FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 31 maart 2022

Random Pics van de Dag #586

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Montenegro sluit zich niet aan bij EU-sancties tegen Rusland

NAVO-lid Montenegro ligt niet op één lijn met de sancties van de Europese Unie tegen Rusland. De regering van de kon geen overeenstemming bereiken over een sanctiebesluit, zo meldt het nieuwsportaal "vijesti.me".

De meerderheid van het kabinet is pro-Servisch en pro-Russisch.

Premier Zdravko Krivokapic - pro-Servisch - wil nu een commissie oprichten die over sancties gaat beslissen. Andere leden van de regering waren hiertegen omdat dergelijke besluiten volgens de grondwet rechtstreeks door de regering moeten worden genomen. Bovendien zijn Krivokapic en zijn kabinet alleen in functie als leidinggevenden. Begin februari heeft het Parlement zijn vertrouwen ingetrokken.

De pro-westerse vice-premier Dritan Abazovic probeert momenteel een minderheidsregering te vormen. Dit zou worden gesteund door de oppositiepartij DPS van de pro-westerse president Milo Djukanovic. In 2006 brak Montenegro zich bij consensus af van de toenmalige staatsunie met Servië. In 2017 trad het kleine Balkanland aan de Adriatische Zee toe tot de NAVO. Het onderhandelt sinds 2012 over toetreding tot de EU.

BioNTech boekt 10 miljard winst met coronavaccin

Het Duitse biotechnologiebedrijf BioNTech heeft vorig jaar ruim 10 miljard euro winst gemaakt op de verkoop van vaccins tegen het coronavirus. Het nettoresultaat lag daarmee bijna 700 keer zo hoog als in 2020.

BioNTech ontwikkelde samen met de Amerikaanse farmaceut Pfizer het eerste goedgekeurde coronavaccin dat met zogeheten mRNA-technologie werkt. Met de verkoop van 2,6 miljard vaccins behaalde BioNTech vorig jaar een omzet van 19 miljard euro. Daarbij gaat het ook om een deel van de brutowinst die Pfizer behaalde met de vaccinverkoop in landen waar het Amerikaanse concern de verkooprechten had. Lees verder bij Skipr.

Al meer dan 50 miljoen euro aan militaire goederen naar Oekraïne

Nederland heeft inmiddels voor meer dan 50 miljoen euro aan militaire goederen naar Oekraïne gestuurd. Daarbij ging het ook om wapens. Dat heeft minister van Defensie Kajsa Ollongren de Kamer vandaag laten weten. Ze deed dit nadat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de Tweede Kamer had toegesproken en tevens om meer hulp vroeg.

“We doen wat we kunnen om Oekraïne in staat te stellen zichzelf te verdedigen”, zei Ollongren namens het kabinet. Op verdere details van de militaire ondersteuning ging ze om operationele redenen niet in. Wel zei ze dat Defensie levert wat mogelijk is, “maar onze voorraden zijn niet oneindig”, voegde ze eraan toe. “Als het kan, kopen we ook goederen om aan Oekraïne te leveren.”

De minister zei verder voortdurend in gesprek te zijn met internationale partners om te bezien wat er gezamenlijk nog is te doen om het Oost-Europese land te steunen. Iets dat ook minister van Buitenlandse Zaken aanmoedigt. Hij is van mening dat de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne geen reden zijn te stoppen met het leveren van wapens. "Het is precies andersom”, zei hij. “Hoe sterker op het slagveld, hoe sterker aan de onderhandelingstafel."

Militairen bedankt
Ollongren vroeg in de Kamer ook nog even aandacht voor de militairen. Dit deed ze door hen te bedanken voor hun bijdrage aan de bondgenootschappelijke verdediging. Zo werden vliegers al enkele uren na de Russische inval ingezet om een gebied boven de Oostflank van het NAVO-gebied te beschermen.

Weer een wolf gefilmd in de bebouwde kom: moeten we ons zorgen maken?

Afgelopen dinsdag liep er in alle vroegte een wolf op de weg tussen Wapenveld en Wezep. De filmer rijdt er met zijn auto achter en het dier lijkt nerveus weg te vluchten en te verdwijnen uit het schijnsel van de koplampen. Is een wolf in de bebouwde kom reden tot zorg? Lees meer bij Omroep Gelderland.

Volgens wolvenkenner Glen Lelieveld zijn er meer wolven in Nederland en zullen we ze dus vaker tegenkomen: "We hebben al vaker gezien dat wolven wandeltochtjes maken door bewoond gebied. Vooral in de avond of nacht. Dan is het rustig op straat. Meestal keren ze na zo'n tocht weer terug naar hun eigen gebied. Dat weten we door de genetische sporen die we uit de gevonden drollen halen."

Op de vraag wat men moet doen als ze toch een wolf in hun buurt zien antwoordt Lelieveld: "Heel blij zijn", reageert de wolvenkenner. "En proberen het te filmen. Mensen die een wolf gespot hebben, noemen het allemaal een bijzondere ervaring. Het is niet spannend, want de wolf loopt zo bij je weg. Maar blijf wel op afstand."


Poetin eist vanaf morgen voor gas toch betaling in roebels

Naar eigen zeggen heeft de Russische president Vladimir Poetin een decreet ondertekend op grond waarvan: Buitenlandse kopers van Russisch gas vanaf vrijdag in roebels moeten betalen. Lopende contracten zouden worden stopgezet als deze betalingen niet in roebels wordt gedaan, zegt Poetin.

Kremlin-chef Vladimir Poetin heeft bevolen dat per 1 april westerse landen bankrekeningen moeten openen bij Gazprombank om Russisch gas te blijven ontvangen. Anders zouden de leveringen van Russisch gas aan de 'onvriendelijke' landen worden stopgezet, zo zei Poetin op de Russische staatstelevisie. Het is nog onduidelijk of de landen zelf in roebels zouden moeten betalen of dat een betaling in euro direct zou worden omgezet naar roebels.

De Duitse Bondskanselier Olaf Scholz zei op een persconferentie met zijn Oostenrijkse ambtgenoot Karl Nehammer: "In de contracten staat dat betalingen in euro's zullen plaatsvinden." Gisteren, woensdag, belde Scholz de Russische president en toen "heeft Poetin duidelijk gemaakt dat dit zo zal blijven". Volgens hem kunnen de contractpartners van Gazprom in euro's blijven betalen.

Rusland verbiedt export zonnebloempitten en beperkt export van zonnebloemolie

Vanaf vrijdag tot eind augustus exporteert Rusland geen zonnebloemzaden meer. Het ministerie van Landbouw heeft aangekondigd dat de export van zonnebloemolie tussen 15 april en 31 augustus wordt beperkt tot 1,5 miljoen ton.

Dit moet knelpunten in het land zelf voorkomen en de inflatie onder controle houden. Samen met Oekraïne is Rusland een van 's werelds grootste producenten van zonnebloemolie, en een van de grootste afnemers is India.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 13

De release van de horrorfilm van de Foo Fighters komt misschien op een ongemakkelijk getimed moment, maar fans van de band en vooral de onlangs overleden drummer Taylor Hawkins kunnen de band vanaf deze week zien in een verhaal waarin ze zichzelf spelen als slachtoffers in een horrorhuis. En heb je daar nu geen zin in, dan is er nog voldoende om uit te kiezen.

C'mon C’mon

Het leven van radiojournalist Johnny (Joaquin Phoenix) is vrij onbezorgd, tot zijn zus Viv hem vraagt op haar 9-jarig zoontje Jesse te passen, terwijl zij voor diens vader moet zorgen. Wanneer Johnny zijn neefje onder zijn vleugels neemt tijdens een roadtrip van Los Angeles naar New York en New Orleans, ontpopt Johnny zich tot een ware surrogaatvader, met alle angsten en verwondering die met het vaderschap gepaard gaan, en ontstaat er langzaam een unieke band tussen de twee. Joaquin Phoenix keert terug in zijn eerste filmrol sinds Joker in dit in prachtig zwart-wit geschoten drama. Regisseur Mike Mills (20th Century Women, Beginners) brengt met zijn derde film een tedere ode aan de generatie van de toekomst, en diegenen die hen opvoeden.

Sonic The Hedgehog 2

Sinds Sonic in Green Hills woont, wil hij maar wat graag laten zien dat hij een echte held is. En die kans krijgt hij als Dr. Robotnik terugkeert, die met zijn nieuwe partner Knuckles op zoek is naar een smaragd met een allesvernietigende kracht. Samen met zijn eigen sidekick Tails reist Sonic de wereld over om de smaragd te vinden voordat deze in de verkeerde handen valt.

Studio 666

In Studio 666 nemen de Foo Fighters hun intrek in een huis in Encino om hun langverwachte tiende album op te nemen. Maar het huis blijkt een duister rock-'n-rollverleden te hebben en Dave Grohl raakt verwikkeld in een strijd met bovennatuurlijke krachten die niet alleen de totstandkoming van het album bedreigen, maar ook het leven van de bandleden.

Initiation

Tijdens de introweek van Whiton University komt het zorgeloze feesten van een groep studenten abrupt aan z’n einde wanneer een van de studenten vermoord wordt. De moord ontketent een stortvloed aan sinistere social-media berichten. Ondertussen gaat de killer verder met zijn volgende slachtoffer, de ene na de andere student wordt op gruwelijke wijze vermoord. De studenten en de politie worden gedwongen om zo snel mogelijk de moordenaar te vinden.

The Lost Leonardo

In 2005 trekt een olieverfpaneel met een afbeelding van Christus de aandacht van twee kunsthandelaren. Achter de slordige restauratie menen ze de hand van een meester te zien. Voor 1.157 dollar kopen ze het werk op. Binnen twaalf jaar is het 450 miljoen dollar waard. Het duurste schilderij ooit verkocht. The Lost Leonardo, van de Deense filmmaker Andreas Koefoed, vertelt het onwaarschijnlijke verhaal achter de Salvator Mundi, een lang verloren gewaand schilderij dat naar verluidt het werk was van Leonardo da Vinci. Vanaf het moment dat het wordt gekocht in een obscuur veilinghuis in New Orleans wordt het lot van de Salvator Mundi bepaald door politiek, hebzucht en macht. Het is een ongelofelijk verhaal dat zich ontwikkelt zich als een spannende detective. Naarmate de prijs stijgt, rijst ook de vraag naar de authenticiteit van het kunstwerk. Is het restaurateur Dianne Modestini bijzonder goed gelukt om de stijl van Da Vinci na te bootsen? Kunstcritici zijn sceptisch maar de belangen zijn groot. In ieder geval wordt het schilderij - nog voordat de geraadpleegde kunstkenners het eens zijn - in 2012 op de Leonardo-tentoonstelling in de National Gallery in Londen als een echte Da Vinci gepresenteerd. Duizelingwekkende bedragen worden geboden en het schilderij wisselt van eigenaar tot niemand meer weet waar het zich bevindt. 

The Man with the Answers

De 22-jarige Victor woont met zijn grootmoeder in een Grieks kustplaatsje. Na haar plotselinge overlijden springt hij in een oude auto met als einddoel Beieren, waar zijn moeder woont. Op de veerboot naar Bari ontmoet hij Matthias. Victor zit niet echt op gezelschap te wachten, maar Matthias weet hem te verleiden een lift te geven. De ogenschijnlijke tegenpolen worden op hun roadtrip uit hun comfortzone gehaald maar langzaam groeit ook de aantrekkingskracht.

Johnny Story 3: The Movie

Het verhaal van Johnny Story 3: The Movie begint bij het einde van Johnny Story II, Johnny wordt opgepakt en krijgt een gevangenisstraf. Na verloop van tijd en verschillende gebeurtenissen in de gevangenis, komt hij vrij. Eenmaal buiten voelt Johnny dat de straat niet meer is zoals het was. Hoewel de zaken goed gingen toen hij binnen zat, zijn de prijzen op straat duurder geworden. Voor Johnny is het nu aanhaken of afhaken: het is tijd om zijn 'game’ te ‘up-steppen'. Plots komt er een kans voor Johnny’s team om van de kleinere jobs op straat af te zien en voor het grote geld te gaan. Een job overseas, naar Engeland. Johnny voelt de ponden al in zijn zak zitten. Dit is het startschot van een reeks gebeurtenissen die Johnny zijn leven op z'n kop zet.

Jujutsu Kaisen 0: The Movie

Ze waren beiden nog kinderen toen Orimoto Rika om het leven kwam bij een verkeersongeval, recht voor de ogen van haar goede vriend Okkotsu Yuta. "Het is een belofte. Als we allebei groot zijn, gaan we trouwen." Rika werd een geest en Okkotsu verlangde naar zijn eigen dood nadat hij onder haar vloek had geleden, maar de grootste Jujutsu-tovenaar, Gojo Satoru, verwelkomde hem op Jujutsu High. Daar ontmoet Okkotsu zijn klasgenoten, Zen'in Maki, Inumaki Toge en Panda, en vindt hij uiteindelijk zijn eigen vastberadenheid. "Ik wil het zelfvertrouwen om te zeggen dat het oké is dat ik leef!" "Terwijl ik op Jujutsu High ben, zal ik de vloek van Rika verbreken." Ondertussen verschijnt de gemene vloekgebruiker, Geto Suguru, die van school werd gestuurd wegens het afslachten van gewone mensen, voor Okkotsu en de anderen. "24 december van dit jaar zullen we de Nachtparade van de Honderd Demonen uitvoeren." Geto pleit voor het creëren van een paradijs voor alleen Jujutsu-tovenaars en ontketent duizend vloeken over Shinjuku en Kyoto om alle niet-tovenaars uit te roeien. Zal Okkotsu Geto uiteindelijk kunnen stoppen? En wat gebeurt er met het verbreken van Rika's vloek...?

Writing with Fire

Deze documentaire volgt het verhaal de vrouwen van Khabar Lahariya, het enige nieuwsplatform in heel India die volledig wordt gerund door vrouwen uit de voormalige Dalit, de laagste kaste in het land. In een nieuwslandschap dat volledig wordt gedomineerd door mannen uit de elite, doorbreken hoofdredacteur Meera en haar hechte team aan journalisten – gewapend met alleen hun smartphones – conventies, zowel aan de frontlinies als binnen de grenzen van hun eigen huis. Het is een actuele en inspirerende documentaire over vrouwelijke journalisten die elkaar ondersteunen om zo te herdefiniëren wat het betekent om krachtig te zijn in een samenleving die tegen hen lijkt te zijn.

Adieu Monsieur Haffmann

Adieu Monsieur Haffmann vertelt het verhaal over een Joodse juwelier die zijn winkel noodgedwongen door de oorlog aan zijn medewerker moet overdragen. De relatie met zijn medewerker en diens vrouw verandert op dramatische wijze als de juwelier zich door de Duitse bezetting onverhoopt in de kelder van zijn eigen winkel moet verschuilen.

Kremlin: de Westerse geheime diensten begrijpen Poetin niet

Het Kremlin heeft de westerse inlichtingenrapporten dat de Russische president Vladimir Poetin verkeerd zou worden geïnformeerd over de situatie in Oekraïne verworpen. "Het blijkt dat noch het ministerie van Buitenlandse Zaken, noch het (Pentagon) enige echte informatie hebben over wat er in het Kremlin gebeurt", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov tegen het agentschap Interfax. "Ze begrijpen gewoon niet wat er in het Kremlin gebeurt. Ze weten het niet. Ze begrijpen president Poetin niet. Ze begrijpen de mechanismen van beslissingen niet. Ze begrijpen de stijl van ons werk niet."

Peskow voegde toe: "Dit is niet alleen jammer. Het baart ons zorgen. Want zo'n compleet misverstand leidt alleen maar tot verkeerde beslissingen, tot roekeloze beslissingen met zeer slechte gevolgen."

Verschillende westerse inlichtingendiensten hebben gisteren gemeld dat Poetin niet juist zou worden geïnformeerd door zijn adviseurs over de oorlog in Oekraïne. Ze zouden te bang zijn om hem de waarheid te vertellen, zei het hoofd van de Britse inlichtingendienst GCHQ, Jeremy Fleming. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie, John Kirby, zei dat het een punt van zorg zou zijn als Poetin verkeerd of niet juist geïnformeerd zou zijn.

Kijk terug: Zelenskyy spreekt de Tweede Kamer toe

Vanmorgen heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy het Nederlandse parlement toegesproken.

Kijk hier de toespraak terug, die start om 11.55 uur:

De Oekraïense president legde bij zijn toespraak Nederlandse accenten. Hij benoemde het neerhalen van MH17 aan, dat ‘niet te vergeven’ is, en vergeleek hij de Russische inval in Oekraïne met de aanvang van de Tweede Wereldoorlog. "Die begon met een aanval op een paar landen, daarna kwamen bommen op Rotterdam en Londen. De schaduw van Rotterdam hangt boven vele Europese steden. Oekraïne is het begin als we Rusland niet onmiddellijk stoppen.”  

Ook verwees de president naar de inname van Den Briel, morgen 450 jaar geleden, een van de bekendste gebeurtenissen uit de Tachtigjarige Oorlog. "Jullie vieren morgen de 450ste verjaardag van opstand tegen de tirannie. Dat is fundamenteel voor jullie samenleving. Dat is de geschiedenis, een erfenis, maar nu praat ik erover alsof het vandaag is gebeurd.” 

Zelenskyy bedankte de Nederlandse ‘politiek en de gewone mensen’ voor steun aan zijn land. "Voor de sancties, de principiële aanpak van het zakenverkeer met Rusland en de hulp aan Oekraïners.”

Ook zei hij blij te zijn met de wapens die het land uit Nederland ontving. "Stingers, raketwerpers, die helpen ons om onszelf te verdedigen.” Tegelijkertijd vroeg hij om meer hulp. "Er zijn strengere sancties nodig zodat Rusland geen kans krijgt om deze oorlog in Europa voort te zetten", zei Zelenskyy. "Stop alle handel met Rusland."

Voor de Oekraïense vluchtelingen in ons land had de president ook een verzoek voor ná de oorlog: "Voeg je bij het project om Oekraïne te herbouwen. Kies een stad die je wilt herbouwen, zodat we echt jullie steun voelen.”

Na afloop van zijn toespraak kreeg Zelenskyy een staande ovatie van de Tweede Kamer en de aanwezige premier en ministers.

Kijk hier het debat (terug) over de toespraak van Zelenskyy, om 15.00 uur gaat het debat in de Tweede Kamer verder:

Meer dan 8 miljoen geconstateerde verkeersovertredingen in 2021

Er zijn 8.024.118 verkeersovertredingen geconstateerd in 2021 op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Dat is meer dan een jaar eerder, toen werden 7.779.461 verkeersboetes opgelegd onder meer voor te hard rijden, door rood licht rijden en handheld bellen. Voor die laatste overtreding is ook door de inzet van nieuwe handhavingsmiddelen het aantal boetes toegenomen.

De stijging van het aantal verkeersboetes in 2021 ten opzichte van 2020 blijkt uit het jaaroverzicht Wahv 2021*. Die stijging zal mede komen doordat er meer mensen de weg op zijn gegaan ten opzichte van 2020. In dat jaar werd namelijk voor het eerst de oproep van de overheid gedaan om zoveel mogelijk thuis te blijven vanwege corona.

De stijging van het aantal verkeersboetes is vooral toe te schrijven aan meer op kenteken geconstateerde verkeersovertredingen op grond van de Wahv: 7.524.743 in 2021, tegen 7.223.157 een jaar eerder. Het aantal verkeersboetes na een staandehouding is daarentegen gedaald van 556.304 in 2020 naar 499.375 in 2021. Doordat er veel politie-inzet is gevraagd tijdens corona en bij andere ontwikkelingen in de maatschappij, heeft de politie tijd nodig gehad om hiervan te herstellen. Dit verklaart mogelijk de daling in het aantal staande houdingen.

Snelheidsovertredingen
De meeste verkeersboetes zijn opgelegd voor te hard rijden: 6.641.936. Een jaar eerder waren dat er nog 6.364.857. Het merendeel van deze verkeersovertredingen wordt geconstateerd met handhaving op kenteken. In 2020 zijn 2.803.661 snelheidsboetes opgelegd na controle met een flitspaal, in 2021 waren dat er 2.830.213. Ook zijn 1.509.650 snelheidsovertredingen met mobiele radarsets geconstateerd, tegen 1.476.304 een jaar eerder.

Er is een stijging te zien bij het aantal geconstateerde snelheidsovertredingen met trajectcontrolesystemen. Bij de trajectcontroles is in totaal het aantal geconstateerde snelheidsovertredingen gestegen van 1.963.918 in 2020 naar 2.103.772 in 2021. Een verklaring hiervoor is dat in 2020 en 2021 de trajectcontroles op N-wegen zijn aangezet. Dat was in 2020 nog niet overal het hele jaar het geval.

Het gemiddelde boetebedrag voor een verkeersovertreding vorig jaar was €81,15 en voor een snelheidsovertreding specifiek was dit €63,60. In 2020 was dit respectievelijk €81,38 en €64,19.

Buitenlandse verkeersovertreders
In 2021 zijn 784.421 van de opgelegde verkeersboetes boetes opgelegd aan een bestuurder van voertuig met een buitenlands kenteken, tegenover 870.695 een jaar eerder. Deze daling is waarschijnlijk te verklaren doordat minder over de grens werd gereisd door de coronapandemie en de lockdowns in ons land en bijvoorbeeld in België en Duitsland. Daarnaast zijn er minder Britten beboet. Deze daling door de Brexit zet verder door. Sinds 31 januari 2020 geldt de Cross Border Enforcement richtlijn niet meer voor de Britten.

* Het overzicht van de verkeersboetes op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv), ofwel Wet Mulder, wordt samengesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid, Nationale Politie, het CJIB en het Openbaar Ministerie (OM).

Rusland gaat dienstplichtigen oproepen

Rusland zal dit voorjaar 134.500 mannen tussen 18 en 27 jaar oproepen voor militaire dienst. President Vladimir Poetin heeft hierover een decreet ondertekend, zo melden verschillende Russische persbureaus. De oproepingstermijn duurt tot half juli. Tegelijkertijd eindigt de eenjarige militaire dienst voor andere Russen. 

De verplichte militaire dienst van twaalf maanden voor mannen tussen 18 en 27 jaar is in Rusland bij wet vastgesteld. Er wordt twee keer per jaar hiervoor opgeroepen. Enkele dagen geleden had de Russische minister van Defensie, Sergei Shoigu, benadrukt dat de nieuwe rekruten niet naar "hotspots" - d.w.z. oorlogsgebieden - zouden worden gestuurd. Bovendien zouden dit voorjaar iets minder mannen worden opgeroepen dan in het voorjaar van 2021, toen 134.650 dienstplichtigen waren opgeroepen - 150 meer dan nu gepland.

Nauwelijks twee weken na het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Rusland toegegeven dat daar dienstplichtigen zijn ingezet, iets wat de leiding in Moskou eerder ontkende. Het Kremlin beloofde toen dat het ministerie van Defensie dergelijke gevallen zou onderzoeken en de verantwoordelijken hiervoor zou straffen.

Baudet niet vervolgd voor vergelijking ongevaccineerden met Joden

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft besloten om Thierry Baudet niet te vervolgen vanwege een tweet waarin hij ongevaccineerden vergeleek met Joden. Op 14 november 2021 twitterde Baudet dat de situatie ten gevolge van de coronamaatregelen vergelijkbaar is met de jaren ’30 en ’40. Ook schreef hij dat ongevaccineerden ‘de nieuwe Joden’ zijn. ‘Wegkijkende uitsluiters’ zouden ‘de nieuwe nazi’s en NSB-ers’ zijn. Federatief Joods Nederland deed aangifte wegens belediging en haatzaaien.   

Het OM seponeert de zaak, omdat de uitlating naar zijn oordeel niet strafbaar is. Het doel van de vergelijking is aandacht vragen voor de nadelige gevolgen van de coronamaatregelen. De tweet is niet gericht op het bagatelliseren van de Holocaust, maar op het uitvergroten van het ongemak van de coronamaatregelen. Dit kan volgens het OM niet gekwalificeerd worden als een verregaande vorm van Holocaustbagatellisering die haat of geweld dreigt aan te wakkeren. 

Maatschappelijk debat
Bovendien gaat het om een uitlating van een volksvertegenwoordiger in het kader van een breed gevoerd maatschappelijk debat over de aanpak van de coronapandemie. Kritiek op overheidsbeleid raakt het recht op vrijheid van meningsuiting in de kern. Strafrechtelijk ingrijpen op de vrijheid van meningsuiting van een politicus is alleen gerechtvaardigd als uitlatingen verder gaan dan kwetsen, choqueren en verontrusten en ook aanzetten tot haat, geweld, discriminatie of onverdraagzaamheid. Daarvan is volgens het OM dus geen sprake.

Laatste redmiddel
In december gaf de civiele rechter ook al een oordeel over de onderhavige tweet. De aanleiding van deze uitspraak was een kort geding dat was aangespannen door het Centraal Joods Overleg, het CIDI en vier Holocaustoverlevenden. De uitspraak van de voorzieningenrechter houdt in dat Baudet de tweet moet verwijderen, omdat hiermee het onrecht en leed dat door de Holocaust is veroorzaakt bij implicatie wordt gebagatelliseerd.

Deze uitspraak doet niet af aan het oordeel van het OM dat er geen sprake is van een strafbaar feit. Het civiele recht behelst namelijk een ander juridisch kader dan het strafrecht, waarbij het strafrecht bovendien fungeert als ultimum remedium (laatste redmiddel).

Vettel weer in actie tijdens GP van Australië

Sebastian Vettel stapt weer in de AMR22 aangaande het Grand Prix-weekend in Australië, zo bevestigt het team van Aston Martin. Hiermee neemt de Duitser, na zijn coronabesmetting na de laatste F1-test, het stoeltje weer over van 'supersub' Nico Hülkenberg.

De viervoudig wereldkampioen kon voor Jeddah opnieuw geen negatieve test aantonen waardoor Hülkenberg voor de tweede maal als invaller mocht optreden. Gezien de huidige vorm van zijn werkgever zal het voor Vettel een zware klus worden om het tij te keren. Het team is tot op heden puntloos en heeft slechts één keer Q2 bereikt met Lance Stroll in Jeddah.

Het wemelde afgelopen tijd van de geruchten dat Vettel de Grand Prix van Saudi-Arabië bewust aan zich voorbij liet gaan vanwege de controverse rondom het land. Wat daar van waar is, is nog onduidelijk. Wel is het dus een feit dat de coureur van Aston Martin over anderhalve week zijn eerste race van het seizoen zal rijden.

F1 keert terug naar Las Vegas in 2023

Het slechtst bewaarde geheim is vandaag officieel bevestigd: de Formule 1 keert terug naar Las Vegas vanaf 2023 en daarmee is de derde Amerikaanse Grand Prix — naast Austin en Miami — een feit. De koningsklasse streek al eerder neer in Las Vegas, ware het niet dat de rijders toendertijd over de geflopte parkeerplaats van Caesars Palace scheurden.

De baan zal 6,12 kilometer lang zijn, 14 bochten en drie rechte stukken bevatten met een race-afstand van 50 ronden. Naar verwachting behalen de coureurs een topsnelheid van 342 kilometer per uur. De Formule-1 bolides zullen tevens over de beroemde Strip racen en daarbij de befaamde casino's en hotels passeren. Een ander opvallend detail is dat de wedstrijd op de zaterdagavond plaatsvindt waarmee de Amerikaanse kijker tegemoet wordt gekomen. De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens de Grand Prix van Zuid-Afrika in 1985.

"De Formule 1 en Liberty Media zijn geweldige partners. We kijken er naar uit om in 2023 te laten zien dat Las Vegas 'The Greatest Arena on Earth' is. Toeschouwers zullen de sensatie ervaren van het zien racen van deze toprijders op wat een van de meest iconische circuits ter wereld gaat worden", reageerde Steve Hill, president en CEO van de Las Vegas Convention and Visitors Authority (LCVA) opgetogen.

Een derde race in de Verenigde Staten komt dan ook niet als een grote verrassing. De populariteit van de Formule 1 in Amerika schoot door het plafond. De Netflixserie Drive To Survive is dan ook grotendeels verantwoordelijk voor dat de F1 voor veel Amerikanen het gesprek van de dag is. Formule 1-CEO Stefano Domenicali is in zijn nopjes: "Dit is een ongelofelijk moment voor de Formule 1 waarmee we de gigantische aantrekkingskracht van onze sport in de VS demonstreren. Er is geen betere plek voor ons om te racen dan in de entertainmenthoofdstad van de wereld en we kunnen niet wachten om er te komen".

FOK! Wat een weer: sneeuw: kalmte redt ons!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo beste mensen!  

Gistermiddag stond weerland in rep en roer. Vanuit het niets werd ineens code oranje afgekondigd. Ook ik vloog de hoogste boom in, want dit had ik ook nog nooit meegemaakt. Ik tetterde aan iedereen die het maar horen wilde dat er zomaar oranje was afgekondigd. Al snel namen de media dit ook over. Dit bleek dus een vergissing te zijn geweest. Uiteindelijk heeft het bericht er misschien 5 minuten gestaan.

Veel mensen denken nu dat dit een grap was. Toch bestaat er een vrij grote kans dat dit alsnog gaat gebeuren. De regel is echter dat oranje pas 24 uur van tevoren mag worden afgegeven. Daar was op dat moment nog geen sprake van. Bovendien moet dit met iedere weerdienst worden overlegd, dus vandaar dat ik ook victorie aan het kraaien was. Ik ben maar een eenvoudige weeramateur en daar zitten de professionals natuurljk.  

Dat er wel wat gaat gebeuren is nu vrijwel zeker. Het blijft echter een uiterst delicate kwestie. Sneeuw gaat er op veel plaatsen wel vallen. Alleen het uiterste noorden lijkt het op dit moment droog te houden, eigenlijk het enige dat momenteel vrijwel consequent te zien is.

Vannacht was er ook al af en toe regen en later is er ook kans op natte sneeuw geweest. Dit blijft waarschijnlijk nog niet liggen. Alleen op de hoger gelegen plaatsen is dat mogelijk. De minima liggen in de neerslag iets boven 0. Met name de lage intensiteit en de bodemwarmte zorgt ervoor dat de kans op een wit laagje nog erg klein is.

Dan vandaag. Het is grotendeels bewolkt en er valt af en toe regen of natte sneeuw. Op de dag lijkt dat nog niet zo heel veel te zijn. Alleen op de Wadden kunnen al wat actievere winterse buien voorkomen en zelfs onweer is daarbij mogelijk.

In de middag begint het in het noordoosten dan te sneeuwen en zal daarbij ook activeren. Uiteindelijk zakken de diverse parameters dermate dat de sneeuw ook zal blijven liggen. Dit gebeurd als eerste in het noordoosten.

Tegen de avond gaat op steeds meer plekken de regen over in het witte goud en dan kan het ook best intensief gaan sneeuwen. Tijdens de intensieve neerslag sluit ik een lokale klap onweer niet uit. 

De sneeuw lijkt ook behoorlijk lang aan te houden met het hoogtepunt in de nacht naar vrijdag. Exacte locaties zijn moeilijk aan te geven, ik kan alleen een indicatie geven. Op dit moment ziet het er naar uit dat met name in een strook van Drenthe naar Zeeland, en dan uiteindelijk naar het zuiden toe, daar de meeste neerslag gaat vallen. Ik zei het al: dit kan ook nog deels in de vorm van regen zijn.

S'nachts komt het kwik dan rond of iets onder 0 te liggen en de kans dat we vrijdag in een witte wereld wakker worden is dus best groot. 

Verder speelt de wind met name in het noordelijk kustgebied een hoofdrol. Daar kan doodleuk een noordoost 7 tot 8 komen te staan. Daar zijn ook zware windstoten mogelijk.

Aan de westkust en op het IJsselmeer waait het ook stevig maar iets minder hard. In het binnenland zal het bij een kracht 4 blijven. Aangenaam is anders, wat mij betreft. 

De temperaturen kunnen eerst nog even oplopen tot 7 graden in het zuidwesten, maar vanuit het noordoosten zal de daling ingezet worden en in de neerslag zal het niet meer dan 1 graad zijn. 

Kortom, heel erg boeiend morgen. Ik ben uiteraard van de partij.  

Tot morgen!  

Brug over de Purmer (Foto: Pukeko)
De lucht laat al zien dat er wat kan gaan gebeuren. Dit is de brug over de Purmer, waar we ook nog even Rend aan toevoegen. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Afgestofte noodwet verplicht gemeenten om Oekraïners op te vangen

Na de noodkreet van het Veiligheidsberaad afgelopen maandag, heeft het kabinet gewerkt aan wetgeving om gemeenten te dwingen om opvang te realiseren voor Oekraïense vluchtelingen. Opvanglocaties zitten overvol, zelfs zo vol dat de veiligheid in het geding komt.

Met een beroep op het staatsnoodrecht worden de burgemeesters in Nederland vanaf aankomende vrijdag verplicht om opvang van Oekraïense vluchtelingen te organiseren. Burgemeesters moeten in hun gemeente zorgen voor fatsoenlijke opvang, registratie in de Basisregistratie Personen, leefgeld, onderwijs en zorg.

Dit is bekendgemaakt door staatssecretaris Van der Burg na het kabinetsberaad over de oorlog in Oekraïne. Voor de noodmaatregel beroept het kabinet zich op enkele artikelen uit de Wet verplaatsing bevolking uit 1952.

Als de burgemeesters zich niet aan hun opvangtaak houden worden ze daarop aangesproken door de minister van Justitie en Veiligheid, omdat het een wettelijke taak voor de gemeentes is. Deze is vergelijkbaar met het bewaken van de openbare orde. Een burgemeester kan hierover beslissingen nemen zonder akkoord van de gemeenteraad.

Van der Burg: "In de praktijk verandert er niet veel, want de burgemeesters doen vrijwillig al heel veel. Maar het wordt een keuze waar ze geen 'nee' op kunnen zeggen."

Burgemeesters krijgen niet de bevoegdheid om in hun gemeente panden of woonruimte te vorderen voor de opvang van vluchtelingen. Dit was een voorstel, maar dat artikel uit de noodwet wordt nu niet geactiveerd.

Deze noodmaatregel is anders dan een aanwijzing voor de opvang van asielzoekers. Hier ziet Van der Burg niets in. Het kabinet zoekt zelf naar gemeenten die vrijwillig asielzoekers willen opvangen. Vluchtelingen uit Oekraïne hoeven geen asiel aan te vragen en zijn dus geen asielzoekers. Oekraïners konden voor het uitbreken van de oorlog al vrij reizen door Europa en dat verandert niet.

VS: adviseurs Poetin zijn niet eerlijk over situatie in Oekraïne

Volgens de Amerikaanse regering ontvangt de Russische president Vladimir Poetin van zijn adviseurs geen realistische beschrijving van de situatie in de Oekraïne-oorlog.

Kate Bedingfield, communicatiedirecteur van het Witte Huis, zei in Washington, verwijzend naar informatie van de inlichtingendiensten: "We denken dat hij door zijn adviseurs verkeerd is geïnformeerd over hoe slecht het Russische leger presteert en hoe zwaar de sancties voor de Russische economie zijn." De senior adviseurs van Poetin zouden 'te bang zijn om hem de waarheid te vertellen'.

Bedingfield zei verder dat Poetin zich volgens informatie van de inlichtingendiensten bedrogen voelde door het Russische leger, waardoor er voortdurende spanningen ontstonden tussen de Russische president en zijn militaire leiding. Bedingfield kon niet specifieker zijn.

Op de vraag waarom de Amerikaanse regering deze informatie openbaar maakt, zei ze dat het is om inzicht te krijgen in 'het grotere plaatje'  en om te begrijpen dat de oorlog met Oekraïne  een grote strategische blunder van Rusland is.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie, John Kirby, zei dat het zorgwekkend was als Poetin verkeerd of niet geïnformeerd is over de situatie in Oekraïne. 'Het is zijn leger. Het is zijn oorlog. Hij heeft ervoor gekozen.' Het feit dat de Russische president misschien niet volledig op de hoogte is van alle acties en daardoor misschien niet ziet hoe zijn troepen falen in Oekraïne, is verontrustend.

Krim-Tataren eisen teruggave van de Krim aan Oekraïne

Vertegenwoordigers van de Krim-Tataren hebben de regering in Kyiv opgeroepen om in de onderhandelingen met Moskou aan te dringen op de teruggave van het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim aan Oekraïne.

"Het herstel van de territoriale integriteit van Oekraïne binnen zijn internationaal erkende grenzen" - inclusief de "autonome republiek" van de Krim - moet een "verplichte voorwaarde" zijn in de gesprekken, zei het hoofd van de Mejlis van het Krim-Tataarse volk, Refat Chubarov. De Mejlis is de centrale vertegenwoordiging van de Krim-Tataren.

Vóór de Russische annexatie van de Krim in 2014 vormden de Krim-Tataren daar ongeveer 12 tot 15 procent van de bevolking. Het door Moskou georganiseerde referendum over de annexatie van de Krim bij Rusland in hetzelfde jaar, dat niet is erkend door de internationale gemeenschap, werd door de meeste Krimisten geboycot.

Na de annexatie van de Krim werd de Mejlis geclassificeerd als "extremistisch" en verboden door de Russische autoriteiten. Tientallen vertegenwoordigers van de etnische groep werden gearresteerd. Ongeveer 30.000 Krim-Tataren vluchtten na de annexatie naar andere delen van Oekraïne. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.