Kiev verwerpt Russisch ultimatum voor Mariupol

De Oekraïense leiding heeft het ultimatum verworpen dat door het Russische leger aan de Mariupol-verdedigers was uitgevaardigd om zich over te geven. "Er zal geen capitulatie zijn, geen wapens worden neergelegd", zei vice-premier Irina Vereshchuk tegen Ukrayinska Pravda. Dit is al naar de Russen gecommuniceerd.

Rusland had zondag de Oekraïense troepen in Mariupol gevraagd de wapens neer te leggen en de stad maandagochtend te verlaten. Volgens het Russische staatsagentschap Tass heeft Rusland Oekraïne een plan voorgesteld op grond waarvan alle gewapende eenheden van Oekraïne de stad "zonder wapens en munitie langs de met Oekraïne overeengekomen route" zouden moeten verlaten.

Rusland drong aan op een 'formele schriftelijke reactie' van Oekraïne op de voorstellen maandagochtend om 05.00 uur Moskou. Daartoe had het Russische leger de Oekraïense zijde een brief van acht pagina's gestuurd. "In plaats van je tijd te verspillen aan acht pagina's met brieven, kun je beter een corridor openen", citeerde Vereshchuk uit haar antwoord aan de Russen.