FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 juli 2022

Random Pics van de Dag #673

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

VU sluit door China gefinancierde mensenrechtencentrum

De Vrije Universiteit (VU) heeft besloten de omstreden instelling die onderzoek doet naar mensenrechten te sluiten. Een onafhankelijke commissie oordeelt kritisch over de wetenschappelijke methodes die zijn gebruikt en vindt dat de onderzoekers kwetsbaar zijn voor politieke beïnvloeding. Daarnaast is er onvoldoende openheid geweest over de financiering. Zo meldt AT5.

In januari schreef de NOS dat het onderzoekscentrum Cross Cultural Human Rights Centre (CCHRC) voor een deel werd gefinancierd door een Chinese universiteit. Volgens de NOS  zou het centrum tussen 2018 en 2020 tussen de 250 duizend en 300 duizend euro per jaar hebben ontvangen. 

Verschillende medewerkers van het centrum van de VU hebben het in het openbaar opgenomen voor het Chinese mensenrechtenbeleid en bijvoorbeeld ontkend dat China de Oeigoeren onderdrukt. Vanwege die uitspraken in combinatie met de financiering uit China ontstonden twijfels over de academische vrijheid die medewerkers van het centrum hebben bij uitvoering van hun onderzoek.

Het onderzoekscentrum besloot de financiering te stoppen en om het werk van het onderzoekscentrum stil te leggen. Daarnaast werd er onderzoek gestart door een onafhankelijke commissie naar het mensenrechtencentrum. 

Volgens de commissie zijn er geen aanwijzingen "dat individuele onderzoekers hun opvattingen hebben laten 'kopen' of dat onder druk van Chinese financiers sprake is geweest van zelfcensuur". Tegelijk meldt de commissie wel dat er niet genoeg "openheid en transparantie" over waar het geld voor het centrum vandaan kwam. De VU zelf zegt "onvoldoende alert" te zijn geweest.

FBI meldde dat Taghi vanuit EBI met buitenwereld kon communiceren

De FBI heeft op basis van met cryptotelefoons verstuurde berichten vastgesteld dat Ridouan Taghi met een belangrijke handlanger heeft gecommuniceerd.

In november 2020 heeft Taghi een boodschap gezonden naar de Italiaanse maffiabaas Raffaele Imperiale. "Sir, stuur me het juiste rekeningoverzicht en maak samen met mijn zoon een gedetailleerde specificatie van de gegevens”, aldus Taghi aan Imperiale, de berichten hebben vermoedelijk betrekking op drugsdeals.

Uit andere berichten leidt de politie af dat Imperiale veelvuldig contact heeft gehad met de zoon van Taghi en dat zijn zoon bovengenoemd bericht aan Imperiale stuurde. De informatie van de FBI is een bevestiging van wat de Nederlandse politie afgelopen zomer zelf is vastgesteld.

Uit verklaringen van een nieuwe getuige blijkt dat de opdracht voor de moord op Peter R. De Vries vermoedelijk eind april is gegeven. Deze getuige beweert dat Taghi de opdrachtgever is. Uitgebreide berichtgeving bij NRC

Grotere toename van aantal apenpokkengevallen

Het apenpokkenvirus is bij 503 mensen in Nederland vastgesteld. Dat zijn er 101 meer dan bij de vorige update, afgelopen donderdag. Het is de grootste toename sinds het virus in mei in Nederland opdook. In de afgelopen week zijn 151 besmettingen aan het licht gekomen, aldus de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In twee weken tijd is het aantal gevallen verdubbeld.

De meeste mensen die het virus hebben opgelopen, zijn mannen die seks hebben met mannen. De eerste patiënten zijn op het fetisjfestival Darklands in België geweest. Het RIVM waarschuwde vorige week dat de komende pride-evenementen in Amsterdam en andere steden kunnen leiden tot “intensievere verspreiding” van het apenpokkenvirus binnen Nederland. De bekendste pride van Nederland, Pride Amsterdam, wordt van 30 juli tot en met 7 augustus gehouden. Eind juli zijn ook Roze Woensdag in Nijmegen, Roze Maandag in Tilburg, Pride Amersfoort en het Milkshake Festival in Amsterdam. Meer hierover bij Skipr

Studie: zelftesten zonder coronaklachten vaak niet nauwkeurig

In de periode dat de omikronvariant van het coronavirus dominant werd, was de nauwkeurigheid van drie commercieel beschikbare zelftests gering bij mensen zonder coronaklachten. Uit onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72 tot 80 procent van de werkelijk besmette mensen niet positief testen.

Het was al bekend dat bij mensen die wel corona-achtige klachten hebben, zelftests voldoende betrouwbaar zijn. Lees verder bij Skipr

Downhiller Pierron wint in Lenzerheide, Nicole oppermachtig

De World Cup mountainbiken in Lenzerheide was afgelopen weekeinde niet alleen actief op het cross-countryparcours. Ook de beste downhillers ter wereld waren aan de beurt in Zwitserland, waar de verschillen vaak niet heel groot zijn.

Vrouwen
Eleonora Farina had de snelste tijd staan, maar de Italiaanse zag vervolgens hoe Myriam Nicole uit Frankrijk als voorlaatste naar beneden ging en totaal gehakt maakte van haar tijd: 8,433 seconden was het verschil in het voordeel van Nicole. Camille Balanche mocht als laatste naar beneden, maar de Zwitserse kwam niet in de buurt: op 4,419 seconden werd ze tweede, voor Farina.

Mannen
Finn Iles was vroeg aan de beurt en de tijd van de Canadees bleek bijzonder scherp. De Zuid-Afrikaanse legende Greg Minnaar kwam er met 0,303 seconden weliswaar erg dicht bij in de buurt, daarna beten negen rijders hun tanden er op stuk. Andreas Kolb uit Oostenrijk kwam enkele duizendsten tekort om Minnaar voor te blijven, de volgende vier haalden het ook niet - Dakotah Norton was sneller, maar ging onderuit. Amaury Pierron mocht de boel afsluiten en de in bloedvorm verkerende Fransman deed dat op fantastische wijze: met 1,402 seconden voorsprong op Iles pakte hij weer een overwinning.

Einde EK keeper Van Veenendaal

De Nederlandse voetbalvrouwen moeten het de rest van het Europees kampioenschap doen zonder keepster Sari van Veenendaal. Ze liep in de eerste wedstrijd tegen Zweden een schouderblessure op en kan de rest van het toernooi niet meer in actie komen.

"Verschrikkelijk nieuws", aldus bondscoach Mark Parsons. "Sari is veel meer dan een speler van onze selectie. Ze is onze aanvoerder en een hele belangrijke leider. We gaan haar enorm missen."

Van Veenendaal werd tegen Zweden vervangen door Daphne van Domselaar. Als vervangster is nu Jacintha Weimar opgeroepen om te fungeren als derde keepster achter Van Domselaar en Barbara Lorsheijd.

Gasleiding Nord Stream 1 dicht tot 21 juli wegens onderhoud, en daarna?

De gasleiding Nord Stream 1 is stilgelegd voor onderhoud. Dit heeft Nord Stream AG bekendgemaakt. Het Duitse ministerie van Economische Zaken heeft bevestigd dat er geen gas meer aankomt in Lubmin.

Volgens de werkmaatschappij worden nu onder meer de veiligheidssystemen, de stroomvoorziening en de afsluit- en afsluiters gecontroleerd. Ook worden er software-updates uitgevoerd. De werkzaamheden duren naar verwachting tot 21 juli.

Gedurende deze tien dagen wordt er geen gas door de pijpleiding geleid, een van de belangrijkste verbindingen voor Russisch aardgas naar Duitsland. Dit betekent dat Russisch gas West-Europa alleen kan bereiken via een pijpleiding door Oekraïne. Het Russische bedrijf Gazprom maakte bekend dat er vandaag zo'n 40 miljoen kubieke meter gas via Oekraïne naar Europa wordt geleid.

Minister van Economische Zaken Habeck vreest dat Rusland de gasleveranties niet zal hervatten na het onderhoud. Dat Duitsland in geval van nood het gasverbruik in het land zou moeten bepalen, noemde Habeck op de radio Deutschlandfunk een "politiek nachtmerriescenario".

In reactie op de sancties en de steun aan Oekraïne na de Russische invasie, heeft Moskou de gasleveringen aan sommige landen al stopgezet. Om voorbereid te zijn op een gastekort, heeft Duitsland de wet op de energiezekerheid al gewijzigd.

De fractieleider van de SPD in de Bondsdag, Mützenich, zei op de radio dat niemand weet wat er gaat gebeuren. Hij waarschuwde ervoor om de kalmte te bewaren. Mützenich benadrukte dat de Duitse regering hulppakketten ten bedrage van 30 miljard euro heeft gelanceerd. Mogelijk beslist de coalitie tot een verdere lastenverlichting.

Minister van Buitenlandse Zaken Baerbock zei dat de regering alles in het werk zou stellen om conflicten in de samenleving te voorkomen in geval van een tekort aan Russisch gas. Energievoorziening mag geen sociale kwestie worden, zei Baerbock na een ontmoeting met haar Japanse ambtgenoot Hayashi in Tokio. Dit, zei zij, was precies het doel van de hybride oorlogsvoering van de Russische president Poetin.

De voorzitter van de Bundesnetzagentur, Müller, benadrukte dat nu reeds alles in het werk moet worden gesteld om het gasverbruik te verminderen. Hij verwierp oproepen om de kerncentrales langer open te houden. Het gaat in de eerste plaats om warmte, en dat is niet waar kerncentrales presteren.

Turbine voor pijpleiding kan naar Duitsland worden gebracht
Het Russische staatsbedrijf Gazprom had de gasleveringen aan Duitsland in juni al beperkt, vanwege technische problemen. Volgens modellen van de Bundesnetzagentur zou een permanente stillegging in de winter in Duitsland tot een gastekort kunnen leiden. De Duitse regering betwistte het argument van Gazprom dat de levering was teruggeschroefd wegens een defecte turbine. De Siemens-turbine kreeg onderhoud in Canada, maar mocht vanwege westerse sancties tegen Rusland niet retour naar Rusland.

In het weekend heeft de Canadese regering een speciale uitvoervergunning voor de turbine afgegeven aan Duitsland. Canada rechtvaardigde de vergunning onder meer met de vrees dat zonder de levering van aardgas de Duitse economie in ernstige moeilijkheden zou komen. Oekraïne protesteerde tegen het besluit en riep de Canadese regering op de uitvoervergunning in te trekken. Rusland, zo zei Oekraïne, kon ook zonder gasturbine leveren aan Duitsland.

Het bedrijf Siemens Energy kondigde aan dat het de turbine zo snel mogelijk zou terugsturen. Een woordvoerder van Siemens zei dat ze op volle kracht werkten aan de nodige vergunningen en lhet transport.

De gasmarkt is iets'rustiger'nu er door Canada is toegezegd dat de gasturbine zal worden geleverd.

Vanmorgen werd bekend dat Gazprom 70% minder gas levert aan Oostenrijk (OVM) dan is besteld. Ook de Italiaanse energieleverancier Eni meldt dat er minder gas uit Rusland het land binnenkwam

Onderzoek toont grote impact van COVID-19 op cardiologische zorg

De verwijzingen naar de cardiologische zorg daalden op het hoogtepunt van de pandemie met 79 procent. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘COVID-19 en de Cardiologie in Nederland’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de Nederlandse Vereniging van Cardiologie (NVVC) en LOGEX, Europees leider in healthcare analytics.

In dit rapport zijn gezamenlijk door deze partijen de kwantitatieve effecten van de pandemie op de cardiologische zorg in kaart gebracht voor de periode 2020 en 2021.

De onderzoekers stelden verder vast dat de opnames op cardiologische afdelingen van het ziekenhuis plaatselijk tot 46 procent terugliepen ten opzichte van 2019. De effecten waren het grootst tijdens de eerste COVID-19-golf en betroffen vooral de electieve (niet urgente), maar ook deels de acute cardiologische zorg.

Samenvattend kan gesteld worden dat de negatieve impact van de COVID-19-pandemie op de cardiologische patiëntenzorg aanzienlijk was, met hoogst waarschijnlijk significante gezondheidsschade bij cardiologiepatiënten als gevolg van verdringing door de COVID-19-zorg. Daarbij wordt de samenhang getoond tussen afname van cardiologische verwijzingen, (klinische) cardiologische capaciteiten en verrichtingen én het effect daarvan op de gehele cardiologische zorgverlening voor zowel de eerste als latere COVID-19-golven. Het rapport kan helpen bij het eerder inspelen op dergelijke situaties in de toekomst.

Milan Pleus, datawetenschapper bij NZa geeft aan: “Inzichten in de effecten van pandemiegolven op reguliere zorg zijn cruciaal om van te leren en om de zorg voor te bereiden op eventuele nieuwe COVID-oplevingen of andere pandemieën. Dit onderzoeksrapport geeft een heel duidelijk beeld van de situatie en biedt ons enkele concrete handvatten om de zorg in Nederland pandemiebestendiger te maken.”

Cardioloog Marcel van der Linde (NVVC) licht toe: “Tijdens de eerste golf van de pandemie werden wij overvallen door de effecten van dalende verwijzingen en capaciteit voor cardiologische zorg in het ziekenhuis. Door proactief beleid konden we tijdens de tweede en verdere COVID-19-golven sneller op de situatie inspelen en was de impact op reguliere cardiologische zorg al veel kleiner. Dit rapport laat dat helder zien.”

Barend Buutfeld, Principal bij LOGEX: “Vanaf het begin van de eerste COVID-19-golf was er behoefte aan data-gedreven inzichten. Vanuit LOGEX startten wij daarom vrijwel onmiddellijk met het monitoren van de landelijke effecten van COVID-19 op het aantal behandelingen en declaraties voor alle ziekenhuiszorg. Dit zijn we ook gaan doen in opdracht van beroepsgroepen medisch specialisten, waaronder voor NVVC. Dat heeft geresulteerd in dit deze mooie samenwerking en dit waardevolle rapport.”

Franse voetbalsters beginnen EK met winst, BelgiŰ speelt gelijk tegen IJsland

Op het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen zijn ook de laatste landen zondagavond voor het eerst in actie gekomen. In groep D werden twee wedstrijden afgewerkt, te beginnen met België tegen IJsland.

Berglind Torvalsdottir kreeg na een half uur een kans om IJsland vanaf elf meter op voorsprong te zetten, maar schoot de penalty zeer slecht in, recht in de handen van keepster Nicky Evrard. Kort na rust kopte Torvaldsdottir alsnog de 1-0 binnen, maar een kwartier later kreeg België een penalty.

Justine Vanhaevermaet legde vanaf elf meter aan en trok de stand gelijk. In het resterende half uur bleef het bij een goede kans van Tessa Wullaert, maar haar poging leverde niks op en dus deelden de landen de punten in Manchester.

In Rotherham stonden Frankrijk en Italië tegenover elkaar, wat voor Frankrijk vrij soepel ging. Dankzij twee momenten van zeer knullig Italiaans verdedigen konden Grace Geyoro en Marie-Antoinette Katoto binnen een kwartier voor 2-0 zorgen, terwijl Geyoro in de minuten voor rust nog twee keer scoorde.

Ondertussen had ook Delphine Cascarino er al een goal in liggen, het ging bijzonder makkelijk voor Frankrijk. In de tweede helft stokte dat en wist Italië dankzij Martina Piemonte zelfs iets terug te doen, maar het moment van slecht verdedigen aan Franse zijde was eenmalig en het bleef bij 5-1.

Podiumplekken baanrenners Lavreysen en Braspennincx in Nations Cup

De vierde en laatste dag van de Nations Cup baanwielrennen in het Colombiaanse Cali, alweer de laatste van het seizoen, heeft twee Nederlandse podiumplekken opgeleverd. Het volgende grote baanevenement is nu in oktober, als in Parijs het WK gehouden wordt.

Keirin vrouwen
Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx stonden in de finale, waarin Van Riessen het tempo snel opvoerde. Dat bleek te vroeg, ze eindigde als vijfde, terwijl olympisch kampioene Braspennincx zich opwerkte naar de derde plek. De winst was voor thuisfavoriete Martha Bayona, voor de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews - Steffie van der Peet won de kleine finale en werd zevende.

Individuele sprint mannen
Dit keer eens géén Harrie Lavreysen tegen Jeffrey Hoogland in de finale. Hoogland ging er in de halve finales uit tegen Nicholas Paul uit Trinidad & Tobago, maar werd wel derde door de Colombiaan Cristian Ortega met 2-0 te kloppen. Paul pakte zelfs de winst: hij kon Lavreysen in heat één knap verrassen en maakte het in de tweede heat af.

Koppelkoers vrouwen
Er stonden slechts acht teams aan de start, waarvan er eigenlijk maar drie competitief waren. In slechts één van de twaalf tussensprints waren er geen punten voor Colleen Gulick en Jennifer Valente en zo ging het Amerikaanse team er met de winst vandoor, voor Francesca Selva/Letizia Paternoster uit Italië en Michaela Drummond/Ella Wyllie voor Nieuw-Zeeland.

Omnium mannen
Juan Arango ging als leider de afsluitende puntenkoers in, en zijn op de eerste drie onderdelen opgebouwde voorsprong leek voldoende. Toch ging het mis: hij zat in de slotfase niet mee met Matteo Donega uit Italië en de Indonesiër Bernard van Aert - geen familie van - en moest genoegen nemen met plek drie. Donega pakte de winst, Van Aert werd zeer knap tweede.

Nederland biedt nabestaanden Srebrenica excuses aan

“De gebeurtenissen van juli 1995 hebben geleid tot diep menselijk leed. Leed dat hier tot op de dag van vandaag voelbaar is. We kunnen dit leed niet van u wegnemen. Maar wat we wel kunnen doen is de geschiedenis recht in de ogen kijken.” Dat zei minister Kajsa Ollongren vandaag tijdens de Srebrenica-herdenking in Potočari.

Ze benoemde de diepe angst en onzekerheid van al die mensen die destijds wanhopig naar bescherming zochten. Ollongren sprak ook over de grote machteloosheid van de VN-soldaten van Dutchbat III die hen zo graag hadden willen beschermen.

“Dit is úw herinnering. Het is ónze herinnering. Een herinnering aan de vreselijke genocide, die niet mag verdwijnen in de geschiedenis. Want uw diepe verdriet en uw gemis, voor altijd aanwezig, ze zijn hier en nu. En wij delen die met u - elke 11e juli opnieuw”, aldus de minister. Dat gebeurt volgens haar in het confronterende besef dat meer dan 8.000 geliefde mensen hun leven en hun stem verloren.

Excuses
Ze benadrukte dat slechts een partij schuld heeft aan de genocide: het Bosnisch-Servische leger. Belangrijke verantwoordelijken zijn inmiddelsberecht door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

“De internationale gemeenschap faalde in de bescherming van de mensen van Srebrenica. Als onderdeel van deze gemeenschap deelt de Nederlandse regering in de politieke verantwoordelijkheid voor de situatie, waarin dit falen kon gebeuren. Daarvoor bieden wij onze diepste excuses aan."

Gezamenlijke stem
Volgens de bewindsvrouw verbindt de herinnering aan juli 1995 Bosnië en Nederland voor altijd. “Samen maakten we de donkerste dagen van deze plek mee. En die ervaring heeft ons een gezamenlijke stem gegeven. Een stem die we moeten laten horen als elders in Europa een oorlog woedt, waar onschuldige mensen sterven - en wij blijven zeggen: nooit meer. Een stem die we moeten laten horen als ándere stemmen de genocide ontkennen - óf doelbewust polarisatie in onze samenlevingen aanwakkeren. Deze plek leert ons waartoe dat kan leiden.”

Toespraak minister Kasja ollengren bij Srebrenica-herdenking in Potočari.


'De onzichtbare dreiging onderwater'

De komende jaren wordt de Noordzee nog meer dan nu een energiecentrale. Er komen veel windmolenparken bij - en daarmee ook veel stroomkabels richting vasteland. En dat terwijl de bodem van de Noordzee nu al bezaaid ligt met duizenden kilometers leidingen en energie- en datakabels.

Er zijn groeiende zorgen dat de vele kabels te kwetsbaar zijn voor taps of sabotage door potentiële tegenstanders of terroristen.

Rutte bezoekt Oekra´ne: 'Onze hulp is belangrijk'

Premier Rutte is op bezoek in Oekraïne. Hij heeft daar de door oorlog geteisterde plaatsen Borodjanka, Boetsja en Irpin bezocht. Met zijn bezoek wil hij vooral steun betuigen aan de Oekraïense bevolking en de regering van president Zelensky, die hij later op de dag zal ontmoeten. Zo meldt RTLNieuws.

Zijn we binnenkort met 8 miljard mensen op aarde?

Rond 15 november 2022 zullen we met 8 miljard mensen zijn op onze aardkloot. Dat is de voorspelling van de Verenigde Naties. China en India staan op respectievelijk nummer één en twee van de landen met het grootste aantal inwoners. Maar in 2023 zal India het meest bevolkte land op aarde zijn.

Dat blijkt uit een voorspelling van DESA, het departement van economische en sociale zaken van de Verenigde Naties. Ongeveer 11 jaar geleden werd de 7 miljardste inwoner geboren. 

De groei van de bevolking gaat wel steeds langzamer, volgens DESA, de wereldbevolking groeit momenteel in het langzaamste tempo sinds 1950.

De wereldbevolking is tussen 1950 en 2020 meer dan verdrievoudigd. Het groeitempo van de wereldbevolking bereikte een piek tussen 1965 en 1970, toen het aantal mensen met gemiddeld 2,1% per jaar toenam.

In de periode van 2000 tot 2020 groeide de wereldbevolking met gemiddeld 1,2% per jaar, maar 48 landen of gebieden groeiden minstens twee keer zo snel: waaronder 33 landen of gebieden in Afrika en 12 in Azië.

De levensduur van volwassenen in de ontwikkelde wereld is sinds het midden van de 20e eeuw toegenomen - het aantal mensen dat de leeftijd van 100 jaar bereikt is nog nooit zo groot geweest als nu.

Het duurde honderdduizenden jaren voordat de wereldbevolking groeide tot 1 miljard - en in slechts 200 jaar of zo groeide het zevenvoudig. In 2011 bereikte de wereldbevolking de grens van 7 miljard, in 2021 bijna 7,9 miljard, en naar verwachting zal de bevolking groeien tot ongeveer 8,5 miljard in 2030, 9,7 miljard in 2050 en 10,9 miljard in 2100.

Het recente verleden heeft enorme veranderingen te zien gegeven in vruchtbaarheidscijfers en levensverwachting. Begin jaren zeventig kregen vrouwen elk gemiddeld 4,5 kinderen; in 2015 was de totale vruchtbaarheid voor de wereld gedaald tot minder dan 2,5 kinderen per vrouw. Ondertussen is de gemiddelde levensduur wereldwijd gestegen, van 64,6 jaar in het begin van de jaren negentig tot 72,6 jaar in 2019.

Hoewel in verschillende ontwikkelingslanden een nettodaling van het geboortecijfer wordt waargenomen, zal meer dan de helft van de verwachte stijging van de wereldbevolking in de komende decennia geconcentreerd zijn in acht landen, aldus het rapport.

Dit zouden de Democratische Republiek Congo, Egypte, Ethiopië, India, Nigeria, Pakistan, de Filippijnen en Tanzania zijn.

Huidige stikstofplannen lijken 'overkill', Van der Plas en Omtzigt eisen spoeddebat

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) en zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt willen een spoeddebat aanvragen naar aanleiding van nog niet gepubliceerde berekeningen van het ministerie van Financiën. Zo meldt het AD.

Uit deze berekeningen blijkt dat de boeren hun stikstofuitstoot veel minder hoeven te verlagen dan tot nu toe gedacht om de natuurdoelen te halen. Als Nederland al zijn klimaatafspraken nakomt, levert dit een enorme winst op aan het naar beneden krijgen van de stikstofuitstoot in ons land. In dat geval zou de landbouwsector zijn uitstoot met een kwart tot de helft minder hoeven terug te brengen dan in de huidige stokstofplannen. Dit blijkt uit nog niet gepubliceerde berekeningen van het ministerie van Financiën, waarvan de uitkomsten bekend zijn bij NRC.

Agenten belaagd in Dordrecht; twee arrestaties

In de nacht van zaterdag op zondag zijn agenten belaagd toen zij de inzittenden van een auto wilden controleren na een vechtpartij in Dordrecht. Een agent liep een gebroken pink op en een politiebus werd vernield. Er zijn twee mannen aangehouden.

Agenten kregen rond 2.00 uur een melding van een vechtpartij op het Vogelplein in Dordrecht. Als agenten aan komen, rijdt er een auto met een hoge snelheid de wijk in. Agenten gaan achter de auto aan. De bestuurder negeert het stopteken maar op het Eemsteynplein stopt de auto dan toch en stappen er vijf personen uit. De inzittenden geven geen gehoor aan de aanwijzingen die zij krijgen van agenten.

Als dan om de identiteitspapieren wordt gevraagd, wordt de sfeer steeds grimmiger. Agenten worden beledigd en twee mannen worden aangehouden. Bij de aanhouding breekt een van de agenten een pink. Ook wordt een politiebus vernield. Pas toen agenten dreigden met het stroomstootwapen lukte het om de situatie onder controle te krijgen. De twee mannen (24 en 21 jaar uit Dordrecht) zijn overgebracht naar het politiebureau.

22-jarige vrouw slaat trambestuurster gebroken neus

Zaterdagmiddag 9 juli heeft een trambestuurster in Schiedam een gebroken neus opgelopen. Zij kreeg klappen van een vrouw die bij de halte Schubertplein met een kinderwagen wilde instappen. De vrouw is aangehouden.

Agenten kregen rond 12.50 uur melding van een mishandeling bij de tramhalte Schubertplein in Schiedam. Een 22-jarige vrouw uit Schiedam wilde de tram instappen met een kinderwagen. De trambestuurster vroeg haar in te stappen bij de ingang die hiervoor bedoeld is. Hierop volgde een woordenwisseling en uiteindelijk een vechtpartij tussen de vrouw en trambestuurster.

De 49-jarige trambestuurster is meerdere keren in haar gezicht geslagen. Er moest een ambulance komen en toen bleek dat de neus van de trambestuurster was gebroken. De Schiedamse was weggelopen in de richting van Vlaardingen en is kort na de mishandeling aangehouden.

Politie deelt boetes uit bij meerdere langzaamaanacties op noordelijke snelwegen

De politie heeft zondagmiddag en aan het begin van de avond meerdere proces-verbalen uitgedeeld bij langzaamaanacties die plaatsvonden op de noordelijke snelwegen. Er vonden onder andere acties plaats op de A7 bij Beetsterzwaag en Drachtstercompagnie. Ook op de A32 bij Steenwijk en de A37 bij Holsloot begonnen voertuigen zondag een langzaamaanactie.

Hoge boetes
De langzaamaanacties worden vooral veroorzaakt door bestuurders van personenvoertuigen. Deze actievoerders maakten zich onder andere schuldig aan onnodig links rijden en het gebruik maken van de vluchtstrook. De politie heeft hiervoor meerdere hoge proces-verbalen uitgedeeld. Ook zijn er bij deze acties meerdere kentekens opgeschreven en daardoor kan er later op basis van beelden ook nog een proces-verbaal worden opgemaakt. De boetebedragen kunnen oplopen tot honderden euro’s.

Zeer gevaarlijk
De politie wordt ingezet tijdens langzaamaanacties en wegblokkades. Die kunnen namelijk leiden tot zeer gevaarlijke situaties. De prioriteit van de politie ligt bij het waarborgen van de veiligheid van de andere weggebruikers en de agenten zelf. Daarna wordt ingezet op het beëindigen van de protestactie. Waar mogelijk wordt gehandhaafd op strafbare feiten.

Vandaag extra zitting over moord op Peter R. de Vries

De rechtbank buigt zich vandaag over nieuwe stukken over de moord op Peter R. de Vries. Dat gebeurt in een extra zitting, die vorige week opeens ingepland werd nadat bekend werd dat er meer informatie is over de zaak, zo schrijft AT5

Volgens verschillende media heeft een getuige de vermeende uitvoerders Delano G. en Kamil E. gekoppeld aan de groep rond Ridouan Taghi. Volgens de rechtbank is het onderzoek 'niet volledig' geweest. De advocaten van de twee verdachten en het Openbaar Ministerie moeten nog op de nieuwe stukken kunnen reageren en dat gebeurt vandaag.

Levenslang
Het Openbaar Ministerie heeft ongeveer een maand geleden levenslange gevangenisstraffen geëist tegen Delano G. en Kamil E.. Volgens het OM heeft G. geschoten. E. zou de vluchtauto hebben bestuurd, daarnaast zou hij een rol hebben gehad bij de voorbereiding.

De rechtbank zou op donderdag 14 juli uitspraak doen in de zaak. Het is niet duidelijk of dat nog steeds zo is. Er zal in ieder geval waarschijnlijk wel een zitting plaatsvinden.

Verdachten opgepakt
Vorige week kwam er meer nieuws over het onderzoek naar de moord naar buiten. Er zijn zeker drie verdachte opgepakt. Een van hen zou een aansturende rol hebben gehad, twee anderen zouden na de moord een video hebben gemaakt en die hebben verspreid.

De zitting vindt vandaag in de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam Zuid plaats en begint om 10.00 uur.

Man overleden bij schietpartij bij metrostation in Rotterdam

Bij metrostation Coolhaven in Rotterdam is zondagavond een man overleden. Omstreeks 21.30 uur kreeg de politie een melding van een schietpartij bij dit metrostation in Rotterdam. De hulpverleners die snel ter plaatse waren, begonnen met de reanimatie. Helaas konden zij niets meer voor het slachtoffer betekenen. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

Een woordvoerder: "Momenteel hebben we nog geen verdachte(n) aangehouden. Het onderzoek startte direct na de schietpartij, getuigen worden gehoord en camerabeelden worden veiliggesteld. We kunnen nog geen signalement delen. Ook is nog niet bekend of er 1 of meerdere personen bij betrokken waren. We hebben van getuigen begrepen dat er een donkere auto is weggereden na de schietpartij."

Hij vervolgt: "Het onderzoek is in volle gang. Metrostation Coolhaven bevindt zich in een druk gebied, waarschijnlijk zijn er veel mensen getuige geweest van deze schietpartij. We krijgen ook al veel beeldmateriaal doorgestuurd, waarvoor dank! Blijf dat vooral doen, want wij kunnen alle tips gebruiken. Dus heeft u iets gezien/ gehoord of kunt u meer vertellen over de toedracht? Neem dan contact op met ons. Er zijn meerdere manieren om dat te doen, bijvoorbeeld door te bellen naar 0900-8844 of anoniem door te bellen naar 0800-7000." 

Volleyballers naar kwartfinales Nations League

De Nederlandse volleyballers hebben zich voor het eerst geplaatst voor de kwartfinales van de Nations League. De ploeg van bondscoach Roberto Piazza verloor in het Poolse Gdansk weliswaar de laatste wedstrijd, een top-8-klassering werd toch nét gehaald.

In de derde en laatste speelweek kwam Nederland in actie in Polen, waar het begon met een simpele 3-0 zege op China. Vervolgens werd verloren van Bulgarije (1-3), Polen én Italië (beiden 0-3), maar uitstekende resultaten in de eerste twee weken brachten Nederland alsnog in goede positie.

Nadat Polen in de slotwedstrijd tegen Slovenië twee sets had gewonnen was het binnen: Nederland werd achtste met zes zeges in twaalf wedstrijden en speelt dus in de kwartfinales. De knockoutfase wordt gespeeld in Italië, Nederland opent op 20 juli met een wedstrijd tegen het thuisland.

FOK! Wat een weer: Zonnig in het zuidwesten, elders meer bewolking

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal ! 

Gisteravond was het in de oostelijke helft zwaar bewolkt. Elders kwamen enkele opklaringen voor met de meeste zon in Zeeland. De wind kwam uit west tot noordwest en is matig. In de loop van de avond nam de wind boven land sterk af.

Vannacht bleef het droog. In het zuiden kon plaatselijk mist ontstaan. De minimumtemperatuur liep uiteen van 15°C in het noordwesten tot 11°C in het zuiden. Er stond weinig wind, alleen aan de kust staat een matige wind uit het noorden.

Vanochtend is het op de meeste plaatsen bewolkt. In het oosten is er kans op wat lichte (mot)regen, maar veel stelt dit niet voor. De grootste kans op zon is in het zuidwesten. Er staat weinig wind, alleen aan de kust staat een matige wind uit het noorden.

Vanmiddag breekt de zon op steeds meer plaatsen door, maar in het oosten blijft het waarschijnlijk nog bewolkt. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C in het noorden tot ongeveer 25°C in het zuidwesten. Er staat weinig wind, alleen aan zee waait een matige wind uit het noorden.

Vanavond is er weinig bewolking en blijft het droog. Er staat weinig wind.

Pop op dat woonboot Krommenie (Foto:PLY)
Pop op dak woonboot Krommenie (Foto:PLY)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Ruim 1 miljoen kinderen met kinderopvangtoeslag

In 2021 werd voor ruim 1 miljoen kinderen kinderopvangtoeslag uitgekeerd. Het aantal kinderen met kinderopvangtoeslag stijgt sinds 2015, wel vlakt de groei de laatste jaren af. De buitenschoolse opvang ving in 2021 bijna 536.000 kinderen op, de dagopvang 541.000. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Ouders die voldoen aan de voorwaarden en gebruikmaken van de formele kinderopvang, kunnen een deel van de kosten via de kinderopvangtoeslag vergoed krijgen. Het gaat hierbij om de formele opvang in een kindercentrum of door een geregistreerde gastouder. De gegevens zijn afkomstig van de Belastingdienst.

Hoewel het aantal 0- tot 12-jarige kinderen in de afgelopen jaren is afgenomen, stijgt het aantal kinderen met kinderopvangtoeslag sinds 2015. In de periode 2015-2018 was de groei in de dagopvang voornamelijk het gevolg van de omvorming van peuterspeelzalen tot kinderopvanglocaties. In deze periode steeg het aantal 0- tot 4-jarigen in de dagopvang met ruim 100.000. Vanaf 2019 vlakte de groei van het aantal kinderen in de dagopvang af.

Minder opvang door gastouders
Het aantal kinderen dat door erkende gastouders wordt opgevangen, daalde in 2021 voor het vierde jaar op rij. In 2021 werden ruim 127.000 kinderen door een erkende gastouder opgevangen, ruim 26.000 minder dan in 2017. Vergeleken met een jaar eerder daalde in 2021 vooral het aantal kinderen dat voor of na school door gastouders werd opgevangen. In de kindercentra bleef het aantal kinderen in de buitenschoolse opvang met bijna 500.000 nagenoeg gelijk.

Toeslag voor ruim 668.000 ouders
In 2021 ontvingen ruim 668.000 ouders toeslag voor de opvang van in totaal ruim 1 miljoen kinderen. Dat waren bijna 6.000 meer ouders en 11.000 meer kinderen dan in 2020. Gemiddeld ontvingen toeslagontvangers 5 230 euro per jaar, 250 euro meer dan in 2020. De declarabele opvangkosten bedroegen in 2021 gemiddeld 7.310 euro. Kinderopvang voor 72 procent vergoed Bij de invoering van de kinderopvangtoeslag was het uitgangspunt dat de overheid, de werkgevers en ouders elk een derde deel van de opvangkosten zouden betalen. In 2021 betaalden ouders gemiddeld bijna 2.100 euro op jaarbasis, dat is 28 procent van de declarabele opvangkosten. Een jaar eerder was dat 27 procent.

Vaak verschillende vormen van opvang
Ouders ontvangen alleen kinderopvangtoeslag voor het gebruik van formele opvang. Naast de formele opvang kunnen ouders echter ook kiezen voor andere vormen van opvang om de zorg voor kinderen te combineren met werk, zoals zorg door de partner of opvang door opa en oma.

Uit cijfers uit de Enquête beroepsbevolking blijkt dat in 2021 6 procent van de huishoudens met kinderen van twaalf jaar of jonger en werkende ouders aangaf uitsluitend gebruik te maken van formele opvang. Bij 16 procent lag de zorg voor de kinderen op momenten dat men werkte enkel bij de partner. De overige huishoudens maakten gebruik van andere vormen van opvang of een combinatie van formele opvang met andere vormen. Bij 16 procent van de huishoudens werd de zorg door de partner aangevuld met een onbetaalde oppas én formele opvang. Ook wordt de zorg door de partner relatief vaak gecombineerd met ofwel formele opvang of een onbetaalde oppas.

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.