China legt Taiwan sancties op export en import op

China heeft Taiwan een nieuwe reeks sancties opgelegd naar aanleiding van het bezoek van U.S. House Speaker Nancy Pelosi, waaronder opschorting van de uitvoer van natuurlijk zand en stopzetting van de invoer van fruit- en visproducten.

In januari-juni dit jaar bereikte China's import uit Taiwan $ 122,5 miljard, een stijging van 7,3% ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt uit Chinese douanegegevens. De meest geïmporteerde goederen waren onder meer geïntegreerde schakelborden en elektronische componenten.

Natuurzand
Het Chinese ministerie van Handel zei dat de export van natuurlijk zand - dat veel wordt gebruikt in de bouw en in beton - naar Taiwan met ingang van woensdag wordt opgeschort.

Deze maatregel was gebaseerd op wet- en regelgeving, aldus het ministerie, zonder er verder op in te gaan.

In maart 2007 heeft China uit milieuoverwegingen de export van natuurlijk zand naar Taiwan stopgezet. Het verbod duurde toen een jaar. Volgens Chinese officiële gegevens was in 2007 meer dan 90% van de Taiwanese import van natuurzand afkomstig uit China.

Fruit en vis
China heeft ook de import van citrusvruchten en bepaalde bevroren vissoorten uit Taiwan met ingang van woensdag stopgezet, een opschorting die volgens China te wijten is aan  aangetroffen residuen van bestrijdingsmiddelen die op citrusvruchten, en de in juni aangetroffen sporen van het nieuwe coronavirus op de verpakking van enkele bevroren visproducten.

China's belangrijkste invoer van levensmiddelen en landbouwproducten uit Taiwan omvat zeevruchten, koffie, zuivelproducten, dranken en azijn.

In januari-juni waren de meest uit Taiwan geïmporteerde landbouwproducten, voedingsmiddelen, vis en andere ongewervelde waterdieren goed voor 399 miljoen yuan (59 miljoen dollar).

Vorig jaar schorste Peking ook de invoer van ananas, suikerappels en wasappels van het eiland, vanwege bezorgdheid over ongedierte.

Stichtingen
China heeft ook gezegd "disciplinaire maatregelen" te nemen tegen twee Taiwanese stichtingen die zich volgens China agressief zouden hebben beziggehouden met separatistische activiteiten ten gunste van Taiwan's onafhankelijkheid.

De twee stichtingen - Taiwan Foundation for Democracy en het Fonds voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling van het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken - zal een verbod worden opgelegd om samen te werken met organisaties, bedrijven en personen op het vasteland, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua.

China zal alle organisaties, bedrijven en personen op het vasteland straffen die financiële steun verlenen aan de twee stichtingen of hen van dienst zijn, meldde Xinhua, en voegde daaraan toe dat indien nodig ook andere maatregelen zullen worden genomen.

Bovendien is elke deal of samenwerking tussen vier specifieke Taiwanese bedrijven en bedrijven op het vasteland niet toegestaan vanwege hun donaties aan de twee stichtingen.

Het zal leidinggevenden van deze vier Taiwanese bedrijven - zonne-energieproducent Speedtech Energy Co., Hyweb Technology Co., producent van medische apparatuur Skyla en wagenparkbeheerder SkyEyes - verbieden om het Chinese vasteland binnen te komen.