EU onderneemt actie tegen Verenigd Koninkrijk inzake wijziging Noord-Iers protocol

De Europese Commissie spant een procedure aan tegen het Verenigd Koninkrijk over de geplande wijziging van het Noord-Ierse Protocol. EU-commissaris Sefcovic legde in Brussel uit dat de acties van Londen in strijd zijn met het internationaal recht en een bedreiging vormen voor de vrede in Noord-Ierland.

Als de regering in Londen niet binnen twee maanden reageert op de juridische bezwaren van de EU tegen de nieuwe wet op het Brexit-verdrag, kunnen de Brusselse autoriteiten het VK voor het Europese Hof van Justitie dagen. Concreet wordt één procedure die on hold is gezet, hervat en twee andere opgestart. Deze kunnen leiden tot een procedure voor het Europese Hof van Justitie en een boete voor Londen. Sefcovic benadrukte dat er geen rechtvaardiging was voor een eenzijdige wijziging van het Noord-Ierse Protocol.

Een woordvoerder van de Britse premier Johnson zei 'teleurgesteld' te zijn. De door Brussel gekozen aanpak verhoogt de last voor de burgers in Noord-Ierland en werkt contraproductief.

Het Noord-Ierse akkoord werd gesloten met de Britse regering in de nasleep van de Brexit. Het protocol voorziet in speciale douaneregels om de gevoelige grens tussen de Britse provincie Noord-Ierland en de EU-staat Ierland open te houden. Groot-Brittannië ziet zichzelf echter benadeeld door de regels, onder meer omdat er douanecontroles zijn tussen Noord-Ierland en de andere gebieden van het Verenigd Koninkrijk. Een aantal hiervan willen ze nu afschaffen. De plannen die de Britse minister van Buitenlandse Zaken Truss hierover presenteerde, riepen veel weerstand op in de EU.