Rusland waarschuwt dat Europees olie-embargo 'iedereen zou treffen'

Een embargo op de invoer van Russische olie, waartoe door sommige Europese landen wordt aangedrongen vanwege de militaire actie van Moskou in Oekraïne, zou een directe impact hebben op iedereen, zei het Kremlin maandag.

Sommige EU-landen, waaronder de Baltische staten, hebben opgeroepen tot een embargo op Russische olie en gas, terwijl Duitsland zich verzette tegen een regelrechte stopzetting van de invoer van Russische energie.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen vandaag bijeen om de situatie in Oekraïne en mogelijke aanscherping van de sancties te bespreken.

De Amerikaanse president Joe Biden zal donderdag een EU-top over Oekraïne bijwonen in Brussel, waar energieprijzen en leveringszekerheid zullen worden besproken.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov vertelde journalisten dat een olie-embargo "een beslissing is die iedereen zal raken".

"Een dergelijk embargo zal een zeer ernstige impact hebben op de wereldenergiemarkt, het zal een zeer ernstige negatieve impact hebben op de energiebalans van Europa", zei hij.

De Verenigde Staten kondigden deze maand een verbod op Russische olie en gas aan, terwijl Groot-Brittannië heeft gezegd dat het de Russische olie-invoer tegen het einde van dit jaar zal stopzetten.

Peskov zei dat de Amerikanen minder worden getroffen door een dergelijke maatregel, en "zich veel beter zullen voelen dan de Europeanen. Het zal moeilijk zijn voor de Europeanen."