FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 november 2021

Hamilton: "Het voelt als mijn eerste overwinning"

Na twee ijzersterke inhaalraces dit weekend bij de Grand Prix van Brazilië kan Lewis Hamilton terugkijken op een ijzersterk raceweekend. Zaterdag reed de Brit van de 20e naar de 5e plek in de sprintkwalificatie en vandaag startte Hamilton op de tiende startplek en schreef na een enerverend duel met Max Verstappen de wedstrijd op zijn naam.

"Voorafgaand aan dit weekend had ik nooit gedacht dat we het gat zouden kunnen dichten zoals we vandaag gedaan hebben. Al deze dingen, het bleef ons maar tegenzitten. Maar hiermee laten we echt zien dat je nooit moet opgeven. Je moet blijven pushen, blijven vechten. Je mag de strijd nooit opgeven. Zo heb ik deze week echt benaderd en daar heb ik echt mijn motivatie uit gehaald", aldus Hamilton, zo lezen we op Motorosport.com.

De zwaarbevochte winst leverde de Britse wereldkampioen een gevoel op dat hij al even niet meer gevoeld had. "Het voelt als mijn eerste overwinning. Ik heb echt het gevoel dat ik al lange tijd niet meer heb gewonnen."

Met de overwinning van Hamilton en de derde plaats voor Valtteri Bottas pakte Mercedes F1 de koppositie om de constructeurstitel terug van Red Bull Racing. "Het team heeft het geweldig gedaan. Een geweldige prestatie ook van Valtteri om zoveel mogelijk punten te scoren", zo sprak de nummer twee in het WK-klassement enthousiast na de race.

De zwaarbevochte race in Brazilië was een hele bijzondere overwinning voor Hamilton met een historische context voor de Brit. "Ik was echt zo hard aan het pushen als ik kon. Met die laatste plek op de startgrid en vervolgens nog eens die gridstraf van vijf plaatsen denk ik echt dat dit mijn zwaarste weekend ooit was. Maar mijn vader herinnerde me aan een race in 2004, toen ik in de Formule 3 reed in Bahrein. Ik startte daar als laatste, finishte als tiende om vervolgens te winnen. Deze is dus voor mijn vader."

Verstappen: "Uiteindelijk is het gewoon een prima resultaat"

Max Verstappen startte vandaag op de tweede plek en kwam als tweede over de eindstreep maar daar tussen lag een enerverende race waarin hij zijn meerdere moest erkennen in een ontketende Lewis Hamilton. De Nederlander concludeerde na afloop dat er niet meer inzat dan de tweede plek.

"We hebben vandaag alles geprobeerd wat we konden om Hamilton achter ons te houden. Het was een goed gevecht, maar we misten gewoon wat snelheid. Op dit circuit kon Mercedes toch redelijk makkelijk volgen. Lewis had gewoon net wat teveel topsnelheid en als hij bij de laatste bocht binnen acht tienden van mij zat, moest ik al verdedigen in bocht één. Ik heb in ieder geval plezier gehad, we hebben alles gegeven en uiteindelijk is het gewoon een prima resultaat", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

Ondanks de sterke prestatie van Hamilton maakt Verstappen zich geen grote zorgen over de strijd om de wereldtitel. "Wij waren heel sterk in Mexico, bijvoorbeeld. Wij weten dat Mercedes er met een verse motor wat meer uit kan halen. Dat wordt langzamerhand ook wel minder en dan komt het weer dichter bij elkaar. We hebben bovendien nog steeds een goede voorsprong in het kampioenschap. Vandaag ging het om schadebeperking in een weekend waar het een beetje lastig was voor ons, maar ik ben er zeker van dat we in de komende races terug zullen komen."

FOK! Wat een weer: rustig en bewolkt

herfstbanner

Vanavond en komende nacht blijft het op veel plaatsen bewolkt. Vooral in het zuiden en zuidoosten komt een enkele opklaring voor en daar kan later vanavond of vannacht mist ontstaan. De minimumtemperatuur ligt in de bewolkte gebieden rond 7°C, in het zuidoosten kan het plaatselijk 3°C worden. De wind komt uit oost tot noordoost en is zwak tot matig.

Maandag overdag blijft het bewolkt. De eventuele mist in het zuid(oost)en gaat over in laaghangende bewolking en het blijft droog. De middagtemperatuur ligt rond 8°C bij een zwakke tot matige noordoostenwind. (Bron: KNMI)


Ook de avondzon brengt een groet voor de duisternis in Haps. (Foto: Charged)
Ook de avondzon brengt een groet voor de duisternis in Haps. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

F1: Uitslag Grand Prix van Brazilië

Lewis Hamilton heeft zijn titelaspiraties in de Formule 1 levend gehouden door de Grand Prix van Brazilië op zijn naam te schrijven. De Britse Formule 1-coureur haalde op de baan titelrivaal Max Verstappen in die genoegen moest nemen met plek twee. Valtteri Bottas bezette op het podium de derde plek.

Bottas startte vanaf poleposition, maar het was Verstappen die beter weg was en de eerste plek greep. Daarna kreeg Bottas Sergio Perez in zijn nek die slim was bij bocht vier en achterlangs bij de Mercedes ging en zo plek twee afpakte. Daarachter had Lando Norris een goede start, maar hij kwam Carlos Sainz tegen en liep een lekke band op. Hamilton won ondertussen al snel plekken en reed na slechts vijf rondjes al rond op plek drie. Yuki Tsunoda verloor zijn voorvleugel bij een inhaalpoging op Lance Stroll. Door de rommel op de baan kwam er een safety car naar buiten.

Na tien ronden werd het veld vrijgegeven en trok Verstappen direct weer een gaatje met Perez en Hamilton. In het achterveld raakte Mick Schumacher de Alfa Romeo van Antonio Giovinazzi en raakte hierbij zijn voorvleugel kwijt, waardoor een virtuele safety car volgde.

Na het vrijgeven van het veld opende Hamilton de aanval op Perez. Een eerste inhaalpoging volgde, maar Perez kon direct erna terugslaan. Een ronde later schoof Hamilton wel door naar plek twee, waarna Bottas de druk op Perez opvoerde. Ruim daarachter lag Charles Leclerc vijfde, voor Sainz, Pierre Gasly, Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel en Esteban Ocon.

In ronde 27 was Hamilton de eerste van de toppers die een stop maakte, gevolgd door Sainz die voor een tweestopper ging. Verstappen ging ook naar de pits en kwam als derde terug op de baan, voor Hamilton die eerst Ricciardo nog wel voorbij moest. Het gat tussen beide rivalen bedroeg na dertig ronden slechts anderhalve seconde. Er volgde op dat moment een korte tweede virtuele safety car omdat er onderdelen van de auto van Stroll af vielen. Bottas kon zo zijn stop maken en voor Perez de baan opkomen voor plek drie.

Na een korte tweede stint wisselde Verstappen in ronde veertig opnieuw naar een setje harde banden, Bottas en Perez volgden snel erna, terwijl Hamilton nog enkele ronden doorreed. De Brit kwam uiteindelijk ook binnen, 2,7 seconden achter voor Verstappen. Hamilton dichtte dit gat snel en kreeg na 46 ronden zelfs DRS op Verstappen. Een ronde later volgde de volgende poging waarbij Verstappen zich voor bocht vier erg breed hield en beiden zelfs naast de baan gleden.

Het gevecht ging hierna onverminderd door waarbij Hamilton in ronde 58 opnieuw een niet succesvolle poging voor plek 1 waagde. Een ronde later was het wel raak en pakte Hamilton de leiding van Verstappen af. De Nederlander nam genoegen met plek twee achter Hamilton, maar voor Bottas. Perez pakte in de slotfase de snelste ronde en eindigde op plek vier, voor Leclerc, Sainz, Gasly, Esteban Ocon, Fernando Alonso en Norris die een inhaalrace bekroonde met een punt. Ricciardo en Stroll waren de enige twee uitvallers van de dag.

Random Pics van de Dag #467

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Goud voor Roest, Kramer en Bosker op ploegachtervolging

De Nederlandse mannen hebben bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Polen de ploegachtervolging bij de mannen op hun naam geschreven. Nederland, met Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker, schaatsten een zeer sterke race en waren uiteindelijk de snelsten. Ze schaatsten bovendien met 3.44,56 een nieuw baanrecord.

Canada reed lang naar de snelste tijd en waren twee seconden sneller dan Oranje, maar in de laatste ronden was het vooral Howe die het moeilijk kreeg en de voorsprong verspeelde. Uiteindelijk moest Canada, met ook Bloemen en Belchios, genoegen nemen met zilver. Het brons was voor Japan.

Schouten ook de snelste op massastart

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Polen heeft Irene Schouten haar tweede goud dit weekend gepakt. De Nederlandse schaatsster, die eerder dit weekend de 3.000 meter won, was vandaag ook de snelste op de massastart bij de vrouwen.

In tegenstelling tot de mannen gisteren, gingen de vrouwen rustig van start. Zueva koos voor de aanval, en kreeg Schouten en Kilburg-Manganello mee. Daarachter was het Groenewoud die de boel dicht gooide in het peloton. De samenwerking tussen de drie was goed. Lollobrigida wist zich bij het trio aan te sluiten, al was het verschil met het pelotonnetje daarachter, nu aangevoerd door de twee Canadese vrouwen, niet groot en ze werden halverwege de race weer teruggepakt. De boel kwam een beetje tot stilstand. Het was Zueva die wederom aanviel en een gaatje sloeg, Ze viel even later stil en vervolgens was het Maltais die aanviel, maar ook dat mondde in niets uit. In de sprint die volgde was het Schouten die aanging en onbedreigd naar haar tweede overwinning schaatste.

MotoGP-seizoen afgesloten, Rossi sluit magnifieke carrière na 25 jaar af

Het seizoen in de MotoGP zit er ook op. In Valencia werd de laatste race verreden van een seizoen waarin de wereldtitel al vergeven was, met daarbij het afscheid van een absolute legende in de motorsport.

Met de Ducati's van Jorge Martin, Francesco Bagnaia en Jack Miller op front row sprongen de startlichten uit, waarna Miller en Bagnaia van positie wisselden en Joan Mir zich tussen de twee vestigde. Na de schermutselingen in de eerste ronde had Martin de leiding, voor Miller, Mir, Bagnaia, Alex Rins, Fabio Quartararo, Aleix Espargaro, Brad Binder en de zowaar sterk rijdende Valentino Rossi, bezig aan zijn laatste race.

Miller had het lastig en werd gepasseerd door de Suzuki's van Rins en Miller, waarna ook Quartararo hem verschalkte. Die actie draaide Miller rap weer terug, terwijl Bagnaia voorin flink de druk op Martin op begon te voeren. Rins zat ondertussen bijna bovenop zijn achterwiel, Mir moest alle zeilen bijzetten om bij zijn teamgenoot in de slipstream te kunnen blijven.

Rins was aan het pushen om bij Bagnaia te blijven en dan weet de MotoGP-kijker al hoe laat het is: tijd om het asfalt van dichtbij te controleren, Rins schoof weer eens onderuit. Kort na de helft van de race deed Bagnaia een eerste poging om Martin van de leiding te stoten, een tweede poging was kort daarop succesvol. Mir en Miller volgden, Quartararo zag de vierde plek langzaam uit het zicht verdwijnen.

Met minder dan tien ronden te gaan nam Miller de derde plek over van Mir, waarna hij langzaam richting Martin reed. Bij het ingaan van de slotronde had Bagnaia de leiding, Martin had Miller in zijn nek hijgen. De Australiër kwam er echter niet langs, maar het historische 1-2-3'tje voor Ducati - de eerste ooit - was een feit: Bagnaia met de winst, Martin en Miller ook op het podium.

Mir finishte als vierde, voor Quartararo, Zarco, Binder, Enea Bastianini, Espeargaro en - voor de laatste keer - Valentino Rossi. Il Dottore pakte met plek tien een van zijn betere resultaten in het jaar en na meer dan 25 jaar en maar liefst zeven wereldtitels in de MotoGP kwam er een einde aan de legendarische carrière van de 42-jarige Italiaan.

Wereldklimaattop Glasgow COP26: 'Deze slotverklaring is oplichterij'

Na aanvankelijk voorzichtig positieve reacties, neemt de kritiek op de slotverklaring van de klimaattop toe. De Duitse industrie ziet 'de grote hit' niet slagen. Milieuactivist Neubauer spreekt van 'fraude'.

Er is grote onvrede over de resultaten van de wereldklimaattop. Niet alleen milieuactivisten bekritiseren de resoluties van de meer dan 200 deelnemende landen als ontoereikend. Ook de industrie heeft kritiek.

De Federatie van Duitse Industrieën (BDI) verklaarde: "De industrie betreurt het dat op de Wereldklimaatconferentie in Glasgow de dringend noodzakelijke grote sprong voor klimaatbescherming niet is gelukt. In de strijd tegen de aanhoudende opwarming van de aarde, sterkere internationale samenwerking en bindende klimaatbeschermingsdoelstellingen is praktisch elk land onmisbaar."

Klimaatactiviste Greta Thunberg becommentarieerde de resultaten van de top via de nieuwsdienst Twitter: "De COP26 is voorbij. Hier is een korte samenvatting: Bla, Bla, Bla." Thunberg benadrukte dat het echte werk zich buiten de conferentiezalen afspeelt: "We zullen nooit opgeven, nooit."

Afzwakking van de formulering inzake de geleidelijke afschaffing van steenkool
Op de VN-conferentie, die zaterdagavond na twee weken onderhandelen werd afgesloten, hadden de vertegenwoordigers van bijna 200 landen zich verbonden tot de 1,5-gradendoelstelling en tot het nemen van versnelde maatregelen ter bescherming van het klimaat. Een historische formulering om af te zien van steenkool werd echter op het laatste moment, op aandringen van China en India, aanzienlijk afgezwakt. Zelfs de tekst over de financiële toezeggingen aan armere landen om klimaatschade aan te pakken in het verdrag, voldeed niet aan de verwachtingen van veel landen.

Otterspeer wint kilometer, podium geheel oranje

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Polen hebben de Nederlanders iets goed gemaakt van de belabberde prestaties op de 500 en 1.500 meter voor mannen. Hein Otterspeer won de kilometer bij de mannen in 1.08,67, een nieuw baanrecord.

Ook de nummers twee en drie komen uit Nederland. Thomas Krol eindigt als tweede in 1.08,69 voor Kjeld Nuis die in 1.08,83 over de streep kwam. Kai Verbij werd zevende en zette 1.09,14 op de klok. De vijfde Nederlandse deelnemer, Merijn Scheperkamp, eindigt als dertiende met een tijd van 1.09,88.

Eerder vandaag pakte Min Kyu Cha de overwinning in de B groep. De Koreaan klokte een tijd van 1.09,38.

'Breda kijkt terug op een drukke en roerige 13 november'

Zaterdag 13 november was een drukke en roerige dag voor Breda die startte met de intocht van Sinterklaas in het Valkenberg en de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet.

De dag eindigde met de actie van de horeca in de stad, waarbij een deel van de zaken openbleef na het nieuwe sluitingsuur van 20.00uur.

Sinterklaasintocht en demonstratie KOZP
Gemeente en politie hebben zich gedurende de dag ingezet voor een veilige en vreedzame intocht en een veilige en vreedzame demonstratie. Met de organisatie van de intocht zijn duidelijke afspraken gemaakt omtrent een veilig verloop voor de bezoekers van de intocht. Zo ook met de organisatie van KOZP om de demonstratie ordelijk en veilig te laten verlopen. De inzet van politie tijdens deze activiteiten was gericht op het vroegtijdig opsporen van mensen die de openbare orde wilden verstoren.

Op basis van dit uitgangspunt zijn uiteindelijk 11 mensen aangehouden omdat zij zich niet hielden aan de bevelen van de politie en uit waren op het verstoren van de demonstratie van KOZP. Verder hebben zich geen ongeregeldheden voorgedaan.

Actie horeca
Tijdens de persconferentie op vrijdagavond heeft het kabinet aangekondigd dat de horeca vanaf zaterdag 13 november ‘s avonds de deuren om 20.00 uur moet sluiten. De eerste geruchten hierover maakten heel wat emoties los en zorgden in heel Nederland voor een aankondiging van acties van de horeca. Ook in Breda kreeg de aangekondigde actie bijval. Vele horecaondernemers gaven aan dat ze op zaterdag niet dicht zouden gaan om 20.00 uur, maar de sluitingstijd zouden volgen die al langere tijd gold voor de horeca, namelijk 00.00 uur.

Op basis van die geruchten is contact gezocht met het bestuur van de lokale KHN en individuele ondernemers. Hierbij is steeds aangegeven dat er begrip is voor de frustratie van de ondernemers maar dat ook in Breda de regels gewoon gelden.

In het overleg tussen politie en gemeente is afgestemd dat er de ruimte zou zijn voor de horeca om een kort statement te maken. Vergelijkbaar met de actie op 25 september 2012, waar de zaken een uur langer open bleven. Na die tijd zou gehandhaafd worden op overtredingen op dezelfde wijze die we in Breda al de gehele corona-periode bij alle corona-maatregelen hanteren.

In het overleg van de politie en de gemeente is ook de besloten dat de inzet van politie, T&H en sfeerbeheer zich op zaterdagavond primair zou richten op het waarborgen van de openbare orde en veiligheid.

Tijdens de avond hebben zich geen grote onregelmatigheden in het drukke centrum van Breda voorgedaan. Overtredingen van de corona-maatregelen zijn door de Boa’s bij 25 zaken waargenomen en vastgelegd. En op basis daarvan zullen de bestuursrechtelijke maatregelen worden genomen. Daarbij hanteren we de vaste matrix (waarschuwen/last onder dwangsom, boete en sluiten).

Burgemeester Paul Depla: “In een tijd waar de spanningen rond de Corona-maatregelen in de samenleving oplopen, is er bewust voor gekozen om in contact te blijven met de horeca die getroffen is door de nieuwe maatregelen. Daarom was er gisteravond ook ruimte voor een kort statement tussen 20.00u tot 21.00uur.

Maar ook in Breda gelden de regels. De overtreders van die regels worden aangepakt, zo ook gister. De nieuwe regels worden gehandhaafd op de wijze zoals we dat al de gehele coronaperiode doen. In deze lijn past het niet om direct over te gaan tot sluiting van zaken. Dat hebben we nooit gedaan. Dus nu ook niet op deze zaterdagavond.

Daarnaast speelde op deze drukke dag voor de politie en T&H nog een extra argument. Want, door de omvang van de actie van de horeca en de grote toestroom van bezoekers was het risico aanwezig dat direct sluiten van horecazaken tot grootschalige verstoringen van de openbare orde en veiligheid in de binnenstad zou leiden. Dat risico hebben we niet willen lopen.”

Zeges voor Van der Haar en Brand bij wereldbeker veldrijden

In het Tsjechische Tabor heeft Lars van der Haar de zesde wereldbeker van het seizoen gewonnen. De Nederlander die vorige week Europees kampioen werd won voor de Belgen Eli Iserbyt en Quinten Hermans. Bij de vrouwen pakte Lucinda Brand de winst. De wereldkampioene won voor Puck Pieterse en Annemarie Worst.

Lars van de Haar heeft een week na het veroveren van de Europese titel ook de wereldbeker in Tabor gewonnen. De kleine Nederlander hield zich gedurende de race steeds goed van voren, en in de voorlaatste ronde nam Van der Haar resoluut de leiding en zou die niet meer afstaan. Alleen wereldbekerleider Eli Iserbyt kon lange tijd nog de Nederlander volgen, maar moest er in de slotronde ook vanaf en pakte zijn eerste wereldbekerzege van het seizoen.

Bij de vrouwen leek lang Puck Pieterse de beste. De pas 19-jarige Nederlandse maakte vooral verschil op de balkjes waar ze als enige sprong. Ook in de vierde van de zes rondes maakte ze het verschil op de balken en sloeg een gat van acht seconden. Pieterse kon echter haar voorsprong niet vasthouden en bij het ingaan van de slotronde was het weer samen.

In de slotronde nam Lucinda Brand de leiding. De wereldkampioene, die vorige week ook de Europese titel wist te winnen, sloeg een klein gaatje en niemand zou meer op het wiel van Brand komen, mede door een matige passage van Pieterse aan de balkjes. Brand won met een handvol seconden voorsprong op Pieterse, die de sprint voor plaats twee won. Annemarie Worst maakte het podium vol.

Naam serie Mocro Maffia ligt gevoelig: 'Plaatst alle Marokkanen in kwaad daglicht'

De serie Mocro Maffia is een van de best bekeken Nederlandse series. De serie is voor vele awards genomineerd en heeft zelfs een Gouden Kalf gewonnen. Toch is in de wijk Nieuw-West te Amsterdam lang niet iedereen zo blij met de serie. Tarik Bourkha van Wij Zijn Amsterdam zoekt uit waarom. Zo meldt AT5.

Veel mensen zijn het erover eens dat de serie Mocro Maffia goed in elkaar zit. Talentcoach Mourad El Otmani vindt het daarbij positief dat jonge acteurs een kans krijgen in de serie. Toch begrijpt hij ook dat Mocro Maffia gevoelig ligt in Nieuw-West.

"Je moet je voorstellen dat je steeds herinnerd wordt aan het verhaal en aan het leed wat daarachter zit. Dat families kinderen en vrienden zijn kwijtgeraakt. Op het moment dat je daar weer aan herinnerd wordt dan komt er een bepaalde emotie vrij."

Mohammed begeleidt jongeren in Geuzenveld. Hij vindt Mocro Maffia een indrukwekkende serie. Toch is hij er niet blij mee. "Stel je voor dat een persoon nog nooit in aanraking is gekomen met een Marokkaan en die ziet vervolgens de serie. Daarna ontmoet hij of zij een Marokkaan. Dan zal die persoon toch onbewust, of misschien wel bewust, een mening of oordeel klaar hebben staan."

Criminoloog Yasmine Moussaid heeft onderzoek gedaan naar etnische en buurtstigmatisering van onder anderen Marokkanen. Zij vindt dat media de naam Mocro Maffia niet zo vaak zou moeten gebruiken, omdat dit stigmatiserend is.

"Ik vind het best wel kwalijk dat de media deze naam klakkeloos heeft overgenomen. Als je kijkt naar het nieuws rondom de kroongetuige of de moord op advocaat Derk Wiersum, dan wordt elke keer de Mocro Maffia aangehaald en niet bijvoorbeeld de georganiseerde misdaad."


M.Takagi snelste op 1.500m, Wüst net naast podium

Bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Polen heeft Miho Takagi de 1.500 meter op haar naam geschreven. De Japanse schaatste met 1.56,00 een nieuw baanrecord.

Brittany Bowe, die eerder dit weekend de kilometer won, werd nu tweede in 1.56,60. Het brons was voor Nadezhda Morozova uit Kazachstan die 1.56,92 schaatste.

Ireen Wüst kwam in 1.57,28 over de finish waarmee ze net naast het podium kwam. Ze werd vierde. Antoinette de Jong (1.57,87) en Irene Schouten (1.58,17) werden zevende en achtste.

Isabelle Weidemann won eerder vandaag de 1.500 meter in de B groep. De Canadese zegevierde in een tijd van 1.59,46. Jorien ter Mors werd daarin vierde in 2.00,32.

Politie lost waarschuwingschoten bij wilde achtervolging in Delft

De politie heeft zaterdagavond in totaal twee jongemannen aangehouden na een achtervolging vanaf de A16. Deze eindigde op de Mijnbouwstraat in Delft met een crash. Naar een derde inzittende wordt nog gezocht.

Agenten wilden de auto controleren na een ANPR hit (Automatic Number Plate Recognition) op de A16 omdat de auto mogelijk werd gezocht in een strafzaak. De bestuurder ging er met hoge snelheid vandoor. Uiteindelijk ging de auto bij de afslag Delft Zuid van de snelweg af waar de auto over de kop vloog op de kruising van de Schoemakerstraat en de Mijnbouwstraat.

Twee inzittenden gingen er rennend vandoor. De bijrijder bleef in de auto achter. Na een benaderingstechniek voor gevaarlijke verdachten losten agenten (waarschuwings)schoten. Daarna kon de 16-jarige bijrijder aangehouden worden.

Een tweede man, de 22-jarige bestuurder, werd na een zoektocht aangehouden in de omgeving Zuidplansoen in Delft. Hij is bij zijn aanhouding gebeten in zijn arm door de politiehond. Na de derde inzittende is gezocht onder andere met een politiehelikopter. Hij is nog niet aangehouden. De twee mannen, zonder vaste woon- of verblijfplaats, moesten voor controle naar het ziekenhuis. Zij hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten, zitten vast en worden verhoord. 

'Lieve leden van de ChristenUnie' door Gert Jan Segers

Van Facebook:

'Zaterdagavond laat heb ik een mail gestuurd naar onze leden, samen met een nieuwsbrief van onze partij. Ik laat je graag meelezen, zodat je weet wat me nu bezighoudt en ook hoop geeft.

Voel je vrij te reageren, maar laten we het alsjeblieft ook een beetje fatsoenlijk houden. Dan houden we het langer vol met elkaar. Dank alvast! Heb een fijne zondag!

Beste vrienden van de ChristenUnie, lieve broers en zussen,

We zijn moe. Wij allemaal.
Moe van Corona, moe van maatregelen die dan weer wel en dan weer niet gelden.
Moe van alle heftige discussies daarover.
Moe van onze eigen boosheid of die van anderen.
Moe van alle informatie die we toegestuurd krijgen, die we lezen en waarvan we steeds iets moet vinden.
Moe van de verwarring, van de polarisatie, van de verdeeldheid. Ook onder christenen.

Geen enkele politicus kan die moeheid wegnemen. Ook ik niet. Het is Jezus zelf die zegt: ‘Kom tot Mij, allen die vermoeid en belast zijn en Ik zal je rust geven.’ Laten we dat dan ook maar doen.
De eenheid van christenen is ook niet allereerst gebaseerd op een bepaalde kijk op een virus, een vaccin of een verplichting. Onze eenheid vinden we ten diepste alleen in Christus. En gezien alle discussies onze christenen en gezien alle berichten die wij vrij massaal binnen krijgen, kan het geen kwaad dat nog eens hartgrondig te onderstrepen! We zijn broers en zussen. We horen bij elkaar, omdat Christus onze hoop is. Ook als we het weleens niet met elkaar eens zijn.

Ondertussen grijpt het me wel aan. Dat we elkaar in ons mooie land steeds minder vertrouwen. Dat steeds meer mensen steeds bozer zijn op elkaar. Dat er steeds meer angst is voor wat die ander jou zou kunnen aandoen. Voor hoe je naaste en de overheid het ook weleens op jou gemunt zou kunnen hebben.
Het grijpt me aan dat het vertrouwen in de politiek lager is dan ooit. Dat de overheid steeds vaker als tegenstander in plaats van bondgenoot wordt beschouwd.

Ik merk de moeheid. Ik voel het wantrouwen. Ik zie de verdeeldheid. En toch maakt me dat niet moedeloos. Het geloof in de levende God verplicht me tot de hoop dat het niet zo hoeft te blijven zoals het nu is. De navolging van Jezus dwingt me om te doen wat ik wél kan.

Daarom wil ik luisteren. Naar de ongevaccineerde vader die me vertelde dat hij zich vernederd voelde doordat hij niet meer werd toegelaten bij de zwemles van zijn kind. Naar de verpleegkundige op de IC die me vertelde dat hij op zijn laatste benen loopt en het ziekteverzuim in zijn ziekenhuis nu 20% is. Luisteren naar betrokken partijleden die me hun zorgen delen. Over het coronabeleid en over de onderhandelingen die we nu voeren.
Daarom wil ik alles geven wat ik heb om te voorkomen dat we tegen elkaar uitgespeeld worden. En dat zal ook onze inzet zijn in de aankomende Coronadebatten. Mirjam Bikker zal jullie daar aankomende week meer over vertellen en namens ons het woord voeren.

Daarom wil ik alles doen wat ik kan om die overheid weer dienstbaar te maken. Aan de mensen in Groningen. Aan de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Aan de schepping. Aan de mensen die vaker een tijdelijke baan hebben, minder verdienen, geen betaalbaar huis kunnen krijgen, korter leven met minder gezondheid. Daarom onderhandelen we. Met hart en ziel.

We gaan als ChristenUnie Nederland niet verlossen. Ik ga jullie niet beloven dat wij het allemaal weleens even gaan fiksen. Dat zou grootspraak zijn. En er is maar één Verlosser.
Maar ik kan jullie, mijn naasten, mijn hemelse Vader straks alleen maar in de ogen kijken als ik naar eer en geweten kan zeggen dat ik alles heb gedaan wat ik kon.
Om recht te doen aan mensen die vertrapt zijn.
Om hoop te brengen waar nu nog wanhoop is.
Om zorg te dragen voor wat kwetsbaar is.
Om te beschermen wat dreigt te sterven.
Om vrede te stichten waar nu nog onvrede heerst.

Dat is wat we als fractie nu doen. Met de moed van de hoop.

Dank voor jullie grote betrokkenheid, dank voor jullie meeleven en dank voor jullie gebeden.

Een hartelijke groet, in Christus verbonden,

Gert-Jan Segers'

Winst 500m Shinhama, Verbij zevende

Bij de wereldbekerwedstrijden langebaan in Polen heeft Tatsuya Shinhama de tweede 500 meter van dit weekend gewonnen. De Japanner klokte een tijd van 34,69.

Wereldkampioen Laurent Dubreuil pakte het zilver in 34,73. Het brons was voor de jonge Japanner Wataru Morishige (34,74).

Ook op de tweede 500 meter speelden de Nederlanders geen rol van betekenis. Kai Verbij was de beste Nederlander met 34,91 en werd zevende. Hein Otterspeer kwam in 34,93 over de finish wat goed was voor de achtste plek. Dai Dai N'tab (35,11) en Merijn Scheperkamp (35,11) eindigden buiten de top 10.

In de B groep ging de winst vanmorgen naar Min Kyu Cha. Met een tijd van 34,95 bleef hij als enige onder de 35 seconden.

Drie tieners overleden na botsing tussen auto en ambulance in Helmond

Door een aanrijding tussen een ambulance en een auto in het Brabantse Helmond zijn vannacht drie  jonge jongens van 15, 16 en 16 gedood. De vierde inzittende van de wagen (15) raakte zwaargewond, volgens de politie. Twee ambulancemedewerkers liepen ook verwondingen op door de frontale botsing.

Een van de jongens van 16 was de bestuurder van de auto. "Waarschijnlijk kwam de personenauto op de verkeerde weghelft terecht en reed vervolgens frontaal op de ambulance", vertelt de officier van dienst van de politie tegen het Eindhovens Dagblad. "Maar hoe het ongeluk precies kon gebeuren, moet verder worden onderzocht door specialisten van de Verkeers Ongevallen Analyse."

Op de plaats van het ongeval is een fles lachgas gevonden. "Wij onderzoeken of die van enige invloed is geweest op hetgeen er is gebeurd", laat een politiewoordvoerder weten.

Wereldtitel Moto2 beslist in laatste race van het jaar

Op het circuit van Valencia is zondag het wereldkampioenschap in de Moto2 beslist. Dat ging nog tussen twee coureurs, teamgenoten zelfs, en zorgde toch nog voor enige spanning in de slotronden.

De race begon met Simone Corsi op poleposition en Celestino Vietti en Augusto Fernandez die de eerste startrij completeerden - de titelstrijd ging tussen KTM-teamgenoten Raul Fernandez en Remy Gardner, vertrekkend vanaf plek vijf en acht, met Gardner die een prima voorsprong moest verdedigen.

Corsi kende een sterke start, Raul Fernandez schoof door naar plek twee, voor Fabio Di Giannantonio, Aron Canet, Vietti, Augusto Fernandez, Thomas Lüthi en dan pas Gardner. Een crash van Marco Bezzecchi, Xavi Vierge en Lorenzo Baldassarri in de openingsfase zorgde snel voor een rode vlag wegens olie op de baan.

Na een onderbreking konden we weer opnieuw beginnen met dezelfde startopstelling, behalve Corsi: die was met technische problemen aan de MV Agusta naar binnen gereden en kon gaan douchen. Augusto en Raul Fernandez - geen familie - reden naar de kop, voor Di Giannantonio, Canet, Lüthi, Marcel Schrötter, Vierge, Vietti en Gardner.

Raul Fernandez pakte al snel de leiding en met Gardner op plek negen waren zijn titelkansen zeker nog in leven, virtueel stond hij nog vijf punten achter. Na een paar ronden pakte Di Giannantonio de leiding over, maar Gardner zakte terug naar plek elf en dus móest Fernandez zorgen dat hij plek één in het vizier hield.

Vier ronden voor het einde nam Raul Fernandez plek één weer over van Di Giannantonio, maar met Gardner op plek tien was de wereldtitel virtueel nog voor de Australiër. Dat veranderde niet meer: de fenomenale debutant Fernandez sloot zijn eerste en laatste Moto2-seizoen af met zijn achtste zege, voor Di Giannantonio en Augusto Fernandez, maar met plek tien pakte Remy Gardner de wereldtitel alvorens ook hij naar de MotoGP gaat.

Vijftien aanhoudingen bij ongeregeldheden in Leeuwarden

De Mobiele Eenheid (ME) van de politie Noord-Nederland heeft zaterdagavond 13 november, in Leeuwarden moeten ingrijpen. Dit gebeurde nadat een grote groep personen vuurwerk afstak en met glas gooide naar de politie. De groep had zich verzameld in het centrum. Vijftien mensen werden aangehouden.

Na de sluitingstijd van de horeca, verzamelden zich honderden mensen op het Wilhelminaplein. Rond 21.00 uur begon de sfeer om te slaan en er werd er vuurwerk afgestoken en met glas gegooid naar de politie. De groep gaf geen gehoor aan de aanwijzingen van de politie en de groep keerde zich tegen de agenten. Gezien de grootte van de groep en de dreigende sfeer, vond er overleg plaats met de burgemeester van Leeuwarden. Hij verleende toestemming voor de inzet van de Mobiele Eenheid om zo de rust in de stad terug te laten keren.

Aanhoudingen en onderzoek
Nadat de ME enkele charges uitvoerde op het plein en in de omliggende straten, was het uiteindelijk rond middernacht weer rustig in de stad. In totaal zijn er vijftien mensen aangehouden voor openlijke geweldpleging, niet voldoen aan bevel of vordering en belediging. Van de aangehouden verdachten zijn er zes minderjarig. Zij zitten allen nog vast en worden verhoord. De politie is in het bezit van beelden van de ongeregeldheden en stelt verder onderzoek in. Daarbij worden meer aanhoudingen niet uitgesloten.

Het nutteloze feitje van de dag: Hooggelegen station

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De liefhebbers van Rail Away hebben al heel wat bijzondere bergspoorlijnen gezien met bijbehorende treinstations. Maar wist je dat het hoogste treinstation van Europa op bijna 3,5 kilometer hoogte ligt? Het tunnelstation van Jungfraujoch ligt op 3.454 meter hoogte in de bergkam die een prachtig uitzicht biedt op de Aletschgletsjer en op de naastgelegen bergtoppen Mönch en de Jungfrau.

Lockdown voor niet-gevaccineerden in Oostenrijk

Vanaf morgen mogen niet-gevaccineerden in Oostenrijk alleen nog maar voor noodzakelijke gevallen, bijvoorbeeld het halen van levensmiddelen, de deur uit. Dit meldt de NOS. 

Die beslissing is vandaag in een crisisoverleg genomen. Volgens Kanselier Schallenberg is de vaccinatiegraad in Oostenrijk met 65% beschamend laag. Door de lockdown voor niet-gevaccineerden hoopt Oostenrijk de vaccinatiebereidheid te vergroten en de kans op verspreiding van het virus te verkleinen.

Voor niet-gevaccineerden waren er al stevige beperkingen in Oostenrijk. Op het werk gold voor hen de 3G regel en in het openbare leven de 2G regel. 

Artigas sluit Moto3-jaar af met eerste overwinning

Op het circuit van Valencia is zondag het seizoen in de Moto3 afgerond. De wereldtitel was al vergeven en dat gold ook voor plek twee, dus het ging vooral nog om de eer van het winnen van de slotrace.

De race ging van start met rookie en kersvers wereldkampioen Pedro Acosta op poleposition en Tatsuki Suzuki en Izan Guevara naast hem, drie posities die in de eerste ronde niet wijzigden. Darryn Binder ging hard onderuit, net als de vanaf een fantastische zesde plek vertrokken Lorenzo Fellon.

Acosta hield de touwtjes in de eerste ronden in handen, maar de van een schorsing teruggekeerde Deniz Öncu - het hele weekeinde al goed - nam de positie na een kleine tien ronden even over. Ook Xavi Artigas kwam zich naar voren werken, maar ook dit keer was het Acosta die de tegenaanval leidde.

Vicewereldkampioen Dennis Foggia was de volgende die het probeerde, maar weer stak Acosta er een stokje voor. In de laatste ronde ging Foggia nog eens naar de leiding en in de verdediging schoof Acosta onderuit, voor de kampioen was het klaar. Sergio Garcia schoof naar voren en nam de leiding, voor Artigas en Öncü.

In de laatste bochten ging Artigas voorbij Garcia en de jongeling, die vorig jaar in Valencia debuteerde met zijn tot zondag enige podiumplek, reed naar zijn eerste Grand Prix-zege. Garcia werd tweede, voor Jaume Masia.

Bottas wint Sprint in Brazilië, Verstappen 2e

We keren nog even terug naar de zaterdagavond, want op het Autódromo José Carlos Pace in São Paulo werd de F1 Sprint voor de Grand Prix van Brazilië verreden. Max Verstappen stond er op poleposition, nadat Lewis Hamilton wegens problemen met zijn achtervleugel terug werd gezet naar de laatste startplek.

Bij de start werd Verstappen op zijn mediumbanden gepasseerd door Hamilton's Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas en diens softs. De Nederlandse WK-leider werd vervolgens na een lichtjes uit de hand gelopen duel met Carlos Sainz ook nog gepasseerd door de Ferrari, hoewel hij die een paar ronden later terug kon pakken.

Verstappen bleef constant in de buurt van Bottas en kon twee keer voorzichtig de aanval inzetten, maar een echte poging zat er nooit echt in. Bottas pakte de winst, Verstappen werd tweede en op grote afstand hield Sainz met succes de Red Bull van Sergio Perez achter zich.

Hamilton reed ondertussen een snaarstrakke race en werkte zich van de twintigste plek op naar de vijfde positie - als hij niet enkele ronden vast had gezeten achter Fernando Alonso was zelfs een podiumplek mogelijk geweest. Verstappen staat dankzij zijn twee punten nu 21 punten voor op Hamilton, die wegens een motorwissel zondag als tiende start.

De volledige uitslag van de Sprint is hier te vinden.

FOK! Wat een weer: putje van het jaar

herfstbanner

Dag allemaal!  

De Sint is weer in het land. In de TV-uitzending zagen we duidelijk dat het van te voren was opgenomen. Zo slim ben ik nog nét om dat te zien.   Ik denk overigens niet dat de Goedheiligman naar hier is gekomen om vakantie in het zonnetje te gaan vieren, want dan gaat hij de komende dagen van een koude kermis thuis komen.

Afgelopen nacht trok er een regenzone over het land heen. De door mij voorspelde hoeveelheden zijn prima uitgekomen. Op de meeste plaatsen zo'n 10 tot 15 mm met een enkele uitschieter naar boven. Uitgeest is de winaar geworden met 22 mm.

Overdag namen de neerslagactiviteiten vrij snel af, maar helemaal droog is het niet geworden. Zo her en der bleven er nog wat buitjes vallen. De zon heeft hier en daar wel even geschenen, maar veel stelde dat allemaal niet voor.

Voor de komende dagen kan ik vrij duidelijk zijn: Overwegend bewolkt, weinig zon en gematigde temperaturen die eerst wat gaan zakken, maar later weer omhoog gaan. 

Laten jullie mij weten wat jullie vannacht in de schoen hebben gekregen?  


Zonsopkomst in Purmerend (Foto: Pukeko)
De zon is nog net niet opgekomen in Purmerend. Helaas zal dit komende week ook niet vaak te zien zijn. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.