Kabinet schrapt QR-code uit Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

Het kabinet wil het coronatoegangsbewijs (CTB) uit de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 halen. Dat betekent dat het zeer omstreden CTB (QR-code) vanaf 1 juni niet meer 'eenvoudig' kan worden ingezet. 

Minister Kuipers had de coronapas nog graag in zijn 'gereedschapskist' behouden, voor het geval het aantal coronabesmettingen weer heel snel zou gaan oplopen. Maar er waren steeds meer tegenstanders.

In het debat in de Tweede Kamer over de vijfde verlenging van de tijdelijke wet, die van 1 maart tot 1 juni loopt, keerde ook coalitiepartij ChristenUnie zich tegen het behoud van de mogelijkheid om het CTB in te zetten.

Het kabinet heeft nu besloten om het CTB in de zesde verlenging van de wet niet meer mee te nemen. Overigens is het nog onduidelijk of die zesde verlenging er nog komt. Het ziet er nu naar uit dat de Eerste Kamer half mei de vijfde verlenging gaat verwerpen. 

Het CTB wordt sinds februari niet meer gebruikt in ons land. Mensen konden met deze QR-code aantonen of ze recent getest waren op-, gevaccineerd tegen- of net van COVID-19 hersteld waren. 

Overigens wordt door een aantal vakantielanden nog wel gevraagd om het CTB.