Rusland: referendum voor toetreding regio Cherson tot Russische Federatie

Het pro-Russische militaire en civiele bestuur dat Moskou in de Oekraïense regio Cherson heeft ingezet, bereidt zich voor op zijn toetreding tot Rusland.

De Russische troepen hebben Igor Kolychayev, de gekozen burgemeester van de stad Cherson in het zuiden van Oekraïne, gearresteerd. Dit werd bevestigd door het pro-Russische plaatsvervangend hoofd van het militaire en civiele bestuur in Cherson, Kirill Stremousov, aan het persbureau Ria Novosti. Kolychayev had de medewerkers van het stadsbestuur openlijk opgeroepen tot sabotage en de instructies van de nieuwe Pro-Russische leiding te negeren, zo rechtvaardigde Stremousov de arrestatie.

De ex-burgemeester was een "held van de nazi-omgeving" en heeft grote schade aangericht aan de "denazificatie" van Oekraïne, beweerde Stremusov. Kolychayev bleef in de stad na de bezetting van Cherson, maar weigerde samen te werken met de bezettende Russische troepen. "Denazificatie" is een slogan die Rusland gebruikt om zijn invasie van het buurland te rechtvaardigen. Volgens zijn assistent Galina Lyashevska werd Kolychayev vastgehouden door de Russische Nationale Garde en de geheime dienst van de FSB na een ontmoeting met andere voormalige leden van de gemeenteraad. Ze sprak van een "ontvoering". 

Volgens het Russische staatspersbureau Tass komt er binnenkort een referendum. Het gebied rond de havenstad aan de Zwarte Zee was aan het begin van de Russische invasie bezet. Een groot deel van de bevolking heeft de regio verlaten.

Van Tass:
'De autoriteiten van de regio Cherson zijn begonnen met de voorbereiding van een referendum, dat zal beslissen over de kwestie van toetreding tot de Russische Federatie, zei Kirill Stremousov, plaatsvervangend hoofd van de militair-civiele administratie (CAA), in een video die op het Telegram-kanaal.

"Ja, we bereiden ons voor op een referendum - en we zullen het houden. Vreemd genoeg zal de regio Cherson besluiten om zich bij de Russische Federatie aan te sluiten, het zal een volwaardig onderwerp worden", zei Stremousov.

De regio Cherson ligt in het zuiden van Oekraïne, grenzend aan de Republiek van de Krim. Medio maart meldde het Ministerie van Defensie van de Russische Federatie dat de regio onder volledige controle van Russische troepen stond. Eind april werd in de regio een civiel-militair bestuur gevormd. De autoriteiten verklaarden ook de wens om deel uit te maken van de Russische Federatie.

De autoriteiten van de regio zijn begonnen met het tellen van de bevolking die in de regio woont als voorbereiding op het referendum, zei Stremousov.

"We hebben het over de sociologische processen die we nu onderzoeken: er is een constante migratie, die zeer groot is. Mensen komen en gaan voortdurend, omdat de situatie niet stabiel is, niet rustig. Dus in dit opzicht is het een van onze taken om gewoon het proces te leiden. Tot nu toe tellen we de mensen die aanwezig zijn. Wij bereiden ons dus voor en om te weten te komen hoeveel mensen er in het gebied zijn, plannen deze actie en beginnen nu met dit proces. Wij voeren sociologische analyses uit," zei Stremousov toen hem gevraagd werd naar de voorbereiding van een referendum over het lidmaatschap van de Russische Federatie.'