FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 september 2021

Nederlands goud stroomt binnen voor handbikers: zinderende finish en gigantische overmacht

Op de Paralympische Spelen in Tokyo heeft Nederland woensdag weer flink succes kunnen vieren. Vooral rond de Fuji Speedway, waar de wegritten verreden werden, kon het Wilhelmus gespeeld worden. Nederland staat in Tokyo nu op negentien keer goud, tien keer zilver en tien keer brons, goed voor plek vijf op de medaillespiegel.

Wegwielrennen - Wegrit mannen H5
Handbiker Mitch Valize werd geboren met meerdere beperkingen aan de linkerkant van zijn lichaam, met name zijn been en bekken, terwijl zijn linkervoet is geamputeerd. Dit jaar pakte hij in zijn klasse de wereldtitel in de wegwedstrijd en de tijdrit en in Tokyo begon hij de jacht op de dubbel met goud op de tijdrit. Tim de Vries verloor in 1997 zijn linkerbeen bij een trampolineongeluk en is drievoudig wereldkampioen op de wegrit.

In de bijna tachtig kilometer lange wegrit bleven zes van de mannen grotendeels samen, zo nu en dan plaatste Loïc Vergnaud eens een aanval. De Fransman deed dat in de slotfase ook en leek op weg naar het goud, maar Valize wist met een bizarre sprint in de laatste halve kilometer een joekel van een gat te dichten en ging in de laatste meters voorbij Vergnaud naar goud, terwijl De Vries op gepaste afstand kon juichen voor zijn brons én het goud van zijn teamgenoot.

Wegwielrennen - Wegrit vrouwen H1-4
Jennette Jansen werd geboren met onderontwikkelde benen en raakte ze beiden kwijt op haar negende. Op de Paralympische Spelen zijn er weinig met meer ervaring dan de Nederlandse: in 1988 en 1992 was ze er al bij in de atletiek, in 1996 won ze rolstoelbasketbalzilver. Tegenwoordig is ze dé dominante vrouw in het handbiken in de H4-klasse, met drie WK's op rij waarin ze de wegrit en tijdrit won. In Tokyo moest ze het op de tijdrit nog doen met brons, maar op de wegrit was ze ongenaakbaar en pakte de 53-jarige grootheid het goud.

Wegwielrennen - Wegrit mannen H5
Jetze Plat domineert het handbiken én de triatlon in zijn klasse al jaren en in Tokyo was dat al te merken: goud op de triatlon én de tijdrit met enorme voorsprong. In de wegrit ging hij er vandoor met Thomas Frühwirth uit Oostenrijk, die hij na veertig kilometer achter liet. Plat werd niet meer teruggezien tot na de finish: hij pakte het goud met maar liefst bijna zes minuten voorsprong op de Oostenrijker.

Zwemmen - 100m schoolslag mannen SB11
De blinde Rogier Dorsman schittert in Tokyo en won al goud op de 400m vrije slag en de 200m wisselslag. Daar kwam woensdag een derde titel bij: op de 100m schoolslag was de 22-jarige Nederlander een halve seconde sneller dan de nummer twee, de rest kwam niet eens in de buurt.

Zwemmen - 400m vrije slag mannen S10
Bas Takken werd geboren met een beperking die ervoor zorgt dat hij minder kracht in zijn benen heeft en dat zijn ruggengraat niet recht staat. In Rio werd hij vierde op de 400m vrije slag, in Tokyo wist hij dat te verbeteren: zilver voor de Nederlander, ruim achter de Oekraïnse winnaar, maar ver voor de rest.

Zwemmen - 100m vrije slag mannen S6
Thijs van Hofweegen won in Rio zilver op de 400 meter vrije slag, maar op die afstand plaatste hij zich dit keer niet. De Nederlander, geboren met cerebrale parese, was er op het koningsnummer wel bij en tikte als vijfde aan.

Zwemmen - 100m schoolslag vrouwen SB11
In Rio de Janeiro waren er vijf medailles, waaronder twee keer goud, voor de destijds 15-jarige blinde zwemster Liesette Bruinsma. In Tokyo staat de teller vooralsnog op één keer zilver en daar kwam woensdag geen medaille bij: op de schoolslag finishte ze als vierde, enkele tienden achter het brons en ver achter de zinderende strijd om goud - die werd op vier honderdsten beslist, zeven seconden voor Bruinsma.

Zwemmen - 100m schoolslag mannen SB13
De 18-jarige Thomas van Wanrooij is al sinds zijn twaalfde een groot deel van zijn zicht kwijt en zwemt de afgelopen twee jaar steeds verder richting wereldtop. Op de 200m wisselslag pakte hij in Tokyo al brons, een tweede medaille zat er nog even niet in: zesde op de schoolslag.

Tafeltennis - Vrouwen teams
In de klasses 6-8 staat Nederland aan de start met drievoudig individueel kampioene Kelly van Zon en Frederique van Hoof. In de halve finales tegen Viktoriia Safonova en Maliak Alieva uit Rusland wonnen ze het dubbelspel, waarna Safonova Van Hoof de baas was. Van Zon was echter veel te sterk voor Raisa Chebanika en zo staat Nederland in de finale.

Rolstoeltennis - Enkelspel mannen
Tom Egberink is als achtste geplaatst, maar zit erg lekker te spelen in Tokyo. In de kwartfinales moest de Spanjaard Daniel Caverzaschi er aan geloven: 6-4, 6-3 en dus is Egberink dicht bij een verrassende medaille.

Rolstoeltennis - Dubbelspel vrouwen
Diede de Groot en Aniek van Koot vormen misschien wel hét droomduo in het dubbelspel en dat bleek in de kwartfinales niet overdreven: Yui Kamiji en Momoko Ohtani uit Japan werden met 6-4, 6-2 verslagen door de veelvoudig Grand Slam-winnaressen.

Rolstoeltennis - Quads dubbelspel mannen
De verrassing van de dag kwam op naam van Sam Schröder en Niels Vink. In de finale tegen de Australiërs Dylan Alcott en Heath Davidson was het Nederlandse duo met 6-4, 6-3 te sterk en dus was er Nederlands goud in de quads.

Atletiek - 100m vrouwen T36
Cheyenne Bouthoorn werd geboren met een hersenafwijking, waardoor de linkerzijde van haar lichaam niet volledig functioneert. Op de 200 meter werd ze vijfde en op de 100 meter evenaarde ze die prestatie, ook nu zat ze zo'n drie tienden achter de medailles.

Atletiek - 100m mannen T54
Rolstoelracer Kenny van Weeghel was er in Sydney in 2000 al bij en won in zijn enorme carrière een enorme waslijst aan paralympisch eremetaal en WK-medailles. Op de 400 meter pakte hij in 2004 én 2016 goud, op de 100 meter werd hij in 2002 zelfs al wereldkampioen. De concurrentie lijkt tegenwoordig echter te snel: met 14,53 seconden werd hij achtste in de finale, waarin het goud in 13,76 naar de Thai Athiwat Paeng-Nuea ging.

Badminton - Vrouwen SU5
Badminton debuteert op de Paralympische Spelen en met Megan Hollander is Nederland er ook vertegenwoordigd. In de groepfase begon het nog niet al te lekker: de Portugese Beatriz Monteiro was met 12-21, 19-21 te sterk voor de Nederlandse, die eerder dit jaar nog een zware blessure opliep en net op tijd herstelde voor Tokyo.

Random Pics van de Dag #404

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Gelijkspel voor Oranje in Noorwegen bij terugkeer Van Gaal

Het Nederlands elftal is er woensdag niet in geslaagd te winnen van Noorwegen bij de rentree van Louis van Gaal als bondscoach. In Oslo kwam Oranje niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen de Noren.

Van Gaal begon met zijn verwachte 4-3-3-opstelling aan het duel met de Noren. Er waren basisplaatsen voor Cody Gakpo, debutant Justin Bijlow. Het Nederlands elftal had vanaf het begin het meeste balbezit en kreeg een paar mogelijkheden via Gakpo, maar Noorwegen werd met Erling Haaland gevaarlijk. Eerst schoot Haaland voorlangs en even later hield Bijlow hem van het scoren af.

Nadat Haaland twee keer gevaarlijk was geweest was het bij de derde keer wel raak voor de gevaarlijke spits van Noorwegen. Na balverlies van Memphis Depay, kwam de bal voor de voeten van de Noorse spits terecht en hij schoot raak, ook omdat Virgil van Dijk net te laat was met zijn tackle.

Tien minuten na de openingsgoal kwam het Nederlands elftal. Na een goede combinatie tussen Steven Berghuis en Georginio Wijnaldum gaf de middenvelder van Paris Saint-Germain de bal laag voor, waarna de bal binnen werd gelopen door Davy Klaassen. Dat zou ook de ruststand zijn tussen de beide landen.

Na de rust bleef Berghuis achter in de kleedkamer en kwam Donyell Malen erin als invaller. Oranje creerde vrij weinig tegen de Noorse verdediging en na twintig minuten in de tweede helft kwam het Nederlands elftal heel goed weg na een counter van Noorwegen. Martin Ødegaard bediende Haaland en de spits schoot buiten bereik van Bijlow. Gelukkig voor Oranje ging het geplaatste schot van de spits op de paal en mocht Nederland blij zijn dat het 1-1 bleef.

In de laatste seconden van de wedstrijd kreeg het Nederlands elftal toch nog een goede kans op de 1-2. De net ingevallen Denzel Dumfries wist de kans niet te benutten en moest het Nederlands team het met een puntje doen tegen Noorwegen.

Door het gelijkspel staat Oranje één punt achter koploper Turkije, dat woensdagavond gelijkspeelde tegen Montenegro. De nummer één gaat direct naar het WK, terwijl de nummer twee van de poule zich nog via play-offs kan plaatsen voor de mondiale eindronde in Qatar.

De PlayStation Plus-games van september

Abonnees van PlayStation Plus hebben weer een drietal games om naar uit te kijken. Vanaf 7 september is de line-up van september zonder verdere kosten te downloaden.

Het betreft deze maand Overcooked: All You Can Eat voor PlayStation 5Daarnaast komen Predator: Hunting Grounds en Hitman 2 beschikbaar als PlayStation-4 titels.

Je hebt nog tot 7 september om de games van deze maand (Hunter’s Arena: Legends, Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville, Tennis World Tour 2) te claimen.

Final Fantasy XIII en meer naar Game Pass in september

Microsoft heeft nieuwe games aangekondigd die in september naar Xbox Game Pass komen. Het betreft games tot en met 9 september, dus ongetwijfeld worden er later meer games aangekondigd.

Op 2 september worden er vier games teogevoegd: Craftopia, Final Fantasy XIII, Signs of the Sojourner en Surgeon Simulator 2. Op 7 september wordt Crown Trick toegevoegd en op 9 september komen er nog Breathedge, Nuclear Throne en The Artful Escape bij.

Helaas gaan er binnenkort ook games weg uit de dienst. Op 13 september wordt Red Dead Online verwijderd. Op 15 september volgen Company of Heroes 2, Disgaea 4, Forza Motorsport 7, Hotshot Racing, The Dark Crystal: Age of Resistance Tactics en Thronebreaker: The Witcher Tales.

Game Pass September

Roglic grijpt macht in Ronde van Spanje

Primoz Roglic heeft de macht gegrepen in de Ronde van Spanje. De Sloveen van Jumbo-Visma won de zeventiende etappe, een bergetappe over 185,8 kilometer van Unquera naar Lagos de Covadonga en pakte ook de leiding in het algemeen klassement.

De renners moesten vandaag twee keer de Llomene over (7,5 km à 9%). De slotklim was de Covadonga,een zware beklimming van 12,5 kilometer. Mede door de regen waren er valpartijen. Onder meer rode truidrager Eikin en Vlasov kwamen met het asfalt in contact.

Het was Bernal die het bal opende en tijdens de tweede beklimming van de Llomena, zo'n zestig kilometer voor de meet, versnelde. Roglic sprong mee, terwijl Mas en López niet konden aanhaken. Aan de voet van de Covadonga had het duo anderhalve minuut voorsprong op de achtervolgers en die voorsprong werd zelfs wat groter.

Bernal kon op 7,5 kilometer onder de top niet meer volgen en Roglic ging alleen verder en pakte onbedreigd de dagzege. Daarachter probeerde Mas nog een aanval te plaatsen net als zijn ploegmaat López, maar het leverde weinig op behalve dat Bernal werd teruggepakt.

Roglic heeft in het algemeen klassement bijna tweeënhalf minuut voorsprong op Mas en iets meer dan drie minuten op diens ploeggenoot Miguel Ángel López.

Volgende nieuwkomer voor Super Monkey Ball is Hello Kitty

De volgende nieuwkomer voor Super Smash Bros. Ultimate Super Monkey Ball Banana Mania is bekendgemaakt. De nieuwste crossover haalt Hello Kitty naar de game.

Het enige jammere aan de nieuwkomer is dat Hello Kitty geen deel uitmaakt van het basisroster, maar beschikbaar komt als betaalbare DLC. Voor net geen vijf euro kun je de DLC aanschaffen.

Banana Mania komt 5 oktober uit last-gen en current-gen.

COVID-19: 2.878 positief getesten en 2 doden, totaal 1.943.882 en 18.012

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.878 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.943.882 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 66 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 436 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 9 patiënten opgenomen, er liggen nu 207 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.012 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Dagzege Van der Hoorn in Benelux Tour

De derde etappe in de Benelux Tour is vanmiddag gewonnen door Taco van der Hoorn. De Nederlander van Wanty Gobert was de snelste in de eindsprint van een kopgroep van vijf man.

De etappe van vandaag ging over 168,3 kilometer en leidde het peloton van Essen naar Hoogerheide. Het waren Van der Hoorn, Durbridge, Battistella, Willems en Norsgaard die een gaatje sloegen, maar het peloton leek de zaak onder controle te hebben. De jacht op de kopgroep haperde echter omdat sprinters Viviani en Ewan met pech te kampen kregen. In de straten van Hoogerheide wisten de koplopers dan ook net buiten schoi van het jagende peloton t te blijven. In de eindsprint was Van der Hoorn vervolgens Norsgaard en Durbridge te snel af.

Stefan Bissegger, die gisteren de tijdrit won, behield de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft negentien seconden voorsprong op de Deen Kasper Asgreen. 

Celstraf en beroepsverbod voor rijinstructeur die leerlingen zelf wilde berijden

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 54-jarige man uit Waalre veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De verdachte maakte zich schuldig aan aanranding toen hij autorijles gaf. Naast de celstraf legt de rechtbank de man een beroepsverbod op van 2 jaar.

De verdachte gaf autorijles in de omgeving van Eindhoven. Tussen december 2019 en november 2020 gaf hij rijles aan onder andere 2 minderjarige, vrouwelijke leerlingen. De verdachte aaide tijdens die lessen regelmatig over de benen van deze 2 leerlingen en bewoog daarbij zijn hand onder meer naar de binnenkant van hun bovenbeen en liesstreek. Bij één van de leerlingen betaste hij uiteindelijk de vagina over de kleding heen. Ook raakte hij bij hen beiden de borst aan. De verdachte deed alsof dit per ongeluk gebeurde tijdens het geven van uitleg. Zo pakte de man de armen van zijn leerlingen vast om de remdruk uit te leggen en duwde hij met zijn hand op hun knieën als ze te weinig gas gaven.

De rechtbank is van oordeel dat de man hiermee op ernstige wijze de lichamelijke integriteit van zijn leerlingen heeft geschonden. Hij heeft misbruik gemaakt van de kwetsbare positie van de meisjes en het vertrouwen geschonden dat zij in hem mochten hebben als leraar en als volwassene.

Bevrediging van eigen seksuele behoefte
De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij de 2 meisjes veelvuldig heeft betast, waardoor de leerlingen elke rijles opnieuw bang waren. Door de wijze waarop de verdachte zijn handelen opbouwde en verdoezelde, zijn de slachtoffers aan zichzelf gaan twijfelen en hebben in eerste instantie niets durven zeggen. Dat maakt dat de ontuchtige handelingen gedurende langere tijd hebben kunnen plaatsvinden tijdens vele rijlessen.

De verdachte heeft zelf verklaard dat hij niet weet waarom hij tot zijn handelen is gekomen. Daarbij is het niet duidelijk geworden of de man zich schaamt voor zijn handelen óf dat hij echt niet weet wat hem dreef. De rechtbank kan niet anders dan concluderen dat hij kennelijk bevrediging zocht van zijn eigen seksuele behoefte, zonder daarbij rekening te houden met de slachtoffers. De rechtbank neemt dit de verdachte zeer kwalijk.

De rechtbank komt alles overwegende tot een gevangenisstraf van 6 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Om herhaling te voorkomen mag de man 2 jaar lang het beroep van rijinstructeur niet uitoefenen. Een van de voorwaarden die de rechtbank aan de voorwaardelijke gevangenisstraf koppelt, is het volgen van een ambulante behandeling zodat de man niet opnieuw de fout in gaat. Verder moet de man een schadevergoeding betalen aan de leerlingen vanwege het psychische leed dat hij hen heeft toegebracht.

Het nutteloze feitje van de dag: Oranje verplettert de Noren

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vanavond neemt het Nederlands elftal het in de kwalificatie voor het WK voetbal in Qatar op tegen Noorwegen, maar wist je dat die wedstrijd een bijzonder historisch randje heeft? Want in 1972, bij de kwalificatie voor het WK van 1974, won Nederland met 9-0 van de Noren en dat was de grootste zege in een WK-kwalificatiewedstrijd ooit van het Nederlands voetbalelftal. De doelpunten bleken achteraf heel belangrijk want Oranje won de kwalificatiepoule op doelsaldo van de Belgen en mocht zo geschiedenis gaan schrijven bij het WK voetbal in West-Duitsland.

Het nutteloze feitje van de dag: Oranje verplettert de Noren (WikiCommons/Hans Peters/Anefo)
Het nutteloze feitje van de dag: Oranje verplettert de Noren (WikiCommons/Hans Peters/Anefo)

'Huispoema' uit appartement New York gehaald

Dat Amerikanen van grote poezebeesten houden, hebben we kunnen zien in de Netflix-documentaire "Tiger King". Het is echter geen goed idee om de roofdieren in een huurappartement in de grote stad te houden. Ook de eigenaar van een poema heeft dat op een gegeven moment bemerkt.

In New York City is een poema uit een appartement opgehaald. De elf maanden oude, 80-pond vrouwelijke grote kat werd vorige week meegenomen in een gezamenlijke actie door dierenrechtenactivisten, politieagenten en dierentuinmedewerkers, en de eigenaar deed vrijwillig afstand van het dier, volgens de dierenwelzijnsorganisatie Humane Society of The United States. In het weekend werd de poema genaamd Sasha in eerste instantie opgevangen en verzorgd in de Bronx Zoo. Nu is ze op weg naar een opvangcentrum in Turpentine Creek in de Amerikaanse staat Arkansas, waar grote katachtigen hun leven lang worden beschermd en verzorgd.

Directeur Dierenbescherming Kelly Donithan zei dat de poema relatief veel mazzel had dat het baasje zich achteraf realiseerde dat een wilde kat toch niet geschikt is om in een appartement te worden gehouden. Wildlife hoorde nergens anders dan in de wilde natuur. De directeur van de milieuorganisatie 'Basil Seggos' voegde er aan toe: "In het wild levende dieren zoals poema's zijn geen huisdieren. Hoewel poema's er schattig en knuffelig uitzien als ze nog jong en klein zijn, kunnen deze dieren onberekenbaarbaar en gevaarlijk worden."

Niet het eerste geval
In New York zijn er naar verluidt meerdere gevallen bekend waarin wilde en gevaarlijke dieren in particuliere huizen werden gehouden. In 2003 bevrijdde de politie van New York met de hulp van het personeel van de Bronx Zoo een volwassen tijger uit een appartement in Harlem. Een jaar later werd een kind in Suffolk County, New York, aangevallen door het luipaard van zijn vader.

Poema's leven in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Ze zijn de op drie na grootste katachtigen ter wereld, na tijgers, leeuwen en jaguars. Poema's kunnen in het wild tot 100 kilogram wegen, schouderhoogte bereiken tot 90 centimeter, meer dan vijf meter springen en rennen met snelheden tot 70 kilometer per uur. Ze voeden zich voornamelijk met zoogdieren.

Verstappen: "Het zal speciaal zijn om in Nederland een race te hebben"

De Grand Prix van Nederland staat voor de deur en dat kan niemand ontgaan zijn. De raceteams zijn inmiddels volledig geïnstalleerd op het circuit van Zandvoort en bij de racefans begint het te kriebelen. Max Verstappen kijkt uit naar de race in de duinen. Na de overwinning bij de Grand Prix van België kijkt de Nederlander uit naar een race voor zijn fans.

"Het is niet hoe je een race verwacht te winnen en niet zoals we wilden dat het weekend zou verlopen, maar een overwinning is een overwinning en de punten zijn nog steeds belangrijk voor beide kampioenschappen. We moeten elke kans maximaal benutten. Natuurlijk wilden we als coureurs allemaal racen en een show geven voor de fans, maar het was duidelijk geen gemakkelijke beslissing en het gebrek aan zicht betekende dat het uiteindelijk gewoon niet veilig was, dus dat moeten we respecteren", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

Het is niet alle coureurs gegeven een thuisrace te kunnen rijden en Verstappen noemt het dan ook speciaal om in Nederland een grand prix te kunnen rijden. "Ik kijk erg uit naar de race op Zandvoort. Het zal speciaal zijn om in Nederland een race te hebben voor mijn thuispubliek, maar ook als coureur is het een mooie uitdaging om naar een nieuw circuit te gaan en de limiet te vinden in een F1-auto. Het was geweldig om te zien dat zoveel fans ons steunden in Oostenrijk en België en ik hoop dat we dit weekend een goede show kunnen neerzetten voor iedereen op de tribunes. Wat de baan betreft: het is misschien een beetje moeilijk om in te halen, maar voor de snelle rondes denk ik dat het de moeite waard zal zijn. De kwalificatieronden zullen daar erg snel zijn, dus fouten zullen erg kostbaar zijn. Nadat de race vorig jaar niet doorging, wordt dit jaar nog specialer en het zou natuurlijk geweldig zijn om op dit thuiscircuit voor de Orange Army te winnen."

Verstappen reed al tijdens de Formula 3 Masters een race op Zandvoort maar kwam verder niet vaak in actie op de baan in de duinen. "Ik heb maar één race op Zandvoort gereden en dat was in een Formule 3-auto. In die tijd stond ik bekend als 'de zoon van', maar nu zal het andersom zijn. De baan is sindsdien natuurlijk veranderd, met een paar aangepaste bochten. Al in de F3-auto waren de bochten echt lekker en ze waren behoorlijk snel, dus ik ben benieuwd om er in een F1-auto met nog meer grip te racen. Ik ben er ook een paar keer geweest met Red Bull voor showruns in een oude F1-auto, dus ik heb een paar ronden in een Formule 1-auto gereden op de aangepaste baan, wat in de eerste paar ronden nuttig zou kunnen zijn."

Wakker Dier: nominatie 'Liegebeest 2021' bekend, stem!

Wakker Dier nomineert vandaag vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2021. Het gaat om de merknaam ‘Keurslager’, het ’stressloze’ kalfsvlees van Meatlovers, het ‘strenge’ zuivelkeurmerk PlanetProof, de ‘pure’ babyvoeding van Olvarit en plofkip met ‘optimaal welzijn’ in een gesubsidieerde reclamecampagne van de kipsector. Mensen kunnen vanaf vandaag stemmen op het grootste Liegebeest 2021.

Met misleidende praatjes en plaatjes over dierenwelzijn zetten sommige bedrijven bewuste consumenten op het verkeerde been. Dat is niet alleen hinderlijk, maar ook schadelijk. Want écht diervriendelijkere producten krijgen zo geen kans. Daarom organiseert Wakker Dier jaarlijks de Liegebeestverkiezing; om bedrijven scherp te houden en consumenten te waarschuwen. Op woensdag 22 september maakt Wakker Dier de winnaar bekend.

  • Keurslager: 'het beste' leedvlees
    Denk je aan de Keurslager, dan denk je aan kwaliteit, keurmerken en dierenwelzijn. Onterecht. De slagersvereniging stelt namelijk helemaal geen dierenwelzijnseisen. Zo’n ‘Keur’-slager kan dus zelf kiezen wat hij in zijn vitrine legt. Plofkip bijvoorbeeld. Dierenleed dat de supermarkten al hebben afgekeurd.
  • Meatlovers: stressloos kalfsvlees
    Het vleesmerk Meatlovers – onder andere te koop bij Jumbo – doet boude uitspraken over het welzijn van zijn kalfjes. Ze beweren bijvoorbeeld dat die leven in diervriendelijke stallen, grazen in de open lucht en dat ze een ‘stressloos leven’ leiden. Glasharde leugens. De kalfjes leven in dichte stallen, op roosters, in hun eigen poep. Weinig ruimte, geen gras en veel stress.
  • PlanetProof: strenge welzijnseisen?
    Steeds meer zuivel in de supermarkt draagt het stempel PlanetProof. Dit keurmerk stelt naar eigen zeggen ‘strenge eisen’ op het gebied van dierenwelzijn. Onterecht want de eisen stellen weinig voor. De vroegtijdige sterfte onder kalfjes mag bijvoorbeeld oplopen tot één op vijf dieren. Dat is geen strenge eis, dat is hoger dan het landelijke gemiddelde.
  • Olvarit: pure leed-ingrediënten
    Olvarit babyvoeding bevat volgens de verpakking ‘pure ingrediënten’. En op de website: ‘Daarnaast zetten we ons in om dieren een veilige en gezonde omgeving te bieden, waarin ze natuurlijke beweging en gedrag kunnen vertonen.’ Maar van die inzet is weinig te merken. Want de babyvoeding van Olvarit bevat onder andere plofkalkoen. Dit dier is doorgefokt op extreem snelle groei en leeft in volle dichte stallen in zijn eigen poep. Daar is niets puurs aan.
  • Kiplobby: plofkip met ‘optimaal welzijn’
    De Nederlandse kipsector is met EU-subsidie een campagne gestart. Op de radio bluffen ze dat hun kip van hoge kwaliteit is. Wat dat inhoudt, lezen we op hun website. Daar spreken ze over ‘optimaal welzijn’ en zien we een prachtige foto van kippen in de wei. Een flinke portie fake news van de kippenlobby, want ‘hun’ kip is vooral plofkip. Ongezonde dieren met een rotleven zonder daglicht. En in de wei komen ze al helemaal niet.

Wakker schudden
De Liegebeestverkiezing is effectief gebleken in het wakker schudden van bedrijven. Ieder jaar kondigen kandidaten aan hun producten te verbeteren. Ze stoppen met misleiden of – nog beter – maken hun beloftes waar. “Met deze campagne houden we bedrijven scherp en dat is hard nodig,” aldus Kenny Oostrik van Wakker Dier.

Denk mee met het RIVM, welke nieuwe coronamaatregel prefereer jij?

Welke coronamaatregelen heeft jouw voorkeur als het virus de komende maanden weer opleeft? Het RIVM heeft Populytics, een startup van de TU Delft, gevraagd om onderzoek te doen naar de mening van Nederlanders over die vraag. Moet er wat jou betreft een vaccinatieplicht komen? En mag Testen voor Toegang gratis blijven? Zo meldt RTL Nieuws.

Vanaf vandaag tot eind deze week kan iedereen meedoen aan een onlineonderzoek dat Populytics, een startup van de TU Delft, in opdracht van het RIVM uitvoert. Laat je horen!

De uitkomsten van het onderzoek worden door het RIVM gebruikt om het kabinet een advies te geven over het coronabeleid. Daarnaast geeft het onderzoek een 'gestructureerd beeld van de voorkeuren van de Nederlanders'.

Meedenken met RIVM over coronamaatregelen ( foto: Pixabay)
Meedenken met RIVM over coronamaatregelen ( foto: Pixabay)

Breda wil de strijd aangaan met betegelde tuinen om wateroverlast aan te pakken

Een tuin die vol ligt met tegels? Dan loop je als inwoner van Breda de kans dat je een gemeenteambtenaar op bezoek krijgt met de volgende boodschap: 'U heeft te veel tegels in uw tuin, daar moet u wat aan doen'. Bredanaars reageren wisselend op de actie: "Waar bemoeit de gemeente zich in hemelsnaam mee?". Zo meldt RTL Nieuws.

Breda wil zich in 2030 als eerste in Europa profileren 'als stad in een park'. En voor wethouder Ferry de Beer (D66) is het een serieuze zaak menens: hij heeft allerlei projecten op touw gezet om meer groen in zijn gemeente te krijgen.

"Een van mijn voorstellen is dat we ook bij mensen aanbellen die te veel tegels in hun tuin hebben. We beginnen bij nieuwbouwhuizen, maar ook bewoners van bestaande woningen kunnen een bezoekje verwachten." De gemeenteraad moet zich nog wel over dit plan buigen.

Op luchtfoto's kan de gemeente Breda precies zien welke wijken te veel grijs (tegels) hebben. Waarom meer groen zo belangrijk is? "Omdat dit toestanden zoals het wateroverlast in Limburg kan voorkomen. Meer groen zorgt voor een betere waterafvoer. We zijn allemaal geschrokken van de situatie in Limburg en we willen niet dat de Singel in Breda overstroomt."


Gevangenisstraf geëist voor uitbuiting in Leeuwarder seksinrichting

Begin februari 2020 krijgt de politie een melding met signalen van mensenhandel in de vergunde seksinrichting “La Esperanza II” op de Weaze in Leeuwarden. Een Bulgaarse vrouw zou ver onder de prijs werken en een man die bij de Bulgaarse vrouw hoorde, zou na elke klant bij haar naar binnen gaan en daarna gelijk weer vertrekken. Er zou bovendien vaak ruzie zijn en er zou tussen de twee sprake zijn van een aanzienlijk leeftijdsverschil.

Signalen die voor politie en OM voldoende alarmerend waren om een onderzoek op te starten. Waarnemingen door het Team Migratiecriminaliteit en Mensenhandel ter plaatse, informatieverzoeken aan Europol en Bulgaarse autoriteiten en bestuurlijke controles in het kader van prostitutietoezicht resulteerden uiteindelijk in de aanhouding van de 46-jarige verdachte die vandaag terechtstaat.

Opvallend in deze zaak maar ook kenmerkend voor mensenhandel en de daarmee samenhangende loverboy-problematiek, is dat het slachtoffer wel uitvoerig heeft verklaard maar uiteindelijk geen aangifte heeft willen doen. Zij geeft aan dat er geen sprake is van uitbuiting maar stelt vrijwillig in de prostitutie te werken. Uit WhatsApp-conversaties tussen verdachte en het slachtoffer komen feiten naar voren die anders doen vermoeden. De officier: “Door verdachte wordt op uiterst denigrerende en beledigende wijze over en in de richting van het slachtoffer gesproken, bijvoorbeeld in termen van 'minderwaardige hoer' en 'stuk afval'”. Volgens het OM wil verdachte controle hebben over de activiteiten en verdiensten van het slachtoffer, geeft hij aan dat zij meer geld moet vragen voor een seksafspraak omdat hij geld nodig heeft en wordt hij gezien met grote hoeveelheden contant geld terwijl hij geen noemenswaardige bron van inkomsten heeft. Verklaringen van getuigen bevestigen dit beeld. Daarnaast wordt ook veelvuldig door verdachte gedreigd met mishandelingen en geeft het slachtoffer in appgesprekken aan door verdachte te zijn mishandeld. Op basis van alle onderzoeksresultaten vindt het OM wettig en overtuigend bewezen dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan seksuele uitbuiting van het slachtoffer over een periode van negen maanden door haar te werven, huisvesten en te vervoeren met het oogmerk van uitbuiting.

Het OM verwijt verdachte dat hij misbruik heeft gemaakt van de kwetsbare positie van het slachtoffer. Zij was werkzaam in een voor haar onbekend land en is afkomstig uit een land waarin zij weinig kon verdienen. Bovendien had ze in Nederland vrijwel geen sociaal netwerk en was afhankelijk van de contacten van verdachte en zijn “familie” in Zaandam. Deze omstandigheden brachten haar in een situatie waarin haar keuzevrijheid in ernstige mate werd beperkt.

Gelet op de ernst van de feiten en de persoonlijke omstandigheden ligt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf in de rede. De officier: “Verdachte heeft op geen enkel wijze blijk gegeven van enig inzicht in het kwalijke van zijn gedrag. Dat rekent het OM hem aan”. Het OM eist achttien maanden gevangenisstraf.

Milieuorganisatie krijgt doodsbedreigingen om kort geding Grand Prix Zandvoort

Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) heeft meerdere doodsbedreigingen ontvangen van fans van de Formule 1. Dat vertelde voorzitter Johan Vollenbroek dinsdagavond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. De bedreigingen kwamen binnen na het kort geding dat MOB gisteren aanspande, omdat er bij de Grand Prix op het circuit van Zandvoort te veel stikstof zou vrijkomen. De rechter oordeelde dat de F1 race aankomend weekend gewoon door kan gaan. Zo meldt de Stentor.

Vuelta: Etappe 17 - Lang en loodzwaar

De zestiende etappe van de Vuelta a España leverde een derde sprintzege op voor Fabio Jakobsen, erg mooi gedaan. Vandaag wordt het weer andere koek, want er gaat behoorlijk geklommen moeten worden, drie keer erg serieus zelfs.

De etappe begint in het nietige Unquera, waar men koers zet voor een ruim 185 kilometer lange rit naar de finish bij de Lagos de Covadonga. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat we onderweg een nieuwe zware klim tegenkomen, die we twee keer gaan beklimmen, alvorens men koers zet naar de zware slotklim.

Een pittige dag dus, waarop het klassement wel eens wat overhoop gegooid zou kunnen worden. De etappe begint rond het middaguur al, want het is lang en zwaar, en Eurosport is er gelijk bij - Sporza heeft minder zin en schakelt ergens tegen vier uur pas in. De finish staat weer ergens tussen vijf en zes op de planning.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

FOK! Wat een weer: gaaaaaaaaaaap!!!!!!!!!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Ja, het weer had vandaag twee gezichten. In het oosten en zuiden was het vandaag behoorlijk mooi weer. De zon scheen daar flink met een afwisseling van wat stapelwolken. Daardoor kon het daar nog boven de 20 graden worden.

Hoe verder je naar het noorden en westen ging hoe meer bewolking je voor de kiezen kreeg. Was het in de ochtend nog enigszins licht, gedurende de dag werd het steeds grauwer en somberder. Net zoals we al zo vaak gezien hebben deze zomer. Hier in Haarlem dus weer een dag om snel te vergeten. De temperaturen zakten dan ook snel naar onder de 20 graden.

Oorzaak is nog steeds dat krachtige hogedrukgebied ten westen van ons land. Relatief warm zeewater zorgt er in combinatie met een warme bovenlucht voor dat er op zee steeds nieuwe bewolking wordt aangevoerd. En met die noordelijke wind trekt dat dan over ons land heen. Vanmiddag loste de bewolking in het binnenland dus wel voor een groot deel op. Of dat morgen ook zo zal zijn betwijfel ik.

Eigenlijk draait het de komende 24 uur dus grotendeels om een gesloten wolkendek. Zelfs een spatje motregen sluit ik niet uit. Misschien dat er ergens in de loop van morgenmiddag wat opklaringen ons land kunnen bereiken. Dan moet de wind echter wel iets meer aflandig gaan worden. Voorlopig hou ik het op een grotendeels sombere dag. De temperaturen lopen uiteen van 19 graden op de Wadden tot 22 in het binnenland. De wind is uiteraard noordelijk is meest matig van kracht.

Donderdag moet dan eindelijk de stroming een beetje gaan draaien. Dan breekt de zon op meer plaatsen door. 

Fijne avond!  

 DJkoelkast op de fiets (Foto: DJ_Koelkast)
Op één van de spaarzame mooie momenten besloot DJ_Koelkast om in de Kop van Noord-Holland een eindje te gaan fietsen. We zien ook al dat de bewolking niet veraf is. (Foto: DJ_Koelkast)
 
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.