Mariupol: Russische fosforbommen op Azovstal-fabriek

Jippie

Rusland heeft volgens Oekraïense bronnen fosforbommen afgevuurd op de Azovstal-fabriek in de havenstad Mariupol. "De hel is op aarde gekomen. Naar Azovstal", schreef Petro Andryushchenko, plaatsvervanger van de gemeenteraad van Mariupol, op de nieuwszender Telegram.

Dergelijke brandbommen worden ontstoken door contact met zuurstof en veroorzaken verwoestende schade. Het gebruik ervan is verboden. Andryushchenko heeft een video vrijgegeven met luchtfoto's waarop een vuurregen op de staalfabriek te zien is. Artilleriebeschietingen van de industriële zone waren ook te zien op de aanvankelijk niet-verifieerbare opnames van onduidelijke oorsprong.

Andryushchenko publiceerde ook foto's met inscripties op bommen. Dienovereenkomstig zou het Russische leger hebben gereageerd op de overwinning van Oekraïne op het Eurovisie Songfestival (ESC). Het was aanvankelijk niet duidelijk waar deze foto's vandaan kwamen. De tekst op de vermeende bommen luiden in het Russisch: "Kalusha, zoals gevraagd! Op Azovstal" en in het Engels "Help Mariupol - Help Azovstal nu meteen" met de datum 14 mei. De zanger van de band Kalusha Orchestra, die vannacht door de grote hoeveelheid stemmen van de kijker het ESC won, zei deze woorden in een oproep op het podium in Turijn.