Kijk terug: Zelenskyy spreekt de Tweede Kamer toe

Vanmorgen heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy het Nederlandse parlement toegesproken.

Kijk hier de toespraak terug, die start om 11.55 uur:

De Oekraïense president legde bij zijn toespraak Nederlandse accenten. Hij benoemde het neerhalen van MH17 aan, dat ‘niet te vergeven’ is, en vergeleek hij de Russische inval in Oekraïne met de aanvang van de Tweede Wereldoorlog. "Die begon met een aanval op een paar landen, daarna kwamen bommen op Rotterdam en Londen. De schaduw van Rotterdam hangt boven vele Europese steden. Oekraïne is het begin als we Rusland niet onmiddellijk stoppen.”  

Ook verwees de president naar de inname van Den Briel, morgen 450 jaar geleden, een van de bekendste gebeurtenissen uit de Tachtigjarige Oorlog. "Jullie vieren morgen de 450ste verjaardag van opstand tegen de tirannie. Dat is fundamenteel voor jullie samenleving. Dat is de geschiedenis, een erfenis, maar nu praat ik erover alsof het vandaag is gebeurd.” 

Zelenskyy bedankte de Nederlandse ‘politiek en de gewone mensen’ voor steun aan zijn land. "Voor de sancties, de principiële aanpak van het zakenverkeer met Rusland en de hulp aan Oekraïners.”

Ook zei hij blij te zijn met de wapens die het land uit Nederland ontving. "Stingers, raketwerpers, die helpen ons om onszelf te verdedigen.” Tegelijkertijd vroeg hij om meer hulp. "Er zijn strengere sancties nodig zodat Rusland geen kans krijgt om deze oorlog in Europa voort te zetten", zei Zelenskyy. "Stop alle handel met Rusland."

Voor de Oekraïense vluchtelingen in ons land had de president ook een verzoek voor ná de oorlog: "Voeg je bij het project om Oekraïne te herbouwen. Kies een stad die je wilt herbouwen, zodat we echt jullie steun voelen.”

Na afloop van zijn toespraak kreeg Zelenskyy een staande ovatie van de Tweede Kamer en de aanwezige premier en ministers.

Kijk hier het debat (terug) over de toespraak van Zelenskyy, om 15.00 uur gaat het debat in de Tweede Kamer verder: