FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 september 2021

Random Pics van de Dag #405

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Paralympische finale voor rolstoelbasketbalsters, zilver voor tafeltennissters

Op de Paralympische Spelen in Tokyo heeft Nederland ook donderdag weer eremetaal bij kunnen schrijven. Het was wellicht wat minder dan eerder, er kwamen dan ook minder Nederlanders in actie, maar er werden ook meerdere finaleplaatsen bereikt.

Zwemmen - 100m rugslag mannen S10
Bas Takken werd geboren met een beperking die ervoor zorgt dat hij minder kracht in zijn benen heeft en dat zijn ruggengraat niet recht staat. Querijn Hensen kreeg in 2008 als jong kind al de diagnose reuma en heeft daar uiteraard veel last van. In Tokyo konden de twee geen medaille pakken, maar presteerden ze wel prima: vijfde en zesde op de 100 meter rugslag.

Zwemmen - 100m rugslag vrouwen S10
Lisa Kruger viel in 2006 als kind van een muur af en liep daarbij ernstige schade aan haar linkerarm op - een deformiteit van Madelung, voor de geïnteresseerden. De 20-jarige Harderwijkse won in Tokyo al zilver en brons en pakte er op donderdag nog een bronzen medaille bij op de 100 meter rugslag, het onderdeel waarop ze de regerend wereldkampioene is.

Tafeltennis - Teams vrouwen
In de klasse 6-8 doen Frederique van Hoof en drievoudig individueel kampioene Kelly van Zon mee en dat leverde fraai zilver op. China was in de finale een flinke maat te groot: Mao Jingdian en Huang Wenjuan wonnen het dubbelspel met 2-11, 7-11, 6-11 en Mao klopte Van Hoof in het enkelspel met 3-11, 2-11, 4-11.

Rolstoelbasketbal - Vrouwen
Nederland won nog nooit het paralympisch goud: in 1996 was er na twee bronzen medailles een keer zilver en in 2012 en 2016 was er ook brons voor Oranje. De regerend wereldkampioen speelde in de halve finales tegen aartsrivaal Duitsland, goed voor goud in 2012 en zilver in 2008 en 2016, en dit keer was het raak: Nederland rolde vooral in de slotfase weg, won met 52-42 - met 30 punten van Mariska Beijer - en zit na 1996 eindelijk weer in de finale.

Rolstoeltennis - Enkelspel vrouwen
Diede de Groot deed wat eigenlijk ook wel van haar verwacht werd: in de halve finales klopte ze de Britse Jordanne Whiley met 6-4, 6-2 en dus zit de topfavoriete in de finale. Landgenote Aniek van Koot haalde het niet: de Japanse Yui Kamiji, De Groot's voornaamste concurrente, was met twee keer 6-2 een flinke maat te groot en dus speelt Van Koot tegen Whiley om het brons.

Rolstoeltennis - Enkelspel mannen
Bij de vrouwen werd een finaleplek verwacht, bij de mannen een stuk minder. Tom Egberink speelt echter een fantastisch toernooi en bekroont dat sowieso met een medaille: hij schakelde de Brit Alfie Hewett met 6-4, 7-6 (5) uit en zit in de finale.

Badminton - Vrouwen SU5
Megan Hollander verloor haar eerste groepswedstrijd in het paralympisch badmintondebuut, maar won wedstrijd twee, zoals ook wel verwacht werd: de Oegandese Ritah Assimwe werd met 21-6, 21-7 in twintig minuten verslagen.

Atletiek - Verspringen vrouwen T63
Fleur Schouten werd geboren met een onderontwikkeld rechterbeen, dat op 1-jarige leeftijd werd geamputeerd. In het verspringen maakt de 20-jarige Nederlandse deel uit van de Europese top en in Tokyo leverde dat een zevende plek op met 3,97 meter, wel vrij ruim achter de medailles.

Onana mag weer meetrainen, maar dan wel bij Jong Ajax

Ajax-keeper Andre Onana mag vanaf zaterdag zijn trainingsactiviteiten bij de club hervatten, maar dat moet hij wel doen bij Jong Ajax. Of de Kameroener nog bij het eerste elftal mee mag doen, is zeer de vraag. Directeur Marc Overmars heeft Onana laten weten dat hij vanaf zaterdag weer welkom is op De Toekomst, zo meldt AT5.

"We hebben besloten dat Andre gaat starten met keeperstraining en groepstraining bij Jong Ajax", zegt Overmars tegen de clubsite. "Of hij op termijn in aanmerking komt voor het eerste elftal is de vraag. Wij zijn inmiddels verder gegaan zonder hem en hebben tijdens zijn schorsing twee keepers aangetrokken (Remko Pasveer en Jay Gorter, red.). Een ervaren en een talentvolle, die laatste met het oog op onze toekomst. De selectie is aan het seizoen begonnen en zit middenin een groepsproces.''

Schorsing
Bij Onana werd vorig jaar oktober na een dopingcontrole buiten wedstrijdverband het verboden middel Furosemide in zijn urine aangetroffen. De tuchtcommissie van de UEFA schorste hem toen voor twaalf maanden, maar die straf werd door het internationaal sporttribunaal CAS teruggebracht naar negen maanden. Op 4 november loopt die schorsing af, maar Onana mag twee maanden voor die datum al meetrainen.

Contract
Onana's contract loopt in juni 2022 af. Om te voorkomen dat de doelman transfervrij de deur uit gaat wilde Ajax hem deze zomer verkopen, maar dat gebeurde niet.

Advocaat en Van Marwijk openen finaleronde WK-kwalificatie met remise

In Azië is de finaleronde begonnen van het WK-kwalificatietoernooi. De eerste wedstrijd van Irak onder leiding van bondscoach Dick Advocaat heeft een 0-0 gelijkspel opgeleverd tegen Zuid-Korea. Ook Bert van Marwijk en de Verenigde Arabische Emiraten startte met een 0-0 gelijkspel tegen Libanon.

In Seoul beet thuisploeg Zuid-Korea, een van de favorieten voor plaatsing voor het WK, de tanden stuk op het team van Advocaat, die op de bank gesecondeerd werd door Cor Pot en Zeljko Petrovic. Onder anderen Tottenham Hotspur-ster Heung-min Son werd door Irak aan banden gelegd. Irak vervolgt de weg naar het WK dinsdag met een thuiswedstrijd tegen Iran. 

De veiligheidssituatie in het land zelf is nog niet altijd stabiel genoeg voor toestemming van de FIFA om daar interlands te spelen. Datzelfde Iran won donderdag met 1-0 van Syrië. Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh was tien minuten na rust goed voor de enige treffer van de wedstrijd. 

In derde wedstrijd in de Azatische kwalificatiegroep A nam Bert van Marwijk het met zijn Verenigde Arabische Emiraten op tegen Libanon. Er werd niet gescoord. De Emiraten hadden wel het veldoverwicht, maar tot doelpunten leidde dit niet. De Emiraten spelen over vijf dagen tegen Syrië. 

De kwalificatiegroep bestaat uit zes landen, waarvan de eerste twee zich rechtstreeks plaatsen voor het WK in Qatar volgend jaar. De nummer 3 speelt een play-off tegen de nummer 3 uit de andere poule, waarna de winnaar van die tweestrijd nog een intercontintentale play-off speelt om een WK-ticket. Advocaat en Van Marwijk treffen elkaar op 12 oktober voor het eerst in een WK-kwalificatieduel.

In de andere groep won Oman verrassend met 0-1 van Japan. Australië won met 3-0 van China en Saudi-Arabië versloeg Vietnam met 3-1. 

Volleyballers starten hun EK met 3-0 zege op Spanje

Waar de Nederlandse volleybalsters in de halve finale van het Europees kampioenschap volleybal staan, is het toernooi voor de heren op donderdag begonnen. De heren zijn het toernooi goed begonnen. De ploeg van bondscoach Roberto Piazza versloeg Spanje met 3-0. De setstanden waren 25-23, 26-24 en 25-22.

Oranje keek in de eerste set een aantal keren tegen een achterstand aan, maar sloeg op het beslissende moment toe. Ook in het tweede en derde bedrijf waren de ploegen aan elkaar gewaagd en trok Spanje, de nummer 36 van de wereld, aan het kortste eind.

Nederland zal vrijdag in de tweede wedstrijd spelen tegen Noord-Macedonië. Een dag later is Rusland de tegenstander. Turkije (maandag) en Finland (dinsdag) zijn de andere twee opponenten van de mondiale nummer vijftien in de groepsfase. Alle wedstrijden worden in het Finase Tampere afgewerkt. Het EK wordt in vier landen afgewerkt: Polen, Tsjechië, Estland en Finland. De finale wordt op zondag 19 september in het Poolse Katowice gespeeld.

De Nederlandse dames komen vrijdag weer in actie. In de halve finales wacht Italië. 

Vooral niet-Westerse allochtonen laten zich niet vaccineren

De niet-Westerse allochtoon is oververtegenwoordigd in het ziekenhuis als het aankomt op corona gerelateerde klachten. Artsen vinden dan ook dat de allochtoon beter moet worden geïnformeerd over de diverse vaccins. Vooral mensen met een Marokkaanse, Turkse of Surinaamse achtergrond blijven ver achter.

In wijken met veel allochtonen ligt de vaccinatiegraad zo'n vijftien procent onder het landelijk gemiddelde. De groep, die veertien procent van de Nederlandse bevolking omvat, is verantwoordelijk voor veertig procent van de ziekenhuisopnames. Een flinke druk op de gezondheidszorg dus.

"We hadden al langer het vermoeden dat mensen met een niet-westerse achtergrond de ziekenhuizen domineren, nu is dat beeld bevestigd", zegt longarts Leon van den Toorn van het Rotterdamse Erasmus MC. "Als we willen dat we de komende maanden niet een aanhoudend probleem hebben in de ziekenhuizen, waar het nog steeds druk is, moeten we alles op alles zetten om het aantal gevaccineerden omhoog te brengen."

In veel grote steden wordt dat voornamelijk met mobiele prikbussen gedaan, voorlichting in eigen taal en inzet van sleutelfiguren in de eigen gemeenschap kunnen de vaccinatiegraad onder migranten vergroten. Medewerkers van de GGD gaan markten op of bezoeken kerken en moskeeën.

Het lijkt er dus op dat het uitsluiten van niet-gevaccineerden kan uitkomen op klachten van discriminatie of zelfs racisme.

Verstappen: "Hopelijk kunnen we veel plezier hebben dit weekend"

Aan de vooravond van de Grand Prix van Nederland zijn nu ook coureurs aangekomen in Zandvoort. Voor Max Verstappen een bijzonder moment, een thuisrace is niet alle coureurs gegeven. De Red Bull-coureur is onder de indruk van wat er wordt neergezet bij de 'Dutch GP'.

"Ze hebben geweldig werk verricht door dit allemaal neer te zetten. Om te beginnen om een Grand Prix te mogen hosten en nu ik het hele complex en terrein zie, ziet het er cool uit. Hopelijk kunnen we veel plezier hebben dit weekend, met natuurlijk een goed resultaat, waar we altijd op mikken. Hopelijk wordt het gaaf op zaterdag, als we voor de kwalificatie met lichte auto’s rijden en we zullen ervaren hoe snel we hier kunnen gaan", aldus de Nederlander, zo lezen we op Verstappen.nl.

Speciaal voor de komst van de Formule 1 is het circuit van Zandvoort aangepast. Met twee kombochten is de baan in de duinen een unicum op de F1-kalender. "Iedereen is erg geïnteresseerd in de banking van de bochten en tijdens de track walk, zag het er speciaal uit. Dat zie je niet vaak op andere banen. Het voegt zeker iets toe. De laatste bocht zal gemakkelijk vol gas zijn, maar in bocht drie zijn er zeker verschillende opties qua racelijn. Circuit Zandvoort is wat meer een old school baan, waar een foutje meer afgestraft wordt door de grindbakken, ondanks dat er wat meer uitloopstroken zijn. Daar houd ik wel van", aldus Verstappen.

Vooraf werd door velen al gewaarschuwd dat inhalen moeilijk zal zijn in Zandvoort. Verstappen denkt ook dat dat niet makkelijk zal worden. "Ik denk lastig, maar laten we positief blijven en eerst morgen maar eens afwachten. Hopelijk kunnen we ons zaterdag vooraan kwalificeren, dan hoef ik me minder druk te maken over inhalen."

Op de vraag of de baan in de duinen de Red Bull goed zal liggen, houdt Verstappen zich op de vlakte. "Ik denk dat het er meer om gaat, in de details, hoe je je auto weet af te stellen. Het gaat om details. Sommige banen liggen onze auto iets beter dan andere, maar we hebben geen informatie over dit circuit, dus het is nog afwachten."

De Nederlander houdt zich daarom nog redelijk op de vlakte over zijn verwachtingen voor het weekend. "Dat is lastig te voorspellen, omdat we geen informatie van eerdere jaren hebben. Het is een beetje gokken hoe we het weekend qua afstelling moeten beginnen, maar ik denk dat we na de eerste training een beter beeld hebben welke kant we uit moeten gaan. Het zal zich tijdens het weekend uitwijzen. We zijn het hele jaar al competitief, vechtend voor het podium of de winst. Hopelijk lukt dat hier ook."

Verstappen: "Hopelijk kunnen we veel plezier hebben dit weekend" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Hopelijk kunnen we veel plezier hebben dit weekend" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

OM eist in hoger beroep opnieuw 4 maanden cel voor bedreigen Pieter Omtzigt

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep bij het gerechtshof Den Haag opnieuw vier maanden gevangenisstraf, waarvan één maand voorwaardelijk en met een proeftijd van twee jaar, geëist tegen een man die verdacht wordt van het bedreigen van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.

De verdachte, een 27-jarige man uit Heerlen, wordt verweten de politicus op 20 augustus 2020 op straat in Den Haag verbaal met de dood te hebben bedreigd. In hoger beroep staat niet ter discussie of verdachte de feiten heeft gepleegd; verdachte heeft al eerder bekend. De politierechter veroordeelde de man in eerste aanleg tot een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden.

Het OM is in hoger beroep gegaan, omdat het zich niet kan vinden in het vonnis van de rechter. Het gaat dan zowel om de strafmaat als de bewezenverklaring van de bedreiging; de rechter veroordeelde verdachte voor ‘poging tot bedreiging’ terwijl het OM meent dat sprake is van een ‘voltooide’ bedreiging.

Verdachte is op korte afstand van het slachtoffer gaan staan, hinderde zijn doorgang en schreeuwde vervolgens zijn doodsbedreiging naar het slachtoffer. Omtzigt zou zich bedreigd hebben gevoeld, maar hoorde pas de volgende dag via social media de letterlijke woorden, die verdachte had geroepen: ‘Ik zal je doodslaan’. De advocaat-generaal (de officier van justitie in hoger beroep) meent dat niet van belang is of het slachtoffer zich de dag erna nog wel of niet ernstig bedreigd voelde. In het algemeen kunnen deze woorden vrees opwekken. Om die reden meent het OM dat geen sprake is van een poging, maar van een voltooid feit. “De omstandigheden geven geen enkele ruimte voor de gedachte dat verdachte een dolletje maakte.”

Het OM meent dat verdachte de feiten zwaar mogen worden aangerekend. “Bedreigingen kunnen op diegenen aan wie het gericht is en hun directe omgeving een grote impact hebben. Het raakt de persoonlijke levenssfeer van de bedreigde. Maar op het moment dat een bedreiging gericht wordt aan een politicus, dan krijgt die bedreiging ook een specifiek ondermijnend karakter en wordt onze democratische samenleving aangetast. Het is nodig om paal en perk te gaan stellen aan de intimiderende en dreigende uitingen die men tegenwoordig meent te kunnen doen richting politici en bestuurders, die in hun ogen wellicht onwelgevallig beslissen”, aldus de advocaat-generaal tijdens het requisitoir.

Het hof doet uitspraak op 16 september.

LIVE :ABBA heeft 'groot nieuws' om 18.45 uur

ABBA is nooit echt gestopt. Officieel nemen ze nu bijna 40 jaar pauze. Ze zijn ontelbare keren tevergeefs verzocht om weer samen op te treden; tevergeefs, tot nu. Het lijkt alsof de band echt grootse plannen heeft.

Het kan vanavond een muziekhistorisch moment zijn. ABBA heeft aangegeven dat ze vanavond om 18.45 uur live groot nieuws brengen op YouTube.

ABBA heeft voor dit jaar al twee projecten aangekondigd. Enerzijds wil de legendarische Zweedse band voor het eerst in bijna vier decennia nieuwe nummers uitbrengen. Anderzijds staat in Londen de opening gepland van een show rond het popkwartet bestaande uit Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Faltskog en Anni-Frid Lyngstad. Daarin moeten onder meer hologrammen de hits van de band op een podium presenteren. 

Ongeëvenaarde carrière
De hologrammen passen goed bij de mysterieuze aankondiging van vanavond. Aangenomen mag worden dat de band de nieuwe show uitgebreid zal presenteren in de livestream. Zoals de Britse krant "The Sun" vorige week schreef, komen de nieuwe nummers van ABBA deze week uit. 

De Zweedse band werd opgericht in 1972. Twee jaar later wonnen ze het Eurovisie Songfestival met het nummer "Waterloo". Er volgde een bijna ongekende carrière met talloze hits, waarvan er vele tot op de dag van vandaag nog steeds door iedereen worden meegezongen. In 1982 trok de groep zich ook terug na privé-ruzies - zowel het huwelijk van Fältskog en Ulvaeus als dat van Lyngstad en Andersson mislukte. ABBA is echter nooit officieel ontbonden. In plaats daarvan hebben ze bijna 40 jaar een "pauze" gehad. Daar zou nu een einde aan kunnen komen.

López wint op mistige Altu d'El Gamoniteiru, Roglic verstevigt leiderstrui

Miguel Angel Lopez heeft de koninginnenrit in de Ronde van Spanje gewonnen. De Colombiaanse klimmer van Movistar won voor Primoz Roglic, die daarmee zijn leiding verstevigde in het algemeen klassement. De Sloveen van Jumbo-Visma heeft 2.30 voorsprong op Enric Mas.

Na de prachtige etappe van woensdag waarin Primoz Roglic zijn slag sloeg in het algemeen klassement kregen we opnieuw een zware bergrit in de Ronde van Spanje, ditmaal aankomst op de loodzware klim van de El Gamoniteiro. Vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van 32 renners, maar al snel voerde Bahrain het tempo op in het peloton en liet de voorsprong nooit te ver oplopen.

Vanuit die groep van 32 zou Michael Storer op zeventig kilometer van de streep er alleen vandoor gaan. De voorsprong van de tweevoudig ritwinnaar in deze Vuelta liep op naar de vijf minuten, maar nadat Movistar zich aan kop van het peloton zette zakte de voorsprong snel, al begon Storer met twee minuten voorsprong aan de loodzware slotklim.

David De la Cruz ging op de slotklim in de achtervolging en zou als eerste bij de Australiër komen en zou hem vrij snel achterlaten. Toch zou de ritzege ook niet naar de Spanjaard van UAE, want in de mist kwam snel Miguel Ángel López opzetten en zou hem direct ter plaatse laten. Roglic en Egan Bernal probeerde het met verschillende tempoversnellingen nog wel om López te achterhalen, maar de Colombiaan was de sterkste en liet zijn ploeg Movistar voor het eerste juichen deze Vuelta.

Doden door listeriabacterie in 2019: NVWA had geen tijd voor na-controles bij Offerman

Vleeswarenfabrikant Offerman is ondanks eerdere waarschuwingen vanwege de voedselveiligheid een tijdlang niet of nauwelijks gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).  Tientallen mensen werden ziek en zes mensen overleden in 2019 aan de gevolgen van de listeriabacterie die in vleeswaren van Offerman zat. Ook kregen dat jaar twee vrouwen een miskraam na het eten van vleeswaren van Offerman. Zo meldt de Gelderlander.

Jarenlang zette Offerman (Ter Beke genaamd sinds december 2017) een houdbaarheidsdatum op de verpakking zonder een goede onderbouwing. De houdbaarheidstermijnen van onder meer paté en boterhamworst werden hierdoor veel te ver opgerekt. Hierdoor had de listeriabacterie meer kans om zich te vermenigvuldigen tot voor de mens gevaarlijke hoeveelheden, Listeria groeit snel in gekoelde omstandigheden. Zo werd de boterhamworst bij Ter Beke 31 dagen bewaard terwijl de NVWA duidelijk stelt dat dit maar 21 dagen mag zijn.

Listeria is een gevaarlijke bacterie, het blijft niet alleen bij wat buikpijn en waterdunne ontlasting, je kan eraan overlijden. Door zo onzorgvuldig te werken is gespeeld met de gezondheid van andere mensen. "Dat hoort niet, je hoort voedselveilig te werken en dat hebben ze gewoon niet gedaan."

De NVWA wist van het gesjoemel met de uiterste houdbaarheidsdatum en gaf hiervoor drie schriftelijke waarschuwingen in 2016 en begin 2017. Hierna heeft de voedselwaakhond het toezicht bij Ter Beke laten lopen zonder dat het probleem was opgelost. Lees verder bij RTLNieuws.

Componist "Zorba's dance' Mikis Theodorakis (96) overleden

Als verzetsstrijder maakte hij de Tweede Wereldoorlog en de Griekse Burgeroorlog mee. Maar Mikis Theodorakis werd wereldberoemd door zijn muziek. De politiek geëngageerde componist is inmiddels op 96-jarige leeftijd overleden.

De Griekse componist Mikis Theodorakis stierf op 96-jarige leeftijd in Athene. Dat heeft het Griekse ministerie van Cultuur bekendgemaakt. Theodorakis werd vereerd als een volksheld in zijn thuisland. Ook verwierf hij internationale bekendheid als muzikant, schrijver, politicus en kritische geest.

Na het nieuws van de dood van Theodorakis hebben radio- en televisiestations in Griekenland hun programma's stopgezet om de muziek van de componist te spelen en hem te herdenken. Voor veel Grieken is Theodorakis nog steeds de "stem van het volk". Zijn muziek werd gezien als een troost, vooral in historisch moeilijke tijden zoals de Griekse militaire dictatuur van 1967 tot 1974, maar ook als een teken van verzet.

Ballingschap en marteling
Theodorakis werd geboren op 29 juli 1925 op het eiland Chios. Hij kwam op muziek door een oude film over Beethoven. "Ik heb de film met mijn vader gezien. Ik was gefascineerd", zei hij ooit in een interview met de Griekse televisie. "Ik vroeg mijn vader, die voor zaken naar Athene reisde, om me alles te brengen wat hij kon vinden over muziek in de hoofdstad. Zo is het begonnen." Later studeerde hij muziek aan het conservatorium van Athene.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij het door communisten gedomineerde verzet. Tijdens de burgeroorlog (1947-1949) koos hij de kant van links. Hij werd verbannen en gemarteld. Theodorakis werd begin jaren zestig wereldberoemd als componist - met de muziek voor "Alexis Sorbas", de film van Michael Cacoyannis met Anthony Quinn in de titelrol.

Daarna ging hij terug naar het verzet. Dit keer tegen de militaire dictatuur in Griekenland. Zijn muziek werd verboden in Griekenland. De Grieken bleven er thuis of op de buitenlandse radiostations naar luisteren. Theodorakis werd uiteindelijk gearresteerd. Na internationale protesten over zijn arrestatie mocht hij Griekenland verlaten - en leefde tot 1974 in ballingschap in Parijs. Daar componeerde hij "Axion Esti", "The Song of the Dead Brother" en de "Canto General".

Na het herstel van de Griekse democratie in 1974 keerde hij terug naar zijn vaderland en ging de politiek in.

Nintendo brengt Big Brain Academy terug

Nintendo kondigt Big Brain Academy: Brain vs. Brain aan, de hersentrainer die je diverse oefeningen laat doen om je hersenen aan het werk te zeggen.

Nieuw in deze versie is de mogelijkheid om de oefeningen in multiplayer te spelen, zodat je met elkaar de strijd aan kunt gaan. Dit kan offline, maar ook online tegen spelers over de hele wereld. In onderstaande trailer zie je hoe dit allemaal in zijn werk gaat.

Big Brain Academy: Brain vs. Brain komt 3 december exclusief naar Nintendo Switch.

Speciale edities Horizon: Forbidden West aangekondigd

Wat is een game tegenwoordig zonder speciale edities. Pre-orders van Horizon: Forbidden West zijn live en daar horen verschillende edities bij.

Zo is er de cross-gen Digital Deluxe Edition, exclusief in de PlayStation Store. Deze bevat de PS4- en PS5-versies van de game, speciale cosmetics en andere hulpmiddelen voor in de game. Ook een Digital Art Book, Digital Soundtrack en een digitale versie van The Sunhawk horen hierbij.

Dan is er de Special Edition, een SteelBook-versie van de game met digitale soundtrack en mini art book. Vervolgens is er de Collector's Edition. Deze bevat hetzelfde als de andere edities met als extra's een Display Case en 'Tremortusk and Aloy' standbeeld.

Tot slot hebben we nog de Regalla Edition, met een iets ander standbeeld en nog wat extra fysieke goodies. Alle versies zijn zoals gezegd nu te pre-orderen. Alles rustig nalezen kun je hier doen.

Horizon Forbidden West komt op 18 februari uit voor PlayStation 4 en PlayStation 5.

Horizon Forbidden West Regalla Edition

Wederom dagzege Merlier in Benelux Tour

Tim Merlier heeft de vierde etappe in de Benelux Tour gewonnen. Na 166 kilometer koersen, van Aalter naar Ardooie, was de Belg de snelste in de sprint. Merlier won afgelopen maandag ook al de openingsetappe.

Twee Belgen en een Nieuw-Zeelander zorgden voor de vlucht van de dag. Op 50 kilometer van de streep werden ze echter weer teruggepakt. Vervolgens probeerden meerdere renners te ontsnappen, maar ook zij kwamen niet ver.

Merlier leek in de slotfase van de etappe ingesloten te worden. Hij wachtte echter rustig af totdat er een gaatje ontstond en wist Mads Pedersen nog net voor te blijven. Danny van Poppel kwam als de nummer drie over de streep.

Stefan Bissegger behield de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft dertien tellen op de Deen Kasper Asgreen.

COVID-19: 2.821 positief getesten en 5 doden, totaal 1.946.655 en 18.017

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.821 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.946.655 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 69 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 442 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 18 patiënten opgenomen, er liggen nu 209 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 5 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.017 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

In Groningen worden meer seksueel getinte berichtjes of foto's verstuurd dan elders

Nergens in Nederland doen middelbare scholieren meer aan sexting dan in de provincie Groningen. 5,1 procent (1 op de 20) van de Groningse scholieren verstuurt seksueel getinte berichten, foto’s of filmpjes naar anderen.

Dit concludeert VPNGids.nl op basis van de meest recente sexting-cijfers van GGD’s en het CBS. In de gemeente Stadskanaal doen middelbare scholieren het vaakst aan sexting: 1 op de 16 verstuurt er seksueel getinte berichten of foto’s naar anderen. Lees verder bij DvhN.

Sony komt met PlayStation Showcase 2021

Na lang wachten komt Sony weer met een eigen show. Volgende week donderdag, 9 september, zendt het bedrijf een showcase uit van zo'n veertig minuten.

In de showcase worden games behandeld van PlayStation Studios en van third-party developers. De focus is geplaatst op games die eind dit jaar en later uitkomen. Ongetwijfeld betekent dat update van al aangekondigde games (denk God of War en Horizon Forbidden West), maar ook nieuwe onthullingen.

De presentatie begint om 22:00 uur Nederlandse tijd.

Wesley Sneijder maakt scheidsrechter uit voor 'Paardenlul' en is vier duels geschorst

Wesley Sneijder en zijn broer Jeffrey zijn door de tuchtcommissie van de KNVB respectievelijk voor vier en zes wedstrijden geschorst. Oud-international Sneijder krijgt de straf omdat hij op 3 oktober vorig jaar de Goese scheidsrechter Harold van de Ketterij uitschold.

Sneijder vond dat een doelpunt in het duel tussen Achilles Veen en DHSC afgekeurd had moeten worden. Wes is geldschieter en assistent-trainer bij DHSC. Hij vond het optreden van de arbiter zeer ondermaats. Na afloop van de wedstrijd in de Hoofdklasse schold hij Van de Ketterij vervolgens uit (‘paardenlul’) en intimideerde de ervaren Zeeuwse arbiter.

"Mannen, die scheidsrechter is voor mij", zou Sneijder hebben gezegd. DHSC wil naar de amateurtop en ze hadden het duel tegen Achilles Veen met 4-1 verloren. Rodney Sneijder kreeg twee keer geel en dus rood van de scheidsrechter. Oudere broer Jeffrey was op dat moment assistent van hoofdtrainer Gert Kruys.

Volgens de aanwezige assistent-scheidsrechters, die als getuigen optreden, had Wesley Sneijder zich eerder dat seizoen rond twee andere wedstrijden ook al misdragen. Van de Ketterij maakte vervolgens melding van het incident bij de KNVB. De woede-uitbarsting blijkt de oud-voetballer van onder meer Ajax, Real Madrid en Internazionale een schorsing van vier wedstrijden te hebben opgeleverd.

Welsey Sneijder mag de komende vier duels niet op het sportpark aanwezig zijn als DHSC zijn wedstrijden speelt. De 37-jarige Domstedeling is sinds dit seizoen assistent-trainer van DHSC en volgt de trainerscursus. Broer Jeffrey Sneijder is vanwege het gebruik van scheldwoorden en ongeregeldheden voor zes duels geschorst, net als speler DHSC-Redouan Aamri.

Het nutteloze feitje van de dag: Racen door de straten van Zandvoort

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dit weekend wordt de Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort verreden. Het circuit in de duinen aan de Noordzee is wereldberoemd, maar wist je dat er eerst door de straten van Zandvoort geracet werd nog voor er een circuit bestond in de badplaats? In 1939 was naar idee van de burgemeester de eerste autorace in Zandvoort en daarvoor werden de wegen gebruikt bij het dorp waar een nieuwe wijk zou moeten verrijzen.

Speciaal voor die race werd maandenlang gewerkt aan de voorbereidingen en op 3 juni 1939 was het dan zover. Voor de ogen van 50.000 bezoekers racete een veld van normale straatauto's, want het werd te gevaarlijk geacht om met echte raceauto's te rijden. Dankzij het succes van de race werd er na de oorlog besloten een permanent circuit bij de badplaats aan te leggen. Meer weten over die eerste race in Zandvoort? Klik dan hier.

Biden wordt verplicht om olie- en gasvelden te verpachten

Biden verpacht verschillende olie- en gasvelden volgend op een uitspraak van de rechter in juni, die hem dat verplicht.

Hoewel de planeet in de problemen komt door het verbranden van fossiele brandstoffen, vond voormalig president Trump het toch nodig dat er meer verbrand wordt. Hij verruimde hiervoor mogelijkheden om onder andere in de Mexicaanse Golf, waar in het verleden al meerdere grote lekken hebben plaatsgevonden, grote delen te verpachten voor olie- en gasonderzoek.

Toen Biden eerder dit jaar president werd, was een van de eerste dingen die hij deed, het stopzetten van de veilingen voor het verpachten. De rechter heeft in juni aangegeven dat deze veilingen door moeten gaan.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoekt nog hoe om te gaan met 283.279 hectaren aan grond, verdeeld over verschillende staten, die hetzelfde doel hebben gekregen onder de voorgaande regering.

Milieuorganisaties zijn niet blij met de beslissing en kijken Biden erop aan. Maar ook de olie- en gasindustrie kijkt met een scheef oog naar Biden omdat hij volgens hen de boel vertraagt.

Sion e-auto op zonne-energie door eigen wallbox inzetbaar als 'thuisbatterij'

De Sion elektrische zonne-auto van e-car startup Sono Motors kan worden gebruikt als opslagapparaat voor zonne-energie. Volgens informatie van WirtschaftsWoche wordt dit mogelijk gemaakt door een nieuw ontwikkeld, relatief goedkoop laadstation.

De e-car nieuwkomer Sono Motors uit München, die de Sion elektrische zonne-auto vanaf 2023 wil gaan verkopen, heeft een eigen wallbox (laadstation) voor de Sion ontwikkeld. Volgens informatie van WirtschaftsWoche zou de bi-directionele wallbox van hun e-auto een flexibel energieopslagapparaat moeten maken. Bidirectioele wallbox betekent dat de laadpaal niet alleen elektriciteit van het net of zonnepanelen naar de auto leidt, maar ook van daaruit naar het huishouden of naar het net. Consumenten kunnen zo hun auto gebruiken om hun zonne-energie op te slaan.

Daarnaast moet de wallbox tot 70 procent goedkoper zijn dan vergelijkbare DC wallboxen. De reden: de Sono Motors wallbox werkt met wisselstroom. Andere, vergelijkbare wallboxen daarentegen zijn meestal DC-modellen. Dit kan doordat de omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom in de Sion e-auto zelf plaatsvindt en niet in de wallbox. De prijs van de wallbox moet in de lagere prijsklasse vallen van vier cijfers. De Sono Motors Wallbox is ontwikkeld met de Duitse fabrikant Kostal.

Texas strenger dan conservatieve moslims

Texas heeft de abortuswet aangescherpt. Een zwangerschap mag enkel nog afgebroken worden voordat een hartslag waar te nemen is. Daarnaast moeten mensen die ondersteuning geven, een boete van $10.000 betalen aan de klikspaan die hun erbij gelapt heeft.

De conservatieven in de VS gaan nu zo ver dat ze conservatiever zijn dan conservatieve moslims...

 

Terwijl andere staten wachtten op een uitspraak van het hooggerechtshof met invoering van strengere abortuswetten, vond Texas dat blijkbaar niet nodig, en vond vooral dat vrouwen zelf de keuze niet mogen maken. Texas gaat hiermee voorbij aan een eerdere uitspraak van het hooggerechtshof dat bepaalde dat vrouwen een grondwettelijk recht op abortus hebben.

De wet geeft verder een flinke financiële motivatie voor klikspanen. Iemand die ondersteuning geeft aan een vrouw die een abortus ondergaat, wat kan bestaan uit rijden naar de abortuskliniek, mentale ondersteuning, of andere steun, moet $10.000 betalen aan de klikspaan die hen aangegeven heeft. Dit kan dus flink oplopen en is ook erg subjectief.

De republikeinse gouverneur brabbelde nog iets over een zogenaamde schepper bij het ondertekenen, om zijn idioterie te rechtvaardigen...

Stof in IJmond, rondom Tata Steel, bevat veel ongewenste PAK en metalen

In Wijk aan zee, Beverwijk, Velsen-Noord en IJmuiden zijn in het neergedaalde stof meer polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) en metalen gevonden, dan buiten de IJmond. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

In Wijk aan Zee werden de hoogste waarden gemeten. Metalen zoals ijzer, mangaan, vanadium en chroom en PAK zijn daar 20 tot 100 keer meer gemeten dan op plekken buiten de IJmond. De blootstelling aan de hoeveelheden lood en PAK in het stof in de IJmond is ongewenst voor de gezondheid van kinderen. Eerder concludeerde het RIVM al dat er in de IJmond meer acute klachten gemeld worden bij de huisarts en de luchtkwaliteit vaker matig tot onvoldoende is.

Hoeveelheid lood en PAK in stof IJmond ongewenst voor gezondheid kinderen
Kinderen die buiten en binnen spelen komen in contact met stof in de leefomgeving. Het gaat dan om stof dat is neergedaald, dus dat te zien is op bijvoorbeeld vensterbanken of speeltoestellen. Zij komen via hun huid in contact met PAK en metalen die in het stof zitten. Ook krijgen kinderen de stof via hun handen in hun mond. De hoeveelheid PAK en lood die kinderen hierdoor binnen kunnen krijgen is ongewenst. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert dan ook om de blootstelling aan deze stoffen zo veel mogelijk te beperken. Van de andere metalen in het stof wordt geen gezondheidsrisico verwacht.

Meeste stof in Wijk aan Zee
In Wijk aan Zee, Beverwijk, Velsen-Noord en IJmuiden zijn buitenshuis de hoeveelheden PAK en metalen in het neergedaalde stof groter dan op locaties buiten de IJmond. Ze zijn het grootst in Wijk aan Zee. Daar zijn sommige metalen zoals ijzer, mangaan, vanadium en chroom, en PAK, in hoeveelheden van 20 tot 100 keer meer in het stof aanwezig dan buiten de IJmond.

Binnen in de woningen, met name in Wijk aan Zee, zijn de hoeveelheden PAK en de meeste metalen licht verhoogd. Maar de hoeveelheden in de woningen zijn veel lager dan buiten en dragen nauwelijks bij aan de totale hoeveelheid waar mensen aan blootstaan. Het onderzoek naar de herkomst van de stoffen loopt nog. Wel is al duidelijk dat een deel van het stof van het terrein van Tata Steel komt.

Veegonderzoek
In de IJmond in Noord-Holland is neergedaald stof te zien rondom het terrein van Tata Steel, bijvoorbeeld op vensterbanken, tuinmeubelen of op straat. Bij bewoners geeft het overlast. Ook maken zij zich zorgen over hun gezondheid en die van hun kinderen. Het RIVM en de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst Kennemerland hebben daarom in opdracht van de Provincie Noord-Holland gemeten hoeveel PAK en metalen in het neergedaald stof zit. Daarnaast is een inschatting gemaakt wat voor risico het kan hebben voor de gezondheid van kinderen van tussen de één en twaalf jaar in dit gebied. In verschillende dorpen rond Tata Steel is drie keer stof verzameld en onderzocht. Dit is gedaan op 29 locaties buiten, en op 12 locaties binnen in woningen. Daarnaast is er op een aantal locaties buiten de IJmond onderzoek gedaan ter vergelijking.

Hoogoven ( foto Pixabay)
Hoogoven ( foto Pixabay)

MH17-onderzoek roept Russische militairen op informatie te delen

Het Joint Investigation Team (JIT), dat het neerhalen van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne onderzoekt, komt met een nieuwe oproep voor informatie. De oproep wordt gedaan in het kader van het vervolgonderzoek en richt zich met name op de inwoners van de Russische stad Koersk. Daar kwam volgens het JIT de Buk-TELAR vandaan die het vliegtuig neerschoot. Alle 298 inzittenden van het passagiersvliegtuig kwamen op 17 juli 2014 bij de crash om.

De Nederlandse politie, die de actie coördineert, schrijft in een brief aan inwoners van Koersk dat het vervolgonderzoek naar de bemanning en de besluitvorming rond de inzet van de Buk-TELAR vergevorderd is, maar nog niet compleet. Ze roept Russische militairen die meer weten op om informatie, zoals foto’s, video’s, e-mails en officiële documenten, te delen.

Ook verspreidt de politie op de website www.jitmh17.com twee video’s, gericht aan een breder publiek, waarin een Nederlandse oud-militair en Australische nabestaanden met Sovjet roots vertellen hoe belangrijk het is dat er antwoorden komen op openstaande vragen.

Vera Oreshkin, die haar zoon Victor (29) verloor bij de ramp, zegt in de video: “Deze tragedie had niet mogen gebeuren, en mag nooit meer plaatsvinden. We roepen iedereen op die er meer over weet, alstublieft, vertel het aan hen die het moeten weten.”

Luitenant-kolonel buiten dienst Marseille, die veel werkte met Russische militairen, zegt te hopen dat zijn Russische collega’s antwoorden kunnen geven: “Voor de families van de 298 onschuldige slachtoffers is het belangrijk dat er nu eindelijk duidelijkheid komt. (….) Voor de toekomst van onze landen is het belangrijk dat dit onderzoek wordt afgerond. En dat deze donkere bladzijde in onze gezamenlijke geschiedenis wordt omgeslagen.”

In maart 2020 begon in Nederland de rechtszaak tegen 4 verdachten, die volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk zijn voor het verkrijgen van het wapen, een Buk-TELAR, ten behoeve van hun strijd in oost-Oekraïne en voor het neerschieten van vlucht MH17 met dit wapen op 17 juli 2014. De nieuwe oproep vindt niet plaats in de zaak tegen deze verdachten, maar in het kader van het vervolgonderzoek. In dat onderzoek staan de volgende vragen centraal:

Wie besloot dat dit wapensysteem in Oekraïne werd ingezet en wie vormde de bemanning? Omdat de Buk-TELAR volgens het JIT geleverd werd door de 53e Anti-Aircraft Missile Brigade uit Koersk, worden de antwoorden nu daar gezocht.

Het JIT hoopt met deze oproep de nog ontbrekende informatie te verkrijgen, zodat nabestaanden van de slachtoffers rust kunnen vinden met de wetenschap wat er precies is gebeurd.

Andy Kraag, hoofd Landelijke Recherche van de Nederlandse politie: “We willen weten wie de bemanning vormde, wat hun opdracht was en van wie die opdracht kwam. Ook willen we weten wie besloot dat het wapen in Oekraïne zou worden ingezet. En we willen vooral weten waarom ze dat passagiersvliegtuig neerhaalden. Hoe kon het gebeuren dat er 298 onschuldige burgers uit de lucht werden geschoten? Daar kunnen we pas met zekerheid iets over zeggen als de direct betrokkenen duidelijkheid geven.”

Volgende week, op maandag 6 september, gaat het MH17-proces tegen de 4 verdachten verder. Nabestaanden zullen dan gebruik maken van hun spreekrecht.

Vuelta: Etappe 18 - De Rit der Ritten?

Etappe zeventien in de Vuelta a España was vermakelijk, Primoz Roglic liet nog maar eens zien met afstand de beste te zijn, ondanks een poging van Egan Bernal om daar wat aan te veranderen. Vandaag volgt een échte knaller, de koninginnerit met een fenomenale finish.

De heren renners beginnen aan de slachtpartij in Salas, waar het langzaam omhoog gaat alvorens men begint aan de Puerto de San Llaurienzu, tien kilometer aan gemiddeld ruim acht procent. Na de afdaling is het langzaamaan tijd voor de volgende klim, de iets kortere en ongeveer net zo steile Altu de la Cobertoria.

Ook die wordt afgedaald, gevolgd door een vlak gedeelte naar acht kilometer klimmen op de Altu la Segá o del Cordal. Een flink stukje warmup, want na de afdaling van een paar kilometer begint de monsterlijke slotklim: de Altu d'El Gamoniteiru, bijna vijftien kilometer lang aan gemiddeld tien procent, een waar monster.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier spat het enthousiasme over de Gamoniteiru van het scherm, we krijgen er extra veel zin in: al jaren wil wielerminnend Spanje de klim in de Vuelta hebben, nu is het éindelijk zover dat het monster aan de beurt is, een klim waarvoor de buitencategorie eigenlijk nog te weinig is.

De etappe, waarin de kans op regen groot is, gaat rond half één van start, de neutralisatie eindigt dan even na één uur. Eurosport is er op TV en de Player al vanaf 12.35 uur bij, Sporza kiest voor andere zaken en is weer eens af. De finish staat grofweg tussen vijf en zes op de planning.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

FOK! Wat een weer: iets minder saai

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo, hallo!

Een grijze dag was het vandaag. Maar slecht ook niet, het is overal droog gebleven. Vanochtend voelde het met 13 graden wat fris aan, niet alleen hier maar overal in Nederland, enkel het uiterste noordoosten heeft de 20 graden vandaag gehaald. 

Vanavond wordt de bewolking wat minder, de zon zal niet heel veel meer te zien zijn. Het is al een tijdje geleden dat we de langste dag van het jaar hadden maar ik merk nu pas dat de zon al vroeg onder gaat. Gelukkig klaart de bewolking op morgen en blijft het droog. In het noorden en westen zijn nog wel wolken. In de middag wordt het 18 graden in het noorden tot 22 graden in het noordoosten met een zwakke wind ergens vanuit het noorden.

Voor de warmteliefhebbers ligt er iets moois op de loer, geen hittegolf maar wel een paar droge dagen met temperaturen boven de 25 graden. Dat is nu nog ver weg, begin volgende week. Met een klein temperatuursdipje op zaterdag kan het volgende week een fijne week worden zoals het er nu voor staat.

To be continued...

 Helaas was dit weinig te zien vandaag. Gister wel in het Buskersbos nabij Winterswijk. (Foto: _UserName_)
Helaas was dit weinig te zien vandaag. Gister wel in het Buskersbos nabij Winterswijk. (Foto: _UserName_) 
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Mannen in duurzame, monogame homoseksuele relatie welkom als donor bij Sanquin

Mannen in een duurzame, monogame homoseksuele relatie kunnen vanaf deze week bloeddonor worden. De eis dat het laatste seksuele contact minimaal vier maanden geleden was, vervalt voor deze groep mannen. De Bloedbank, onderdeel van Sanquin, werkt zo toe naar een steeds individuelere risico-inschatting, waarbij dit een belangrijke volgende stap is. Voor 2022 wordt een verdere verruiming van het donorbeleid voorbereid.

 “Al sinds 2015 neemt Sanquin maatregelen om meer mannen die seks hebben met mannen (MSM) te kunnen toelaten als donor”, stelt Sanquins CEO Tjark Tjin-A-Tsoi. “Nu passen we onze risicogroepenbenadering aan naar een meer individuele inschatting van risico’s voor de veiligheid van bloed. We verwachten dat hiermee enkele honderden geïnteresseerden zich zullen aanmelden als donor.”

Sanquin heeft actief gezocht naar de mogelijkheid om het donorbeleid op verantwoorde wijze te verruimen. Nederland blijft met deze ontwikkeling in de wereldwijde voorhoede op het gebied van donatiebeleid door MSM én op het gebied van transfusieveiligheid. De bloedbank, die onderdeel is van Sanquin, stelt daarmee zowel patiëntveiligheid als gelijke behandeling als uitgangspunt van het toelatingsbeleid.

Verandering van beleid
Uitgangspunt van de bloeddonaties door MSM wordt dat de relatie al minstens 12 maanden duurt en dat de partners uitsluitend met elkaar seksueel contact hebben. Die termijn is gekozen omdat partners dan hun relatie goed kunnen inschatten, en eventuele besmettingen binnen de relatie al aan het licht zijn gekomen.

Hiervoor hanteerde Sanquin op het gebied van MSM een risicogroepenbenadering. Daarbij krijgen mensen met verhoogd risico op het dragen van een bloedoverdraagbare infectie tijdelijk uitstel van bloed doneren. Dat geldt voor MSM, maar bijvoorbeeld ook mensen die hebben gereisd in malariagebieden of mensen die lang in een gebied geweest zijn waar de menselijke variant van Creutzfeldt-Jakob voorkomt.

Die groepsbenadering is gebaseerd op empirisch-wetenschappelijke data, die bij MSM in Nederland relatief veel vaker bloedoverdraagbare infecties aantonen in vergelijking met diegenen die uitsluitend heteroseksueel contact hebben. Dat resulteert al jaren in een van de meest veilige bloedvoorzieningen ter wereld. Echter, het zorgt er ook voor dat mensen onnodig worden uitgesloten van het bloeddonorschap.

Volgende etappe
Het voornemen is om in de toekomst ook MSM zonder vaste partner op een veilige manier als bloeddonor te kunnen accepteren. Daarover wordt in 2022 duidelijkheid gegeven. In de voorbereiding op de volgende stap wordt de bloedveiligheid na de huidige verruiming van de regels uiteraard goed in de gaten gehouden. De insteek is om gericht te vragen naar gedrag dat het risico op bloedoverdraagbare infecties verhoogt.

Daphne Thijssen, directeur van Sanquin Bloedbank, licht dat proces toe: “Dat lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. Net als bij de eerste stap onderzoeken we hoe we met een set gerichte en getoetste vragen snel en accuraat gedrag met hoger risico vinden. Tot hoever vraag je door? Wanneer vindt een donor het ongemakkelijk om te antwoorden? Dekken de vragen de risico’s voldoende af? We gebruiken de tijd om dit te onderzoeken en voor te bereiden.”

Op basis van Sanquins onderzoeken, gecombineerd met de zeer gevoelige bloedtesten, kan deze stap veilig genomen worden. “Patiënten moeten kunnen blijven vertrouwen op een voortdurend veilige bloedvoorraad”, benadrukt Thijssen. “We volgen bij elke stap nauwgezet de daadwerkelijke effecten op de veiligheid van transfusies, en grijpen in als daar enige aanleiding toe is.”

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.