Groepje 'jongeren' belaagt twee treinconductrices

Twee treinconductrices zijn woensdagavond op het station Amsterdam Amstel bespuugd, belaagd en uitgescholden door een groep van acht jongemannen. Dit, nadat beide dames om een vervoersbewijs durfden te vragen. De mannen zaten in de eerste klas, volgens hun om 'de telefoon op te laden'.

De conductrices kregen direct een grote mond terug, waarna de mannen werden gesommeerd om op station Amsterdam Amstel de trein te verlaten. Dat deed de groep, maar daarna brak de hel los. "Die gasten gingen volledig door het lint", aldus een reiziger.

"Die gasten stapten in Utrecht in en waren de hele tijd al aan het klieren en vervelen. Er ging een intimiderende sfeer van de groep uit. Het is vreselijk om na je werk in angst naar huis te moeten reizen. Ik heb ook angstgegil gehoord, mogelijk van de conductrice. Toen ik zag dat de NS-vrouwen op het perron zeer agressief werden belaagd, ben ik er met meer reizigers heen gegaan. We gingen tussen de scheldende groep en de conductrices in staan. Net als andere reizigers ben ik ook bespuugd. Het ergste vind ik het voor de conductrices, die gewoon hun werk doen", aldus de reiziger.

De NS neemt dit voorval hoog op en camerabeelden zijn overhandigd aan de politie. Donderdag deden de vrouwen aangifte bij de politie.

"Deze daders moeten worden opgespoord en berecht en gaan wat ons betreft nooit meer met de trein. De impact op ons personeel is bij dit soort incidenten heel groot en kan traumatisch zijn. Wij kunnen als werkgever niet accepteren dat onze mensen op deze manier worden belaagd", aldus een woordvoerder van de NS, die ook nog meldde dat beide conductrices alle mogelijke zorg is aangeboden.

De acht mannen zijn nog spoorloos.