Montenegro sluit zich niet aan bij EU-sancties tegen Rusland

NAVO-lid Montenegro ligt niet op één lijn met de sancties van de Europese Unie tegen Rusland. De regering van de kon geen overeenstemming bereiken over een sanctiebesluit, zo meldt het nieuwsportaal "vijesti.me".

De meerderheid van het kabinet is pro-Servisch en pro-Russisch.

Premier Zdravko Krivokapic - pro-Servisch - wil nu een commissie oprichten die over sancties gaat beslissen. Andere leden van de regering waren hiertegen omdat dergelijke besluiten volgens de grondwet rechtstreeks door de regering moeten worden genomen. Bovendien zijn Krivokapic en zijn kabinet alleen in functie als leidinggevenden. Begin februari heeft het Parlement zijn vertrouwen ingetrokken.

De pro-westerse vice-premier Dritan Abazovic probeert momenteel een minderheidsregering te vormen. Dit zou worden gesteund door de oppositiepartij DPS van de pro-westerse president Milo Djukanovic. In 2006 brak Montenegro zich bij consensus af van de toenmalige staatsunie met Servië. In 2017 trad het kleine Balkanland aan de Adriatische Zee toe tot de NAVO. Het onderhandelt sinds 2012 over toetreding tot de EU.