FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 10 november 2021

FOK! weerman ineens vader!

Hoi allemaal!

Ik ben mijzelf rot geschrokken. Ik kreeg ineens een berichtje op WhatsApp van mijn zoon of dochter!

Jullie wisten natuurlijk niet dat ik vader was hé? Heel vreemd genoeg: ik ook niet! Zal ik nou een zoon of dochter hebben? Het lijkt mij in dit geval tamelijk aannemelijk dat het een zoon is.

Ik heb even snel een foto's gemaakt. Beetje als satire, want uiteraard trap ik hier niet in, maar ik ben wel geneigd om hier een spelletje mee te gaan spelen. Of ik kan dit nummer zo doorsturen naar de politie. Kan, maar dat heeft geen zin. Dit soort lui hebben morgen gewoon weer een andere simkaart of telefoon etc...

Laat ze maar lekker eens dom zijn denk ik. Ze zouden nu toch wel moeten weten dat dit soort praktijken wel bekend moeten zijn.  

Dieptrriest natuurlijk dit. 

Gewoon in 2 seconden de foto gemaakt. 

Helaas zijn er toch nog veel mensen die hier intrappen. 

Oplichters. (Foto: Stephan5)
Oplichters. (Foto: Stephan5)

Random Pics van de Dag #464

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

10 november 1945 – Operatie Jack Boer

Exact 76 jaar geleden, op 10 november 1945, bevrijdde Jack Boer tijdens de Bersiap op spectaculaire wijze 2.384 ten dode opgeschreven Nederlanders uit de beruchte Werfstraatgevangenis in Soerabaja, voormalig Nederlands-Indië. De Nederlanders werden daar gegijzeld door Indonesische terroristen, die op het punt stonden om de Nederlanders te vergiftigen en vervolgens levend te verbranden.

Alhoewel Boer kapitein was bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) moest hij zijn huzarenstuk noodgedwongen uitvoeren in Engels uniform. Boer werd daarbij geassisteerd door 10 Engelse Gurkhas en wist daarmee de Indonesische overmacht op miraculeuze wijze te trotseren. In totaal sneuvelde 1 Gurkha bij de reddingsoperatie. Alle Nederlanders overleefden de actie. Om onverklaarbare redenen hebben Boer en zijn peloton nooit erkenning gekregen van de Nederlandse overheid voor de operatie en de getoonde moed. Onder Indische Nederlanders is Boer echter een held.

Bersiap (1945-1946) is Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder met name niet-Indonesiërs in Nederlands-Indië. Gedurende deze uiterst gewelddadige periode zijn duizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse en/of Europese afkomst. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers is tot op heden onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten.

Ook Chinezen, Molukkers en andere groepen werden slachtoffer, al is onduidelijk hoeveel. Het geweld tegen én de moordpartijen op de burgerbevolking stopten niet na 1946, maar ging door tot eind jaren 40. Medio 1947 was er opnieuw sprake van een explosie van geweld, die ook wel wordt aangeduid als de Tweede Bersiap. In tegenstelling tot Nederland heeft Indonesië nooit kritisch gereflecteerd op de door haar onderdanen gepleegde misdaden jegens weerloze burgers, ondanks herhaaldelijke oproepen daartoe. Indonesië weigert dit tot op de dag van vandaag.

Oproep: weet jij een goede naam voor een nieuw windenergiegebied op zee?

Er komen nieuwe windenergiegebieden op de Noordzee. En die gebieden hebben een naam nodig. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat doet een oproep voor een goede naam voor een van de nieuwe windenergiegebieden in de vorm van een wedstrijd. De prijs die te winnen is, is ‘de bekendheid’ die de winnende naam ontvangt, en voor de inzender ‘de eer’ dat deze naam gebruikt gaat worden. In overleg met de winnende inzender maken we zijn/haar naam ook bekend.

'Om meer windenergie van de Noordzee te krijgen zijn nieuwe gebieden nodig. Het kabinet zal in 2022 een besluit nemen welke nieuwe windenergiegebieden op de Noordzee hiervoor worden aangewezen. Hier lees je er meer informatie over.
Zodra is besloten welke gebieden worden aangewezen als windenergiegebied krijgen ze gelijk een naam. Een naam die misschien wel door jou is bedacht!

Inspiratie nodig?
Een goede naam komt niet zomaar uit de lucht vallen. Bekijk voor inspiratie een kaartje met de huidige windenenergiegebieden en de zoekgebieden. Wie weet helpt het je!

Spelregels
Op deze pagina lees je meer informatie en de actievoorwaarden.

Doe direct mee
De wedstrijd is op 9 november 2021 om 12.00 uur gestart en loopt tot en met 30 november 2021 23.59 uur. Heb je een goede naam bedacht? Vul via de link hieronder de enquête in en doe direct mee. Let op: je mag eenmalig maximaal drie namen inzenden.
Doe via deze link mee aan de wedstrijd'

Morgen komt eerste informatie volgende content update WoW: Shadowlands

Na een lange periode, en voor sommigen een te late 9.1.5, komt Blizzard morgen met de eerste informatie voor de volgende content update voor Shadowlands. Het betreft hier ongetwijfeld patch 9.2, waar spelers halsreikend naar uitkijken.

Wat we precies mogen verwachten, dat is nog even afwachten. De aankondiging wordt om 19:00 uur Nederlandse tijd gemaakt in vorm van een trailer. Of hier developers diep op de patch ingaan of het blijft bij een simpele aankondiging weten we over een kleine 23 uur.

Rechtbank verklaart bezwaarschrift Ridouan T. tegen beperkingen gegrond

Het bevel beperkingen dat direct na de aanhouding van zijn advocaat Youssef T. werd opgelegd aan Ridouan T. had geen wettelijke grondslag.

Het bezwaarschrift dat Ridouan T. hierover had ingediend, is vandaag door de rechtbank gegrond verklaard.

Aanhouding advocaat
Het bevel beperkingen werd op 8 oktober jl. aan Ridouan T. uitgereikt. Dat gebeurde op de dag dat zijn advocaat Youssef T. werd aangehouden op verdenking van het plegen van ernstige strafbare feiten in zijn functie van advocaat. Door het bevel beperkingen mocht Ridouan T. twee weken lang met niemand anders contact hebben dan met zijn advocaat mr. Weski en geen gebruik maken van internet, televisie en andere gegevensdragers. Ook zijn andere advocaten kregen geen toegang tot hem.

Bezwaarschrift
Bij de uitreiking van het bevel is aan Ridouan T. niet medegedeeld waarvan hij werd verdacht. Ook werd hij niet aangehouden en in verzekering gesteld. Hij diende hierop op 18 oktober jl. een bezwaarschrift tegen de beperkingen in.

Geen wettelijke grondslag, geen acute noodzaak
In de beslissing op dat bezwaarschrift oordeelt de rechtbank nu dat er voor het opleggen van de beperkingen geen wettelijke grondslag was omdat T. in het onderzoek naar zijn advocaat niet is aangehouden en in verzekering is gesteld. Dit is voor een bevel beperkingen wel vereist.

Van deze eis kan alleen worden afgeweken in geval van een acute noodzaak, maar ook daarvan is geen sprake. Het plannen van de aanhouding van T.’s advocaat heeft de nodige voorbereiding gevergd. Tijdens die voorbereiding heeft het Openbaar Ministerie de tijd gehad om na te denken over de vraag of ook T. zelf aangehouden zou moeten worden in het kader van het onderzoek naar zijn advocaat. Ook had het Openbaar Ministerie al tijdens de voorbereiding kunnen bekijken aan welke eisen een bevel beperkingen ten aanzien van T. zou moeten voldoen. Gelet hierop is naar het oordeel van de rechtbank geen sprake geweest van een acute noodzaak.

Het bevel beperkingen was niet verlengd en was niet meer van kracht ten tijde van de behandeling van het bezwaarschrift. De rechtbank oordeelde dat klager alsnog een belang had om de rechtmatigheid van het bevel beperkingen te laten toetsen door de rechtbank.

Waarom Rivian een gevaarlijke concurrent kan zijn voor Tesla

Tot nu toe domineert Tesla de Amerikaanse markt voor elektrische auto's. Concurrent Rivian echter heeft een recordbeursgang in New York weten te realiseren. Het bedrijf zet in op een segment waar Tesla tot nu toe achterblijft.

Het is een van de grootste beursintroducties in de Verenigde Staten van het afgelopen decennium: de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Rivian haalde bijna twaalf miljard dollar op bij zijn debuut op de New Yorkse technologiebeurs Nasdaq. Nooit eerder haalde een e-autofabrikant zo'n hoge opbrengst uit een emissie.

De bekendheid van de Tesla-concurrent, waar ook Amazon bij betrokken is, neemt snel toe. De ondernemingswaarde van Rivian ligt rond de $ 76 miljard, wat de fabrikant waardevoller maakt dan BMW. Rivian heeft tot nu toe geen noemenswaardige omzet gegenereerd. Veel meer dan 300 pick-ups en SUV's heeft het bedrijf nog niet geleverd. In de eerste helft van het jaar heeft het bedrijf een verlies geleden van iets minder dan een miljard dollar. 

Pick-Up's staan bovenaan de Amerikaanse verkooplijsten
Rivian lanceerde in september zijn eerste model. De R1T is een pick-up die het belangrijkste segment van de Amerikaanse automarkt vormt. Volgens de strenge Amerikaanse norm moet het voertuig tot 640 kilometer kunnen rijden op één acculading. Eind oktober waren er al 55.000 pre-orders voor het voertuig in de VS en Canada.

Naar Europese maatstaven ziet de R1T er 'groot' uit met een lengte van zo'n 5,50 meter en een breedte van bijna 2,10 meter. Maar in de VS zie je dergelijke modellen wijdverbreid buiten de grote steden. Al 39 jaar staan de pick-ups van de Ford F-serie bovenaan de verkooplijsten van alle automodellen in de Verenigde Staten. Vorig jaar stonden nog twee andere pick-up trucks, de Chevrolet Silverado en de Dodge Ram, op de tweede en derde plaats van de best verkochte auto's in de VS.

Fabriek voor Tesla-truck nog niet geopend
Dat laat zien hoe belangrijk dit segment is voor de automarkt. Tesla heeft hier nog geen product aangeboden. De in 2019 aangekondigde futuristische Tesla Cybertruck wordt dit jaar nog niet op de markt gebracht. Volgens de laatste berichten mikt de fabrikant komend jaar op productie van de Cybertruck in de nieuwe productielocatie in Austin, Texas. Deze fabriek is echter nog niet geopend.

De actieradius voor de Tesla Cybertruck van ruim 800 kilometer wordt niet meer genoemd. Hiermee herhaalt men blijkbaar dezelfde ontwikkeling als bij de Model S. Hier had Tesla een versie beloofd met een actieradius van meer dan 800 kilometer, maar trok deze belofte weer in voordat de auto op de markt kwam.

Concurrentie voor Model X
Rivian is van plan om vanaf december elektrische SUV's te verkopen met de modelnaam R1S - vanaf 70.000 dollar. Dit zal Tesla's Model X een nieuwe concurrent geven. Het Amerikaanse marktaandeel van de e-pionier in de snel groeiende markt voor volledig elektrische auto's zal dus waarschijnlijk verder krimpen.

Rivian is ook van plan om volgend jaar een elektrische bestelwagen te lanceren. Het Amerikaanse bedrijf Amazon heeft al 100.000 voertuigen van dit type besteld, die vanaf volgend jaar tot 2030 in gebruik moeten worden genomen.

Amazon en Ford als aandeelhouders
Amazon en Rivian zijn nauw met elkaar verbonden. Het postorderbedrijf maakte eerder deze maand bekend 20 procent van Rivian in handen te hebben. De beursgang is dus niet in de laatste plaats een succes voor Amazon-grootaandeelhouder Jeff Bezos, die Musk ook navolgt in zijn ruimtevaartplannen.

Naast Amazon heeft Ford ook een belang in Rivian. De traditionele autofabrikant wil het elektrische autoplatform van de nieuwkomer gebruiken voor zijn eigen e-modellen. De concurrentie voor Tesla neemt zienderogen toe.

Verstappen: "Weer kan de prestaties behoorlijk be´nvloeden in BraziliŰ"

Na de overwinning in Mexico staat komend weekend alweer de Grand Prix van Brazilië op het programma voor Max Verstappen. Na de uiterst succesvolle race voor het Red Bull-team is de Nederlander voorzichtig met zijn verwachtingen voor de baan die toch als gunstig voor ze gezien wordt.

"Vooruitkijkend op Brazilië is het lastig te voorspellen hoe competitief we zullen zijn. In 2019 wonnen we de race, maar het was een spannende strijd tot het einde en ik verwacht dit jaar weer iets soortgelijks. Laten we afwachten wat de weersvoorspelling gaat zijn, want dat kan de prestaties behoorlijk beïnvloeden. Dit weekend is er ook een sprintrace. Ik heb de andere keren goed gepresteerd in de sprintrace, maar had dan slechte raceresultaten, dus laten we proberen dat om te draaien", zo blikt de Red Bull-coureur, lezen we op Verstappen.nl.

Uiteraard was er alle reden om ook nog even terug te blikken op de Grand Prix van Mexico. "Het was heel lekker om in Mexico te winnen. Als team had het bijna niet beter kunnen verlopen voor ons. Het was geweldig om Checo naast me op het podium te hebben en dat is wat we willen, we moeten blijven pushen. Ik had echt niet verwacht dat de kwalificatie zo zou verlopen, maar ik heb altijd geweten dat de auto goed zou zijn in de race. We hadden een snelheidsvoordeel en dat kon ik tot het einde van de race volhouden", aldus Verstappen.

Het goede resultaat voor Red Bull Racing in Mexico-Stad bracht het team weer helemaal terug in de strijd om de constructeurstitel. "Het zou veel betekenen voor Red Bull om dat te winnen. We werken natuurlijk hard voor beide kampioenschappen, dus het was geweldig om die punten in Mexico te pakken. Checo gaat erg goed de laatste races. Voorlopig bekijken we het per race en we moeten gewoon blijven pushen", aldus de leider in de WK-stand.

IndonesiŰ eert oorlogsmisdadigers op omstreden heldendag

Vandaag viert Indonesië de Dag van de Helden (Hari Pahlawan). De feestdag is zeer controversieel, omdat ook Indonesische oorlogsmisdadigers worden geëerd. Een van de centrale figuren tijdens de herdenking is Soetomo. De Indonesiër is berucht vanwege zijn rol tijdens de Bersiap.

In Indonesië geniet Soetomo desondanks een heldenstatus. Dat Soetomo tijdens de Bersiap vooral de bevolking heeft opgehitst en ook zelf ongekende wreedheden tegen de burgerbevolking heeft gepleegd, is in Indonesië tegenwoordig onbekend. Een van de meest exemplarische misdaden waarbij Soetomo een spilfunctie vervulde en ook direct betrokken was is wat later Bloedige- of Bartholomeus Maandag is gaan heten. Het verwijst naar de dag waarop de aanhang van Soetomo in Soerabaja, voormalig Nederlands-Indië, een razzia onder (Indische) Nederlanders hadden georganiseerd en de circa 1.500 opgepakte Nederlanders naar de Simpang Sociëteit hadden getransporteerd. Daar had Soetomo een provisorische ‘rechtbank’ ingericht, die naar schatting 50 tot 200 Nederlanders ter dood ‘veroordeelde’. De Nederlanders werden daarop, door zowel Soetomo als de door hem aangemoedigde aanhang, gruwelijk en publiekelijk gemarteld en vermoord. Diverse getuigen spreken zelfs over meerdere honderden doden.

Na enkele uren werden de hevig getraumatiseerde overlevenden naar de beruchte Werfstraatgevangenis verplaatst, terwijl Soetomo via luidsprekers in de stad de oorlog verklaarde aan iedereen “met maar één druppel Nederlands bloed in de aderen”. Bij de gevangenis ontstond daarop een oploop van woedende Indonesiërs, die met stokken, messen en bamboesperen (bamboe roentjings) waren bewapend. De gevangenen werden door de Indonesische bewakers opzettelijk enkele honderden meters van de gevangenis uitgeladen, zodat bij het daaropvolgende ‘spitsroeden lopen’ naar schatting nog eens 50 Nederlanders werden vermoord en honderden gewond raakten. De overlevenden werden in de gevangenis, samen met andere al aanwezige Nederlanders, vervolgens nog bijna een maand lang gegijzeld. De Indonesiërs wilden de Nederlanders vergiftigen en vervolgens levend verbranden, maar hun plan lekte uit. Daarop wist Jack Boer de in totaal 2.384 ten dode opgeschreven Nederlanders met een spectaculaire reddingsoperatie uit hun benarde positie te bevrijden.

Bersiap (1945-1946) is Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder met name niet-Indonesiërs in Nederlands-Indië. Gedurende deze uiterst gewelddadige periode zijn duizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse en/of Europese afkomst. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers is tot op heden onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Ook Chinezen, Molukkers en andere groepen werden slachtoffer, al is onduidelijk hoeveel. Het geweld tegen én de moordpartijen op de burgerbevolking stopten niet na 1946, maar ging door tot eind jaren 40. Het was tegen deze achtergrond dat de regering in 1947 besloot om de Nederlandse Krijgsmacht in te zetten teneinde de “orde en rust” te herstellen in Nederlands-Indië; ook wel bekend onder de eufemistische term Politionele Acties.

Mogelijke inzet militairen om veiligheid Marengoproces te garanderen

De beveiligingsoperatie rond het Marengoproces legt zo'n druk op de politie, dat het kabinet is gevraagd het leger in te zetten om te helpen bij de beveiliging. Dat bevestigen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en verschillende bronnen na berichtgeving hierover van de NOS. Meer hierover bij de Gelderlander.

Herlings voor tweede keer wereldkampioen MXGP na zege in slotmanche

Jeffrey Herlings heeft zijn tweede MXGP-wereldtitel veroverd. Op het Italiaanse circuit in Mantova was de Nederlandse motorcoureur woensdagmiddag zijn directe concurrent, Romain Febvre, te snel af. Het is voor de Nederlander zijn vijfde wereldtitel, eerder was hij de beste in 2018 de beste in de MXGP-klasse. In 2012, 2013 en 2016 won Herlings de MX2.

Herlings begon de laatste Grand Prix van het seizoen met drie punten achterstand op de Fransman Febvre. In de eerste manche pakte Herlings de winst. De 27-jarige motorcrosser won voor zijn directe concurrent Febvre, waardoor de stand volledig gelijk was en de beslissing viel in de tweede manche.

Febvre en Herlings vochten in de tweede manche een man-tot-mangevecht om de koppositie. Herlings pakte al vroeg de leiding in de wedstrijd en de Nederlander zou die vervolgens niet meer weggeven. Met nog twintig minuten te gaan kwam de Fransman ook nog ten val, waarna Herlings met overmacht ook de tweede manche won. Dat betekende voor Herlings zijn tweede wereldtitel in de MXGP, in 2018 was de 27-jarige Nederlander ook al eens wereldkampioen in deze klasse.

Herlings voor tweede keer wereldkampioen MXGP na zege in slotmanche (Samo Vidic / Red Bull Content Pool)
Herlings voor tweede keer wereldkampioen MXGP na zege in slotmanche (Samo Vidic / Red Bull Content Pool)

Het nutteloze feitje van de dag: Fleurige bloemen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Bij de naam Fleurop denken vast velen van jullie dat het een van oorsprong Nederlands bedrijf met fleurige bloemen. Maar wist je dat het bedrijf zijn oorsprong vindt in Duitsland? Daar startte Max Hübner in 1908 zijn bloemenverzendservice en al snel sloten meer bloemisten zich aan. In 1921 sloten ook Nederlandse bloemisten zich aan bij het van oorsprong Duitse initiatief. Vele landen volgden en in 1931 kreeg de verzendservice de naam 'Fleurop', niet vanwege de fleurige bloemen maar als samentrekking van 'Flores Europae', Bloemen van Europa.

Het nutteloze feitje van de dag: Fleurige bloemen (WikiCommons/Gnom)
Het nutteloze feitje van de dag: Fleurige bloemen (WikiCommons/Gnom)

Ongehoord Nederland start weer met het 'Zwarte Pieten Journaal'

Vrijwel zeker strengere coronamaatregelen verwacht, vrijdag persconferentie

Vanmiddag praat het Het Outbreak Management Team (OMT) over nieuwe maatregelen om de snel stijgende coronabesmettingen in te perken. Op tafel liggen onder meer de sluitingstijden van de horeca en het verkleinen het aantal mensen wat bij elkaar mag komen. Het kabinet hakt vrijdag pas een knoop door, toch is wel duidelijk dat de regels flink aangescherpt zullen worden. 'Het gonst van de geruchten, maar dat er nieuwe maatregelen komen is vrijwel zeker', zegt BNR's politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

De verwachting is dat het OMT gaat spreken over een bredere inzet van de QR-code in dierentuinen, pretparken en niet essentiële winkels. 'Maar de grote vraag is of je het hiermee redt', zegt Van Leeuwen. 'De vrees is dat er een grotere klap nodig is'. Het invoeren van een QR-code op het werk ligt ook nog op tafel maar de benodigde wetswijziging vergt nog een paar weken. 'En dat duurt te lang'.

Morgen worden de adviezen besproken met het kabinet waarna vrijdag de definitieve beslissingen over het aanscherpen van de coronamaatregelen worden verwacht. 

24 landen en autofabrikanten bezegelen het einde van de verbrandingsmotoren

Zes grote autofabrikanten hebben zich op de Wereldklimaatconferentie in Glasgow geëngageerd om een einde te maken aan verbrandingsmotoren. 24 landen willen ook het goede voorbeeld geven. 

Op de Wereldklimaatconferentie COP26 in Glasgow willen vierentwintig landen de toon zetten met een gerichte afwijzing van de verbrandingsmotor. De landen, zes grote autofabrikanten, enkele steden en investeerders willen een einddatum vastleggen voor de verkoop van auto's met verbrandingsmotoren, zo maakte de Britse gastheer van de klimaattop bekend. Er was nog geen gedetailleerde informatie beschikbaar over de ondertekenaars.

De deelnemende regeringen willen "ernaar streven dat alle verkopen van nieuwe auto's en lichte bedrijfsvoertuigen tegen 2040 wereldwijd en uiterlijk in 2035 in toonaangevende markten emissievrij zijn". De autobedrijven moeten er daarom naar streven om uiterlijk in 2035 alleen emissievrije auto's en bestelwagens te verkopen in toonaangevende markten. Volgens het Britse persbericht gaat het onder meer om Mercedes, Ford en General Motors. Volkswagen, Toyota, BMW en 's werelds vierde grootste autofabrikant Stellantis willen naar verluidt de verbintenis niet ondertekenen.

Verbrandingsmotor ( Foto-Pixabay)
Verbrandingsmotor ( Foto-Pixabay)

Hamas: doodstraf voor collaborateurs met IsraŰl en drugsdealers

In de Gazastrook zijn opnieuw twee Palestijnen ter dood veroordeeld wegens collaboratie met Israël, aldus officiële berichten. Daarnaast werd ook een drugsdealer ter dood veroordeeld, zo maakte de militaire gerechtelijke autoriteit van de islamistische Palestijnse organisatie Hamas gisteren bekend.

Sinds het begin van het jaar zijn er op grote schaal drugs in beslag genomen in de Gazastrook. In september en oktober werden in totaal zes mannen ter dood veroordeeld wegens vermeende samenwerking met Israël. Twee van hen zouden gevoelige en nauwkeurige informatie hebben doorgegeven die zou hebben geleid tot het doden van Palestijnse militanten door Israël.

De laatste keer dat Hamas, dat de Gazastrook regeert, doodvonnissen uitsprak was in 2016, toen drie moordenaars werden veroordeeld. Sindsdien zijn er doodvonnissen uitgesproken, maar deze zijn niet uitgevoerd. Hamas heeft in 2007 met geweld de macht gegrepen in de Gazastrook. Israël, de EU en de VS classificeren Hamas als een terroristische organisatie.

Federale rechtbank verwerpt Trump's 'executive privilege' in Capitool onderzoek

De voormalige Amerikaanse president Trump wil inzage in de dossiers over de bestorming van het Capitool tegenhouden. Hiervoor dient hij een aanklacht in en beroept hij zich op zijn 'executive privilege'. De rechters accepteren dit echter niet: "Presidenten zijn geen koningen, en de eiser is geen president."

Een Amerikaanse federale rechtbank heeft toestemming gegeven voor vrijgave van de dossiers over de bestorming van het Capitool. Volgens de uitspraak kunnen de documenten worden voorgelegd aan een parlementaire onderzoekscommissie van het Congres. Voormalig president Donald Trump, wiens aanhangers in januari het Capitool bestormden, had een aanklacht ingediend tegen het vrijgeven van de documenten. De rechtbank is van mening dat "het algemeen belang vereist dat de wetgever en de uitvoerende macht beide de wens delen om de gebeurtenissen vóór en op 6 januari te onderzoeken", aldus de verklaring van federale rechter Tanya Chutkan die door verschillende Amerikaanse media is gepubliceerd.

"Voorkomen moet worden dat dergelijke gebeurtenissen zich ooit herhalen. Het standpunt van Trump dat hij de uitdrukkelijke wil van de uitvoerende macht kan negeren, is gebaseerd op de veronderstelling dat zijn executive privilege 'levenslang' geldt", zei Chutkan in de 39 pagina's tellende verklaring. "Maar presidenten zijn geen koningen, de eiser is geen president." Trump had zich in zijn rechtszaak tegen het vrijgeven van de documenten beroepen op het zogenaamde executive privilege. Hierdoor kan een president bepaalde documenten geheim houden. Trump verzet zich tegen de overdracht van meer dan 770 archiefpagina's aan het Huis van Afgevaardigden, die volgens het Nationaal Archief de gegevens bevatten van zijn voormalige stafchef Mark Meadows, zijn voormalige adviseur Stephen Miller en voormalig vice-juridisch adviseur Patrick Philbin.

Trump wil ook de publicatie van de zogenaamde Daily Diary van het Witte Huis blokkeren - een verslag van zijn activiteiten, reizen, briefings en telefoontjes. Andere documenten die Trump aan parlementsleden wil onthouden, zijn memo's aan zijn voormalige perssecretaris Kayleigh McEnany, een handgeschreven notitie over de gebeurtenissen van 6 januari en een concept van zijn toespraak tijdens een bijeenkomst voorafgaand aan de bestorming van het Capitool. De onderzoekscommissie riep dinsdag McEnany, Miller en acht andere voormalige Trump-medewerkers op als getuigen.

Trump wil in beroep gaan
"De onderzoekscommissie wil elk detail weten over wat er op 6 januari in het Witte Huis is gebeurd en in de dagen die daaraan voorafgingen," zei commissievoorzitter Bennie Thompson. "We moeten precies weten welke rol de voormalige president en zijn staf hebben gespeeld bij de pogingen om het tellen van de stemmen tegen te houden en of zij contact hebben gehad met iemand buiten het Witte Huis die heeft geprobeerd de uitslag van de verkiezingen ongedaan te maken," verklaarde Thompson. De gedagvaarde getuigen zouden waarschijnlijk "relevante informatie" hebben over die kwestie.

Verschillende Amerikaanse media meldden dat de advocaten van Trump al bezig zijn met de voorbereiding van een hoger beroep. Trump's woordvoerder Taylor Budowich verklaarde op Twitter dat Trump "de grondwet en het ambt van de president zal blijven verdedigen". Het vraagstuk van het executieve privilege "is voorbestemd om te worden beslist door het hof van beroep". Trump erkent nog steeds niet zijn verkiezingsnederlaag tegen Joe Biden. Hij heeft ook zijn volledig ongefundeerde beschuldiging van massale verkiezingsfraude herhaald tegenover zijn toehoorders in Washington op 6 januari, toen het Congres de verkiezingsoverwinning van Biden wilde certificeren.

Trump riep zijn publiek op om naar het Capitool te marcheren en "te gaan vechten". Honderden radicale Trump-aanhangers bestormden vervolgens het parlementsgebouw. Bij het geweld zijn vijf mensen om het leven gekomen. Het Huis van Afgevaardigden startte direct een afzettingsprocedure tegen Trump. In het afzettingsproces in de Senaat werd de vereiste tweederdemeerderheid voor een veroordeling echter niet gehaald. Het Huis van Afgevaardigden stelde hierop een onderzoekscommissie in om de aanleiding van de bestorming van het Capitool in kaart te brengen. 

Lies of P is Bloodborne meets Pinokkio

De Koreaanse studio Neowiz heeft een trailer uitgebracht van hun nieuwe game Lies of P, waarin je in de huid kruipt van niemand minder dan Pinokkio. Qua gameplay lijkt Lies of P veel weg te hebben van Souls-like game Bloodborne maar ook op het gebied van setting en sfeer lijken er overeenkomsten.

De opzet is wat opmerkelijk, als Pinokkio moet je zien te navigeren door de ooit zo mooie stad Krat, wat inmiddels een levende hel is geworden. Je bent op zoek naar poppenmaker Gepetto om te ontrafelen wat er met jou en met de stad is gebeurt. "Hoe meer je liegt, hoe meer menselijk je wordt, met alle voor- en nadelen die daarbij horen", zo lezen we op de website.

Desondanks ziet de game er qua graphics en animaties al behoorlijk gepolijst uit. Een releasedate hebben we nog niet, maar Lies of P is in ontwikkeling voor PC, Xbox Series X en PlayStation 5. Bekijk hieronder dee indrukwekkende trailer.

Veroordeling voor online haatzaaien en verboden wapenbezit

Een 19-jarige man uit Hilversum is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 180 dagen waarvan 136 voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur. De man plaatste in een half jaar tijd verschillende haatzaaiende, discriminerende en gewelddadige berichten op social media. Die berichten waren gericht tegen Joden, moslims en mensen met een andere huidskleur. De rechtbank veroordeelt de man ook voor verboden wapenbezit.

Aanzetten tot haat en discriminatie
De Hilversummer komt bij de politie in beeld na een tip van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De man zou rechts extremistische teksten plaatsen op verschillende social mediaplatforms. Begin 2021 vindt bij de man een huiszoeking plaats. In zijn telefoon treft de politie gebruikersnamen aan die gekoppeld zijn aan verschillende websites en/of social media accounts. Met die accounts zijn berichten geplaatst met teksten als ‘Rassenoorlog nu’ en ‘Alle liberale joden moeten worden doodgeschoten als vijand van de westerse beschaving’. Op het onder jongeren populaire platform TikTok staat een filmpje waarop een gemaskerde man te zien is die een pistool naast zijn hoofd houdt. Onder het filmpje staat ‘KRIEG #1488’, termen die door neonazi’s worden gebruikt. De man bekent bij de politie dat hij de filmpjes en teksten online zette.

Wapens
Als de politie het huis van de man doorzoekt, worden op zijn slaapkamer vuurwapens en munitie gevonden. De wapens blijken van zijn opa te zijn. Die zou gezegd hebben dat hij ze niet mee de straat op mocht nemen en aan niemand mocht laten zien. De rechtbank concludeert dat de opa wellicht de eigenaar was van de wapens, maar dat verdachte ze op zijn kamer had liggen en erover kon beschikken. Dit maakt dat hij de wapens juridisch ‘voor handen heeft gehad’. Volgens de rechtbank had de man andere keuzes kunnen en moeten maken.

Straf
De man heeft zich schuldig gemaakt aan het aanzetten tot haat, discriminatie en geweld tegen mensen vanwege hun ras of godsdienst. De kwetsende, discriminerende en gewelddadige uitlatingen zijn volgens de rechtbank onacceptabel. De Nederlandse samenleving is divers en voor haatzaaien en het oproepen tot geweld is geen plaats. Uit het rapport van de psycholoog blijkt dat bij de man sprake is van verschillende stoornissen. De strafbare feiten kunnen daarom niet helemaal aan hem worden toegerekend. De rechtbank legt de man een celstraf op van 180 dagen waarvan 136 voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Dit is conform de eis van de officier van justitie. Hij hoeft niet meer terug naar de gevangenis omdat hij al 44 dagen heeft vastgezeten. Wel moet hij nog een taakstraf van 120 uur uitvoeren, moet hij zich laten behandelen én moet hij het bewuste TikTok-filmpje offline halen.

Taakstraf zweminstructeurs voor verdrinking 11-jarige jongen in zwembad Lemmer

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft twee zweminstructeurs veroordeeld tot 60 en 120 uur taakstraf. Een 11-jarige jongen is in het zwembad in Lemmer tijdens een les watergewenning uit het oog verloren geraakt en daarna verdronken. De opgelegde straf is lager dan geëist omdat de rechtbank een minder zware vorm van schuld bewezen acht dan waar de officier van justitie vanuit ging.

Op 6 februari 2020 is een 11-jarige jongen verdronken in het zwembad in Lemmer. Hij was met zijn klasgenoten van de AZC-school naar het zwembad gekomen voor een les watergewenning. De jongen was nog maar kort in Nederland waar hij na vijf jaar met zijn moeder herenigd was. Zijn groep van elf leerlingen kreeg in het ondiepe deel van het bad les van twee zeer ervaren zweminstructeurs.

De jongen is vrij kort na aanvang van de les uit het oog verloren geraakt. Het kan niet anders dan dat hij toen onder water is geraakt en is verdronken.

Schuldig aan dood door schuld
De rechtbank heeft beide zweminstructeurs schuldig verklaard aan dood door schuld. Zij hadden tijdens de zwemles een zorgplicht voor het slachtoffer die eruit bestond dat zij adequaat toezicht moesten uitoefenen. De zweminstructeurs hebben niet geteld hoeveel kinderen er in hun groep waren, zij hebben niet onderling afspraken gemaakt over de vorm of inhoud van de les, zij hebben geen afspraken gemaakt over hoe zij orde of overzicht zouden houden en zij hebben geen afspraken gemaakt over hoe zij toezicht zouden houden op de groep kinderen die aan hun zorg was toevertrouwd. Zij wisten niet wie van de groep kinderen geen ervaring met water hadden en wie geen Nederlands sprak. Een andere jongen uit de groep heeft wel wat vertaald maar er is niet nagegaan of de verdronken jongen had begrepen dat water gevaarlijk was en dat hij zou kunnen verdrinken als hij onder water terecht kwam.

Strafoplegging
De rechtbank legt aan verdachten taakstraffen op van 60 en 120 uur. Het opleggen van straf heeft ook tot doel andere professionals en organisaties erop te wijzen dat de zorgplicht die op hen rust meebrengt dat zij zich voortdurend bewust moeten zijn van wat er in de concrete situatie van hen wordt verlangd.

NFL: Geplaagde Cardinals winnen weer, ook Titans boeken winst

De negende week in de NFL is weer even achter de rug en voor week tien begint kijken we er nog even op terug. Twee van de topploegen kwamen in actie en beiden zetten weer een stapje naar de voor hen al zo goed als zekere playoffs.

In Los Angeles kregen de Rams bezoek van de Tennessee Titans, met records van 7-1 en 6-2 twee ploegen die beiden hoge ogen gooien dit jaar. Matt Gay trapte de Rams in het eerste kwart op voorsprong, maar in het tweede kwart walsten de Titans er overheen: quarterback Ryan Tannehill leverde een touchdown pass af bij Geoff Swaim, Kevin Byard noteerde direct daarna een interception return en Tannehill rende ook nog eens een touchdown binnen: 3-21.

Gay trapte in het derde kwart nog eens raak en opende het vierde kwart met een fraaie 54-yard field goal voor 9-21, maar een korte rush van Adrian Peterson zorgde voor 9-28 en de genadeslag, iets waar een touchdown pass van Rams-quarterback Matthew Stafford op Sony Michel niks meer aan veranderde: 16-28 was de eindstand.

De Arizona Cardinals verloren slechts één van hun eerste acht wedstrijden en op bezoek bij de San Francisco 49ers zat een tweede nederlaag er nooit echt in. James Conner had in het eerste kwart al twee rushing touchdowns genoteerd (0-14), George Kittle deed via Jimmy Garoppolo iets terug en in het derde kwart was het wéér Conner die scoorde, gevolgd door Eno Benjamin. Brandon Aiyuk redde de eer van de 49ers nog een beetje, maar de door blessures getergde Cardinals - veel van de grote sterren moesten toekijken - wonnen met 17-31.

Uitslagen NFL week 9
Indianapolis Colts - New York Jets 45-30
Cincinnati Bengals - Cleveland Browns 16-41
Dallas Cowboys - Denver Broncos 16-30
Miami Dolphins - Houston Texans 17-9
New Orleans Saints - Atlanta Falcons 25-27
New York Giants - Las Vegas Raiders 23-16
Carolina Panthers - New England Patriots 6-24
Jacksonville Jaguars - Buffalo Bills 9-6
Baltimore Ravens - Minnesota Vikings 34-31 OT
Philadelphia Eagles - Los Angeles Chargers 24-27
Kansas City Chiefs - Green Bay Packers 13-7
San Francisco 49ers - Arizona Cardinals 17-31
Los Angeles Rams - Tennessee Titans 16-28

174 aanhoudingen in strijd tegen mobiel banditisme

Tijdens de vijftiende editie van de internationale actie Trivium zijn er, onder coördinatie van de Nederlandse politie en in samenwerking met Europol en vijftien andere landen, minimaal 174 verdachten aangehouden en 27 voertuigen inbeslaggenomen.

Trivium, een actie die zich richt op de aanpak van internationaal rondtrekkende dadergroepen die zich bezig houden met georganiseerde vermogenscriminaliteit (mobiel banditisme), wordt gecoördineerd en georganiseerd door de Dienst Infrastructuur, samen met Dienst Landelijke Informatieorganisatie, beiden van de Landelijke Eenheid. Tijdens deze vijftiende editie, die plaats vond van woensdag 3 t/m vrijdag 5 november, namen naast Nederland en Europol nog 15 andere Europese landen deel. De meeste van deze landen hadden een vertegenwoordiger naar het hoofdkantoor van Europol in Den Haag gestuurd voor de real-time informatie-uitwisseling.

Trivium XV
Tijdens de drie actiedagen begin november werkten zestien Europese landen en Europol samen om een vuist te maken tegen mobiel banditisme. In totaal hebben honderden politieagenten zich bezig gehouden met tientallen verschillende interventies, verspreid over heel Europa, die waren gericht op observaties, inbeslagnemingen, informatie-uitwisselingen, achtervolgingen en aanhoudingen.

In totaal zijn er tijdens Trivium XV in heel Europa bijna 25.000 personen, meer dan 16.000 voertuigen en 800 locaties gecontroleerd, waarvan veel op basis van indicaties van mobiel banditisme en bij grenscontroles. Bij deze controles zijn er in 27 voertuigen inbeslaggenomen, minimaal 174 verdachten aangehouden en tevens nog meer dan 200 andere goederen van criminelen inbeslaggenomen, waaronder verboden wapens, grote hoeveelheden contant geld en verdovende middelen.

Tijdens Trivium is er een unieke mogelijkheid voor landen om internationaal real-time informatie onderling uit te wisselen. Zo was de Intelcel Mobiel Banditisme van de Dienst Landelijke Informatieorganisatie aanwezig in het coördinatiecentrum Trivium voor inhoudelijke kennisvragen, het monitoren van systemen zoals de ANPR en het verder opwerken van opgedane informatie naar intelligence voor de operatie. Vorige week is meer dan 420 keer informatie uitgewisseld tussen Europol en onderling tussen de deelnemende landen: Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Denemarken, Zweden, Oostenrijk, Spanje, Portugal, Servië, Albanië, Roemenië, Litouwen, Griekenland, Cyprus en Malta.

Aanhoudingen en inbeslagnames
Tijdens Trivium XV zijn in Nederland ten minste 29 personen aangehouden en 10 voertuigen in beslag genomen, in relatie tot verschillende zaken, waaronder feiten gerelateerd aan mobiel banditisme. In combinatie met de Korridorfahndung, een grensactie in samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse politie en de Koninklijke Marechaussee (KMAR), zijn er minimaal 51 verdachten aangehouden. In totaal zijn er bij deze gezamenlijke acties 3428 personen en 1947 voertuigen gecontroleerd.

Korridorfahndung
Ook werd tijdens Trivium XV op donderdag 04 november, zoals gebruikelijk op de tweede dag van Trivium, de Korridorfahndung gehouden. Eén van de doelen van deze internationale controleactie is de bestrijding van de grensoverschrijdende criminaliteit en het vergroten van de (verkeers)veiligheid langs de Nederland/Duitse grens. Van Groningen tot Aken en in het achterland aan beide zijden van de grens kwamen politiemensen, KMAR en diverse opsporingspartners in actie.

Aan deze controle werd aan Nederlandse kant deelgenomen door de Koninklijke Marechaussee, de Douane en de Nationale Politie, Eenheden Noord- en Oost Nederland, Limburg en de Landelijke Eenheid. Aan Duitse kant werkten de Bundespolizei, de Zoll (douane) en de politiekorpsen van de bondslanden Nordrhein-Westfalen, Sachen, Sachsen-Anhalt, Hessen en Niedersachsen, alsmede het kenniscentrum voor Vaartuigcriminaliteit in Konstanz mee. Tegelijkertijd werd ook in Polen een controle uitgevoerd.

Mobiel Banditisme
De term mobiel banditisme wordt gebruikt voor internationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming, zakkenrollerij, brandstofdiefstal en autodiefstal en -inbraak.

Tijdens de actie Trivium werken veel verschillende politieorganisaties van allerlei Europese landen samen met Europol om deze mobiele bendes hard aan te pakken.

EMPACT
Onder de vlag van EMPACT-OPC (Organized Property Crime) wordt op internationaal niveau mobiel banditisme aangepakt en informatie uitgewisseld en worden internationale opsporingsonderzoeken uitgevoerd. EMPACT zijn samenwerkingsverbanden binnen de EU waarbij de EU Lidstaten structureel samenwerken bij de aanpak van de georganiseerde criminaliteit. EMPACT is een afkorting voor: European Multidisciplinary Platform Against Crime Threats. De EMPACT projecten worden ondersteund door Europol en Eurojust.

FOK! Wat een weer: kans op mist

herfstbanner

In een groot deel van het land is het vandaag bewolkt en in het noordwesten valt er plaatselijk wat lichte motregen, in het zuidoosten en oosten schijnt de zon en blijft het droog. De middagtemperatuur varieert van 8°C in het zuidoosten tot 13°C in het uiterste noordwesten. De wind draait naar zuid tot zuidwest en is zwak tot matig.

In de nacht naar donderdag blijft het zuidoosten opgeklaard, met daar kans op mistbanken. Elders is het bewolkt en vooral in het noorden en noordwesten kan er af en toe motregen vallen. De minima lopen uiteen van -1°C in het zuidoosten tot 12°C in het uiterste noordwesten. De zuidwesten wind is zwak tot matig, in het Waddengebied en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Tegen het einde van donderdagochtend lost de eventuele mist in het zuidoosten op, waarna het daar zonnig is. Elders is het bewolkt en de noordelijke helft valt er af en toe regen. In de loop van de middag begint de bewolking in de zuidelijke helft van het land deels te breken. In de tweede helft van de avond ontstaan er in het zuiden en zuidoosten mistbanken. Het wordt circa 12°C. De zuid- tot zuidwestenwind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)


Terrasje Purmerend (Foto: Pukeko)
Een terrasje in Purmerend. Droog bleef het niet, want even later viel er een pittige bui. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Klimaattop in Glasgow: Akkoord voor meer schone vrachtwagens

Vijftien landen en tal van bedrijven in de transportsector verspreid over de wereld stappen over op schoon zwaar wegvervoer. Op initiatief van Nederland zetten zij vandaag op de klimaattop in Glasgow hun handtekening onder de ambitie dat vanaf 2040 alle nieuwe vrachtwagens en bussen in hun land rijden zonder uitlaatgassen. Omdat vrachtwagens gemiddeld zo’n tien jaar rondrijden, is de overeenkomst een mooie stap om de uitstoot van broeikasgassen door vrachtwagens en bussen wereldwijd naar nul te krijgen in 2050.

Schoon scheelt veel uitstoot
Nederland is echt een transportland. Dat zorgt voor banen en brengt geld in het laatje. En steeds vaker groen: Nederlandse bedrijven zijn goed in de bouw van uitstootvrije bussen en vrachtwagens.

Het zwaar vervoer blijft echter ook een belangrijke bron van luchtvervuiling. De uitstoot van de transportsector wereldwijd is niet in lijn met de Parijsdoelen. Zwaar verkeer zorgt voor ruim een derde van de CO2-uitstoot en zo’n 70% van de stikstofuitstoot van al het wegverkeer wereldwijd, en produceert veel schadelijke gassen die mensen direct inademen.

Oplossingen van belang voor Nederland
Met de vrachtwagen en bus die rijdt op een batterij of waterstof is daar een oplossing voor. Ze zijn stil en rijden zonder uitlaatgassen. Maar ze zijn nog wel duur. Veel transportondernemers hikken tegen de prijs aan, en veel producenten aarzelen nog om massaal schone vrachtwagens te gaan maken.

Nederland wil tempo maken. Ondernemers kunnen in ons land met subsidie een uitstootvrije bestelbus kopen, en ook voor vrachtwagens is zo’n regeling aanstaande. Maar die vrachtauto’s moeten er dan wel in ruime keuze zijn. Bouwers van bussen en vrachtwagens zijn wereldwijd verspreid. Internationale samenwerking is daarom van belang.

Staatssecretaris Van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat): “Deze overeenkomst is een mooi begin. Nederland is ambitieus. Wij hebben in het klimaatakkoord al afgesproken al het wegverkeer in 2050 schoon te willen hebben. Het is belangrijk om daar samen met andere landen voor te gaan, zodat de markt zich sneller gaat ontwikkelen. Ik roep andere landen dan ook op zich aan te sluiten.”
Naast Nederland doen Oostenrijk, Canada, Chili, Denemarken, Finland, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Schotland, Turkije, Uruguay, het Verenigd Koninkrijk, Wales en Zwitserland mee.

Samenwerken
De vijftien landen gaan beleid maken om de afgesproken doelstellingen te halen. Zij gaan intensief samenwerken en kennis uitwisselen om de ambities waar te maken. Jaarlijks rapporteren ze over de voortgang. Naast landen doen ook tal van staten, bedrijven die transporteren en vrachtwagenbouwers mee, zoals California, DHL, Heineken, Scania en BYD.

De logica achter de afgesproken ambitie is eenvoudig. Als je in 2050 helemaal schoon wil zijn, moeten alle nieuwe vrachtwagens en bussen in 2040 schoon zijn. Die hebben immers een levensduur van ongeveer tien jaar. En om aan te sluiten bij de logische momenten van vervanging voor ondernemers, is het doel in 2030 30% van de nieuwe zware voortuigen uitstootvrij te hebben.

Machiel van der Kuijl van ondernemersvereniging evofenedex: “Het is goed dat Nederland hierin het voortouw neemt. Als landen om ons heen ook mee gaan doen, komt er meer keuze en worden de prijzen lager. Dat is belangrijk voor onze ondernemers. Wel moet er zowel in Nederland als in de rest van de wereld nog veel gebeuren zodat de elektrische vrachtauto’s efficiënt opgeladen kunnen worden en de logistieke planning niet in de knel komt."

Laadpalen
Om het belang van goede laadpalen te onderstrepen organiseert Nederland samen met Californië vandaag op de klimaattop ook een aparte sessie over laadpalen. Zonder goede laadinfrastructuur kunnen schone auto’s, bussen en vrachtwagens immers niet rijden.

Laatste reviews en specials
review
Mortal Kombat 1
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
©FOK.nl e.a.