FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 november 2021

Oranje geeft het helemaal weg in slotfase en is nog niet zeker van WK voetbal

Nederland heeft kwalificatie voor het WK van 2022 in Qatar op een knullige manier verspeeld. Oranje had aan een overwinning tegen Montenegro voldoende om zich op de voorlaatste speelronde direct te plaatsen, en het leek ook eenvoudig te lukken. Met nog tien minuten te spelen verspeelde het Nederlands elftal een 0-2 voorsrpong en werd het alsnog 2-2.

Na het verrassende gelijkspel van Noorwegen tegen Letland had Nederland aan een overwinning voldoende om het WK-ticket veilig te stellen. Lange tijd leek Nederland daar ook naar onderweg ondanks het matige spel van Oranje. Memphis Depay had het Nederlands elftal voor rust op voorsprong gezet uit een penalty en in de tweede helft verdubbelde de spits van Barcelona de score.

Er leek niks aan de hand voor het team van Louis van Gaal, maar in de laatste tien minuten van het duel verspeelde het Nederlands elftal de 0-2 voorsprong. Ilija Vukotic en Nikola Vujnovic maakte de doelpunten voor Montenegro.

Dinsdag valt de beslissing in de poule van Oranje. In een lege De Kuip moet Nederland tegen directe concurrent Noorwegen.

Hamilton gediskwalificeerd in Brazilië, start sprintrace achteraan

Lewis Hamilton zal tijdens de sprintrace voor de Grand Prix van Brazilië achteraan moeten starten. De Mercedes van de zevenvoudig wereldkampioen kwam niet door de DRS-controles van autosportfederatie FIA heen waarna diskwalificatie volgde. Dit betekent dat kampioenschapsleider Max Verstappen van de eerste startplek mag vertrekken.

Tijdens het raceweekend in Brazilië vond de kwalificatie voor de sprint al op de vrijdag plaats waarbij Hamilton met een verse motor duidelijk de snelste was voor Verstappen en Valtteri Bottas. Na afloop werden de bolides aan grondige controles onderworpen werden. Alle auto's kwamen door de tests, behalve de Mercedes van Hamilton waar de achtervleugel te ver open kon klappen.

De reglementen stellen dat de achtervleugel in gesloten toestand een gat tussen de panelen van tien tot vijftien millimeter mag hebben, terwijl dit in geopende toestand maximaal 85 millimeter is. Er wordt volgens technische richtlijn TD/011-19 getest met een bol die met een druk van tien newtonmeter op een geopende achtervleugel losgelaten wordt. Bij de bolide van Hamilton ging de bol er aan een van de zijkanten doorheen, waardoor dit gat groter was dan de maximaal toegestane 85 millimeter.

Mercedes werd uitgenodigd door de stewards om de fout toe te lichten en de renstal voerde aan dat het niet aan het ontwerp van de achtervleugel kon liggen. Ook werd gesteld dat als het team geweten had dat de vleugel defect was dit direct verholpen zou worden. De stewards accepteerden deze uitleg, maar diskwalificeerden Hamilton toch omdat op het moment van de controle de auto niet aan de reglementen voldeed.

Overigens kreeg ook Verstappen straf. De Nederlander raakte na afloop van de kwalificatie zowel de achtervleugel van zijn eigen auto aan als die van de bolide van Hamilton. Ook dit is niet toegestaan volgens de reglementen, waardoor de stewards genoodzaakt waren om een straf van 50.000 dollar op te leggen.

Tijdens de sprintrace zal Verstappen vanaf de eerste startplek vertrekken met Bottas naast zich. De tweede rij wordt bevolkt door Sergio Perez en Pierre Gasly. Hamilton vertrekt van plek twintig, met Nikita Mazepin naast zich. Voor de hoofdrace zal Hamilton nog eens vijf plekken gridstraf krijgen vanwege een ongeoorloofde motorwissel.

Canadese vrouwen winnen ploegachtervolging, Nederland brons

De laatste discipline van dag twee van de wereldbekerwedstrijden in het Poolse Tomaszów, de ploegachtervolging bij de vrouwen, is gewonnen door Canada. Blondin, Weidemann en Maltais schaatsten bovendien een nieuw baanrecord met 3.00,28.

Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Irene Schouten, die gisteren de 3.000 meter won, moesten genoegen nemen met de derde plek achter wereldkampioen Japan.

Obayashi wint chaotische massastart

In het Poolse Tomaszów heeft Masahito Obayashi bij wereldbekerwedstrijden de chaotische massastart bij de mannen gewonnen. De Japanner bleef Ruslan Zakharov voor. Jorrit Bergsma werd negende.

Brodka en Bolgov wisten een gaatje te slaan met de rest. Bolgov werd anderhalve ronde later teruggepakt, Brodka wist nog voorop te blijven. Het pelotonnetje erachter was inmiddels uit elkaar gerukt. Obayashi sloot even later aan bij de Pool. Het duo kwam op bijna een ronde van het peloton en dus moesten die nu rijden. Inmiddels was Zakharov bij Obayashi gekomen nadat Brodka het tempo van de Japanner niet meer kon volgen.  De twee reden nu in het peloton. Eigenlijk zouden volgens de regels degenen die ze op een ronde hadden gezet van de baan moeten worden gehaald, maar dit gebeurde niet. Obayashi en Zakharov kwamen uiteindelijk als de nummers 1 en 2 over de meet.

De tweede Nederlandse deelnemer, Bart Hoolwerf, werd eerder vandaag in de halve eindstrijd uitgeschakeld.

Baanrecord Bowe op kilometer, Leerdam 5e

Brittany Bowe heeft bij de wereldbekerwedstrijden in het Poolse Tomaszów de 1.000 meter voor vrouwen op haar naam geschreven. De Amerikaanse schaatsster verbeterde met haar winnende tijd van 1.14,78 bovendien haar eigen baanrecord. (1.15,39)

Het zilver was voor de Japanse Miho Takagi in 1.15,38, het brons voor Nao Kodaira die in 1.15,71 over de finishlijn kwam.

Beste Nederlandse was wereldkampioene Jutta Leerdam. Leerdam werd in 1.16,34 vijfde. Net daarachter werden Antoinette de Jong 1.16,50 en Ireen Wüst 1.16,50 gedeeld zesde. Femke Kok (1.17,02) schaatste naar de tiende tijd en Marrit Fledderus (1.18,48) werd achttiende.

De Russin Yekaterina Aydova won de kilometer in de B groep. Ze klokte een tijd van 1.17,19.

Deceptie voor Nederlandse schaatsers op 1.500m

Bij de wereldbekerwedstrijden langebaanschaatsen in het Poolse Tomaszów hebben de Nederlanders verrassend geen rol van betekenis kunnen spelen. De zege ging naar de Japanner Min Seok Kim in 1.46,15. Het zilver was voor de Chinees Ning met 1.46,19. Brons ging naar de Amerikaan die 1.46,38 op de klok zette.

Kjeld Nuis was de beste Nederlander. Hij werd zesde in 1.47,06 mede door een slechte laatste ronde. Jan Blokhuijsen (1.47,69) en Patrick Roest (1.47,72) werden elfde en twaalfde. Thomas Krol stelde flink teleur en werd slechts zestiende in 1.48,58. De vijfde Nederlandse deelnemer, Chris Huizinga (1.49,93), eindigde als laatste.

De winst op de 1.500 meter in de B groep ging eerder vandaag naar Kazuya Yamada. De Japanner schaatste naar een tijd van 1.47,34.

Verzamelen monsters voor groot PFAS-onderzoek in de Westerschelde begonnen

Het RIVM en Universiteit Wageningen zijn begonnen met het verzamelen van proefmonsters uit de Westerschelde. Dat meldde gedeputeerde Dick van der Velde tijdens de Statenvergadering gisteren. Het Rijk heeft volgens de gedeputeerde al 120.000 euro beschikbaar gesteld voor het onderzoek naar PFAS.

Bewoners van Zeeuws-Vlaanderen maken zich ernstige zorgen over hun gezondheid nadat eind oktober bleek dat 90 procent van 800 omwonenden van een chemiefabriek in het Belgische Zwijndrecht, net over de grens, te hoge pfos-waarden (een stof die tot de pfas-familie behoort) heeft. Sommige typen pfas kunnen het immuunsysteem beschadigen en kanker veroorzaken.

Jackson ook de snelste op tweede 500m

Erin Jackson heeft ook de tweede 500 meter voor vrouwen van dit weekend bij de wereldbekerwedstrijden in het Poolse Tomaszów gewonnen. In een rechtstreeks duel met Noa Kodaira snelde de Amerikaanse schaatsster naar een winnende tijd van 37,55.

Wereldkampioene Angelina Golikova werd met 37,63 tweede, Kodaira eindigt op plek drie met 37,78.

Net als gisteren konden de Nederlandse vrouwen geen rol van betekenis spelen. Femke Kok was de beste Nederlandse en was met 38,21 wel sneller dan gisteren. Ze werd achtste. Jutta Leerdam (38,33) en Dione Voskamp (38,36) werden respectievelijk twaalfde en veertiende.

Eerder vandaag won Michelle de Jong de 500 meter in de B groep. De Jong klokte een tijd van 38,62. Marrit Fledderus werd daarin tweede in 38,67.

Voetbalclubs kunnen kiezen: doorvoetballen zonder publiek of uitstel

De KNVB heeft de betaaldvoetbalclubs gevraagd of ze de komende drie weken zonder publiek willen voetballen of de wedstrijden liever willen uitstellen. De clubs kunnen hun voorkeur dit weekeinde doorgeven aan de bond. Meer hierover bij RTL Nieuws.

Het nutteloze feitje van de dag: Nummertje twee populair

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De films en series van de Gooise Vrouwen waren enorm populair. In totaal werden er 42 afleveringen en 2 films gemaakt rond Cheryl en haar vriendinnen. De series waren kijkcijferkanonnen en de films waren kaskrakers. Maar wist je dat deel twee populairder was dan de eerste Gooise Vrouwen film? Deel één trok 1.919.982 naar de bioscoop en het tweede deel scoorde nog meer met 2.000.448 bezoekers.

Tot 5 jaar cel voor verborgen drugslab in zeecontainers Montfoort

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 54-jarige man uit Zaandam en een 60-jarige man uit Montfoort veroordeeld tot gevangenisstraffen van 5 en 3 jaar. Ze troffen voorbereidingshandelingen voor de productie van crystal meth, produceerden vervolgens die harddrugs en hadden deze drugs in bezit. Een 51-jarige man uit Hoorn krijgt een celstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, voor zijn aandeel in de drugsproductie.

De politie trof in augustus 2020 op een bedrijfsterrein in Montfoort een drugslab aan in 6 geschakelde zeecontainers die waren bedekt met puin en zand. De verborgen locatie lag op het terrein van de bedrijven van de 60-jarige verdachte. Volgens de rechtbank stelde deze man willens en wetens de locatie ter beschikking voor drugsproductie. Bovendien hielp hij met het opzetten, inrichten en verbergen van het lab. Er is geen bewijs dat deze verdachte een rol had bij de daadwerkelijke productie. Voor zijn belangrijke, faciliterende rol krijgt de man een celstraf van 3 jaar.

De Zaandammer hield zich tussen april en augustus 2020 als laborant bezig met de voorbereiding van grootschalige drugsproductie. Ook heeft hij samen met de 51-jarige man uit Hoorn crystal meth geproduceerd in het lab. Verder hielp hij mee met het opzetten en inrichten van het lab. Voor zijn coördinerende rol krijgt hij een celstraf van 5 jaar. Bovendien is deze verdachte eerder veroordeeld voor soortgelijke drugsdelicten. Hij moet daarom ook nog een eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf van 1 jaar uitzitten.

De verdachte uit Hoorn was dagenlang aanwezig in het lab en hield zich daar samen met de Zaandammer bezig met het produceren van cystal meth. Hij had weliswaar een ondergeschikte rol in het geheel, maar dit neemt niet weg dat hij betrokken was bij het omvangrijke, professionele en operationele drugslab. Hij krijgt een celstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Aan die voorwaardelijke straf koppelt de rechtbank als bijzondere voorwaarden een meldplicht bij de reclassering en een ambulante behandeling bij de GGZ.

Gevaar voor volksgezondheid en milieu
Bij het bepalen van de straffen hield de rechtbank er verder onder meer rekening mee dat voor de productie van crystal meth gebruikgemaakt wordt van chemische grondstoffen die bijzonder schadelijk zijn voor de volksgezondheid en het milieu. Bij het ondeskundig opslaan en bewerken van dergelijke chemicaliën is er gevaar op ontploffing. Het productieproces levert bovendien grote hoeveelheden schadelijke afvalstoffen op die, zo leert de praktijk, illegaal in onder andere natuurgebieden worden gedumpt. Dit veroorzaakt grote fysieke schade aan de natuur en materiële schade door de aanzienlijke kosten die gemaakt moeten worden voor het opruimen van het afval.

Oostenrijks bordeel pleziert heren direct na het C19-vaccineren

Het Oostenrijkse bordeel 'Fun-Palast' zet alles op alles om weer klandizie aan te trekken en neemt daarvoor nu ook de coronaspuit in handen. Wie zich laat vaccineren bij Funpalast in Wenen krijgt als beloning een gratis half uur saunabezoek met een ’dame naar keuze’ ter waarde van veertig euro.

De actie blijft niet onopgemerkt omdat het bordeel tijdens de vaccinatiesessies bij wet open is voor iedereen vanaf 14 jaar oud, mits een begeleider meegaat met de minderjarige. Het gaat het sensuele nachtcentrum echter vooral om de volwassen mannen en het aantrekken van nieuwe klanten na de lastige coronaperiode. 

KOZP demonstratie Sinterklaasintocht Breda, politie heeft 7 anti-demonstranten aangehouden

De goedheiligman arriveert vandaag in Breda, actiegroep Kick Out Zwarte Piet verzamelde zich rond 10.00 uur om te gaan demonstreren tegen de aanwezigheid van grijze pieten bij de intocht. Er wordt vandaag alleen in Breda gedemonstreerd door KOZP, Maastricht heeft besloten de geplande grijze pieten te vervangen door roetveegpieten. De Sinterklaasintochten in Volendam is afgelast vanwege de coronamaatregelen. Meer hierover bij Omroep Brabant.

Zo'n veertig agenten houden een oogje in het zeil, er zijn vijf agenten uit Amsterdam aanwezig van het zogeheten Caribisch Netwerk. Zij lopen bij alle demonstaties van Kick Out Zwarte Piet mee.

Update 12.45 uur: Volgens BN de Stem zijn er 7 aanhoudingen verricht onder anti-demonstranten die het niet eens zijn met KOZP.

Livestream (zolang aanwezig):

Update 11.40 uur: De KOZP demonstranten zijn achter een hek geplaatst. Er zijn zo'n 150 demonstranten aanwezig. De ME staat paraat, en staat de politie bij. Agenten moesten even na 11.00 uur optreden om een confrontatie te voorkomen. Een groepje inwoners van Breda, waaronder een aantal harde kern NAC-supporters, trok richting deKOZP- demonstranten en riepen ‘blijf uit onze stad en laat onze kinderen het sinterklaasfeest vieren’. De politie heeft ze tegengehouden waarop het groepje is vertrokken.


Eerdere berichtgeving:

Pegida demonstreert mee bij sinterklaasintocht Alkmaar voor behoud Zwarte Piet

Sinterklaas komt vanmiddag in Alkmaar aan rond 13.45 uur, hierna zal Sinterklaas te paard met zo'n 45 roetveegpieten de stad ingaan.

Tijdens de intocht wordt ook een pro-Zwarte Pietendemonstratie tegen roetveegpieten gehouden. Volgens initiatiefnemer Thomas van Elst worden er zo’n vijftig demonstranten verwacht die in een toegewezen vak zullen staan. Eerder liet Van Elst al weten dat de anti-islambeweging Pegida van plan is om aan te sluiten. 

Pegida streamt vanaf 13.00 uur de Sinterklaas inrocht hier:

<

Zie ook:  Facebook censureert lokale nieuwsomroep vanwege Zwarte Piet

Rellen tijdens persconferentie Rutte en De Jonge, ME heeft hard opgetreden

Tijdens de persconferentie gisteravond van Mark Rutte en Hugo de Jonge op het ministerie van Justitie verzamelden zich tientallen mensen voor het gebouw om te protesteren tegen de maatregelen. Toen ze vuurwerk afstaken en met stenen gooiden heeft de politie het waterkanon ingezet.

Een AFP-journalist meldde gewelddadige botsingen tussen ongeveer 200 demonstranten en de ME en de politie te paard. Voor zondag staan er opnieuw demonstraties tegen de coronamaatregelen gepland.

Rechtbank heft voogdij over Britney Spears op

Popzangeres Britney Spears heeft na 13 jaar onder voogdij haar vrijheid herwonnen. Rechter Brenda Penny heeft tijdens een hoorzitting gehoor gegeven aan een verzoek van de advocaten van de zangeres om de voogdij door haar vader op te heffen. 

Spears advocaat Mathew Rosengart sprak na de zitting voor de rechtbank van een "belangrijke dag". Vanaf vrijdag is Spears een vrije vrouw die nu haar eigen leven kan bepalen. De rechter hief alle voogdijvereisten op. Rosengart herhaalde eerdere aantijgingen tegen de vader van de zanger. Jamie Spears heeft zichzelf verrijkt uit het miljoenenvermogen van zijn dochter. De beslissing is nu aan Britney Spears of ze juridische stappen wil ondernemen tegen haar vader. Het vermogen van de zangeres wordt geschat op ongeveer $ 60 miljoen.

"Er is vandaag geschiedenis geschreven"
Eind september had de rechter de vader van Spears al afgezet als voogd van de zangeres en een vervanger aangesteld. Jamie Spears is sinds 2008 de voogd van zijn dochter nadat de zanger mentaal instortte door persoonlijke en professionele problemen.

Tijdens rechtszittingen in juni en juli viel de zangeres haar vader af middels emotionele toespraken en beschuldigde haar familie en verzorgers ervan dat zij haar leven beheersten en zich daarmee verrijkten. Spears' verloofde, Sam Asghari, reageerde door kort na de uitspraak van de rechter "Freedom" op Instagram te plaatsen. "Vandaag is geschiedenis geschreven. Britney is vrij!", schreef hij aan een emoji met een rood hart.

Honderden fans van de zanger hadden zich verzameld voor het gerechtsgebouw in Los Angeles. De beweging "Free Britney" vierde de overwinning met luid gejuich.

Waarom we niet meer IC-bedden hebben

"Met een vierde golf in aantocht volgen er nieuwe coronaregels. Doel: zorgen dat ziekenhuizen de patiëntenstroom aankunnen, waarbij vooral de intensive care onder druk staat. Voor de coronacrisis had Nederland zo'n 1150 IC-bedden. Tijdens de eerste golf werden dat er 2100, maar inmiddels lukt opschalen nog maar tot maximaal 1350 bedden. Hoe kan dat?" NOS op 3 legt het uit.


Kabinet denkt na over vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling

Het kabinet overweegt een mogelijk vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling, vanwege de druk op de ziekenhuizen. Dat zei demissionair premier Mark Rutte tijdens de coronapersconferentie gisteravond. Het kabinet heeft hierover advies gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT). Onder meer burgemeesters pleiten voor zo'n verbod. Meer hierover bij DvhN.

Vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling? (Foto-Pixabay)
Vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling? (Foto-Pixabay)

Drietal uitzendkrachten bij GGD verkochten tienduizenden valse coronapassen

Er zijn tienduizenden valse QR-codes in omloop na grootschalige fraude bij de GGD-locatie op Schiphol. Drie personen zijn opgepakt op verdenking van het aanmaken van de valse QR-codes, meldt RTL Nieuws.

De drie medewerkers, die via een uitzendbureau bij de GGD werkten, hadden toegang tot het systeem om QR-codes aan te maken. Via verschillende kanalen werden de codes aangeboden vanaf honderden euro’s, tot soms wel duizend euro. Lees verder bij Skipr.

Vanaf 19 november C19-boostervaccinatie voor ouderen en zorgpersoneel

Eind volgende week start de boostercampagne voor mobiele 80-plussers, volwassen inwoners van zorginstellingen en medewerkers in de zorg met patiëntcontact. Dat betekent dat deze mensen bovenop de vaccinatie die zij eerder kregen nog een vaccin kunnen krijgen, een booster, om de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames op peil te houden. Daarna worden mensen tussen de 60 en 80 jaar gevaccineerd, waarbij de oudsten van die groep als eersten een uitnodiging krijgen. Dit heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag besloten na overleg met het RIVM, GGD GHOR en de zorgkoepels. Als de 60-plussers geweest zijn krijgt de rest de gelegenheid.

De effectiviteit van de in Nederland gebruikte COVID-19 vaccins is op dit moment nog steeds hoog. De vaccins bieden voor 94 procent bescherming tegen ziekenhuisopname en voor 97 procent tegen IC-opname. Toch biedt een booster de oudsten en kwetsbaren een extra bescherming tegen ziekenhuisopname. Ook stelt het kabinet een booster beschikbaar voor medewerkers in de zorg met contact met patiënten en cliënten, gelet op de grote druk op de zorg en het belang van zorgcontinuïteit. De gezondheid van medewerkers in de zorg is cruciaal in deze drukke tijden en nu er weer zoveel van hen wordt gevraagd.

Half oktober heeft minister De Jonge de Gezondheidsraad verzocht om een nieuw advies voor de boosterprik. De Gezondheidsraad heeft op dinsdag 2 november geadviseerd uit voorzorg te starten met een booster voor 60-plussers om toename van ernstige ziekte voor te zijn.

Besmettingen en het nut van een booster
De Gezondheidsraad geeft aan dat het versneld toedienen van de boosterprik op dit moment slechts een relatief beperkt effect zal hebben op het aantal besmettingen. Ook moet het nieuwe advies niet gezien worden als een instrument om de huidige besmettingsgolf in te dammen. Voor de algemene bevolking beschermen de COVID-19-vaccins nog steeds erg goed tegen ernstige ziekte en zieken huisopname (respectievelijk 94% tegen ziekenhuis- en 97% tegen IC-opname). Een booster draagt bij aan een blijvend hoge bescherming.

Landelijke campagne: vaccinatie vooral bij en door de GGD
De oudsten en meest kwetsbaren komen vanaf vrijdag 19 november aan de beurt. Leeftijd is de belangrijkste voorspeller voor ernstige ziekte door COVID-19. De uitnodigingen vallen vanaf donderdag 18 november bij de 80-plussers op de mat. Het callcenter en de digitale portal zijn dan ook open. Overigens mogen mensen die aan de beurt zijn meteen ook hun partner meenemen. Het is sowieso een dringend advies aan iedereen om zoveel mogelijk naar een GGD-locatie te komen, al dan niet gebracht door een familielid. Op deze manier kunnen zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk een booster krijgen. De GGD begint met 70 locaties, oplopend tot ruim 80.

Vanaf dinsdag 23 november komen ook inwoners van zorginstellingen aan bod, te beginnen bij instellingen met een eigen arts. Zij kunnen vanaf volgende week maandag vaccins bestellen bij het RIVM. Instellingen die niet zelf kunnen vaccineren kunnen een beroep doen op de GGD, opgeven kan per donderdag 18 november.

Vanaf het eind van december ontvangen de circa 4 miljoen 60-plussers naar verwachting ook een uitnodiging voor een boostervaccin. Zij krijgen de booster ook op één van de GGD-locaties. Ook de 60-plussers op de BES-CAS-eilanden krijgen een booster aangeboden vanaf dinsdag 23 november. Nadat de primaire doelgroep is geweest.

De zorg prikt de zorg
Ook medewerkers in de zorg en ondersteuners die contact hebben met patiënten en cliënten krijgen een aanbod voor een booster. Ziekenhuizen vaccineren hun eigen personeel en zijn gevraagd ook ambulancepersoneel, huisartsen en hun medewerkers te vaccineren. Medewerkers in andere zorgsectoren kunnen terecht op de GGD-locaties. Op deze locaties prikken medewerkers uit de zorg de zorgmedewerkers onder verantwoordelijkheid van de GGD. Deze zorgbrede solidariteit is gisterenavond met alle betrokken partijen overeengekomen en wordt regionaal georganiseerd. Zorginstellingen die dat kunnen en willen, kunnen ook voor de optie kiezen om zelf hun personeel te prikken.

C19- boosterprik ( Foto-Pixabay)
C19- boosterprik ( Foto-Pixabay)

FOK! Wat een weer: zuiden zal boeten!

herfstbanner

Hallo!  

De afgelopen week heb ik vrijwel geen zon gezien. Eigenlijk was dit in de hele noordwestelijke helft van ons land het geval. In het zuiden was de zon wel zeer regelmatig, en soms zelfs uitbundig, van de partij. Ook in de oostelijke helft was de zon vrij regelmatig met het blote oog (niet doen!) zichtbaar.

Ook vandaag was de zon de grote afwezige alhier. In grote delen van het land was het weel heel aardig weer. Uiteindelijk besloot de bewolking om  eindelijk zijn Radetzkymars naar het binnenland te aanvaarden. Dit op nadering van een tamelijk actieve storing. Ditmaal is vooral het zuiden die daar de meeste last van krijgt.

Momenteel zien we dat er al af en toe wat regen valt, en dat gaat alleen maar meer worden. De komende nacht regent het dan ook op veel plaatsen behoorlijk door. Er kan dan op uitgebreide schaal 10 tot 15 mm vallen en op sommige plaatsen zelfs nog meer. 

Morgenochtend is het dan ook nog overal nat. Een kern van lagedruk trekt over het zuidoosten van ons land naar Duitsland toe. Er is daar dan ook kans op een klap onweer. In de noordelijke helft is het dan al duidelijk droger geworden en als eerste op de Wadden maken brede opklaringen hun opwachting. Uiteindelijk zal het ook in een groot deel van het westen wat gaan opklaren. Daar zal het denk ik minder stralend worden. In het midden, oosten en zuiden heeft de zon het veel moeilijker. In Brabant en Limburg blijft er een groot deel van de dag kans op regen. 

Bij dit alles loopt het kwik op tot een graad of 12. De wind is westelijk en aan het begin van de dag nou vrij stevig, maar deze zal vrij snel minder gaan worden. Meer dan een windkracht 3 bijft er dan niet van over.

Zondag verloopt overwegend bewolkt, maar droog. Ik ben echter bang dat dit het patroon zal zijn voor een groot deel van volgende week. 

Fijn weekend!  


Paddestoelen in Uden (Foto: Winterstorm666)
Een heel plaatje van een paddestoelenveldje. Dit is in de omgeving van de langlauf-vereniging in Uden. (Foto: Winterstorm666)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.