Verdachte schietpartij voorstad Chicago aangehouden, motief onduidelijk

In Highland Park, een voorstad van Chicago, zijn zes doden gevallen bij een schietpartij tijdens een parade ter gelegenheid van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. Er zijn 24 mensen gewond naar een ziekenhuis gebracht, melden Amerikaanse autoriteiten.

Update 5 juli 13.15 uur: Vannacht is de vermoedelijke schutter aangehouden op 8 km afstand waar de schietpartij plaats vond. De politie kwam hem op het spoor na een DNA-test op het bij de schietpartij aangetroffen vuurwapen. Het gaat om de 21 jarige Robert 'Bobby' E Crimo III uit Highland Park.

Nadat de politie met de hulp van de FBI intensief de buurt uitkamde, was het uiteindelijk een agent van North Chicago die de verdachte in zijn wagen zag. Crimo vluchtte, maar kon na een korte achtervolging zonder problemen aangehouden worden in Lake Forest, Illinois. Over een eventueel motief voor de schietpartij is nog geen duidelijkheid.

De verdachte zou van Italiaanse afkomst zijn, volgens Fox News. Zijn vader Bob zou een delicatessenzaak hebben, 'Bob’s Pantry & Deli, en 'stelde zich in 2020 kandidaat voor het burgemeesterschap in Highland Park. De verdachte, was actief als ‘Awake the Rapper’. In de clip van zijn nummer 'On my mind',  was hij in een klaslokaal te zien met een gevechtsuitrusting en kogels.

Op social media vliegen de beschuldigingen tussen 'links'en 'rechts'elkaar om de oren. Trump-aanhangers wijzen op tweets waarin een fanaccount van rapper Awake herhaaldelijk het woord “woke” gebruikt. Anderen delen beelden van Crimo op een Trump-rall. Sommigen associëren een prominent symbool in de 'Are you awake'-video met een swastika, net als zijn gezichtstattoo van het getal 47. 

Eerdere berichtgeving: De politie is nog altijd op jacht naar de dader. Dit zou een blanke tengere man zijn van 18 tot 20 jaar oud met zwart lang haar. Hij heeft vanaf een dak geschoten op de deelnemers aan de parade, volgens de politie. Er is ter plaatse een geweer op een dak aangetroffen. Mensen in Highland Park is gevraagd om binnen te blijven.

De parade was net gestart toen er werd geschoten. Honderden mensen renden in paniek weg. Onder de deelnemers waren veel jonge gezinnen. ouders met kinderen. De parade werd na de schietpartij direct afgelast.