappelijke ontwikkelingen en veranderingen op het gebied van arbeid en duurzaamheid, vragen ook om aanpassingen in de samenwerking met bezorgondernemers. PostNL streeft naar duurzame samenwerkingsverbanden en is blij met de ruim 500 bezorgondernemers, waarmee jarenlang naar wederzijdse tevredenheid samen wordt gewerkt.

PostNL gaat hen stimuleren en ondersteunen om verder te groeien en op grotere schaal te werken. Omdat grotere ondernemers robuuster en wendbaarder zijn, meer tijd hebben voor hun bedrijfsvoering en meer financiële armslag hebben voor investeringen in duurzaamheid.
Klimaatvriendelijke bezorging

PostNL heeft ambitieuze doelstellingen op het gebied van klimaat en werkt toe naar uitstootvrije bezorging in de last mile in 2030. Grotere bedrijven hebben meer armslag om te investeren in elektrisch vervoer, laadinfrastructuur en andere klimaatvriendelijke maatregelen. Om ook bezorgondernemers in staat te stellen om te verduurzamen is groei dus noodzakelijk.

Daarnaast vergoedt PostNL de extra kosten voor een elektrische pakketbus en is er een eenmalige bonus van 2.000 euro beschikbaar per bestelde elektrische pakketbus in 2022.

Schiphol 'veel betrouwbaarder' na maandenlange chaos

Het aantal passagiers en vluchten op Schiphol is het afgelopen half jaar fors toegenomen. Ten opzichte van de eerste helft van vorige jaar groeide het aantal reizigers met 324 procent, zo valt onder meer te lezen op de site van AT5. Volgens Schiphol is de dienstverlening aan passagiers deze maand veel betrouwbaarder geworden na de aanhoudende chaos door wachtrijen, achtergebleven koffers en reizigers die hun vlucht missen door het grote personeelstekort.

Bijna 24 miljoen passagiers reisden het eerste halfjaar van 2022 van, naar of via Schiphol. Een groot deel daarvan stond urenlang in de rij voor de incheckbalies, beveiliging en paspoortcontrole, of tevergeefs op zijn koffers te wachten in de bagagehal. Schiphol heeft al die tijd niet genoeg personeel om de sterke groei aan reizigers fatsoenlijk te kunnen verwerken.

Toch ziet Schiphol licht aan het eind van de tunnel. "Dankzij de genomen maatregelen verbetert ons serviceniveau stap voor stap", zegt directeur Dick Benschop. "De passagierservaring is de laatste weken veel betrouwbaarder geworden."

Aantrekkelijk
Dat komt volgens Benschop onder andere dankzij het werven van nieuw personeel en de inzet van kantoormedewerkers. Volgens Benschop blijf Schiphol in gesprek met de vakbonden om het werken op luchthaven aantrekkelijker te maken.

413.000 vluchten per jaar
Het aantal vluchten zal eind dit jaar naar verwachting tussen de 392.000 en 413.000 uitkomen. Daarmee komt het nieuwe maximumaantal jaarlijkse vluchten dat Schiphol mag afhandelen snel in de buurt. Vanaf eind 2023 staat het kabinet niet meer dan 440.000 vluchten per jaar toe. Dat was in 2019 nog 500.000 en had Schiphol het vooruitzicht om verder te groeien.

Schiphol kreeg het de afgelopen zeven jaar niet voor elkaar om de geluidsoverlast te beperken en is de natuurvergunning nog steeds niet op orde.

Coronagolf
Ook ligt een nieuwe coronagolf op de loer om een volledig herstel van de luchtvaart dwars te zitten. Schiphol houdt rekening met nieuwe reisbeperkingen en minder vraag naar tickets.

Festivals en evenementen doelwit zakkenrollers

Zakkenrollers slaan steeds vaker toe op grote evenementen. De daders richten zich vooral op telefoons, zegt René Middag, projectleider Mobiel Banditisme.

"We zien grote pieken op evenementen zoals Koningsdag en de Pride. In de dagen daarvoor krijgen we zo’n 15 à 20 aangiftes per dag. Op Koningsdag waren dat 182 aangiftes. Tijdens de Pride is meer 300 keer aangifte gedaan."

In totaal is tot 24 augustus 6901 keer aangifte gedaan van zakkenrollen. Dat is nu al meer dan in heel 2021. Toen waren er 6000 aangiftes. In dat jaar en het jaar ervoor was duidelijk de invloed van corona te merken. In 2019 lag het aantal aangiftes met 14.368 een stuk hoger. Opvallend is dat er nu veel aangiftes zijn op evenementen.

Mysteryland
Volgens Middag zijn er groepen criminelen die in heel Europa festivals en andere grote evenementen afgaan. "Daarbij gaat het vaak om internationale bendes," zegt Middag. "Deze verdachten zijn gespecialiseerd in het rollen van telefoons. We hebben onlangs in Nederland op verschillende momenten verschillende groepen verdachten aangehouden. Die hadden tientallen toestellen bij zich. Ook in andere Europese landen pakt de politie verdachten op. Uit de aanhoudingen in Nederland en andere landen blijken er lijsten te zijn waar evenementen op staan waar deze groepen interesse in hebben. Daar staat onder andere Mysteryland op. Dit weekend hebben de zakkenrollers dat festival dus ook in het vizier."

Locatiesoftware installeren
Middag raadt mensen aan om apps als find my device of find my iPhone te installeren op hun toestel. "Als dan je telefoon wordt gestolen, kan je die nog traceren. Dankzij een dergelijk systeem hebben we verdachten kunnen aanhouden. De zakkenrollers verzamelen de telefoons op een centraal punt. Daar zetten ze de toestellen uit en sturen ze die naar het buitenland om ze daar te verkopen. In de eerste uren hebben we nog een kans om de gestolen telefoons te traceren, daarna wordt het een lastig verhaal."

Tips
Naast het installeren van locatiesoftware, adviseert Middag om het IMEI-nummer van je telefoon op te schrijven. Dit kan van pas komen bij een aangifte. 

Ben je getuige of slachtoffer van (een poging tot) zakkenrollen en heb je de dader in het zicht? Bel 112 en probeer een duidelijk signalement van de dader te onthouden of maak een foto van de dader.
Ben je toch gerold? Doe dan aangifte bij de politie en zorg dat je de unieke nummers zoals het IMEI-nummer (serienummer van je toestel) kunt doorgeven. Hiermee kan de politie zorgen dat de gevonden telefoons bij de rechtmatige eigenaar terug komen.

Meerdere incidenten tegen transpersonen in Amsterdam

In Amsterdam-Oost zijn afgelopen weekend twee incidenten geweest waarbij transpersonen zijn lastig gevallen, geduwd en geslagen. Vrijdagmiddag kwam het tot een handgemeen tussen leden van de transgemeenschap en een groep jongeren, zo is te lezen op AT5. Een paar uur later kreeg een transpersoon in het Flevopark klappen van twee passanten.

Het eerste voorval vond vrijdagmiddag plaats in het Oosterpark, waar een groep jongens een feestelijke bijeenkomst van een groep transpersonen verstoorde. Enkele uren later kreeg een transpersoon in het Flevopark klappen van twee mannen. Er zijn geen aanwijzingen dat de twee gebeurtenissen verband houden met elkaar.

Transgender Flag Day
De bijeenkomst in het Oosterpark werd gehouden in het kader van Transgender Flag Day, de jaarlijkse viering op 19 augustus van de blauw-wit-roze vlag van de transgemeenschap. "Ik was er vorig jaar ook. Het is altijd een gezellig samenzijn van transpersonen en hun vrienden", vertelt de 53-jarige Alexandra, een transvrouw uit Alkmaar. "Een groep van vijf à zes jongens, ik schat dat ze tussen de 12 en 15 waren, begon ons te provoceren." Volgens Alexandra gebruikten ze daarbij homo- en transfobe scheldwoorden. "Toen begonnen ze ons te bedreigen. Al snel was die groep gegroeid tot zo'n twintig jongens. Het voelde erg bedreigend."

Een van aanwezige transpersonen belde 112. Niet lang daarna kwam het tot een handgemeen tussen de twee groepen. Alexandra: "Een man uit onze groep is na een duw ten val gekomen." Het gaat om Yvo Manuel Vas Dias, de 62-jarige voorzitter van TransAmsterdam die de feestelijke middag had georganiseerd. Hij vertelt: "Ik kwam op mijn schouder en knie terecht, die doen flink pijn. Ik ben daarvoor deze week bij de huisarts geweest en zal ook naar de fysiotherapeut moeten." Hij heeft inmiddels aangifte gedaan.

Alexandra maakt het naar omstandigheden goed. "Ik heb 25 jaar in de incasso gewerkt, ik ben dus echt wel wat gewend. Ik merk dat ik het van me af kan zetten."

Politie vindt het geen transgeweld
De politie bevestigt dat agenten vrijdagmiddag in het Oosterpark aanwezig zijn geweest om de gemoederen te sussen. "Na een woordenwisseling zijn enkele transpersonen begonnen met het filmen van de jongeren. Het handgemeen daarna vond plaats omdat de jongeren niet gefilmd wilden worden." De politie noemt het incident dan ook geen transgeweld. "Dat er gescholden en geduwd is, is sowieso niet oké. Maar de leden van de groep zijn niet belaagd omdat ze trans zijn, dat is volgens ons niet de situatie."

Flevopark
Een paar uur na het incident in het Oosterpark, in de nacht van vrijdag op zaterdag, zit Roxy (23) op een bankje in het Flevopark. Naar eigen zeggen om van de mooie nacht te genieten en even de gebeurtenissen van de afgelopen maanden te verwerken. "Ik kom uit Libanon en nadat ik bij mijn familie uit de kast kwam als trans en non-binair, hebben ze me op straat gezet." Dankzij een Italiaans studentenvisum kan Roxy naar Europa reizen. In april 2021 komt ze aan in Amsterdam. "Ik heb in Nederland asiel aangevraagd. De afgelopen maanden waren heftig, ja."

In het park lopen twee mannen van rond de dertig langs en spreken Roxy aan. "Ze zeiden: 'waarom zit je te huilen, mietje?' Toen ik zei dat ze me met rust moesten laten, besprong één van hen mij en kneep mijn keel dicht en begon me te slaan. Ik had gedronken die avond en was totaal overrompeld. Ik probeerde zijn handen van mijn nek te halen en tegelijkertijd te zorgen dat ze mijn telefoon niet zouden meenemen." Roxy vertelt ook dat ze in het kruis wordt gestompt en dat de mannen transfobe opmerkingen maakten. "Na een paar minuten zei de tweede man dat er mensen aankwamen en dat ze moesten gaan. Toen ben ik naar huis gerend."

Roxy heeft geen huisarts, maar weet via haar netwerk in de transgemeenschap een verpleegkundige te vinden die haar de volgende ochtend nakijkt. Ze houdt flinke blauwe plekken en schrammen over aan de aanval. Inmiddels heeft ze melding gedaan van het incident bij Roze in Blauw, een onderdeel van de politie dat zich bezighoudt met onder meer homo- en transgeweld. Binnenkort krijgt ze een uitnodiging om een afspraak te maken om aangifte te doen.

Aanpak
TransAmsterdam-voorzitter Yvo Manuel Vas Dias is vastbesloten de gebeurtenissen ten goede in te gaan zetten. "Wij weten dat het ook wél goed kan gaan in Amsterdam-Oost." Als voorbeeld geeft hij de Trans Art School, sinds 2019 gevestigd in Oost. "En met de Pride-week dit jaar vierden we, in samenwerking met Alle Kleuren Oost, op het Javaplein weer Pride Oost - zonder incidenten." Dat feest begon met de TransPride Walk, waarbij deelnemers van de muziekkapel in het Oosterpark tot aan het Javaplein liepen.

TransAmsterdam wil vooral de kalmte bewaren. "Als de wijkagent terug is, gaan we met onze partners in Oost rond de tafel om dit soort vervelende gebeurtenissen te voorkomen. Wat er gebeurd is, is erg. We willen hier met rust en wijsheid mee omgaan."

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 34

Het is een bescheiden releaseweek voor de bioscopen, nu de zomervakanties langzaam tot hun einde komen. De grootste release is eigenlijk een heruitgave en de andere titels zijn wat onbekender. Zit er wat voor jou bij?

Oldboy

Een 4K restauratie van de moderne klassieker van Park Chan-Wook. Zonder te weten waarom, wordt Oh Dae-su vijftien jaar lang vastgehouden in een kleine kamer. Hij heeft geen contact met de buitenwereld en is de waanzin nabij. Op een dag wordt hij wakker op het dak van een appartementsgebouw; hij is zonder enige waarschuwing weer vrijgelaten. Vastberaden gaat Dae-su op zoek naar de reden van zijn gevangenschap. Als hij hoort dat zijn vrouw tijdens zijn afwezigheid is vermoord, zweert hij wraak.

Potato Dreams of America

Lena en haar homoseksuele zoon Potato proberen te overleven in de USSR. Ze vluchten in een fantasiewereld van illegale Amerikaanse films. Als hun situatie verslechtert, besluit Lena postorderbruid te worden om hun toekomst veilig te stellen. Kort daarna trouwt ze met een Amerikaanse man en verhuizen ze naar de VS. Al snel leren ze dat de Amerikaanse droom niet altijd is wat hij lijkt.

After Ever Happy

In het vierde deel van de After-serie worden Tessa en Hardin gedwongen om volwassen te worden. Ze zijn tegen alle verwachtingen in nog bij elkaar, maar het spant er nu om of hun liefdesverhaal zal eindigen als een sprookje, of dat hun gepassioneerde maar giftige relatie definitief tot een einde komt. Een onthulling uit het verleden brengt de onvoorspelbare Hardin van slag en ook Tessa krijgt flink wat te verwerken. Ze is niet langer het lieve, eenvoudige meisje dat ze was toen ze Hardin leerde kennen. Hoe meer er naar boven komt uit Hardins tragische verleden, hoe harder hij iedereen van zich afstoot. Tessa begrijpt de heftige gevoelens die hij probeert te verbergen achter zijn stoere façade en is de enige die hem kan kalmeren. Hij heeft haar nodig, maar heeft zij hem ook nodig? Tessa twijfelt of ze hem kan redden zonder zichzelf te verliezen. Ze wil vechten voor hun relatie, maar voor wie vecht ze eigenlijk?

Casablanca Beats

Casablanca Beats laat zien hoe muziek het leven van jongeren kan veranderen. Hiphop helpt hen zichzelf en hun passies te ontdekken in Casablanca. Anas is een voormalige rapper die gaat werken als docent in een cultureel centrum in een volkswijk van Casablanca. Hij vertelt zijn leerlingen over de veranderingen die hiphop teweeg bracht in Amerika. Aangemoedigd door Anas leren de jongeren hun eigen ervaringen in muziek en tekst uit te drukken. Toch zullen ze aanlopen tegen de tradities en verwachtingen die de samenleving ze oplegt. 

After Love

De vrouw van veerbootkapitein Ahmed in Dover doet na diens dood een opzienbarende ontdekking. Uitgeroepen tot Beste Britse film van 2021. Winnaar BAFTA Best Leading Actress + 3 BAFTA-nominaties, geselecteerd voor de Sémaine de la Critique, filmfestival Cannes 2020. After Love is een intrigerend portret van beginzestiger Mary Hussain. Ooit bekeerde Mary zich tot de islam om met haar grote liefde te kunnen trouwen. Al jarenlang leidt ze met veerbootkapitein Ahmed een tevreden bestaan aan de Britse kust, als Ahmed plotseling getroffen wordt door een dodelijke hartaanval. After Love heeft iets van een thriller, maar is ook een intrigerend portret van twee contrasterende vrouwenlevens, onverwacht verlies en een huwelijk op basis van culturele assimilatie. 

Lingui, The Sacred Bonds

Als alleenstaande moeder werd Amina verstoten door haar familie en de gemeenschap. Wanneer haar vijftienjarige dochter Maria zwanger blijkt te zijn en het absoluut niet wil houden, wacht haar nog een zwaarder lot dan Amina zelf: in het Islamitische Tsjaad staat op abortus immers een zware straf. Moeder en dochter hebben geen andere keuze dan zichzelf te helpen en een beroep te doen op vrouwelijke solidariteit in een patriarchale samenleving.

L'amour c'est mieux que la vie

Toen ze samen de gevangenis verlieten, besloten Gérard, Ary en Philippe voortaan eerlijk door het leven te gaan. Twintig jaar later hoort Gérard dat hij niet lang meer te leven heeft. Zijn twee vrienden willen hem een allerlaatste romance geven, om Gérards levensmotto te eren, want: liefde is beter dan het leven.

Vuelta: Etappe 7 - Overleven sprinters de lange klim?

De zesde etappe van de Vuelta a España maakte wat dingen voorzichtig duidelijk: Remco Evenepoel is in topvorm, Primoz Roglic is dat niet. Jay Vine boekte met afstand de mooiste overwinning uit zijn loopbaan, hoewel we er door de mist niet heel veel van zagen.

Vandaag de zevende etappe, een rit die ons over 190 kilometer van Camargo naar Cistierna voert. Het is vrij simpel om een breed beeld te geven: na een wat heuvelachtig begin trekken we naar de Puerto de San Glorio, een bijzonder lange klim. Er moet een goede 25 kilometer geklommen worden, met best wat pittige stukken erin.

Na de klim is het dalen en dan grotendeels 'vlak' richting de finish. De vraag lijkt dus te zijn welke mannen met rappe benen goed over de berg heen komen, of wellicht zien we een groep aanvallers.

Rellende_Rotscholier heeft elke meter hier in elk geval weer uitgebreid voorbeschouwd, we starten even na het middaguur en ook nu staat de finish tussen kwart over vijf en kwart voor zes gepland. Eurosport is er weer om half drie bij, Sporza vijf kwartier later, maar dan is de klim al geweest - Eurosport it is, dus.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Spanje: seks zonder toestemming is verkrachting

In Spanje is de zogenaamde "alleen ja betekent ja" wet aangenomen als gevolg van een verkrachtingszaak in Pamplona. 

We gaan terug naar 2016, een 18 jarige vrouw werd door vijf mannen verkracht. Ze filmden en deelden de video in hun appgroep 'De wolvenroedel'. De mannen werden uiteindelijk gepakt door getuigenverklaringen en beeldmateriaal. De vrouw had de ogen dicht en bewoog niet, wat door de advocaten van de verdachten werd gezien als goekeuring; ze stribbelde nauwelijks tegen. 

In 2018 werd dat verweer als aanvankelijk gezien waarmee de mannen werden veroordeeld wegens sexueel geweld, waar een lagere straf op staat dan verkrachting. De mannen kregen negen jaar cel opgelegd. Dit tot onvrede van de Spaanse bevolking die succes boekte: in 2019 maakte het Spaanse Hooggerechtshof het vonnis ongedaan en werden de mannen veroordeeld tot 15 jaar cel.

Het Spaanse Lagerhuis nam de wet aan met 205 stemmen voor, 141 tegen en 3 onthoudingen, wat inhoudt dat vrouwen expliciet toestemming moeten geven om seks te hebben. Hiermee voegt het land zich bij Zweden en Denemarken, waar al zo'n wet is. 

Nick en Simon stoppen er mee

Voor de een is het feest, voor de ander een groot verdriet. Nick en Simon stoppen als duo, na 17 jaar samen te hebben gezongen. Het duo brak door in 2006 met het nummer "Pak maar mijn hand". Uit het niets verscheen de plaat op nummer 1 in de Single Top 100. Hierna hebben ze nog verschillende topnoteringen gehad met onder anderen "Kijk maar omhoog" en "Julia", waar meerdere versies van zijn geweest.

Geruchten dat zij zouden stoppen gingen al een tijd rond, in tv-optredens leken ze net zo veel interactie hebben als momenteel Geer en Goor. Ook zouden ze niet meer als duo naar optredens reizen en waren ze bezig met solo-carriéres. 

Voor de liefhebbers komt er nog wel een afscheidstournee en een verzamelalbum, waar en wanneer dit plaats vindt is te lezen op de website van Nick en Simon.

Rosanne, een van de vele hits die het duo Nick en Simon kent.

FOK! Wat een weer: van 'Hot August night' naar 'Singing in the rain'

 graden.weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal!

Opnieuw een weerrecord gebroken, op de 25 augustus was het niet eerder in de Bilt zo warm als vandaag met 32.6 C.

Het was overal 'te heet' met 27,9 C bij Vlissingen tot 34.2 C bij Gilze-Rijen. De nacht was kort en warm in het met 17 tot 19 graden

Wat zijn de verwachtingen voor vandaag?

In ieder geval minder warm. De grote vraag van mijn kant is; gaat Hupsel nog een dag aan de hittegolf plakken? Inmiddels staat de teller op 18 dagen waarvan de helft tropisch. Inmiddels heeft huize _UserName_ de 30 graden binnen aangetikt en is het op moment van schrijven aan het afkoelen in huis.

En verder vandaag? Zoals ik zei, minder warm, het is nog maar de vraag of de hittegolf doorzet, dit geldt voor een groot gedeelte van het land. Een storing welke van west naar oost trekt, zorgt voor bewolking en een daling van de temperatuur. Gister draaide de wind al in het westen waardoor het daar in de avond een aangename 21 graden was. 

Maar wat gaat die storing doen? Het warme weer verstoren dus. En er komt wat nat spul uit wat we regen noemen, zoals de geschiedenis ons leert. In het westen lichte buitjes in de ochtend die steeds actiever worde en in het oosten voor onweer kunnen zorgen. De zuidwestewind is zwak tot matig, met aan de kust soms krachtig. 

De temperaturen lopen uiteen van 21 graden aan de kust, de Zeeuwe kust, waar de mensen ongerust.. Oh, ik liet me even gaan. Ik dacht even dat het regende en wilde een regendans doen, je weet wel, Singing in the rain. Het zal een zonnesteek zijn. De temperatuur had ik het over, landinwaarts stijgt het kwik tot 23 graden en Hupsel kan zomaar nog een dag bij de hittegolf optellen; in het oosten kan het tot 27 graden worden.

Vanavond trekken de buien Duitsland in. En dan is het echt tijd voor koelere lucht, in de nacht daalt het kwik tot 14 graden.


Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen

In het weekeinde droog met geregeld zon en maximumtemperaturen rond de normale waarde van 22°C. In de loop van volgende week geleidelijk meer zon en iets oplopende temperaturen.

De kans op uitgifte van waarschuwingen is voorlopig klein.

 • Vr 26-08-2022 Max. 22/25° Min. 19° Neerslag 0/4mm Neerslagkans 40%
  Zonneschijn 30% Zonkracht 5 Windkracht NW 3
 • Za 27-08-2022 Max. 23° Min. 14° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 20%
  Zonneschijn 40% Zonkracht 5 Windkracht N 3
 • Zo 28-08-2022 Max. 21° Min. 13° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 50% Zonkracht 5 Windkracht N 3
 • Ma 29-08-2022 Max. 21° Min. 12° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 40% Zonkracht 5 Windkracht N 2

Flughafen Berlin-Tempelhof, nu niet meer in gebruik (Foto: Herr Qltel)
Flughafen Berlin-Tempelhof, nu niet meer als vliegveld in gebruik (Foto: Herr Qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

BOOS TVOH deel 2: Liegt John de mol of is hij zelf voorgelogen?

Binnen Talpa wist men in 2019 al over meer dan één melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag van Jeroen Rietbergen bij The Voice of Holland. Dat hebben anonieme bronnen aan de redactie van het online programma BOOS verteld. Talpa-baas John de Mol zei in januari dat hij slechts van één melding wist.

In een tweede deel over de misstanden bij TVOH laat Tim Hofman een audiotape horen van iemand bij Talpa die verantwoordelijk was voor de afhandeling van de meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Deze persoon vertelt dat er melding is gedaan van vier gevallen bij de eindredacteur Linde de Jong en toenmalig Zakelijk directeur Talpa Rick Brug. De Jong en Brug zouden met die informatie naar John de Mol zijn gestapt, John de Mol beweerde echter maar over één melding te zijn geinformeerd.

Paul Römer (Talpa-directeur) zegt bij Spraakmakers dat John de Mol niet heeft gelogen tijdens het eerste BOOS-interview.

Mocht je n.a.v. de berichtgeving rondom The Voice met iemand willen praten over je eigen ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Neem dan gratis, vrijblijvend en anoniem contact op met:

* Centrum Seksueel Geweld (0800-0188, 24/7 bereikbaar, of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl)
* Mind Korrelatie (0900-1450, ma t/m vr van 09.00 tot 21.00 uur, of via de chat op www.mindkorrelatie.nl)

Fun met Funda #252: 'Huishouden in JanSteen'

In het centrum van grensdorp Sint Jansteen, vlakbij de markt, winkels en horeca staat dit statige voormalig gemeentehuis met bijgebouw en garage. Hier heb je volop ruimte voor het realiseren van al jouw (woon)dromen in combinatie met hobby’s of werk.

In 1792 is dit markante pand door "de Heren van Sint Jansteen" gebouwd als rechtshuis. Tot de gemeentelijke herindeling in ca 1970 heeft het dienst gedaan als Gemeentehuis. In het bijgebouw was de brandweer gevestigd en er was een kleinschalig cellencomplex wat nog zo goed als intact is. Later is het gebouw gebruikt als woning met praktijkruimte en er is zelfs een speelgoedmuseum in gevestigd geweest.

Ondanks de verschillende bestemmingen heeft het veel van zijn authentieke elementen behouden. De statige witgepleisterde voorgevel, met prominent in het midden de hoge dubbele voordeur en markante klokkentoren ademt sfeer uit en springt met kop en schouders boven de omliggende panden uit. De grote raampartijen met roedeverdeling, grote glas-in-loodramen, hoge plafonds en paneeldeuren zorgen voor de typische grandeur van de 18e-eeuwse architectuur.

Algemeen:
Bouwjaar 1792
Inhoud ca. 1.190 m3
Gebruiksoppervlak wonen ca. 286 m2
Kelder ca. 31 m2
Perceeloppervlak 379 m2
Wonen 286 m²
Kelder 31 m²
Aantal kamers 6 kamers (4 slaapkamers)
Aantal badkamers 1 badkamer en 1 apart toilet
Energielabel  G
Geen isolatie
Cv-ketel
Geiser
Garage

Vraagprijs €389.500 k.k.

voor Fun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)
Fun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)

gang Fun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)
Fun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)

woon1Fun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)
Fun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)

woon 2Fun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)
Fun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)

keuk1Fun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)
Fun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)

keuk 3Fun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)
Fun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)

slaap1Fun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)
Fun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)

slaap 2Fun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)
Fun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)

badFun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)
Fun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)

zolderFun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)
Fun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)

cellenFun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)
Fun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)

tuinFun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)
Fun met Funda #252: Huishouden in JanSteen (Foto:Funda)

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.