Capitool: ex-medewerker Witte Huis legt schokkende verklaring af over Trump

Oud-president Donald Trump wist in de aanloop naar de Capitoolbestorming dat een deel van de relschoppers wapens bij zich zouden dragen. Dat heeft Cassidy Hutchinson dinsdag onder ede verklaard tegen leden van het Congres. 

Hutchinson was de rechterhand van Trumps laatste stafchef, Mark Meadows, en werkte in het Witte Huis. 

In twee uur tijd kwam Hutchinson met een serie forse beschuldigingen richting Trump. De meest bizarre onthulling was dat Trump zijn veiligheidsteam zou hebben gezegd de detectiepoortjes bij het Capitool uit te zetten en de menigte niet te controleren op wapens. 

"Ze komen niet voor mij en zullen mij niets aandoen" en "ze mogen vanaf hier naar het Capitool marcheren", zei Trump volgens de oud-medewerker. Bij de bestorming die volgde, kwamen meerdere mensen om het leven en raakten honderden relschoppers en agenten gewond.

Trump wilde na zijn 'Ellipse' toespraak aanwezig zijn bij de protestmars die richting het Capitool ging, vervolgde Hutchinson. Ze vertelde dat de president aanvankelijk dacht dat hij met zijn gepantserde limousine 'the beast' naar de demonstratie bij het Capitool werd gebracht.

Trump ontstak in razernij toen hem werd meegedeeld dat hij zou worden teruggebracht werd naar de 'West Wing' verklaarde Hutchinson op basis van een gesprek met adjunct-stafchef Tony Ornato:

"Ik ben de fucking president, breng me naar het Capitool", zou Trump hebben geroepen. Toen de agent van geheime dienst die de presidentiële limousine bestuurde geen gehoor gaf aan zijn bevel, dook Trump vanaf de achterbank naar voren om een ruk aan het stuur te geven. Daarna zou hij met zijn vrije hand hebben geprobeerd de arm van de bestuurder vast te grijpen.

Trump doet de verklaring af als nepnieuws. Op zijn eigen Truth Social zegt de oud-president dat hij nooit naar het stuur heeft gegrepen. Ook ontkent hij stellig dat hij meerdere keren in het Witte Huis een bord tegen de muur kapot heeft gegooid uit frustratie, zoals Hutchinson ook verklaarde.

De Republikeinse Partij doet de getuigenverklaring van Hutchinson af als verzinsels. De hoorzittingen van de Commissie zijn volgens Republikeinse politici onderdeel van een heksenjacht tegen Trump.

De hoorzittingen zullen waarschijnlijk in juli vervolgd worden. Dan zal er onder meer worden gekeken wie er verantwoordelijk zijn de bestorming van het parlement door extremistische groeperingen.