Hindley wint bergetappe Giro, López behoudt roze

De negende rit in de Giro d'Italia is gewonnen door Jai Hindley . Na 189 kilometer koersen, van Isernia naar Blockhaus, was hij de rapste van een kopgroep van zes man. Juan Pedro López verloor wel tijd maar behield de roze leiderstrui. Beste Nederlander was Arensman op een kleine minuut van Hindley.

Bijna gelijk vanuit de start moest de Valico del Macarone worden beklommen. Uit het peloton probeerden verschillende renners weg te rijden waardoor er kleinere groepjes ontstonden. Het was Holmes die als eerste boven kwam voor Rosa en Tesfation. De rest van de renners zat daar niet ver achter. De Rionero Sannitico was de tweede beklimming van de dag met een stijgingspercentage van gemiddeld 6,7 procent. Inmiddels was de voorsprong van de kopgroep opgelopen naar een kleine minuut. Rosa reed vervolgens weg en pakte een gaatje en kwam ook als eerste boven. In de afdaling haalden Dombrowski en Tesfatsion Rosa bij. Een paar kilometers later sloten ook Felix Gall, Filippo Zana, Eduardo Sepúlveda, Jonathan Caicedo, James Knox en Nans Peters aan. Het verschil met het peloton was inmiddels opgelopen naar boven de vier minuten. Rosa kwam ook als eerste aan op de derde beklimming van de dag.

Wat volgde was daarna een lang vlak deel waarin eigenlijk weinig gebeurde. Zestien kilometer voor de streep demarreerde Peters en Tesfatsion en Sepúlveda sloten bij hem aan. De voorlaatste klim was de Passo Lanciano. Rosa sloot zich tijdens die beklimming bij de drie koplopers aan en demarreerde gelijk. Hij kreeg Tesfatsion mee. Rosa kwam als eerste boven en pakte daarmee virtueel de bergtrui over van Bouwman. In de afdaling ging Tesfatsion, mede door de risico's die hij nam, flink onderuit de berm in. De voorsprong op het peloton werd alsmaar kleiner en aan de voet van de Blockhaus, de slotklim, was het peloton weer compleet.

Al vrij vroeg in de slotklim moest Simon Yates, vooraf toch wel als een van de favorieten voor de eindzege, lossen. Ook Dumoulin liet het peloton gaan en Kelderman kon het tempo ook niet meer bijbenen. Bouwman, tot vandaag de drager van de blauwe trui, moest een paar kilometer later ook lossen. Het tempo in het peloton onder aanvoering van Ineos bleef hoog en steeds meer renners moesten lossen. Acht kilometer voor de meet moest ook roze trui-drager Juan Pedro López lossen. De voorste groep, waarin Porte veel werk verrichtte, bestond nog maar uit elf man waaronder de Nederlander Thymen Arensman. Op 4,5 kilometer van de meet demarreerde Carapaz en alleen Landa en Bardet konden hem volgen. Het verschil met de achtervolgers was echter niet groot en een drietal renners waaronder Almeida konden weer aansluiten. Op twee kilometer van de streep plaatste Bardet een demarrage en het trio, met naast Almeida Pozzovivo en Hindley, dat net had aangesloten moest weer afhaken, maar in de laatste kilometer zaten ze er weer bij. In de spannende eindsprint was het Hindley die Bardet en Carapaz nipt voorbleef.

López heeft in het algemeen klassement twaalf tellen op Almeida en veertien seconden op Bardet. Thymen Arensman is met plek twaalf de beste Nederlander op 1,27 van López.

Morgen is een rustdag.