FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 juli 2022

Random Pics van de Dag #669

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Tumult tijdens debat voor uitspraak 'Enge ministersploeg' door Markuszower (PVV)

Voorzitter Paul van Meenen ontnam Gidi Markuszower het woord: 'U bent aan het beledigen, mensen verwachten van ons een fatsoenlijke omgang met elkaar.' Verzoekt de bodes om hem weg te halen voor het spreekgestoelte zodat de volgende spreker betoog kan houden. Uiteindelijk wordt een compromis gevonden. (Alle relevante fragmenten.)

Spreker: Gidi Markuszower

Interrupties door onder meer: Mirjam Bikker CU, Wybren van Haga, Caroline van der Plas BBB, Ruben Brekelmans VVD, Joost Eerdmans JA21, Gideon van Meijeren FVD, 

Voorzitter: Paul van Meenen

Bewindspersonen: Dilan Yeşilgöz-Zegerius, Minister Justitie & Veiligheid.

Fragmenten uit: Voortduringswet artikelen 2c en 4 Wvb (36081)

Locatie: Plenaire zaal B67, Tweede Kamer.

Hele debat terugkijken op :

Boze boeren met trekkers op de Dam

Een aantal boze boeren zijn naar de Dam gereden met hun trekkers. Op dit moment staan er een stuk of tien, maar het lijkt erop dat er meer onderweg zijn. Bij AT5 komen er verschillende meldingen binnen dat er bijvoorbeeld bij de IJtunnels tractoren rijden. Op de Dam staan er nu ook een aantal. Zo meldt AT5

Er zijn spandoeken te zien met teksten als 'de oorlog is begonnen, en wij winnen'. Ook de politie is met een paar wagens aanwezig, maar doet vooralsnog niets. De trekkers staan op de Dam en blokkeren geen wegen.

Op de webcam van horecaondernemer Won Yip zijn hieronder live-beelden te zien. Wel even op play klikken.

Slordig Oranje maatje te groot voor dapper Chili; hockeysters rechtstreeks naar kwartfinales WK

Met moeite heeft het Nederlands hockeyelftal woensdagavond in een uitverkocht Wagener Stadion tegenstander Chili verslagen: 3-1. Daarmee heeft Oranje de poulefase van het WK afgesloten als groepswinnaar. Het beter omspringen met de kansen is het huiswerk dat deze wedstrijd heeft opgeleverd in aanloop naar de kwartfinale van komende dinsdag.

Opeens explodeerden de Chileense supporters in het Wagener Stadion, halverwege het tweede kwart. Ook de authentieke coach Sergio Vigil vierde op de tribune in zijn eentje weer een groot feest. Dat Oranje de eerste twintig minuten domineerde, betekende blijkbaar niets. Van dichtbij maakte de Chileense spits Francisca Tala meteen uit de eerste kans de 1-1.

Voor de derde keer dit wereldkampioenschap hield Nederland niet de nul. Zowel tegen Ierland (5-1 winst) als tegen Duitsland (3-1 winst) incasseerde de verdediging een tegendoelpunt. Deze keer gebeurde het na een strafcorner van Oranje, de derde van de wedstrijd op een stand van 1-0. De sleeppush van Frédérique Matla werd eruit gelopen. Het leidde een counter van Chili in over de linkerflank. Verdediger Sanne Koolen greep in, maar speelde de bal in de stick van Tala. Opeens stond het 1-1.

1-0 van Lidewij Welten
Maar het grootste mankement zat hem woensdagavond in de voorhoede. Chili, de nummer vijftien van de wereld, hield de ruimtes klein. Van links naar rechts en weer terug probeerde Nederland de bal rond te laten gaan. Hoewel Matla na een heerlijke pass van Xan de Waard de onderkant van de lat raakte en een bal van Eva de Goede van de lijn werd geveegd, moest Oranje de tegenstander veel meer uit elkaar zien te drijven om voldoende serieuze kansen te creëren.

Wel kwam Nederland richting het einde van het eerste kwart op voorsprong. Laurien Leurink, de assistkoningin van het Nederlands elftal, stond aan de basis van de kans waaruit de 1-0 kwam. Er werd in de cirkel een overtreding op haar gemaakt, wat Oranje de tweede strafcorner van de wedstrijd opleverde. De sleeppush van Frédérique Matla was laag door het midden en houdbaar voor keepster Claudia Schüler. Via de handschoen van de keeper ging de bal door haar eigen benen. Het was Lidewij Welten die bij de paal kwam inlopen, die met een snel tikje het openingsdoelpunt maakte.

Het was zaak voor Nederland om na de gelijkmaker van Tala het hoofd koel te houden. De titelhouder domineerde de hele wedstrijd en hoefde niet in paniek te raken. Het was zestig minuten lang eenrichtingshockey. Maar ook na rust bleef Oranje ploeteren in de Chileense cirkel. Groot was de kans voor Maria Verschoor, die een hoge voorzet van Xan de Waard voor het binnentikken had. Maar de spits van Amsterdam raakte de bal maar half, waardoor Schüler met een redding een doelpunt kon voorkomen.

Heerlijk doelpunt van Eva de Goede
Tegen het einde van het derde kwart ontplofte het Wagener Stadion alsnog. Een sleeppush van Yibbi Jansen, haar derde van de wedstrijd, leverde Oranje eindelijk de verdiende voorsprong op. Via de stick van Schüler eindigde de harde push op de plank: 2-1.

Chili, dat nog altijd amper over de middenlijn kwam, hield lang stand. Maar uiteindelijk brak het verzet toch. Met haar backhand ramde Eva de Goede de bal steenhard in de bovenhoek: 3-1. Het was haar eerste doelpunt op een wereldkampioenschap ooit.

Daardoor boekte Nederland toch nog een behoorlijke zege op Chili. Voor Oranje staan er nu vijf rustdagen op het programma. Dinsdag wacht de kwartfinale tegen een nog onbekende tegenstander, de winnaar van een cross-over.

Nederland – Chili 3-1 (1-1)
13. Lidewij Welten 1-0 (sc)
21. Francisca Tala 1-1
27. Yibbi Jansen 2-1 (sc)
52. Eva de Goede 3-1

Zaak dood Peter R. de Vries wordt heropend: onderzoek was onvolledig

De rechtbank ziet zich genoodzaakt de behandeling van de zaak over de dood van Peter R. de Vries te heropenen. De rechtbank had het onderzoek op 30 juni 2022 al gesloten. Het Openbaar Ministerie heeft op 5 juli 2022 een aantal nieuwe stukken aan de rechtbank en de verdediging toegestuurd.

Uit de begeleidende e-mail van het Openbaar Ministerie leidt de rechtbank af dat het onderzoek niet volledig is geweest. De rechtbank ziet zich daardoor genoodzaakt het onderzoek te heropenen om kennis te kunnen nemen van de inhoud van de nieuwe stukken en om de verdediging en het Openbaar Ministerie in de gelegenheid te stellen op de stukken te reageren.

Extra zitting op maandag aanstaande
Aanstaande maandag 11 juli zal om 10.00 uur in een openbare zitting in de rechtbank Amsterdam het onderzoek worden heropend. Het Openbaar Ministerie en de verdediging zullen dan in de gelegenheid worden gesteld eventuele verzoeken of opmerkingen naar voren te brengen over het verdere verloop van de zaak.

Vooralsnog gaat de rechtbank ervan uit dat er ook op 14 juli 2022 een zitting zal plaatsvinden. Of op 14 juli uitspraak in de zaak zal worden gedaan is op dit moment nog niet bekend.

Amsterdammers staan stil bij moord Peter R. de Vries: 'We missen hem elke dag'

Het is vandaag precies één jaar geleden dat Peter R. de vries werd neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat. Een aanleiding voor verschillende Amsterdammers om langs te gaan op de plek van de aanslag, om de misdaadverslaggever te herdenken. Zo meldt AT5.

De Vries was op 6 juli 2021 na de uitzending van RTL Boulevard onderweg naar zijn auto op de Lange Leidsedwarsstraat toen hij omstreeks half acht werd neergeschoten. De misdaadverslaggever werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij vocht voor zijn leven maar uiteindelijk overleed.

"Het is een gifzwarte dag", zegt een voorbijganger die het moeilijk te bevatten vindt dat het alweer een jaar geleden is. "Ik mis hem elke dag." Een medewerker van een wasserette in de straat kan zich de bewuste dag nog goed herinneren. "Hij liep hier meestal voorbij om naar werk te gaan of terug, ik keek altijd naar hem, een bekende televisieman. Nu is hij er niet meer en ik mis hem."

Ook een groepje meiden is speciaal naar de straat gekomen om even stil te staan op de plek van de aanslag. "Ik denk ook dat ik altijd zal onthouden waar ik was toen ik dit hoorde", zegt een van hen. "Het mag echt niet vergeten worden, het is een belangrijk iemand en het moet eigenlijk echt in de geschiedenisboeken", zegt een ander.

Van der Hoorn grijpt net naast dagzege op kasseien in Tour, Pogacar doet goede zaken

Simon Clarke heeft de vijfde etappe in de Tour de France gewonnen. De Australiër was na een rit over elf kasseienstroken net iets sneller dan medevluchter Taco van der Hoorn. Tadej Pogacar was van de klassementsrenners de beste.

Van der Hoorn koos samen met Edvald Boasson Hagen en bergkoning Magnus Cort Nielsen al vroeg voor de aanval. Niet veel later zouden met Neilson Powless, Alexis Gougeard en Clarke nog drie renners aansluiten en namen al snel een voorsprong van vier minuten op het peloton.

Het peloton zou nooit meer vooraan geraken, waardoor de dagwinnaar in de kopgroep zou zitten. In de laatste kilometer probeerde Powless te verassen en de Amerikaan sloeg ook een mooi gat, maar viel daarna vrij snel stil. Hagen reed het gat naar de Amerikaan dicht, waarna ook Hagen en Clarke konden aansluiten. Vervolgens ging Van der Hoorn de sprint aan, maar werd aan de meet net geklopt door een opkomende Clarke.

Voor de klassementsrenners was het de laatste zestig kilometer volle bak. Ben O'Connor verloor als een van de eerste het contact met het eerste peloton en de nummer vier van vorig jaar verloor meer dan vier minuten. Daarna ging het snel met en vooral Jumbo-Visma kende een slechte dag. Eerst kreeg Jonas Vingegaard te maken met materiaalpech en niet veel later kwam Primoz Roglic ten val. Roglic verloor vandaag twee minuten op de andere klassementsrenners, terwijl Vingegaard de schade wist te beperken dankzij zijn ploeggenoten, die de Deen weer terugbracht tot het eerste peloton. Pogacar kende geen pech en zou uiteindelijk dertien seconden pakken op de meeste andere klassementsrenners.

Biomutant krijgt patch voor PS5 en Xbox X|S

THQ Nordic heeft gewoon gewacht tot er meer mensen een PlayStation 5 of Xbox Series X konden bemachtigen. Nu vinden ze dat het zo ver is en is Biomutant vanaf 6 september te spelen op deze consoles met snelle laadtijden, native 4k-resolutie, HDR-ondersteuning en tot 60 FPS.

Dit is wat we mogen verwachten op de consoles:

• Quality mode: 30 fps @ 4k resolutie (1440p op Series S)
• Quality Unleashed mode: 40+ fps, gem. 50-60 fps, tot 4k resolutie (1440p op Series S)
• Performance mode: 60 fps vergrendeld @ 1440p (1080p op Series S)

Op PlayStation 5 wordt ook de DualSense ondersteund, dus je krijgt er haptic feedback, adaptive triggers, motion control en luidsprekergeluid bij. Bovendien bieden de PlayStation-exclusieve Activity Cards ook verschillende manieren om direct terug te springen in de game.

Biomutant wordt uitgebracht voor PlayStation 5 en Xbox Series X/S op 6 september 2022 en zal beschikbaar zijn tegen een adviesprijs van € 39,99. Bezitters van de Xbox One / PlayStation 4-versies kunnen een gratis upgrade krijgen (alleen Xbox naar Xbox, PlayStation naar PlayStation) naar de verbeterde versie en zelfs gebruikmaken van hun oude savegames.

Forspoken uitgesteld naar januari 2023

Forspoken is uitgesteld naar 24 januari 2023. Dat hebben Square Enix via Twitter-update bekendgemaakt. De open-wereld actie RPG is al een paar keer uitgesteld. Het zou eerst 24 mei uitkomen tot het eerder dit jaar naar 11 oktober werd verplaatst. Nu komt het dus in januari. Square Enix noemt het uitstel dit keer 'een strategische beslissing'.

In het mysterieuze land Athia is de mensheid weer eens de klos. Een dreigende corruptie die de "Break" wordt genoemd is een verwoestend miasma dat alles wat het aanraakt meedogenloos corrupt maakt. Nadat Frey dit fenomeen op mysterieuze wijze heeft overleefd, geldt ze als een baken van hoop voor Athia. Dankzij de magische parkour-skills van Frey kan ze op een snelle en vloeiende manier door het onbekende land reizen, terwijl haar magische vaardigheden ook van pas komen om de gevaarlijke wezens op haar weg te bestrijden.

God of War Ragnarok komt in november uit

God of War Ragnarok lanceert op 9 november voor PS5 en PS4. Dat hebben Sony en ontwikkelaar Santa Monica Studio vandaag aangekondigd. Zoals tegenwoordig gebruikelijk is zijn er ook een aantal versies van de game aangekondigd. De launch edition en digital deluxe edition komen met een aantal cosmetische items.

Daarnaast zijn er twee grote collector's editions die met onder andere een replica van de Mjolnir hammer komen. De prijzen voor deze edities zijn nog niet bekendgemaakt. Santa Monica Studio heeft wel alvast een unboxing video gemaakt van deze mooie edities die je hieronder kunt kijken. Sony heeft ook een nieuwe CG-trailer voor de game gemaakt.

Spetterende kleuren voor Nintendo Switch met Splatoon 3-versie

Op vrijdag 26 augustus wordt de Nintendo Switch - OLED-Model Splatoon 3 Edition uitgebracht. De Nintendo Switch - OLED-Model Splatoon 3 Edition beschikt over een design dat is gebaseerd op de game Splatoon 3, dat binnenkort wordt uitgebracht voor de Nintendo Switch.

Het nieuwe model en is versierd met afbeeldingen die rechtstreeks uit Splatsville komen. Het spelsysteem bevat een set van één Joy-Con met een blauw en één Joy-Con met een geel kleurverloop met een witte onderkant en een witte Nintendo Switch-houder met graffiti-thema. De game krijg je er niet bij.

Splatoon 3 wordt op vrijdag 9 september uitgebracht voor de Nintendo Switch en pre-orders zijn nu mogelijk in de Nintendo eShop. Vanaf diezelfde dag zal ook de Nintendo Switch-Pro-controller Splatoon 3 Edition, die dankzij zijn kleuren en afbeeldingen perfect past bij Inklings en Octolings, en het Nintendo Switch-etui (Splatoon 3 Edition) en beschermfolie verkrijgbaar zijn.

Opnieuw Chinese miljoenenstad in lockdown door COVID-19

De stad Xi'an, die 13 miljoen inwoners heeft en bekend staat om zijn Terracottaleger, heeft te maken met een stijging van het aantal COVID-19 besmettingen. Hierbij is voor het eerst de omikronvariant BA 5 aangetroffen en daarom gaat de stad op slot. Winkels, scholen en restaurants moeten een week dichtblijven. In de economische metropool Shanghai mogen mensen in sommige woonwijken hun huis niet uit.

De Chinese gezondheidsautoriteiten meldden in totaal meer dan 300 nieuwe coronabesmettingen. Naar schatting zijn meer dan 100 miljoen mensen in het hele land in volledige of gedeeltelijke lockdown.

China volgt een zogenaamde zero-covid-strategie. De autoriteiten reageren op nieuwe corona-uitbraken met lock-downs, quarantaines en massaal testen van de inwoners.

Egypte wil wetgeving hervormen en start 'nationale politieke dialoog'

In Egypte probeert president al-Sisi door een politiek dialoog aan te gaan de wetgeving van het land te hervormen.

Daartoe wordt een comité bijeengeroepen waaraan partijen, verenigingen en belangengroepen kunnen deelnemen. De Moslimbroederschap, die in Egypte als terroristische organisatie wordt aangemerkt, is echter uitgesloten van deelname. Een raad van bestuur van 19 leden kwam in Caïro bijeen voor de start. Zij moet de timing en de inhoud van de besprekingen coördineren.

Mensenrechtenorganisaties zijn sceptisch over het werk van de commissie. Zij bekritiseren het feit dat onder de macht van al-Sisi de afgelopen negen jaar geen oppositie van betekenis actief is geweest. Bovendien worden de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid om te vergaderen en de persvrijheid in Egypte ernstig beperkt.

Minister Van Gennip deelt plannen voor toekomstbestendige arbeidsmarkt

Het kabinet wil samen met ondernemers, werkgevers en werkenden toewerken naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurde daarom gisteren de hoofdlijnenbrief Arbeidsmarkt naar de Tweede Kamer.

Deze brief beschrijft de koers die is ingezet naar die toekomstbestendige arbeidsmarkt. Ook staan in deze brief de stappen die genomen worden om werkenden meer zekerheid te geven binnen wendbare ondernemingen. Ook staan in de brief stappen en maatregelen die zorgen voor een gelijker speelveld tussen werknemers en zelfstandigen, met meer duidelijkheid over de vraag wanneer er gewerkt wordt als werknemer of zelfstandige.

De werking van de arbeidsmarkt is belangrijk voor mensen individueel, maar de arbeidsmarkt is ook een belangrijke draaischijf voor de samenleving als geheel. Een arbeidsmarkt die een positieve bijdrage aan de samenleving levert, is echter geen vanzelfsprekendheid meer. In veel gevallen is investeren in kwalitatief goed werk en mensen buiten beeld geraakt. Teveel mensen komen in de knel, zijn onzeker over hun inkomen of dragen individueel meer risico’s, bijvoorbeeld als ze niet verzekerd zijn voor ziekte. Belangrijke adviezen zoals die van de commissie Borstlap, Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het SER midden en langetermijnadvies hebben hier de afgelopen tijd op gewezen. Ook geven deze adviezen aan dat naast trends als vergrijzing en globalisering, beleidskeuzes en regels een oorzaak van de problemen op de arbeidsmarkt zijn. Verder stellen ze dat een oplossing alleen te vinden is een holistische arbeidsmarktaanpak.

Minister Van Gennip stelt vast dat de genoemde problemen niet vanzelf opgelost worden, ze vragen interventies van, en normering door, de overheid. Samen met werkenden, werkgevers en ondernemers werkt het kabinet daarom langs 5 thema’s aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt:

 • Het aangaan van duurzame arbeidsrelaties stimuleren binnen wendbare ondernemingen en het beter reguleren van tijdelijke contracten en driehoeksrelaties.
 • Een gelijker speelveld tussen werknemer en zelfstandige, meer duidelijke en opeisbare regels en handhaving .
 • Altijd uitzicht op nieuw werk (via leven lang ontwikkelen en een goede arbeidsmarktinfrastructuur).
 • Aanpassingen in de arbeidsongeschiktheidswetgeving (WIA).
 • Meedoen aan de basis van de arbeidsmarkt.

De komende maanden zullen de verschillende deelonderwerpen verder worden uitgewerkt. In de brief hoofdlijnenarbeidsmarkt worden met name de eerste 2 thema’s verder uiteengezet .

Duurzame arbeidsrelaties
Om meer zekerheid te bieden aan werknemers met flexibele contracten stelt het kabinet dat structureel werk in principe wordt georganiseerd op basis van arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd, in lijn met het uitgangspunt van de SER. Dit is ook om tot meer duurzame arbeidsrelaties te komen. Daarom worden de volgende vier maatregelen uitgewerkt:

 • Oproepcontracten en min-max-contracten gaan in hun huidige vorm verdwijnen en worden vervangen door basiscontracten, zodat er meer werkzekerheid en roosterzekerheid komt.
 • Uitzendcontracten worden verder gereguleerd zodat de positie van uitzendkrachten wordt verbeterd. Ook moet er tenminste sprake zijn van gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden ten opzichte van de werknemers die direct in dienst zijn.
 • Opeenvolgende tijdelijke contracten (draaideurflex) worden tegengegaan door de pauze in de keten te schrappen. Een aparte regeling voor seizoenswerk wordt onderzocht.
 • Een arbeidscommissie om de toegang tot het recht te verbeteren, dit is een uitwerking van de commissie Roemer.

Wendbare ondernemingen
Ook in de toekomst hebben ondernemers manieren nodig om, om te gaan met fluctuaties en innovaties. Daarbij is van belang dat deze wendbaarheid niet vanzelfsprekend ten koste gaat van de zekerheid van werknemers. Het kabinet werkt daarom met de sociale partners maatregelen uit die duurzame arbeidsrelaties en wendbaarheid van ondernemingen samen op laten gaan. Deze maatregelen zijn complex; begin 2023 zullen de volgende maatregelen of alternatieven verder zijn uitgewerkt om het aangaan van duurzame arbeidsrelaties aantrekkelijker te maken.

 • Het bevorderen dat werknemers van werk-naar-werk worden begeleid na beëindiging van het arbeidscontract.
 • Deeltijd-WW.
 • Het verbeteren van de regeling rondom loondoorbetaling bij ziekte door in het tweede jaar in te zetten op terugkeer bij een andere werkgever.

Gelijk speelveld tussen contractvormen en duidelijker regels
Zelfstandig ondernemers leveren een belangrijke bijdrage aan Nederland. Ook kan het werken als zelfstandige het werkgeluk vergroten. Maar er zitten ook negatieve kanten aan de forse groei van het aantal zzp’ers, bijvoorbeeld waar het gaat om gedwongen zzp-schap en schijnzelfstandigheid. Het kabinet wil een adequaat beschermingsniveau voor alle werkenden, oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden tegengaan, zorgen voor de solidariteit binnen de sociale zekerheid en het fiscale stelsel en de wet- en regelgeving verbeteren zodat er meer duidelijkheid komt over contractvormen. Deze kabinetsperiode wordt daarom:

 • Ingezet op een gelijker speelveld tussen contractvormen. Onder meer door de komst van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen, mogelijkheden pensioen op te bouwen voor zelfstandigen en beperking van de zelfstandigenaftrek.
 • Daar horen ook mogelijkheden bij om collectief te onderhandelen en een steviger plek in de SER voor zzp’ers.
 • Meer duidelijkheid geboden over de vraag wanneer werk gedaan moet worden door een werknemer of verricht mag worden door een zelfstandige. Met name het begrip ‘gezag’ zal verduidelijkt worden; ook komt er een zogenaamd rechtsvermoeden. Dat betekent dat de werkgever voortaan bewijs moet leveren dat er geen sprake is van een dienstverband. In plaats van dat de werkende moet aantonen dat er sprake is van een dienstverband.
 • Het toezicht en de handhaving op schijnzelfstandigheid verbeterd, waarbij het handhavingsmoratorium uiterlijk 1 januari 2025 wordt afgeschaft.

Nieuwe huis- en hobbydierenlijst om dierenwelzijn beter te beschermen

De lijst met zoogdiersoorten die gehouden mogen worden als huis- en hobbydier telt op 1 januari 2024 nog een 30-tal soorten. Vanaf dat moment is het niet meer toegestaan om zoogdieren te houden die niet op de lijst staan. Het advies over de nieuwe huis- en hobbydierenlijst is vandaag door minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, verantwoordelijk voor dierenwelzijn, naar de Tweede Kamer gestuurd.

Minister Henk Staghouwer: "Met de aankondiging van de nieuwe huis- en hobbydierenlijst zetten we een grote stap in de verbetering van het dierenwelzijn in Nederland. Er is lang naar deze lijst uitgekeken. Ik besef dat de lijst impact heeft op zowel houders die nu met veel liefde en plezier dieren houden als voor de sector. Maar we willen het welzijn van het dier zelf en de veiligheid van de mens voorop stellen. Ik ben het adviescollege dan ook dankbaar voor hun afgewogen advies volgens de laatste wetenschappelijke inzichten."

Een adviescollege van onafhankelijke wetenschappers heeft een groot aantal zoogdiersoorten die in Nederland worden gehouden beoordeeld op risicofactoren voor dierenwelzijn, als ook mogelijke risico’s voor de gezondheid en veiligheid van de mens (zoals letsel en zoönosen). Het advies heeft geleid tot de selectie van een 30-tal zoogdieren die nog wel gehouden kunnen worden. Deze worden opgenomen in de nieuwe huis- en hobbydierenlijst, waarop ook andere positieflijsten zijn gebaseerd zoals de productiedierenlijst en de circusdierenlijst.

De meeste diersoorten die bekend zijn als huisdier zullen ook op de nieuwe huis- en hobbydierenlijst staan, zoals de hond, kat, cavia, goudhamster en het konijn. Vele als exotisch beschouwde dieren zoals bijvoorbeeld de serval (middelgrote katachtige), het stokstaartje en de luiaard vallen buiten de lijst van soorten die vanaf 2024 nog gehouden mogen worden als huis- of hobbydier. De huis- en hobbydierenlijst met toelichting vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Overgangsperiode
De beoogde datum van inwerkingtreding van de nieuwe huis- en hobbydierenlijst is 1 januari 2024. Er geldt een ruime overgangsperiode. Mensen die op 1 januari 2024 een dier hebben dat niet op de lijst staat, mogen dit dier houden of elders onderbrengen tot het dier overlijdt. Dit heeft onder andere als doel om te voorkomen dat mensen de dieren loslaten in de natuur, wat schadelijk kan zijn voor ecosystemen, het welzijn van de dieren en de veiligheid van de mens.

Met de inwerkingtreding van de nieuwe lijst per 1 januari 2024 wordt er ook een ruime tijd gegeven voor dierhouders en –verkopers om hun bedrijfsvoering aan te passen.

De beoordeling van alle gehouden zoogdieren laat zien dat de dieren die wel op de lijst komen te staan, ook complexe zorg nodig kunnen hebben. Het ministerie van LNV onderzoekt extra maatregelen voor de toekomst om ook het welzijn van deze dieren verder te verbeteren.


Dit is de positieflijst van het kabinet:

Afrikaanse dwergrelmuis
Algerijnse gerbil
Alpaca
Bleke gerbil
Bruine rat
Bunzing
Cavia
Chinese dwerghamster
Chinese waterree
Dwergrenmuis
Ezel
Fret
Geit
Goudhamster
Grote Egyptische renmuis
Harrington's gerbil
Hond
Huiskat
Huismuis
Kameel
Konijn
Lama
Mongoolse gerbil
Noordafrikaanse renmuis
Paard
Rund
Schaap
Varken
Waterbuffel
Woestijnslaapmuis

FNV: 'Schiphol heeft bagagechaos niet meer in de hand'

Schiphol heeft al wekenlang de bagagechaos op de luchthaven niet in meer in de hand. Dat stelt vakbond FNV. Nog elke dag verbazen reizigers zich over de grote stapels koffers die door talloze vluchtverstoringen en personeelstekorten achterblijven bij de bagagebanden. Passagiers met kinderwagens zijn overgeleverd aan een rommelberg waarin ze een poging kunnen doen om hun bezit terug te vinden. Zo meldt AT5.

Annette Cornelisse uit Amsterdam maakte maandagavond een foto van de kinderwagenchaos op Schiphol. Ze wilde na haar vlucht uit Ibiza haar koffers en het wagentje van haar kleinzoon ophalen, maar de moed zonk haar in de schoenen toen ze berg zag. De kinderwagen zat er niet tussen: "Na drie kwartier zijn we maar zonder kinderwagen naar huis gegaan. We hebben hem nog niet terug."

Volgens Joost van Doesburg van FNV Schiphol is de kinderwagenberg exemplarisch voor de bagagechaos op de luchthaven: "Het personeel kan het grote aanbod van achtergebleven koffers niet meer aan." Net als bij de beveiliging is er een groot tekort aan personeel bij de bagageafhandeling van Schiphol.

Een woordvoerder van Schiphol legt uit dat de chaos ook wordt veroorzaakt door de vele vluchtverstoringen. Reizigers staan zowel op Schiphol als op andere Europese bestemmingen vaak te lang in de rij, waardoor koffers van die reizigers gescheiden worden. Die stapelen zich dan onder meer op Schiphol op.

"Het nasturen van die bagage is geen expertise van Schiphol. Dat is de verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappijen, maar wij ondersteunen hen wel", aldus de woordvoerder. Schiphol heeft gisteren kantoorpersoneel tijdens een opruimactie ingezet om de bagagechaos te ordenen en gegevens van koffers in computersystemen te zetten, zodat ze alsnog bij de reizigers thuis of op hun bestemming gebracht kunnen worden.

De woordvoerder kon niet zeggen of de kinderwagenberg was veroorzaakt door het personeel of door reizigers.

Florida: Pasco County in quarantaine wegens Afrikaanse landslak

Pasco County in Florida is in quarantaine wegens de ontdekking van een snelgroeiende populatie van invasieve Afrikaanse landslakken.

Het Florida Department of Agriculture and Consumer Services (FDACS) bevestigde dat er op 23 juni grote Afrikaanse landslakken zijn aangetroffen in het gebied New Port Richey in Pasco County, aldus de website van FDACS.

De slakken vormen een gezondheidsrisico voor de mens omdat ze een parasiet bij zich dragen die rattenlongworm heet en hersenvliesontsteking kan veroorzaken, vertelde Christina Chitty, een voorlichtingsdirecteur bij FDACS, aan CNN. De invasieve slakkensoort kan tot 2.500 eieren per jaar produceren, dus de populatie is moeilijk onder controle te houden.

Volgens Chitty is de populatie in Pasco County vermoedelijk afkomstig uit de handel in verboden huisdieren. Grote Afrikaanse landslakken zijn in de Verenigde Staten verboden als huisdier. Maar sommige eigenaren van exotische huisdieren houden de invasieve slakkensoort nog steeds. Als de eigenaren ze in het wild weggooien of de slakken per ongeluk 'ontsnappen', kunnen de slakken goed overleven ze zich voeden zich met meer dan 500 verschillende plantensoorten en zelfs met de verf en het stucwerk van huizen als bron van calcium.

Chitty zei dat het departement momenteel onderzoek doet naar de populatie en vaststelt hoeveel slakken er in Pasco County voorkomen. De slakken komen oorspronkelijk uit Oost-Afrika en kunnen circa 20 cm lang worden. De quarantaine werd 25 juni van kracht en verbiedt dat bewoners de slak of aanverwante zaken, zoals planten en aarde, in of uit het aangewezen quarantainegebied verplaatsen.

Inwoners die denken een reuzenslak te hebben gezien, wordt geadviseerd de FDACS-hotline te bellen en de slak niet zonder handschoenen aan te raken in verband met het risico op meningitis.

Volgens Chitty is de FDACS van plan drie jaar te besteden aan het uitroeien van de populatie in Pasco County, waarbij het bestrijdingsmiddel metaldehyde wordt gebruikt om de grond te behandelen. "Het doel is de slakken uit te roeien", zei Chitty. "Het is een langdurig en uitgebreid proces."

Dit is niet de eerste keer dat Florida te maken heeft met een invasie van reuzenslakken. In 2011 werd een populatie van het ongedierte ontdekt in Miami-Dade County. Pas in 2021 was de populatie volledig uitgeroeid. Terwijl de slakken in Miami-Dade County zelf grijs gekleurd waren hadden, zijn de slakken in Pasco County wittig, aldus Chitty.

Valkyrie Elysium verschijnt op 29 september voor consoles

Square Enix maakt vandaag bekend dat Valkyrie Elysium op 29 september 2022 verschijnt voor PlayStation 5 en PlayStation 4, en op 11 november 2022 voor pc via Steam.

Valkyrie Elysium is ontwikkeld door Soleil Ltd., en put inspiratie uit de Noorse mythologie. Een wereld is op de rand van de afgrond, vol gevaren en razendsnelle gevechten. Een digitale port van de PSP-klassieker Valkyrie Profile: Lenneth verschijnt ook op 29 september voor PS5 en PS4. Valkyrie Elysium komt beschikbaar als fysieke en digitale Standard Edition voor PS5 en PS4. Een digital-only Standard Edition verschijnt voor pc via Steam. Daarnaast komt een Digital Deluxe Edition beschikbaar op alle platformen.

De Digital Deluxe Editions voor PS4 en PS5 leveren het volgende:

 • 72-uur vroegtijdige toegang tot de volledige game
 • In-game item “Svartaljr: Sword of the Goddess of the Underworld"
 • Een digitale versie van Valkyrie Profile: Lenneth (PS4/5-versie), het eerste deel in de Valkyrie-serie, voor het eerst speelbaar op moderne consoles.
 • De pc Digital Deluxe Edition is inclusief het in-game item, “Svartaljr: Sword of the Goddess of the Underworld."

Square Enix biedt de volgende pre-order bonussen:

PS5 en PS4:

 • In-game item “Alscir: Sword of the God of Light”
 • Valkyrie Elysium Avatar

Pc:

 • 72-uur vroegtijdige toegang
 • Originele wallpapers

Als je een digitale versie van deze game koopt, kun je zowel de PS5- als de PS4-versie van de game downloaden.

Tennisster Jabeur schrijft historie op Wimbledon

Tennisster Ons Jabeur heeft zich op Wimbledon geplaatst voor de halve finales. De als derde geplaatste Tunesische is daarmee de eerste Noord-Afrikaanse halvefinalist - man of vrouw - op een Grand Slam-toernooi.

Jabeur nam het op tegen de Tsjechische Marie Bouzkova (WTA-66), die met twee breaks de eerste set wist te pakken. Vervolgens was het echter vrij snel gedaan: Bouzkova wist na set één nog maar twee games te winnen, Jabeur won met 3-6, 6-1, 6-1.

In een verrassend Duits onderonsje namen Tatjana Maria (WTA-103) en Jule Niemeier (WTA-97) het tegen elkaar op voor een plek bij de laatste vier. Een break in game één leverde Niemeier de eerste set op en ook in set twee begon ze sterk, maar Maria sloeg terug en kwam langszij.

In het derde bedrijf was het wederom Niemeier die de eerste break plaatste, maar Maria sloeg opnieuw terug en op 6-5 maakte ze het op de service van haar opponente af: 4-6, 6-2, 7-5.

Politie schiet gericht bij boerenprotest Heerenveen, Rijksrecherche start onderzoek

De politie heeft gisterenavond in Heerenveen gericht geschoten en waarschuwingsschoten gelost bij een boerenprotest. Volgens de politie was er een "dreigende situatie": betogers zouden hebben geprobeerd in te rijden op de agenten en hun combi's.

Uit de circulerende beelden is dat echter niet duidelijk op te maken. De wegrijdende tractor werd geraakt in de raamsponning, niemand raakte gewond, drie mensen zijn opgepakt. De Rijksrecherche heeft de zaak in onderzoek. Caroline van de Plas heeft een spoeddebat aangevraagd over deze escalatie, zij sprak vorige week al haar zorg uit voor mogelijke escalaties.

Klimster Garnbret dominant op leadmuur, Chinese speedklimmers oppermachtig

Voor de liefhebbers van het tegenwoordig olympische sportklimmen keren we nog even terug naar het weekeinde, omdat het kan. In het prachtige Villars in Zwitserland werd weer een World Cup afgewerkt, met daarbij zowel speed- als leadklimmen. Bij het speedklimmen moet men een 15 meter hoge wand zo snel mogelijk op, bij het leadklimmen is het vooral de bedoeling zo hoog mogelijk te komen.

Speed mannen
Het werd een flink Chinees feestje in Zwitserland, te beginnen met de strijd om plek drie. Long Jinbao klokte daarin een scherpe 5,16 seconden, hoewel dat niet nodig was: de Indonesiër Veddriq Leonardo finishte niet. In de zinderende finale rekende Long Jianguo af met Peng Wu: 5,236 tegen 5,247 seconden.

Speed vrouwen
In de kleine finale wist de fraai genaamde Indonesische Desak Made Rita Kusuma Dewi af te rekenen met Anna Brozek uit Polen in 7,06 seconden. De finale was ook hier een Chinees onderonsje, maar spannend was het helaas niet: Di Niu ging in de fout, waardoor Deng Lijuan kon profiteren en in een toptijd van 6,87 seconden de winst pakte.

Lead mannen
Taisei Homma mocht in de finale als tweede in actie komen, na zijn zevende plek in de halve finale, en de Japanner kwam gelijk al erg hoog. Zo hoog zelfs, dat niemand er meer aan zou komen: Yannick Flohé kwam redelijk in de buurt, de Duitser werd daarna nog gepasseerd door de twee Amerikanen Colin Duffy en Jesse Grupper, die als derde en tweede eindigden.

Lead vrouwen
Janja Garnbret was zoals gebruikelijk de favoriete en dat maakte de Sloveense volledig waar. Ze mocht als laatste in actie komen en deed wat nog niemand was gelukt: ze haalde de top en deed het nog makkelijk ogen ook. De Amerikaanse Brooke Raboutou kwam wel in de buurt en werd tweede, voor landgenote Natalia Grossman - de rest kwam niet echt in de buurt van de top.

Overvaller tankstation binnen half uur opgepakt

Een 48-jarige man uit Vogelwaarde is dinsdagmiddag 5 juli aangehouden nadat hij kort daarvoor een overval op een tankstation in Terneuzen zou hebben gepleegd. Er raakte niemand gewond bij overval.

De man liep omstreeks 17.00 uur het tankstation aan de Kennedylaan binnen en bedreigde een medewerkster met een mes. Hij is er vervolgens met buit vandoor gegaan. Agenten konden de man binnen een half uur in de Larixstraat arresteren. Hij zit vast voor verder onderzoek.

Tour: Etappe 5 - Knotsgekke kasseienrit

De vierde etappe van de Tour de France leverde een uiterst fraaie solozege op voor Wout van Aert, hoewel hij daarmee teamgenoot en klassementsman Jonas Vingegaard wel een hak zette. Vandaag wordt het een bijzondere dag: een kasseienrit, de geschiedenis wijst uit dat er dan veel gaat gebeuren.

De heren rijden van Lille naar Arenberg, een etappe van 157 kilometer. De lengte is dan ook niet wat voor de uitdaging zorgt, de elf kasseistroken - gecentreerd in de tweede helft van de rit - zeker wel. Constant dringen om voorin te zitten, niet-kasseienspecialisten die toch de steentjes over moeten, één groot recept voor spektakel.

Rellende_Rotscholier heeft alles hier weer uitgebreid voorbeschouwd, natuurlijk met extra aandacht voor de diverse kasseistroken en een voorspelling over wie er wel of niet goed mee kunnen zitten. Het lezen waard, maar wel op tijd: als de etappe eenmaal begint mogen de ogen niet meer van de TV af.

Men zet om 13.35 uur koers richting Arenberg, hoewel de officiële start pas om 14.00 uur is. Rond 15.45 uur zouden we de eerste kasseistrook moeten bereiken en dan wordt het bijna twee uur lang een gekkenhuis. Eurosport en Sporza zijn er gelijk bij en de liefhebber dient dan klaar te zitten, geen excuses.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Djokovic na stroef begin naar halve finales Wimbledon, Britten blijven hopen

Tennisser Novak Djokovic heeft zich weer eens geplaatst voor de halve finales op Wimbledon. De Servische nummer één van de plaatsingslijst, jagend op zijn zevende titel op het heilige gras, had het aanvankelijk echter bepaald niet makkelijk met Jannik Sinner (10).

Sinner leverde zijn eerste servicegame gelijk in, maar kwam vervolgens beter in de wedstrijd en sloeg op 2-4 terug, waarna hij op 5-5 nog eens een break plaatste en vervolgens de set uitserveerde. In set twee maakte de Italiaan nog meer indruk: hij plaatste een vroege break, deed dat later nog eens en trok de set simpel naar zich toe.

Daarna was het echter Djokovic die zijn klasse toch meer naar boven liet komen, te beginnen met een vroege break in set drie. Hij liet twee kansen om de set vroegtijdig af te maken liggen, maar deed het op eigen service alsnog, waarna Sinner's verzet grotendeels gebroken was: 5-7, 2-6, 6-3, 6-2, 6-2.

Cam Norrie had nooit eerder de achtste finales bereikt op een Grand Slam-toernooi, maar de als negende geplaatste Brit ging nu op jacht naar een halvefinaleplaats. Tegenstander was de Belg David Goffin (ATP-58), die wel meerdere kwartfinales had gespeeld - en verloren - op Grand Slam-niveau.

Met een break op 3-2 werkte Goffin zich naar winst in de eerste set, waarna set twee redelijk felbevochten werd: Goffin brak Norrie, de Brit sloeg terug en deed dat op het beslissende moment nog eens. Twee vroege breaks voor Goffin leverde de Belg dan uiteindelijk de setwinst op in de derde set, maar na veel proberen pakte Norrie op zijn beurt set vier via een break op 4-3.

Zo werd een vijfde set gespeeld, waarin van breakkansen lange tijd geen sprake was. Op 5-5 ging het echter ineens fout voor Goffin, die in zijn servicegame geen enkel punt pakte en vervolgens niet kon voorkomen dat Norrie de wedstrijd op matchpoint twee uitserveerde: 3-6, 7-5, 2-6, 6-3, 7-5.

3 aanhoudingen na dodelijk steekincident in Vlaardingen

Op de Prins Hendriklaan in Vlaardingen vond op zaterdag 25 juni rond 06:00 uur een steekincident plaats. Hierbij is een 18-jarige jongen aan zijn verwondingen overleden. De politie heeft dinsdag 5 juli drie verdachten uit Vlaardingen (16, 19, 19 jaar) aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vermoedelijke beroving die aan het dodelijke steekincident vooraf ging.

Direct na het incident werd een 19-jarige jongen aangehouden op verdenking van doodslag. De eerste bevindingen van het onderzoek deden vermoeden dat de 18-jarige jongen de 19-jarige verdachte heeft geprobeerd te beroven onder bedreiging van een mes. Vanwege de bijzondere omstandigheden in de zaak en de persoonlijke omstandigheden van de 19-jarige verdachte, heeft de rechter-commissaris afgelopen maandag beslist dat hij zijn proces in vrijheid mag afwachten.

Verder onderzoek leidde naar een scenario waar mogelijk meerdere personen betrokken waren bij de mogelijke beroving. Het onderzoek naar de precieze toedracht is voorgezet.

Korpschef: 'Pittig eerste half jaar'

Boerenprotesten die veel inzet vragen, criminaliteitscijfers die oplopen, maatschappelijk ongenoegen over de woningnood, energiecrisis, het klimaat. Allemaal ontwikkelingen die het politiewerk beïnvloeden’, stelt korpschef Henk van Essen. ‘Dat maakt het werk op dit moment voor collega’s echt pittig.’

‘We moeten keuzes maken tussen wat we de komende tijd wel en niet kunnen doen’, zegt de korpschef. ‘Als er inzet nodig is bij een groot boerenprotest, zoals afgelopen weken, blijft ander werk liggen. Politiewerk is afwisselend en veeleisend. Vaak is dat ook de reden waarom collega’s ooit voor de politie hebben gekozen. Maar dat kent ook een keerzijde. Ons politiekorps staat in mijn ogen al te lang eenzijdig “aan”. Ten tijde van de coronacrisis en nu met de boerenprotesten, hebben we laten zien dat we er zijn als dat nodig is. Ik heb er ontzettend veel waardering en respect voor dat collega’s er nu wéér staan.’

Meerdere issues tegelijkertijd
‘De stikstofcrisis, zorgen om het klimaat, de woningnood; het zijn issues die al langer bestaan. Een aantal lijkt nu tegelijkertijd tot uiting te komen’, stelt Van Essen. ‘Dat wat Nederland zo uniek maakt als land waarin we met elkaar altijd naar oplossingen zoeken, tolerant zijn, in dat land zie ik nu groepen steeds vaker tegenover elkaar staan. De discussie verhardt, polariseert. Tegenstellingen worden uitvergroot. Ook de collega’s, als eerste vertegenwoordiger en het gezicht van de overheid, komen dat in hun werk dagelijks tegen. Er is ongenoegen over de hele breedte van de samenleving. In de richting van de overheid, maar ook onderling, richting elkaar. Ik begrijp het allemaal. Maar laten we met elkaar tolerant zijn en blijven, en samen naar oplossingen zoeken. Dat maakt Nederland uniek. Dat moeten we koesteren!’

Grensoverschrijdend gedrag
Ook aandacht voor grensoverschrijdend gedrag speelde het afgelopen halfjaar een grote rol in ons werk, ziet de korpschef. De politie ontving in de eerste drie maanden van dit jaar al 20 procent meer aangiftes naar aanleiding van de BOOS-uitzending over The Voice of Holland. 'Het raakte ons werk, maar óók onze organisatie.' Onder meer uit de medewerkersmonitor bleek dat ongewenst gedrag ook binnen de politie voorkomt. ‘Het debat over grensoverschrijdend gedrag moesten we ook intern voeren. In het verleden keken we daarbij te vaak weg. Tegelijkertijd geldt dat wij dit maatschappelijke vraagstuk als politie niet alléén gaan veranderen. Zeker; meer zedenrechercheurs kunnen ook meer onderzoeken doen. Maar het blijft onacceptabel. Ik ben van mening dat strafrecht het sluitstuk is. Uiteindelijk zullen we met elkaar het gesprek moeten voeren over hoe we kunnen voorkómen dat iemand slachtoffer wordt.’

‘Onder druk’
Van Essen: ‘Het omgaan met al die issues en de verharding van het debat zorgt ervoor dat de politie wij willen zijn – zichtbaar, benaderbaar en in verbinding – onder druk staat. Collega’s hebben te weinig tijd om de wijken in te gaan, omdat ze te druk zijn met andere dossiers. En dat zal de komende tijd zo blijven. Dat kan ervoor zorgen dat de politie minder zichtbaar is, minder in verbinding staat met de samenleving. De signalerende rol die wij hebben komt daardoor in de knel. En dat is juist in deze tijd zo belangrijk.’

Tot slot ziet de korpschef het criminaliteitsbeeld veranderen. Online criminaliteit, zoals WhatsApp-fraude en phishing, blijft op het hoge niveau van de afgelopen twee jaar terwijl de klassieke criminaliteit, zoals overvallen en inbraken, weer op het niveau is van 2019, vóór de coronacrisis. ‘Dat maakt dat we aan het eind van het jaar – na jaren van daling – mogelijk voor het eerst een stijging zien van de geregistreerde criminaliteit. Tel daarbij het breed gevoelde maatschappelijke ongenoegen op en je kunt niet anders dan constateren dat de druk op onze organisatie - en dus op de collega’s - ook in de eerste helft van dit jaar groot is geweest. Na twee toch al pittige corona-jaren gun ik hen een adempauze; de mogelijkheid om even wat gas terug te nemen, op te laden. Even niet de hele tijd “aan hoeven staan”.’

Wakker Dier: zuivel is niet zo zuiver als we denken

In een tv-campagne onthult Wakker Dier vandaag een aantal ongemakkelijke feiten over het leed van melkkoeien. “Een koe kan wel twintig jaar worden, maar ze moet gemiddeld al rond haar zesde verjaardag naar de slacht. Dan is ze al op, uitgemolken,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

De gemiddelde Nederlandse melkkoe geeft maar liefst 35.000 liter melk in haar leven. Dat komt neer op 28 liter per dag. Ze moet hiervoor hard werken; ziekte en uitputting liggen daarom op de loer. Zeker als de huisvesting of de verzorging niet in orde is. Dat is terug te zien in de cijfers: jaarlijks is één op de vijf koeien kreupel, heeft één op de vier pijnlijke ontstekingen in haar uier en heeft zeker één op de twee wonden en/of ontstekingen aan haar klauwen (voeten).

Niet zuiver
Er is erg weinig wetgeving die koeien beschermt. Zo zijn er geen regels over leefruimte, weidegang, of stalinrichting. Omdat er amper regels zijn, is het verschil tussen boerderijen groot. Hilhorst: “Zuivel is niet zo zuiver als de meeste mensen denken. Er zijn verantwoorde boeren, maar er zijn ook veel boerderijen waar het welzijn ver onder de maat is.”

Nederlandse koeien
Met de nieuwe campagne wil Wakker Dier Nederland wakker schudden. In de commercial zijn onder andere beelden te zien die legaal in de afgelopen twee jaar zijn gefilmd in Nederlandse stallen. Hilhorst: “Ook dit is de Nederlandse melkindustrie. Dun, kreupel, vermoeid: het wordt tijd dat we beter voor koeien gaan zorgen.”

Keurmerken
Wakker Dier raadt consumenten en bedrijven aan om in ieder geval biologische melk of melk met één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming als minimum te hanteren. Zo staan biologische koeien aanzienlijk meer in de wei en hebben Beter Leven-koeien onder andere een beter ingerichte stal. Beide maatregelen verkleinen de kans op ontstekingen, wonden en ziekten. Hilhorst: “Of vervang koemelk door plantaardige zuivel. Dan weet je zeker dat je niet meedoet aan koeienleed.”

Prognose: in 2035 vooral meer inwoners in en om grotere gemeenten

Nederland zal in 2035 naar verwachting 18,9 miljoen inwoners hebben, 1,3 miljoen meer dan begin 2022. Vooral de grote en middelgrote gemeenten zullen verder groeien, net als verschillende randgemeenten rond de grote steden. Dat blijkt uit de Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2022-2050 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het CBS.
In 54 gemeenten wordt een krimp van meer dan 2,5 procent verwacht. Deze gemeenten liggen vooral in het noorden en langs de oostgrens van het land, en zullen ook sneller vergrijzen dan de grotere gemeenten.

De prognose beschrijft de meest waarschijnlijke ontwikkeling, maar kent ook onzekerheden, waarover meer te lezen is in de laatste alinea. De regionale prognose beschrijft de periode tot 2050, in dit nieuwsbericht wordt de periode tot 2035 belicht.

Sterke groei in grote steden en randgemeenten
Bijna 70 procent van de verwachte nationale groei tot 2035 komt volgens de prognose terecht in de grootste gemeenten (met ten minste 100 duizend inwoners). Rondom de grote gemeenten groeien ook diverse andere gemeenten. Voorbeelden zijn Haarlemmermeer bij Amsterdam, Zuidplas bij Rotterdam en Rijswijk bij Den Haag. Ook Almere en Lelystad groeien sterk.

Amsterdam naar 1 miljoen inwoners in 2030
Van de vier grote steden krijgt Amsterdam er de meeste inwoners bij, naar verwachting ruim 175 duizend tot 2035. Dit betekent een toename van 20 procent ten opzichte van 2021. De stad passeert naar verwachting in 2030 de grens van een miljoen inwoners. Voor Utrecht verwacht de prognose de grootste relatieve groei, met ruim 26 procent tot 2035. Den Haag (18 procent) en Rotterdam (12 procent) groeien minder snel. De inwoners van de grote steden zijn relatief jong en groeien doordat er per saldo meer kinderen worden geboren dan er mensen overlijden. Ook hebben ze een grote aantrekkingskracht op immigranten, waaronder arbeidsmigranten uit de EU, expats en internationale studenten.

Buiten de Randstad neemt het inwonertal naar verwachting vooral toe in de steden. In Noord-Brabant zijn dat bijvoorbeeld Breda, Tilburg en vooral Eindhoven. In het noorden groeit Groningen relatief sterk en in het oosten zijn Zwolle, Arnhem en Nijmegen sterke groeiers.

Krimp vooral aan de randen
Kleinere gemeenten aan de randen van het land zullen hun bevolking naar verwachting verder zien afnemen. In 2035 zullen 54 gemeenten substantieel minder inwoners tellen dan nu. Het gaat vooral om gemeenten in het noordoosten van Groningen, Drenthe, de Achterhoek en Limburg. Deze gemeenten vergrijzen ook sterker. Jongeren verhuizen naar elders, bijvoorbeeld voor studie of werk.

Ook grote gemeenten vergrijzen
In 2035 zal ruim 24 procent van de bevolking 65 jaar of ouder zijn, nu is dat nog 20 procent. De vier grote steden zijn minder vergrijsd dan de kleinere gemeenten, maar ook hier neemt de vergrijzing de komende jaren naar verwachting toe: van 14 procent 65-plussers nu naar 19 procent in 2035. In andere delen van Nederland gaat de vergrijzing echter nog sneller. Vooral in gemeenten die de komende jaren krimpen zal het aandeel ouderen in 2035 naar verwachting groot zijn, in veel gevallen 30 procent of meer. Het verschil in vergrijzing tussen stad en platteland neemt dus toe.

Toename bevolking 20 jaar tot AOW-leeftijd met name in Randstad
Het aantal mensen tussen 20 jaar en de AOW-leeftijd neemt de komende jaren naar verwachting toe, van 10,6 miljoen in 2021 naar 11,0 miljoen in 2035. Groei van deze leeftijdsgroep wordt vooral verwacht in de Randstad. Ook in Flevoland, op de Veluwe en in en om Eindhoven neemt het aantal inwoners van deze leeftijd toe. In 141 gemeenten zal deze leeftijdsgroep in 2035 echter kleiner zijn dan nu. Die gemeenten liggen vooral langs de oostgrens van het land en Zeeland. In een deel van deze gemeenten groeit de totale bevolking nog wel, door een toename van het aantal inwoners boven de AOW-leeftijd.

Prognose kent onzekerheid
De PBL/CBS regionale prognose 2022-2050 beoogt de meest waarschijnlijke ontwikkeling te beschrijven, rekening houdend met nieuwe inzichten en recente ontwikkelingen op nationaal en regionaal niveau. Toch zijn de cijfers altijd met onzekerheden omgeven. Immigratie en woningbouw zijn bijvoorbeeld moeilijk exact te voorspellen. De onzekerheid wordt bovendien groter naarmate verder naar de toekomst wordt gekeken. Daarom zijn onzekerheidsintervallen rond de uitkomsten van de regionale prognose opgesteld, waarbij de kans twee op drie is dat de gemeentelijke bevolkingsgroei binnen deze bandbreedte zal blijven.

Ook als de bevolkingsgroei lager is dan verwacht, zullen de grote gemeenten nog steeds groeien. Kleinere gemeenten aan de randen van het land zullen, als de bevolkingsgroei hoger is dan verwacht, nog steeds krimpen of vrijwel gelijk blijven in bevolkingsomvang.


Tijd voor Fluitsma & Van Tijn om dit nummer te herschrijven??

NAVO-uitbreiding met Finland en Zweden: hoe gaat dat in zijn werk?

Finland en Zweden hebben besloten lid te willen worden van de NAVO. Dat heeft ook te maken met de Russische inval in Oekraïne. Nederland en andere bondgenoten willen ervoor zorgen dat Finland en Zweden snel kunnen toetreden. Maar hoe verloopt dat toetredingsproces precies? En wat is de rol van Nederland hierin?

Einde aan neutraliteit Finland en Zweden
Met de aanvragen voor lidmaatschap van Finland en Zweden kwam voor beide landen een einde aan een lange periode van neutraliteit. Ondanks het NAVO-lidmaatschap van buurlanden Noorwegen en Denemarken bleven Finland en Zweden tijdens de Koude Oorlog neutraal.

Met hun toetreding tot de Europese Unie (EU) in 1995 werd een eerste stap voorbij neutraliteit gezet. Vanaf de jaren negentig werkten Finland en Zweden als militair ongebonden landen ook al samen met de NAVO. Door de Russische annexatie van de Krim en het uitbreken van de strijd in Oost-Oekraïne in 2014 breidden Finland en Zweden hun officiële samenwerking met de NAVO verder uit.

Na de inval in Oekraïne steunde een groeiende meerderheid in Finland en Zweden de toetreding tot de NAVO. Op 18 mei 2022 dienden zij samen hun toetredingsaanvragen in bij secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg.

Toetreding Finland en Zweden: waarom is dat belangrijk voor Nederland?
Door met andere landen samen te werken en afspraken te maken, staat Nederland sterker in de wereld. En is Nederland veiliger. Want onze veiligheid begint vaak in het buitenland. Dat maakt een sterke NAVO zo belangrijk, ook voor ons. De uitbreiding met Finland en Zweden betekent dus meer stabiliteit en veiligheid voor alle bondgenoten.

Finland en Zweden hebben goed getrainde legers die ook goed materiaal hebben. En ze hebben al vaak samen met NAVO-landen geoefend, dus samenwerken gaat goed. Daarmee vormen zij een versterking van de NAVO. Ook vanwege hun ligging: de Baltische Zee en het hoge noorden zijn nu veel beter beschermd.

Het toetredingsproces voor Finland en Zweden
Na de aanvraag om toe te treden volgde er namens alle bondgenoten een officiële uitnodiging aan Finland en Zweden om besprekingen met de NAVO te starten. In eerste instantie liet Turkije weten zorgen te hebben of toetreding van Finland en Zweden wel tot een versterking van de veiligheid zou leiden, en blokkeerde het opstarten van deze gesprekken. Op 28 juni kwamen Turkije, Finland en Zweden samen tot een overeenkomst, waardoor het toetredingsproces door kon gaan.

Onderhandelingen over toetreding
Op 4 juli gingen de toetredingsonderhandelingen met Finland en Zweden van start. De onderhandelingen zijn diezelfde dag afgerond. In de onderhandelingen werden de precieze voorwaarden voor toetreding afgesproken, en beloofden Finland en Zweden zich officieel aan de principes en waarden van het bondgenootschap te zullen houden. Ook bevestigden zij hun vermogen om aan de politieke, juridische en militaire verplichtingen van de NAVO te voldoen.

Opstellen en ondertekenen toetredingsprotocollen
In een brief aan de secretaris-generaal van de NAVO maakten Finland en Zweden officieel bekend dat zij zullen voldoen aan alle voorwaarden en verplichtingen van hun lidmaatschap. Daarna werden de toetredingsprotocollen van beide landen opgesteld. Die zijn op 5 juli door alle bondgenoten ondertekend. Namens Nederland werd dat gedaan door Marisa Gerards, de permanente vertegenwoordiger bij de NAVO (ook wel NAVO-ambassadeur).

Marisa Gerards (permanent vertegenwoordiger bij de NAVO) ondertekent de toetredingsprotocollen van Finland en Zweden.
Nu alle handtekeningen zijn gezet, gaan in ieder land de goedkeuringsprocedures van start. Finland en Zweden hebben officieel de status van ‘genodigden’. Zij mogen nog niet meestemmen, maar mogen wel aansluiten bij bijna alle NAVO-overleggen en hebben toegang tot meer informatie dan voorheen. Zo kan de overgang naar lidmaatschap zo soepel mogelijk verlopen.

Goedkeuringsprocedure in Nederland
Het kabinet verwelkomt de toetreding van Finland en Zweden. Daarom wil het kabinet ervoor zorgen dat Nederland zo snel mogelijk goedkeuring geeft. Om het proces te versnellen worden de toetredingsprotocollen van beide kandidaat-leden behandeld in één wetsvoorstel.

Ministerraad en Raad van State
Op 5 juli was er een extra spoedzitting van de ministerraad, om de goedkeuringsprocedure van het parlement in gang te zetten. Het wetsvoorstel dat de regering naar de Tweede Kamer stuurt moet door de Raad van State van advies worden voorzien. Om het toetredingsproces van Finland en Zweden zo kort mogelijk te houden, brengt de Raad van State een spoedadvies uit. Ook de Koning moet instemmen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bereidt de relevante documenten en overleggen voor.

Eerste en Tweede Kamer
Na het uitbrengen van het advies buigen de Tweede Kamer en de Eerste Kamer zich over het wetsvoorstel. Als beide Kamers akkoord zijn, kan Nederland de regering van de Verenigde Staten – de beheerder (depositaris) van het Noord-Atlantisch Verdrag – op de hoogte stellen van de goedkeuring. Pas wanneer alle bondgenoten dat hebben gedaan, kunnen Finland en Zweden het toetredingsproces voltooien. Beide landen zijn officieel lid wanneer ook zij hun akten van toetreding bij de Verenigde Staten in bewaring hebben gebracht.

Kortom: toetreding tot de NAVO is een uitgebreid proces, op internationaal niveau en in Nederland. Dat is wel belangrijk om er zeker van te zijn dat iedere bondgenoot achter het lidmaatschap staat, en dat landen die toetreden zich houden aan de afspraken.

Veiligheid voor Finland en Zweden
Door de oorlog in Oekraïne is ook voor Finland en Zweden de veiligheidssituatie veranderd. Pas als zij daadwerkelijk zijn toegetreden, is artikel 5 van de NAVO van toepassing. In dat artikel staat dat een aanval op 1 bondgenoot moet worden beschouwd als een aanval op alle bondgenoten. Finland en Zweden zijn dus tot aan toetreding tot de NAVO extra kwetsbaar voor Russische agressie. Het is daarom belangrijk dat de periode tot toetreding zo kort mogelijk wordt gehouden.

Nederland heeft, net als bijvoorbeeld de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, in een publieke verklaring toegezegd dat het Finland en Zweden ook in de tussentijd op hun verzoek bij zal staan. Op die manier levert Nederland een bijdrage aan de veiligheid van Finland en Zweden.

Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken

Gemeenten, provincies en Rijksdiensten kunnen elkaar straks informeren als ze zien dat criminelen proberen overheidsdiensten te misbruiken. Dat kan bij een sterk vermoeden dat criminelen bij een onderneming betrokken zijn die in een andere gemeente door een vergunningaanvraag, overheidsopdracht of vastgoedtransactie proberen om bijvoorbeeld geld wit te wassen. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel tot aanpassing van de Wet Bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) dat dit onder meer regelt.

Volgens minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid is de wetsaanpassing van groot belang om de integriteit van de overheid te beschermen tegen vermenging van de boven- en onderwereld. ‘Als het een crimineel netwerk te heet onder de voeten wordt in de ene gemeente en met zijn illegale praktijken in een andere plaats probeert verder te gaan, moeten bijvoorbeeld de burgemeesters elkaar wel kunnen waarschuwen’, aldus de minister.

De planning is dat de wetsaanpassing per 1 oktober in werking kan treden.

Overheden kunnen met de Wet Bibob barrières opwerpen tegen het ongewild faciliteren door de overheid van criminele organisaties, door beschikkingen, overheidsopdrachten of vastgoedtransacties te weigeren of in te trekken als hierbij het gevaar dreigt dat deze voor criminele activiteiten misbruikt worden. Regelmatig schuiven criminelen zogenoemde katvangers naar voren om een aanvraag voor een vergunning in te dienen, of werken ze met schijnconstructies met tussenpersonen om bestuursorganen te misleiden. In de Wet Bibob wordt daarom ook gekeken naar de integriteit van zakelijke relaties van de betrokkene.

Met de uitbreiding van de wet wordt het voor overheden mogelijk om informatie over het gevaar van misbruik te delen. Via het Landelijk Bureau Bibob (LBB) kunnen overheden straks nagaan of uit Bibob-onderzoeken van andere overheden een (ernstig) gevaar is gebleken dat beschikkingen, overheidsopdrachten of vastgoedtransacties misbruikt zullen worden voor het plegen van strafbare feiten. Nu kan alleen informatie opgevraagd worden over Bibob-onderzoeken die het LBB zelf heeft uitgebracht. Ook kan straks informatie gedeeld worden over de risico’s rondom bepaalde zakelijke relaties van een betrokkene, zoals een vermogensverschaffer of een persoon die op de achtergrond feitelijk aan de touwtjes trekt via een constructie met een katvanger.

Opnieuw 7 jaar cel en tbs voor pakketbezorger die man in Wijchen doodreed

De 20-jarige Tarik O. die in november 2020 een man doodreed in Wijchen is dinsdag ook in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar en tbs met dwangverpleging. Het hof oordeelt dat de pakketbezorger de man opzettelijk van het leven heeft beroofd door met zijn auto frontaal op hem in te rijden en meerdere malen over hem heen te rijden. Juridisch is er sprake van doodslag.

Drie keer overreden
Op 24 november 2020 is de 42-jarige man met zijn vrouw de hond aan het uitlaten in hun woonwijk in Wijchen. Zij zien dat een bestelwagen hard door de straat rijdt. Even later zien zij de auto in de wijk staan. Als de bestuurder van de bestelwagen, de pakketbezorger, komt aanlopen spreekt de man hem aan op zijn rijgedrag van kort daarvoor. Daarop ontstaat een woordenwisseling. De man gaat - iets voorovergebogen - voor de auto staan om met zijn telefoon een foto te maken van het kenteken. Op dat moment stapt de pakketbezorger in en geeft flink gas. De man belandt op de motorkap van de auto en wordt meters meegesleurd. Hoewel hij zich probeert vast te houden glijdt hij van de motorkap af waardoor de auto over hem heen rijdt. De pakketbezorger stopt, rijdt achteruit en vervolgens weer vooruit. Het slachtoffer is drie keer overreden. Daarna vlucht Tarik O. de wijk uit. De man overlijdt een half uur later aan zijn verwondingen.

Onherstelbaar leed
Niet alleen de vrouw van het slachtoffer is getuige van dit vreselijke incident; ook verschillende buurtbewoners zijn op de woordenwisseling afgekomen en hebben daarna gezien hoe de man tot drie maal toe overreden werd. Zij zijn als getuige gehoord. Op de zitting in hoger beroep verklaarde de bestuurder dat hij er bij het weg rijden rekening mee hield dat hij het slachtoffer zou aanrijden en dat het slachtoffer daardoor zou kunnen overlijden. Het leed voor de nabestaanden, waaronder de vrouw en hun kinderen, is onherstelbaar en zal zonder twijfel hun verdere bestaan blijven overschaduwen. Het hof noemt het ook hartverscheurend dat de dochter van het slachtoffer geen afscheid heeft kunnen nemen van haar vader. Het letsel was zo ernstig dat het niet verantwoord was dat zij daarmee geconfronteerd werd. Voor vrienden, kennissen, de buurt en de hele samenleving is deze afschuwelijke gebeurtenis schokkend. Een dergelijk feit leidt ertoe dat mensen elkaar niet meer durven aan te spreken op hun gedrag en verantwoordelijkheid als verkeersdeelnemer.

TBS met dwangverpleging
De verdachte was 18 jaar toen hij het slachtoffer doodreed. Het hof ziet in deze zaak geen aanleiding om af te wijken van het uitgangspunt dat een volwassene op basis van het volwassenstrafrecht wordt berecht. Bij de verdachte is sprake van een antisociale persoonlijkheidsstoornis met psychopathische trekken. Dit vraagt om een langdurige en intensieve behandeling. De deskundigen adviseren tbs met dwangverpleging. Een lichtere behandeling biedt onvoldoende veiligheid en is niet aan de orde omdat de man een gebrek aan inzicht en motivatie laat zien. Het hof sluit zich bij dat advies aan en legt de verdachte, naast de onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 7 jaar, tbs met dwangverpleging op. Deze behandeling in een gesloten inrichting is niet gemaximeerd. De straf is gelijk aan de eis van de advocaat-generaal.

Oproep Buitenlandse Zaken en Douane: ga voorbereid op vakantie

Om problemen tijdens de vakantie te voorkomen, is een goede voorbereiding essentieel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Douane roepen reizigers daarom op om zich goed te informeren over het land van bestemming. Dat kan via de Reisapp of via NederlandWereldwijd.

Na twee jaar van coronabeperkingen gaan veel mensen weer op vakantie. Dirk-Jan Nieuwenhuis, directeur Consulaire Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken: “Gelukkig kunnen we weer meer op reis binnen en buiten Europa. Maar om echt ontspannen te kunnen genieten is het handig om je goed voor te bereiden. Zodat je weet welke risico’s er op jouw bestemming zijn.”

Hij benadrukt dat op meerdere terreinen een goede voorbereiding nodig is. “Of het nu gaat om de coronaregels in een vakantieland, welke verzekering je nodig hebt, of er veiligheidsrisico’s zijn of waar je terecht kunt bij problemen: voor een zorgeloze vakantie is het zaak om je hier van tevoren over te informeren.”

Welke producten mogen mee terug?
Vooral voor reizigers die buiten de EU reizen, gelden regels voor welke producten wel en niet mee terug mogen en onder welke voorwaarden. Nanette van Schelven, Directeur-Generaal van de Douane: “Als je terugkomt van vakantie, wil je geen problemen aan de grens. Of het nu gaat om voedsel, schelpen of contant geld: voor veel producten gelden beperkingen of voorwaarden.” Ze adviseert reizigers daarom om zich te informeren over welke producten wel en niet mee terug mogen.

“Om reizigers te helpen om zich aan de regels te houden, hebben we de Reisapp. Zo kun je ook tijdens je vakantie makkelijk vinden welke producten je wel en niet naar de EU mee terug mag nemen,” aldus Van Schelven. De regels gelden voor mensen die per vliegtuig reizen, maar ook voor mensen die op een andere manier, bijvoorbeeld met de auto of de boot, de EU in komen.

Check de reisapp
In de Reisapp staan de reisadviezen en de douaneregels per land. Reizigers kunnen hun bestemming in de app ‘favoriet’ maken. Zo blijven vakantiegangers ook tijdens het verblijf op de hoogte van het reisadvies via notificaties. Alle informatie is daarnaast te vinden op NederlandWereldwijd.nl/wijsopreis, inclusief een reischecklist die de reiziger voor vertrek kan nalopen.

FOK! Wat een weer: minder mooi

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!  

Soms laten de weerkaarten wel eens grappige dingen zien. Weerland stond vanmorgen op zijn kop, toen er een weemodel met temperaturen tussen de 41 graden in Leeuwarden tot 44 graden in Arcen op de proppen kwam. Uiteraard niet echt realistich, maar het zijn toch signalen dat er mogelijk grote warmte aan zit te komen. Jullie Primeurman is echter de rust zelve, en concludeert dat zelfs computermodellen gevoel voor humor hebben.  

Zover is het absoluut nog lang niet. Het enige wat wel vrij duidelijk is, is dat er voorlopig geen regen van betekenis zal vallen. Alleen morgenavond en donderdagochtend kan er wat vallen, maar méér dan 1 tot 3 mm zit er niet in. Héél misschien dat het noorden nog nét 5 mm kan krijgen. 

Verder is er morgen duidelijk meer bewolking dan vandaag. In de ochtend schijnt de zon nog wel af en toe, maar in de middag zal het grotendeels bewolkt raken. Pas in de avond kan er dan dat beetje regen in het noorden gaan vallen. Over het algemeen liggen de maxima tussen de 18 en 22 graden. De westelijke wind neemt ook toe en zal aan zee uiteindelijk krachtig gaan worden. Dit maakt het niet meteen een mooie dag. 

Donderdag verloopt ook grotendeels bewolkt met in de ochtend van noord naar zuid dat inmiddels vaker genoemde beetje regen. Pas later op de donderdag bereiken opklaringen het noordwesten. Ook dan is het tamelijk koel.

Vanaf vrijdag breekt de zon weer veel vaker door, al blijven de temperaturen nog vrij gematigd. Duidelijk warmer weer lijkt dus pas veel later aan de orde te zijn.  

Tot ziens maar weer!  

Zop9 (Foto: Spylacopa_68)
Spylacopa_68 is vaak erg vroeg op. Daardoor kan hij de zonsopkomst vaak mooi vastleggen. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
©FOK.nl e.a.