Vrijwel zeker strengere coronamaatregelen verwacht, vrijdag persconferentie

Vanmiddag praat het Het Outbreak Management Team (OMT) over nieuwe maatregelen om de snel stijgende coronabesmettingen in te perken. Op tafel liggen onder meer de sluitingstijden van de horeca en het verkleinen het aantal mensen wat bij elkaar mag komen. Het kabinet hakt vrijdag pas een knoop door, toch is wel duidelijk dat de regels flink aangescherpt zullen worden. 'Het gonst van de geruchten, maar dat er nieuwe maatregelen komen is vrijwel zeker', zegt BNR's politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

De verwachting is dat het OMT gaat spreken over een bredere inzet van de QR-code in dierentuinen, pretparken en niet essentiële winkels. 'Maar de grote vraag is of je het hiermee redt', zegt Van Leeuwen. 'De vrees is dat er een grotere klap nodig is'. Het invoeren van een QR-code op het werk ligt ook nog op tafel maar de benodigde wetswijziging vergt nog een paar weken. 'En dat duurt te lang'.

Morgen worden de adviezen besproken met het kabinet waarna vrijdag de definitieve beslissingen over het aanscherpen van de coronamaatregelen worden verwacht.