FNV: Duizenden mensen naar Malieveld tijdens historische staking jeugdzorg

Het massaprotest van jeugdzorgwerkers op het Malieveld dinsdagmiddag 15 maart kan rekenen op de steun van duizenden actievoerders. De protestactie van de FNV tegen de stille schande die in de jeugdzorg gaande is, valt samen met een 24-uursstaking van jeugdzorgmedewerkers in heel Nederland. Daarmee belooft dit de grootste actie in de geschiedenis van de Nederlandse jeugdzorg te worden.

Malieveld
Niet alleen jeugdzorgwerkers maar ook ouders, jongeren, jeugdadvocaten, politici, docenten, studenten, (potentiële) gemeenteraadsleden en zzp'ers sluiten zich dinsdag aan bij het massaprotest op het Malieveld. Niet eerder was de animo om actie te voeren voor een betere jeugdzorg zo groot.

Ellende
FNV-bestuurder Jeugdzorg Maaike van der Aar : ‘Je ziet dat er in de samenleving iets aan het veranderen is. Waar jeugdzorgwerkers al jaren voor waarschuwen, is nu aan het gebeuren: het stelselmatig bezuinigen op jeugdzorg en het vasthouden aan een onwerkbaar stelsel heeft de zorg voor kwetsbare kinderen en jongeren zo uitgehold dat mensen er niet langer verantwoordelijk voor willen en kunnen zijn. En dat er nu wederom zonder plan en zonder zicht op drastische hervormingen bezuinigd moet worden, dat is volstrekt onacceptabel. Dit kabinet heeft geen idee wat het voor een ellende het aanricht.’

Bezuinigingen van tafel
FNV eist dat de voorgestelde bezuinigingen op de jeugdzorg van tafel gaan en wil verder onder meer dat rijksgeld voor jeugdzorg wordt geoormerkt, voordat het aan gemeenten wordt overgemaakt. Nu dreigen gemeenten het beschikbare geld ook aan andere dingen uit te geven. Ook moet de jeugdzorg drastisch hervormd worden en daarbij zouden de aanbevelingen van de SER en die van de FNV zoals verwoord in het manifest de Jeugdsprong als leidraad moeten gelden. Verder eist FNV dat er een eerlijke loonsverhoging komt voor al die mensen die ondanks de zware omstandigheden nog steeds hun belangrijke werk blijven doen.

Podiumprogramma
Het massaprotest vindt plaats op dinsdag 15 maart van 13.00u tot 14.30u op het Malieveld. Sprekers zijn onder meer FNV-voorzitter Tuur Elzinga, staatssecretaris van VWS Maarten van Ooijen (13.15 uur), directeur van de VNG Leonard Geluk en directeur van Jeugdzorg Nederland Olaf Prinsen (14u). FNV-voorzitter Elzinga zal op het podium een bundel overhandigen aan de staatsecretaris met verhalen uit de dagelijkse praktijk.