Europees hof blokkeert reis naar Rwanda, deportatie voor handvol vluchtelingen

De eerste vlucht om dinsdagavond immigranten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Rwanda te brengen, stond lange tijd op losse schroeven door ultieme beroepszaken tegen de deportatie. Zo meldt het AD.

Na een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens mochten de omstreden Britse deportatievluchten naar Rwanda voor asielzoekers niet doorgaan. De rechtbank heeft bepaald dat een van de getroffenen voorlopig niet uitgevlogen mag worden. In plaats daarvan moet eerst een periode van drie weken verstrijken. Het bleef onduidelijk of de eerste vlucht die voor de dinsdagavond gepland stond nog zou doorgaan.

Van de oorspronkelijke 132 aangewezen immigranten waren er op de dag van vertrek nog maar zeven over. Rechtbanken erkenden dat de Britse autoriteiten mensenrechten schonden. In andere gevallen konden juristen aantonen dat hun cliënten ‘moderne slaven’ waren. Halverwege de avond waren er vier beroepen afgekeurd, waardoor het lijkt dat vier immigranten de reis naar Rwanda gaan maken.

Geen terugkeer naar het VK
De achtergrond is een overeenkomst tussen Londen en Rwanda. Mensen die het VK illegaal zijn binnengekomen, ongeacht hun nationaliteit of afkomst, worden naar het Oost-Afrikaanse land gebracht en krijgen de kans daar asiel aan te vragen. Zelfs als ze worden erkend als vluchteling, is er geen sprake van terugkeer naar Groot-Brittannië. Oorspronkelijk zouden bijna 40 mensen op de eerste vlucht naar Rwanda worden gebracht. Volgens niet-gouvernementele organisaties hebben in totaal 130 mensen een uitzettingsbevel ontvangen, onder wie asielzoekers uit Syrië en Afghanistan.

Mensensmokkel een halt toeroepen
Staatssecretaris Truss daarentegen zei in verschillende interviews dat het doel was om aan te tonen dat het verdienmodel van mensensmokkel over het Engelse Kanaal niet werkt. Ze benadrukte ook tegenover de BBC dat het ging om het invoeren van een nieuw principe tegen het stoppen van de smokkelaars. Degenen die niet aan boord van de eerste vlucht zijn, zullen op de volgende vluchten zijn. Tegen het einde van het jaar zou het aantal mensen dat naar Rwanda wordt gestuurd dan 'aanzienlijk' zijn. De minister weigerde commentaar te geven op berichten dat de vlucht van dinsdag £500.000 zou kunnen kosten.

"Schande over de natie"
De Britse oppositie, de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en mensenrechtenorganisaties beschuldigen de regering van het schenden van het internationaal recht door het deporteren van vluchtelingen naar Rwanda.

VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Grandi zei dat de maatregel van de Britse regering om diverse redenen gewoon verkeerd is. Grandi had kritiek op het feit dat Groot-Brittannië zijn verantwoordelijkheid simpelweg uitbesteedde aan een ander land. Rwanda neemt al veel vluchtelingen op, bijvoorbeeld vanuit de Democratische Republiek Congo en Burundi. Het land heeft niet de capaciteit om asielaanvragen te onderzoeken en te beoordelen op basis van individuele beslissingen.

In een open brief spraken de bisschoppen van de Church of England over een "schande voor de natie".