Boerenprotest: Politie Apeldoorn houdt stand, boeren zijn weer weggereden

Voor de derde keer stonden dinsdagavond laat een groep boeren aan de deur bij stikstofminister Christianne van der Wal. De boeren braken door de politieblokkade heen op het terrein bij de woning in Hierden. De actievoerders duwden een politieauto opzij zodat tractoren de straat in konden rijden. Bij de woning werd met vuurwerk gegooid. De minister was niet thuis, haar gezin wel. Zo meldt het AD.

Update 23.30 uur:  Een grote groep boeren reden met tractoren woensdagavond rond bij Apeldoorn nadat ze zich bij Kanaal Zuid hadden verzameld. Omdat ze zowel bij het centrum als de A1 door een grote politiemacht zeer effectief werden tegengehouden, verliet de massa Apeldoorn. Via Beekbergen week de optocht uit richting Lieren.

Update 22.05 uur:  Bij het A1-viaduct over de Kanaal Zuid in Apeldoorn staan tientallen boeren met trekkers, agenten gaan met de boeren in gesprek. 

Update 21:50 uur: Tientallen boeren met tractoren en ook tientallen vrachtwagens zijn woensdagavond rond negen uur vanaf een weiland in Kootwijkerbroek onder luid getoeter vertrokken naar Apeldoorn. Ze willen daarmee steun betuigen aan tien boeren die dinsdag in Oost-Nederland zijn aangehouden tijdens boerenprotesten.

In Apeldoorn houdt de politie krampachtig alle mensen op afstand, men mag niet samenscholen. 

Update 21.00uur: De politie heeft de afrit A1 bij Apeldoorn afgezet, de weg naar het cellencomplex is geblokkeerd. De politie us met veel materieel aanwezig. 

Updates tot 20.30 uur: De burgemeester van Apeldoorn heeft een noodverordening uitgevaardigd. De aanleiding is een groep boeren die onderweg is naar het politiebureau in Apeldoorn. In het cellencomplex aan de Europaweg zouden de tien mensen zitten die gisteravond bij de protestacties werden aangehouden. Het doel van de actie zou zijn om de arrestanten vrij te krijgen.

Updates tot 17.05 uur: De gemeente Harderwijk heeft een noodverordening afgekondigd rond het huis van minister Christianne van der Wal. De politie krijgt de mogelijkheid in de wijk van Van der Wal preventief te controleren en fouilleren, zegt Van Schaik.  De maatregel geldt zeker een week.

Er zijn tot nu toe 10 boeren aangehouden in Oost-Nederland na de boerenprotesten gisteren,  zij zijn gearresteerd vanwege openlijke geweldpleging, het blokkeren van de snelweg en poging tot doodslag. Er is een ondertussen een groot opsporingsonderzoek gestart. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.

Eerder vanmiddag hebben boeren via social media opgeroepen om maandag met een grootschalige actie "heel Nederland plat te leggen." De oproep, die massaal wordt gedeeld en onderschreven, voorziet in acties bij de luchthavens Schiphol, Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport. Ook zegt men distributiecentra voor levensmiddelen en de Rotterdamse haven als doelwit voor acties te kiezen. Een groep truckers wil zich maandag aansluiten bij de acties.

De politie heeft aangegeven alle bij de boerenprotesten veroorzaakte schade te willen verhalen op de boeren. Dat zegt nationaal commandant van de politie Willem Woelders."Het kan niet zo zijn dat je dit soort feiten in Nederland pleegt en daarmee wegkomt." De boeren die tijdens het actie voeren strafbare feiten met hun trekkers hebben begaan, zijn volgens de politiechef mogelijk niet meer voor hun voertuigen verzekerd. "Op dit moment verkennen wij de mogelijkheden om de schade te verhalen. Als het om strafbare feiten gaat, riskeren boeren hun polisvoorwaarden te schenden waardoor verzekeringsmaatschappijen niet langer schade zullen vergoeden."

Vandaag zijn er op verschillende plekken in het land opnieuw actie gevoerd. Groepen boeren hebben zich verzameld bij verschillende provinciehuizen en op de A1 bij de Duitse grens werd het verkeer korte tijd tegengehouden. Meer dan honderd tractoren blokkeerden rond 13.30 uur tot 17.00 uur voorbij Oldenzaal de snelweg.Het verkeer vanuit Duitsland stond sinds 13.30 uur vast.

Tegen 15.00 uur werd de A1 in Overijssel opnieuw geblokkeerd, nu in beide richtingen.


Eerdere berichtgeving: De situatie bij het huis van de minister was dinsdagavond zo dreigend dat agenten voor hun eigen veiligheid moesten kiezen. Ze konden daardoor niet direct ingrijpen toen boeren door een afzetting van de politie wisten te breken, meldt de politie Gelderland. Volgens de politie is de situatie bij het huis inmiddels beheersbaar.

Eerder dinsdagavond is het boerenprotest op meerdere plekken flink uit de hand gelopen. Zelfs de ME en het leger moeten eraan te pas komen. Op de A1 bij Stroe zijn autobanden en hooibalen in de fik gestoken. In Harskamp worden politieauto’s zelfs aangevallen met grote sloophamers.