Rusland roept het Oekra´ens leger in Mariupol op om zich over te geven

Rusland heeft opnieuw verzocht aan de Oekraïense troepen in de omstreden havenstad Mariupol om de wapens neer te leggen.

De bataljons van de Oekraïense strijdkrachten en de buitenlandse huursoldaten zouden dinsdagochtend de stad veilig moeten kunnen verlaten via een corridor naar de door Kiev gecontroleerde gebieden, zei generaal-majoor Mikhail Mizintsev van het Russische ministerie van Defensie. "Iedereen die de wapens neerlegt, blijft absoluut in leven", zei hij.

Dinsdag moet opnieuw een poging worden ondernomen om (buitenlandse) burgers uit de stad aan de Zee van Azov in veiligheid te brengen, zei hij. Volgens de Russen zou Oekraïne de afgelopen dagen herhaaldelijk hebben voorkomen dat mensen uit Mariupol werden gehaald. 

Volgens Oekraïense gegevens werden maandag echter meer dan 1.550 burgers uit Mariupol gehaald. In totaal zijn 2.405 mensen geëvacueerd langs de route van een humanitaire corridor die van Mariupol naar de door Oekraïne beheerde stad Zaporizja leidt. Hiervan kwamen 1.553 mensen uit Mariupol zelf, de anderen uit andere plaatsen in het zwaar omstreden gebied. Mensen konden uit Mariupol wegkomen met privévoertuigen, die nog beschikbaar waren in het gebied, voegde Vereshchuk eraan toe. Een konvooi van zeven bussen, die bewoners moet evacueren, kan nog steeds niet de stad inrijden.