Kijk terug: persconferentie Rutte en de Jonge over aanscherping coronaregels

Vanavond geven Mark Rutte en Hugo de Jonge om 19 uur een persconferentie over de huidige coronasituatie in ons land. Er worden tal van aanscherpingen verwacht zoals de terugkeer van de mondkapjes plicht voor contactberoepen en in openbare gebouwen, een advies tot thuiswerken en het coronatoegangsbewijs (QR-code) zal op meer locaties moeten worden gebruikt om toegang te krijgen tot sportscholen en zwembaden maar ook tot de zgn doorstroomlocaties zoals pretparken, musea en dierentuinen.

Ook zal vanavond duidelijk worden of het kabinet een wetswijziging toe wil gaan passen om het coronatoegangsbewijs (QR-code) te kunnen gaan verplichten voor werknemers, mbo en het hoger beroepsonderwijs. 

Zie ook: Mogelijke nieuwe coronamaatregelen

Hugo de Jonge heeft al laten weten dat de nieuwe maatregelen 'pijn zullen gaan doen'
Het is onvermijdelijk dat de maatregelen die het kabinet vanavond aankondigt nieuwe beperkingen met zich meebrengen en dat die pijn doen. “Anders werken ze niet”, zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge voorafgaand aan het overleg met een aantal ministers waarin definitieve besluiten genomen worden.

Nieuwe maatregelen zijn onvermijdelijk “omdat we zien dat de cijfers in de ziekenhuizen oplopen”, aldus de minister. Ingrijpen is volgens het kabinet nodig om de zorg toegankelijk te houden “voor iedereen”. De Jonge zegt die maatregelen op een “eerlijke en evenwichtige manier” te willen treffen. Meer hierover bij Skipr.

De persconferentie is om 19.00 uur hier live te volgen: