'Je merkt dat Rutte de grip aan het verliezen is'

In politiek Den Haag draaide het eergisteren om het debat over de uitspraken van CDA-leider Wopke Hoekstra over het stikstofbeleid. Die leidden tot kritiek van de oppositie en zetten de spanningen in de coalitie op scherp.

"Je merkt dat Rutte de grip aan het verliezen is, hij heeft de boel niet meer onder controle", zegt Wouter de Winther (politiek commentator De Telegraaf). Hij heeft sterk geïnvesteerd in de relatie met D66 en dan begin de bondgenoot van het eerste uur, het CDA, te mokken. En dan ook nog eens over beleid eigen VVD-minister.

Hubert Smeets (Ruslandkenner): "De verantwoordelijkheid van het CDA stond altijd buiten kijf en nu niet meer. Het kabinet gaat vandaag of morgen vallen denk ik en dan is het CDA daar mede voor verantwoordelijk. Misschien wel de aanleiding."

De Winther merkt op dat het CDA in een "doodsstrijd" zit, en dat morrelen aan de stikstofdoelstellingen "hun laatste kans" is. De achterban wil dat het roer omgaat, want de provincie, normaliter hun politieke basis, staat op het punt de partij de rug toe te keren.

Het Mediaforum is onderdeel van het programma Spraakmakers (KRO-NCRV) en ook als podcast te beluisteren.