'Slechtere prestaties en meer risico op blessures als wedstrijden laat op de avond zijn'

Afgelopen week speelden Rafael Nadal en Novak Djokovic door tot diep in de nacht, maar ook in de Formule 1 en het voetbal zijn wedstrijden laat op de avond geen uitzondering meer. Niet alleen zorgen deze tijdstippen ervoor dat sporters niet op de toppen van hun kunnen presteren; ze lopen ook meer risico op blessures.

De NOS kopte deze week al dat sporters en fans verliezen van de commercie. De directe aanleiding hiervoor was de wedstrijd tussen Nadal en Djokovic op Roland Garros, die pas om kwart over 1 ‘s nachts afgelopen was. In het artikel worden ook Eredivisiewedstrijden genoemd die op zondagavond om 8 uur plaatsvinden – gunstig voor de uitzending, maar niet voor spelers en supporters.

Sporters presteren vanzelfsprekend slechter als ze fysiek of mentaal vermoeid zijn, maar ook de prestaties van niet-vermoeide sporters schommelen gedurende de dag. Hun 24-uursritme zorgt ervoor dat de meeste sporters het best presteren in de vroege avond, tussen 5 en 7 uur. Onderzoekers die de Olympische zwemfinales analyseerden lieten bijvoorbeeld zien dat zwemmers sneller waren om 5 uur ‘s middags dan om 8 uur ‘s ochtends, en dat het verschil in tijden groter was dan tussen goud of zilver.

Dat is echter niet het enige: uit een recent overzichtsartikel blijkt dat door factoren die samenhangen met vermoeidheid, zoals een langere reactietijd en tragere informatieverwerking, het risico op blessures toeneemt. Kortom: de late wedstrijden zijn niet alleen nadelig voor de prestaties, maar door de vermoeidheid die ze met zich meebrengen is ook de veiligheid van de sporters in het geding.

Sporten in het donker (Foto-Pixabay)
Sporten in het donker (Foto-Pixabay)