Ruim 11% minder echtscheidingen in 2021

Al zaten we door de corona lockdowns meer op elkaars lip, toch gingen niet meer mensen uit elkaar. In 2021 vonden er 11,6% minder echtscheidingen plaats dan in 2020. Vorig jaar werden 25.600 huwelijken ontbonden, een jaar eerder waren dat er bijna 29.000. Momenteel zijn 9,3% van de volwassen Nederlanders gescheiden, al verschilt dit percentage sterk per regio. In de Limburgse stad Heerlen wonen de meeste gescheiden mensen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente data van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Naar verhouding wonen in Flevoland en Limburg de meeste gescheiden mensen. Eén op de 10 volwassenen heeft hier een scheiding achter de rug. Het scheidingspercentage is juist het laagst in de provincies Overijssel (8,1%) en Utrecht (8,5%). “Het blijft natuurlijk gissen hoe het komt dat er minder mensen zijn gescheiden. Een reden kan de krapte op de woningmarkt zijn”, aldus Marga Lankreijer hypotheekexpert van Independer.

Gemeentelijke uitschieters: Heerlen en Urk
Per gemeente zijn de verschillen nog groter. Naar verhouding wonen de meeste gescheiden mensen in Heerlen. In deze Limburgse gemeente is zelfs 13,9% van de inwoners gescheiden. Ook het Noord-Hollandse Zandvoort (13,8%) en de gemeente Kerkrade in Limburg (12,8%) hebben een hoog scheidingspercentage.

Aan de andere kant van het spectrum spant juist Urk de kroon. Deze Flevolandse gemeente heeft namelijk het laagste scheidingspercentage van Nederland: 2,4% van de inwoners. Ook in de Overijsselse gemeenten Staphorst (3,9%), Tubbergen (4,5%) en Dinkelland (5,1%) wonen relatief weinig gescheiden mensen.

Percentage gescheiden inwoners daalt in 56 gemeenten
Het aandeel gescheiden inwoners daalde in 56 gemeenten. Het scheidingspercentage nam af op onder andere de Waddeneilanden (Vlieland, Terschelling en Ameland), in het Gooi (Blaricum, Gooise Meren) en in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. “Door de gestegen huizenprijzen is het ook moeilijker geworden om jouw ex partner uit te kopen. Je hebt het huis waarschijnlijk ooit met zijn tweeën gefinancierd. Is het geld er wel dan heb je het als vertrekkende partner gemakkelijker. Deze overwaarde kun je weer als eigen geld inzetten om een nieuwe woning te kopen. Zonder dit eigen geld kun je als alleenstaande nog maar in weinig plaatsen terecht voor een woning”, aldus Lankreijer.

Getrouwdblijven ( Splitshire)
Getrouwd blijven ( Splitshire)