VS: adviseurs Poetin zijn niet eerlijk over situatie in Oekra´ne

Volgens de Amerikaanse regering ontvangt de Russische president Vladimir Poetin van zijn adviseurs geen realistische beschrijving van de situatie in de Oekraïne-oorlog.

Kate Bedingfield, communicatiedirecteur van het Witte Huis, zei in Washington, verwijzend naar informatie van de inlichtingendiensten: "We denken dat hij door zijn adviseurs verkeerd is geïnformeerd over hoe slecht het Russische leger presteert en hoe zwaar de sancties voor de Russische economie zijn." De senior adviseurs van Poetin zouden 'te bang zijn om hem de waarheid te vertellen'.

Bedingfield zei verder dat Poetin zich volgens informatie van de inlichtingendiensten bedrogen voelde door het Russische leger, waardoor er voortdurende spanningen ontstonden tussen de Russische president en zijn militaire leiding. Bedingfield kon niet specifieker zijn.

Op de vraag waarom de Amerikaanse regering deze informatie openbaar maakt, zei ze dat het is om inzicht te krijgen in 'het grotere plaatje'  en om te begrijpen dat de oorlog met Oekraïne  een grote strategische blunder van Rusland is.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie, John Kirby, zei dat het zorgwekkend was als Poetin verkeerd of niet geïnformeerd is over de situatie in Oekraïne. 'Het is zijn leger. Het is zijn oorlog. Hij heeft ervoor gekozen.' Het feit dat de Russische president misschien niet volledig op de hoogte is van alle acties en daardoor misschien niet ziet hoe zijn troepen falen in Oekraïne, is verontrustend.