Archeologen ontdekken 'slavenkamer' in Pompeii

Jippie

Archeologen hebben tijdens opgravingen in de verzonken stad Pompeii een goed bewaard gebleven slavenkamer ontdekt. In de ongeveer 16 vierkante meter grote kamer op een stuk grond net buiten de oude stad werden drie bedden, enkele amforen, vazen en een kist met teugels voor paarden gevonden.

De kamer diende waarschijnlijk als opslagruimte en tegelijkertijd als onopgesmukte accommodatie voor de slaven. "Hier zien we iets dat normaal in de schaduw blijft", zegt Gabriel Zuchtriegel, de museumdirecteur van Pompeii.

Hij vertelt dat in oude tradities en documenten meestal alleen het leven van de hogere klasse werd omschreven. De nieuwe vondst biedt nu de kans om een beetje inzicht te krijgen in het leven van de slaven in Pompeii.

Lang over het hoofd gezien
Er moeten minstens drie slaven in de kamer hebben geslapen. De bedden waren eenvoudige houten bedjes die met touwen waren bespannen, waarop kleden of tapijten werden gelegd. Twee bedden waren ongeveer 1,70 meter lang, één - waarschijnlijk voor een kind - 1,40 meter. In de hoeken stonden de amforen van de landheer. Zuchtriegel zei dat de slaven hun bezittingen in twee amforen onder de bedden moesten bewaren.

Bovendien stond in het midden van de kamer, die maar één klein raam had, een houten kist met een beslag van metaal en een dissel die tegen één van de bedden leunde. Deze hoorde bij een praalwagen die begin dit jaar in de kamer ernaast werd ontdekt. "We hadden niet verwacht zo'n kamer te vinden. We liepen er vaak langs", merkte Zuchtriegel op. Een kamer verder waren al in 2018 de stoffelijke resten van drie paarden ontdekt.

De oude stad Pompeii ligt aan de voet van de vulkaan Vesuvius. Tijdens uitbarstingen in 79 na Christus begroeven as, modder en lava de nederzettingen en hielden de stad gedeeltelijk in stand. Pompeii werd herontdekt in de 18e eeuw. De archeologische vindplaats is een van de meest populaire bezienswaardigheden in Italië en herbergt sensationele vondsten.