People of the Pride: 'Ik weiger in een hokje gestopt te worden'

In de Pride week maakt AT5/NH Nieuws de serie 'People of the Pride'.

Vanaf jongs af aan is het al duidelijk voor Tabi Sutherland: "Het idee van een 'vrouw' of 'man' zijn, past niet bij me." Fietsen is Tabi's grootste passie, maar loopt daar tegen de nodige moeilijkheden aan.

"Ik noem mijzelf transgender en non-binair. Transgender omdat ik me niet identificeer met het geslacht dat me gegeven was bij de geboorte en non-binair omdat ik me niet kan vinden in de genders, die we in de maatschappij hebben", vertelt de 28-jarige Tabi.

Wielrennen is diens grootste passie, maar juist daarin loopt Tabi tegen nodige grenzen aan. "Vooral in de sportwereld, moet je altijd kiezen tussen de mannelijke of vrouwelijke categorie. Als je ergens tussen in valt en je wil alsnog meedoen. Waar ga je dan heen?" En dan hebben we het zeker nog niet eens gehad over de mannen- en vrouwenfietsen? Voor de geïnteresserden: Tabi rijdt op een mannenfiets...

Niet alleen in de sportwereld is het voor Tabi zoeken om zichzelf te zijn. "We moeten altijd kiezen: op formulieren van de zorgverzekering, als ik een vlucht boek, als ik me aanmeld voor racen moet ik kiezen. Het is alsof ik niet besta." Het begrip 'geslacht' wordt door non-binairen heel anders geïnterpreteerd dan door mensen die wel vrede hebben met hun geboortegeslacht. De opties 'man en vrouw' of 'dames en heren' worden vooral als kwetsend ervaren.

Voor het wielrennen is Tabi met een eigen oplossingen gekomen. Het starten van een LHBTI+ wielrengroep, want wat werkt nu eenmaal beter dan te voorkomen dat je in een hokje wordt gestopt door jezelf in een apart hokje te stoppen. "Ik weet dat we bestaan. Ik wil mensen laten zien dat we een veilige plek zijn om jezelf te zijn en dat het niet uitmaakt of je een professional bent of niet."