Massale vechtpartij bij AZC Ter Apel, meerdere gewonden

Aan het eind van de middag is een massale vechtpartij uitgebroken bij het AZC in Ter Apel. Er waren tientallen mensen bij betrokken, zegt de politie.

De onrust ontstond rond kwart over vijf, maar het is volgens de politie nog onduidelijk wat de precieze de aanleiding was. Er stonden meer dan honderd mensen voor de hekken van het AZC toen de vechtpartij tussen tientallen mensen uitbrak. Tientallen politiewagens, vier ambulances en een traumahelikopter spoedden zich omstreeks half zes naar het aanmeldcentrum. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, werd het snel weer rustig. 

Een onbekend aantal mensen is behandeld aan hun verwondingen. Eén persoon moest met een steekwond naar het ziekenhuis toe. Er zijn nog geen aanhoudingen door de politie verricht. De politie doet onderzoek naar het incident.

Volgens een woordvoerdster van het COA is de kans ‘zeer aanwezig’ dat bewoners van de opvanglocaties betrokken waren bij de vechtpartij, maar zeker weten doet hij het niet. De bewoners van het AZC hebben regelmatig contact met de mensen die buiten aan het wachten zijn, ze maken een praatje of helpen hen. Bewoners binnen de opvanglocatie hebben weinig gemerkt van de matpartij en inmiddels is de rust wedergekeerd.

Al maanden is het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol en kampt het met een personeelstekort. Asielzoekers moeten lang wachten voordat ze zich kunnen laten registreren. Geregeld slapen er mensen buiten het aanmeldcentrum.