FOK! Wat een weer: een beetje van dit en een beetje van dat

winterbanner

Dag mensen!  

Ik zat even te lanterfanten bij de buren, dus het weerbericht is iets later.  

Het heeft geregent gister. Ooh ja? Ja. De mensen in het westen van het land zullen wel denken dat die weerman van lotje getikt is. Nee hoor. Het klopt echt. Een op het eerste gezicht zwakke storing trok in alle vroegte van west naar oost over het land. Tot aan het midden van het land viel daar nauwelijks neerslag uit, en klaarde het uiteindelijk snel en breed op. In de middag was het in het genoemde westen gewoon helemaal strakblauw.

In het noorden en oosten ging dat allemaal veel moeizamer en dat front activeerde ook nog. Uiteindelijk hebben delen van Groningen en Drenthe nog vrij lang regenachtig weer gehad. Nieuw-Beerta kwam zelfs met 7 mm op de proppen! Pas helemaal aan het einde van de dag klaarde het daar ook een beetje op. Het aantal zonuren lag zo tussen de 2 uur in het nooroosten, tot bijna 8 uur aan zee. Groot verschil dus.

Verder ontstonden er gistermiddag in het zuiden nog een paar buien. 

Uiteraard stelden de hoeveelheden hier niets voor vergeleken met het waterballet in het Centraal Massief en vandaag ook in het zuiden van Spanje. Malaga kwam zowaar uit op 79 mm. In het afgelopen weekend vielen er enorme hoeveelheden in met name de Languedog-Roussillon streek. Dan heb je het over hoeveelheden van rond en zelfs boven de 400 mm. Voor zover ik weet is de schade vrij beperkt gebleven.

In ons eigen land zou er in het noorden vannacht wat mist kunnen ontstaan met temperaturen die richting het vriespunt kruipen. In het zuiden neemt de bewolking toe en blijft het minder koud.

Vandaag beginnen we in het westen met half bewolkt weer. In het zuiden is de bewolking een stuk dikker en kan er later ook wat regen vallen. Tegelijkertijd trekken er ook enkele buien over de noordelijke helft, en dan met name de Wadden. In de rest van het land blijft het droog. In de middag zal het net zoals vandaag in de kuststreek weer stralend weer zijn. Dus daar vinden we opnieuw de meeste zonuren.

Bij dit alles ligt het kwik rond de 14 graden. Er staat maar weinig wind uit een zuidoostelijke richting. 

Au revoir!  

 Mooi weer in Purmer (Foto: Pukeko)
Moi weer met Hollandse luchten bij het Noord-Hollands Kanaal. (Foto: Pukeko)

Mooi weer in Purmer2 (Foto: Pukeko)
En nu vanaf de andere zijde. (Foto: Pukeko) 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!